FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 czerwca 2025, 01:18 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość

Witam serdecznie, jestem początkującym pszczelarzem i mam pytanie: jaki sposób będzie najlepszy, aby poddać unasiennioną matkę rasy Buckfast pszczole rasy kraińskiej?
Zastanawiam się nad metodą ze sztucznym matecznikiem.

Przed podłożeniem chcę utworzyć 2 sztuczne roje z 2 bazowych rodzin. Czy warto te sztuczne roje przed podłożeniem tych matek potraktować czymś przeciwko warrozie?

Jak je najlepiej stworzyć? Zmiecenie pszczół ''na oko'' z ramek czy też odmierzając wagowo ( ok. 1200-1300 g?

Pozdrawiam,
Nowicjusz

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
sztuczny rój możesz utworzyć w ten sposób połóż koc przed ul i na tym kocu postaw niski stołek i połóż na nim deskę długości 1 metra coś tak na wzór skoczni i tak żeby była końcem z 20 cm od wylotka ula i wyciągaj ramki i strzepuj pszczoły na ten koc koło tej tak nazwę rampy pszczoły będą maszerować po tej rampie do ula wraz z matką trafią na tą przeszkodę 20 cm część pszczół poleci do ula a część zostanie z matką uwiązując się na końcu tej deski i jak rój osadż go w ulu a ramki z powrotem do ula w ulu niema matki to zaczną odciągać mateczniki ratunkowe pozrywasz je zostawisz jeden a po 9 dniach możesz podać matkę w sztucznym mateczniku z rywając ten zostawiony a w to miejsce w piąć zapałką sztuczny z nową matką

Tytuł:
Zenon pisze:
w ten sposób połóż koc przed ul i na tym kocu postaw niski stołek i połóż na nim deskę długości 1 metra coś tak na wzór skoczni i tak żeby była końcem z 20 cm od wylotka ula i wyciągaj ramki i strzepuj pszczoły na ten koc koło tej tak nazwę rampy pszczoły będą maszerować po tej rampie do ula wraz z matką trafią na tą przeszkodę 20 cm część pszczół poleci do ula a część zostanie z matką uwiązując się na końcu tej deski i jak rój osadż go w ulu a ramki z powrotem do ula w ulu niema matki to zaczną odciągać mateczniki ratunkowe pozrywasz je zostawisz jeden a po 9 dniach możesz podać matkę w sztucznym mateczniku

A nie prościej
na tej skoczni na końcu powiesić klateczkę z matką (oczywiście bez pszczół ) i poczekać aż pszczoły obsiądą klateczkę a na końcu deski zawiążą kulę ta co ma pozostać zabierasz towarzystwo i do nowego ula osadzić na susz z węzą i podkarmić z 2l ( bo ta pszczoła na puste wole bez miodu na drogę ) same w ulu uwolnią matkę i odbudują węzę

Tytuł:

A jeszcze jedno osadzając ten sztuczny rój postaw go koło macierzaka odsuwając go z pół metra i postaw ten ul z osadzonym rojem tak przy tym dzieląc na połowę gdzie poprzednio miały wylot będą zalatywać do niego pszczoły lotne bo w tym nowym roju zostały z matką tylko młode pszczoły

Tytuł:

BoCIAnk , jes to prościej ale musi z najść makę

Tytuł:
Zenon pisze:
BoCIAnk , jes to prościej ale musi z najść makę

Coś Za Coś
wpierw się odszukuje matkę potem strząsa robiłem to setki razy ;-)
to jest też jedna z metod walki z rojeniem po takim zabiegu jest święty spokój do końca sezony
ale ........ wolę zrobić odkład prościej zrobić i za 3-4 dni zerwać ratunkowe i poddać matkę w mateczniku

Tytuł:

BoCIAnK, jak wiesz on jest początkującym pszczelarzem jak nie ma znakowanej matki to będzie miał problem z jej odszukaniem i myślę że ten sposób który mu opisałem dla niego będzie łatwiejszy, a zdecyduje sam jak będzie mu prościej

Tytuł:

Metoda z matecznikiem jest bardzo dobra trzeba jednak wrazić do tego matecznika matke- jak nie masz wprawy w chwytaniu ręką to możesz zgnieść- potrzebny Ci będzie taki sprzęt: http://pszczelnictwo.com.pl/images/full ... G_2883.jpg można też zastosować izolator jednoramkowy :oczko:

Tytuł:
Zenon pisze:
jak wiesz on jest początkującym pszczelarzem jak nie ma znakowanej matki to będzie miał problem z jej odszukaniem

To myślę że najlepszym sposobem będzie podział rodziny na pół lotu
albo ją przeniesie albo nie Gdzieś się zaczną mrowić tam po zasklepieniu matecznika poddać matkę no w mateczniku Sztucznym ;-)

Tytuł:

Witam, metoda z ''rampą'' nie udała się. Zamocowałem klatkę z matką na końcu deski, lecz nie zmiatałem pszczół. Nie zaczęły się interesować nią pszczoły, może właśnie dlatego. Można tą metodę stosować w czasie całego sezonu?

Pszczoły zmietliśmy z 6-7 ramek ( waga każdej ''kuli'' ok. 1200g). Dwa ule umiejscowiłem ok. 60 m od pawilonu bez matek. Już odciągnęły mateczniki ratunkowe.

Więc co zrobiłem wcześniej źle?

Pozdrawiam,
Nowicjusz

Tytuł:
3_pszczelołrze pisze:
Witam, metoda z ''rampą'' nie udała się. Zamocowałem klatkę z matką na końcu deski, lecz nie zmiatałem pszczół. Nie zaczęły się interesować nią pszczoły, może właśnie dlatego. Można tą metodę stosować w czasie całego sezonu?

Pszczoły zmietliśmy z 6-7 ramek ( waga każdej ''kuli'' ok. 1200g). Dwa ule umiejscowiłem ok. 60 m od pawilonu bez matek. Już odciągnęły mateczniki ratunkowe.

Więc co zrobiłem wcześniej źle?

Pozdrawiam,
Nowicjusz

Bo to się nie zmiata tylko strząsa na płachtę przed deską pszczoły idąc wpierw po płachcie potem po desce natrafiają na matkę w klateczce
stara pszczoła się unosi a młodzież idzie i po zostaje na końcu deski uwiązując kłąb obok klateczki

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]