www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 23 listopada 2017, 00:44 - czw
Pasieka Ambrozja Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Post: 27 listopada 2012, 22:36 - wt 
Czy można(da się, czy jest sens) ręcznie przesadzić 5 metrową lipę drobnolistną? Ma iść pod piłę i pomyślałem,że może da się ją przesadzić, ale wraz z upływem czasu mam coraz większe wątpliwości.
Odkopać to by się jeszcze dało, ale wyjęcie jej i przewóz to raczej bez ziemi w bryle korzeniowej bo kto by to dygnął?
Co myślicie?


Na górę
  
 
Post: 27 listopada 2012, 22:49 - wt 

Rejestracja: 25 sierpnia 2011, 21:29 - czw
Posty: 1053
Lokalizacja: Włodawa
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
Ja bym podszedł do zagadnienia w ten sposób: Najpierw wokół lipy wykopałbym dół, (no nie wiem z 60cm od pnia) taką fosę, poprzecinał korzenie które się nawiną, następnie w miarę możliwości wsunąłbym grubą folię pod spód, (zrobił taki cukiereczek z bryły korzeniowej) dorwałbym kogoś z nowoczesnym ciągnikiem posiadającym tura podczepiłbym taką lipę przy pomocy odpowiednio zawiązanych taśm, żeby kory nie poniszczyć i przewiózłbym w miejsce docelowe. Trochę roboty by z tym było, a efekt niekoniecznie będzie pozytywny, ale ja bym tak to właśnie rozegrał.

Może i to się proste wydaje, ale roboty byłoby przy tym całkiem sporo. W przyszłości lipa odpłaci się całą masą spadzi i miodu :)

_________________
Cezary256


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 listopada 2012, 23:09 - wt 
Cezary256 pisze:
Ja bym podszedł do zagadnienia w ten sposób: Najpierw wokół lipy wykopałbym dół, (no nie wiem z 60cm od pnia) taką fosę, poprzecinał korzenie które się nawiną, następnie w miarę możliwości wsunąłbym grubą folię pod spód, (zrobił taki cukiereczek z bryły korzeniowej) dorwałbym kogoś z nowoczesnym ciągnikiem posiadającym tura podczepiłbym taką lipę przy pomocy odpowiednio zawiązanych taśm, żeby kory nie poniszczyć i przewiózłbym w miejsce docelowe. Trochę roboty by z tym było, a efekt niekoniecznie będzie pozytywny, ale ja bym tak to właśnie rozegrał.

Może i to się proste wydaje, ale roboty byłoby przy tym całkiem sporo. W przyszłości lipa odpłaci się całą masą spadzi i miodu :)


a ciężarówka z HDS dałaby radę?


Na górę
  
 
Post: 27 listopada 2012, 23:16 - wt 

Rejestracja: 25 sierpnia 2011, 21:29 - czw
Posty: 1053
Lokalizacja: Włodawa
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
Powinna dać radę, skoro potrafi zdjąć paletę pustaków, czy kostki to nie widzę większego problemu z przeniesieniem 5m drzewa.

_________________
Cezary256


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 listopada 2012, 04:09 - śr 

Rejestracja: 25 marca 2009, 06:38 - śr
Posty: 949
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski
Ule na jakich gospodaruję: WP
Trzeba się zastanowić czy jest sens.
W takim przypadku trzeba zadbać o zachowanie jak największej ilości drobnych korzeni,no i nie zapomnieć o podlewaniu. :cold:
Takiej lipie mocno uszkodzimy system korzeniowy i będzie chorować kilka lat.
Lepiej posadzić np 2 letni odrost, który przyjmie się bez problemu. :tasak:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 listopada 2012, 08:26 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 maja 2011, 06:59 - pn
Posty: 910
Ule na jakich gospodaruję: w dziupli
potok5,

Zanim cokolwiek zrobisz czy przesadzisz czy wytniesz tą lipę to radziłbym udać się do odpowiedniego Urzędu Gminy /Miasta i złożyć wniosek o wycięcie tej lipy. Po decyzji pozytywnej odczekujesz 2 tyg aż się decyzja uprawomocni i wtedy robisz co uważasz. Oczywiście jeśli LIPA ma powyżej 10 lat - jak ma mniej nie wymagana jest decyzja i możesz robić co chcesz.

Jak wytniesz masz decyzje co ci chroni tyłek
Jak przesadzisz i ci lipa uschnie też masz chroniony tyłek bo masz decyzję, wprzeciwnym razie działałeś na szkode drzewa to tak jakbyś wyciął bez decyzji.

To tyle mego wywodu. A wiele już w tym temacie widziałem:
radość że pewne osoby miały decyzję,
płacz - lament że wycieli lub uszkodzili i uschło bez decyzji na wycinkę.

