rever pisze:
Witam mam taki problem podczas przeglądu zobaczyłem że jest bardzo dużo trutni w plastrach oraz sporo mateczników pszczoły są bardzo złośliwe i myślałem że to bezmatek, ale znalazłem całe plastry jajeczek. Czy pszczółki szykują się do rójki?
Kolego to nie mat rojowe to mat -ratunkowo - Cichej wymiany
w rodzinie masz najprawdopodobniej matkę nieunasienniona która czerwi na trutowo dlatego masz czerw zwarty ( a nie rozstrzelony jak to bywa przy Trutówkach )
Pszczoły doskonale wiedzą że przy takiej matce czeka ich zagłada więc na czerwiu zakładają mateczniki ale prawdopodobieństwo wygryzienia się z nich matki to 1do milina
pszczoły czując nadchodzącą jesień i brak wartościowej matki zapewne i zapasów pokarmu i pułku robią się złośliwsze
Jeżeli rodzina przedstawia jakąś wartość to odszukaj matkę zniszcz ale w jej miejsce podaj matkę unasienioną czerwiąca
Popatrz tez na ten czerw a ocenisz sam
Czerw normalny jest gładki (chyba wiesz jaki mam na myśli )
Czerw Trutowy ma wieczka uwypuklone -
Czerw Trutowy
poza tym z komórek pszczelich gdzie matka zniesie jajo niezapłodnione też wygryzie się truteń tylko Karzeł bo komórka jest mała ,pszczoły ją nadbudują ale nie poszerzą takie osobniki nazywane są pół trutniami