A kary okropne !!!!!!!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 listopada 2012, 09:34 - śr 

Rejestracja: 11 lipca 2011, 15:42 - pn
Posty: 209
Lokalizacja: powiat zgierski
Ule na jakich gospodaruję: Leciejewskiego, wielkopolski
Przesadzanie dużych drzew odbywa się w sposób następujący.
1. Oznaczenie kierunku geograficznego tzn. np. na jednej z gałęzi skierowanej w stronę północną zawiązuje się wstążkę. Jest to o tyle istotne, że na nowym miejscu należy zachować orientację kierunków geograficznych w jakich drzewo rosło dotychczas. Czyli sadzimy tak aby ta zaznaczona gałąź wskazywała kierunek północny.
2. Odkopanie i zabezpieczenie bryły korzeniowej. Bryłę korzeniową zabezpiecza się np. tkaniną jutową owijając nią całą bryłę. Przed wysadzeniem nie zdejmujemy zabezpieczenia.
3. Samochód z hds lub dźwig - załadunek i przewóz na miejsce posadzenia gdzie już powinien być wykopany dołek umożliwiający posadzenie. Dobrze byłoby przed zasypaniem wokół bryły korzeniowej zrobić pętlę z podziurawionej rury, którą w sezonie trzeba będzie dostarczać bezpośrednio w okolicę korzeni wodę, odżywki itp.
4. Ponieważ przesadzanie narusza równowagę pomiędzy wielkością systemu korzeniowego i korony drzewa należy koniecznie pamiętać o podlewaniu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 listopada 2012, 15:03 - śr 

Rejestracja: 24 maja 2011, 17:51 - wt
Posty: 755
Lokalizacja: Niemcy
Ule na jakich gospodaruję: Dadant i WLKP
Najlepiej by było przesadzać dopiero za rok. Okopujesz lipę na jesień przecinając korzenie wokół. Drzewo wytworzy przez jesień młode odrosty korzeniowe. Potem przenosimy z bryłą korzeniową, jak piszą inni, najlepiej by było, na następną jesień, gorzej na wiosnę. Ale gałęzie trzeba by było przyciąć, żeby nie było za dużo, bo korzenie nie dadzą rady.

Sam tego nie robiłem, ale widziałem przenoszenie lip w ten sposób, wszystkie się przyjęły. Przenoszone były za pomocą pasów, żeby nie kaleczyć drzewa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 listopada 2012, 18:34 - śr 

Rejestracja: 23 października 2007, 17:57 - wt
Posty: 714
Lokalizacja: MAŁOPOLSKA
Posłuchaj kazika 11 . W cenie :transport , HDS , kopanie , ryzyko nie przyjęcia , kup sadzonkę lipy drobnolistnej. Widziałem takie sadzonki 1,5 do 2 m wysokie .Raczej 100% że się przyjmie . Lipa po przyjęciu dość szybko przyrasta . Przesadzanie dużych drzew jest kłopotliwe i najlepiej tak jak pisze Mieszko, ale to wymaga czasu . Zacznij od tego co napisał harpia, bo w naszym po....ym kraju to jest podstawa , a wiesz że rząd potrzebuje pieniędzy , a urzędnicy wykazania się .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 listopada 2012, 19:11 - śr 
lalux5 pisze:
Posłuchaj kazika 11 . W cenie :transport , HDS , kopanie , ryzyko nie przyjęcia , kup sadzonkę lipy drobnolistnej. Widziałem takie sadzonki 1,5 do 2 m wysokie .Raczej 100% że się przyjmie . Lipa po przyjęciu dość szybko przyrasta . Przesadzanie dużych drzew jest kłopotliwe i najlepiej tak jak pisze Mieszko, ale to wymaga czasu . Zacznij od tego co napisał harpia, bo w naszym po....ym kraju to jest podstawa , a wiesz że rząd potrzebuje pieniędzy , a urzędnicy wykazania się .


Dziekuję wszystkim za rady. Wiele lip już nasadziłem, a tą miałem ochotę uratować. Mało w moim terenie lip dlatego miałem chęć przesadzić to drzewo w okolice pasieki.
Raczej odpuszczę. Sprawa ryzykowna i pewnie kosztowna( trnasport, HDS), nie wspominając o czasie, którego wciąż brakuje.
Spróbuję namówić mieszkańców domu przy którym rośnie, żeby ją oszczędzili.


Na górę
  
 
Post: 28 listopada 2012, 19:41 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 stycznia 2010, 23:15 - czw
Posty: 1156
Lokalizacja: Tczew ---- GPS N: 54° 5' 33" E: 18° 47' 18"
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
potok5 pisze:
Spróbuję namówić mieszkańców domu przy którym rośnie, żeby ją oszczędzili

I to będzie najlepsze rozwiązanie.
Widziałem, jak kiedyś przesadzano duży jesion. Nie jest to takie proste jak się wydaje zwykły ciągnik i HDS mogą tylko uszkodzić drzewo są maszyny (koparki) które mają specjalne łyżki którymi wykopują prawie cały system korzeniowy. Możesz znaleźć profesjonalne firmy, ktore takimi przesadzeniami się zajmują np: TUTAJ lub TUTAJ. Dodam, że koszt przesadzenia dużych drzew to około 2000 PLN
Pozdr tczkast


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 listopada 2012, 20:07 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 grudnia 2010, 12:04 - pn
Posty: 999
Lokalizacja: olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
najlepszy sposób podał mieszko przeciąć korzenie poczekać rok przesadzać najlepsza pora gdy chwyci mróz aby bryła sie nie rozpadła
jeśli drzewo ma byc przewiezone na krótką odległosc koparko 0-ładowarka i na łyszce wykopać i przewieśc na miejsce docelowe przesadzanie warte zachodu gdy drzewo jest z ładnie rozbudowana koroną w innym wypadku lipa szkółkowana wys ok3-4 m z gołym korzeniem to koszt 40 zł poz

_________________
Ule Langstroth, Dadant stanowią 90% uli używanych w pszczelarstwie światowym pozostałe 10%stanowią tysiące modeli i form ozdobnych. J.Guth


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 listopada 2012, 21:31 - śr 

Rejestracja: 26 grudnia 2010, 22:31 - ndz
Posty: 114
Lokalizacja: Stalowa Wola
Poprzedniej jesieni przesadzałem właśnie gdzieś takiej wielkości lipę. Na wiosnę ładnie puściła liście , ale w lecie podczas suszy wszystkie obleciały mimo codziennego podlewania. Myślałem, że już po niej a tu we września puściła piękne młode listki. Tak więc próbować warto zawsze. Owszem wymaga to sporo zachodu i nie zawsze się uda, ale satysfakcja za to jaka.

_________________
romrom


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 listopada 2012, 21:51 - śr 
Romek pisze:
Poprzedniej jesieni przesadzałem właśnie gdzieś takiej wielkości lipę. Na wiosnę ładnie puściła liście , ale w lecie podczas suszy wszystkie obleciały mimo codziennego podlewania. Myślałem, że już po niej a tu we września puściła piękne młode listki. Tak więc próbować warto zawsze. Owszem wymaga to sporo zachodu i nie zawsze się uda, ale satysfakcja za to jaka.

Fajnie,że Ci się udało. Ja mam pasiekę w lesie i byłoby niemożliwe codzienne podlewanie. Ziemia suchawa więc raczej kicha.


Na górę
  
 
Post: 28 listopada 2012, 22:23 - śr 

Rejestracja: 11 lipca 2011, 15:42 - pn
Posty: 209
Lokalizacja: powiat zgierski
Ule na jakich gospodaruję: Leciejewskiego, wielkopolski
Romek pisze:
Poprzedniej jesieni przesadzałem właśnie gdzieś takiej wielkości lipę. Na wiosnę ładnie puściła liście , ale w lecie podczas suszy wszystkie obleciały mimo codziennego podlewania. Myślałem, że już po niej a tu we września puściła piękne młode listki. Tak więc próbować warto zawsze. Owszem wymaga to sporo zachodu i nie zawsze się uda, ale satysfakcja za to jaka.

To jeszcze nie sukces, nowe listki we wrześniu to już ok. 2-3 miesięcy zbyt późno.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 listopada 2012, 22:55 - śr 

Rejestracja: 11 stycznia 2010, 00:33 - pn
Posty: 1748
Lokalizacja: Śląsk...ale Dolny ;)
Ja zlitowałem się kilka lat temu nad czereśnią,miała około 4 metrów wysokości, okopałem ją w odległości ok 1.2 m od pnia (rowek na metr głęboki), lałem w ten rowek mnóstwo wody a drzewo wyrwałem przy pomocy podnośnika w traktorze, gleba była tak mokra, że nie wyszło z bryłą ziemi tylko korzenie wyślizgnęły się z ziemi jak z masła, przetransportowałem drzewo w miejsce docelowe i korzenie układałem warstwami przesypując ziemią. Roboty masa, drzewo przez trzy lata dochodziło do siebie ale się opłaciło. Może nie ekonomicznie (prościej było posadzić nowe a to wyciąć), ale satysfakcja jest olbrzymia i z pięciu czereśni w ogrodzie na tej dojrzewają najsłodsze owoce :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 grudnia 2012, 14:31 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2009, 23:27 - pn
Posty: 517
Lokalizacja: JODLOWA
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
potok5 pisze:
Czy można(da się, czy jest sens) ręcznie przesadzić 5 metrową lipę drobnolistną? Ma iść pod piłę i pomyślałem,że może da się ją przesadzić, ale wraz z upływem czasu mam coraz większe wątpliwości.
Odkopać to by się jeszcze dało, ale wyjęcie jej i przewóz to raczej bez ziemi w bryle korzeniowej bo kto by to dygnął?
Co myślicie?

jak najbaedziej możesz przesadzić tu masz link jak ma wyglądać bal ziemi z korzeniami http://www.sadopol.pl/products/Przesadzanie_drzew
tylko jak piszesz lipa ma 5 metrow wysokosci to bal powimien miec od 120 cm do 160 cm tylko zeby ziemia nie obleciala powinienes kupic lape tak na nie mowimy w niemczech w sklepie ogrodniczym taka jutowa szmate ale bez podnosnika albo 3 ludzi sie nie obejdzie bo waga bala bedzie spora i w 1 tego nie dzwigniesz!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji