www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 13 listopada 2018, 04:04 - wt
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ] 
Autor Wiadomość
Post: 23 marca 2018, 08:30 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 09:15 - sob
Posty: 2239
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant jednościenny nadstawkow
Pierwszą miodarką jaką miałem była miodarka diagonalna i dlaczego wymieniłem ją na radialną ,szczególnie gdy pasieka się powiększyła, nie muszę mówić.Zastanawiam się jednak nad zaletami miodarki kasetowej ,innymi słowy co przeważa,że pszczelarze kupują miodarki kasetowe a nie radialne.
Bo w/g mnie porównując je to miodarka kasetowa:
-więcej materiału =wyższa cena(sporo),
-kilkakrotnie mniejszy wkład=dłuższy proces wirowania,
-dłuższy cykl pojedynczego wirowania=dłuższe wirowanie.
Miodarka radialna po wstawieniu siatek diagonalnych umożliwia, tak jak w moim przypadku,odwirowanie ramek gniazdowych ,które są większe od nadstawkowych i których radialnie nie mógłbym wirować.
Argument,że w miodarce radialnej plastry nie są wirowane do" suchuteńka" też nie przekonuje mnie,bo raz nie są to ilości ważące na dochodowości pasieki ,a po drugie ramki te wracają do moich uli.
Nie ma tu żadnej złośliwości ,ale są jakieś powody dla których miodarki kasetowe są kupowane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 marca 2018, 08:41 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2012, 09:29 - pn
Posty: 809
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
Mam radialną, jak dla mnie każda inna to nieporozumienie.
Nie odwirowanie do końca, to jakiś kolejny mit pszczelarski.
Moja wiruje do sucha. Jak ktoś ma problem to zawsze może zastosować suszarkę/opalarkę na ostatnie 5 minut wirowania.
http://jjvcela.sweb.cz/vyhrivani_soubory/vyhrivani.htm

Jedyny dodatkowy koszt radialnej, to koszt dużego stołu do odsklepiania.
Mając kasetową na 4-6 ramek, które odsklepimy możemy odstawić gdzieś na bok. Przy radialnej np. na 30 ramek konieczny jest duży stół , aby podczas wirowania jednej partii, drugą w tym czasie odsklepić.
U mnie przy miodarce radialnej robię 3 cykle na godzinę czyli 90 ramek.
Pracuję sam. Na żadnej innej miodarce nie jestem wstanie osiągnąć takiej wydajności.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 marca 2018, 08:54 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 22:05 - sob
Posty: 2793
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Mam obydwie [na 12 kaset w układzie radialnym i na 42 ramki w układzie radialnym] przy umiejętnym doborze programu wirowania róznic większych nie ma .
Jedyna uwaga - srednica miodarki kasetowej przy tej samej ilosci ramek byłaby kolosalna , przy tej samej lub podobnej średnicy bebna miodarka radialna jest o duzo wydajniejsza .

Sprostowanie :wink: miodarke radialna w ubiegłym roku sprzedałem .

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 marca 2018, 09:29 - pt 

Rejestracja: 23 lutego 2015, 12:47 - pn
Posty: 207
Lokalizacja: Tervuren
Ule na jakich gospodaruję: dadant 12, 1/2D
Miejscowość z jakiej piszesz: Bruksela
Ma może ktoś kosz radialny na1/2d średnica miodarki 60cm w rozsądnej cenie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 marca 2018, 10:52 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 09:15 - sob
Posty: 2239
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant jednościenny nadstawkow
Zdzisław.,
Zdzisław. pisze:
[na 12 kaset w układzie radialnym

co to znaczy,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 marca 2018, 11:00 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 09:15 - sob
Posty: 2239
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant jednościenny nadstawkow
Zdzisław. pisze:
Mam obydwie [na 12 kaset w układzie radialnym i na 42 ramki w układzie radialnym] przy umiejętnym doborze programu wirowania róznic większych nie ma .

Ja tak zawsze na raty ,ale czy powyższe znaczy ,że jedną i drugą miodarka w tym samym czasie odwirujesz 42 ramki?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 marca 2018, 11:05 - pt 

Rejestracja: 22 września 2016, 10:43 - czw
Posty: 195
Lokalizacja: Łódzkie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
emka24 pisze:
Zdzisław.,
Zdzisław. pisze:
[na 12 kaset w układzie radialnym

co to znaczy,

Może to jest miodarka radialna z możliwością zamontowania kaset. Tak przypuszczam ale poczekamy na odpowiedź Zdzisław.,

_________________
Pozdrawiam
Misiek123


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 marca 2018, 12:31 - pt 

Rejestracja: 23 października 2007, 17:57 - wt
Posty: 761
Lokalizacja: MAŁOPOLSKA
Masz 12 kaset na obwodzie w układzie radialnym .Są takie i na więcej .
U niektórych wypinasz kasety i masz radialną , tak jak przy niektórych radialnych zakładasz kraty i masz diagonalną .Są jeszcze konstrukcje kosza które powodują , że miodarka jest radialna i diagonalna , bez zakładania krat.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 marca 2018, 12:51 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 09:15 - sob
Posty: 2239
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant jednościenny nadstawkow
lalux5,

lalux5 pisze:
Masz 12 kaset na obwodzie w układzie radialnym

Cała idea kaset to jest to,że są zamocowane wahliwie na obwodzie .Dlatego dopytuję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 marca 2018, 13:01 - pt 

Rejestracja: 23 października 2007, 17:57 - wt
Posty: 761
Lokalizacja: MAŁOPOLSKA
Te też są zamocowane wahliwie .
Na pewno wiesz o jakich mowa ,ktoś może wstawi zdjęcie . Produkowało je paru m/ innymi Babik .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 marca 2018, 21:39 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 22:05 - sob
Posty: 2793
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
To znaczy ze kasety nie sa samoodwracalne, po prostu kasety sa zamocowane kantem do osi obrotu [ układ radialny] ,wkładamy ramke i wirujemy zmeniając bieg lewo /prawo .
Brak spreżynek /gumek całego tego mechanizmu warunkującego samoczynne odwracanie sie kaset.
W tej kasetowej wchodziło 12 kaset na dowolny wymiar ramki u nas stosowany , nadstawkowe 2szt w jednej kasecie.
Takie miodarki robiła kiedyś f-ma Babik [poczatki lat 2000 - tych] .
Ta radialna to nowszy produkt f-my Łysoń .

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 marca 2018, 06:54 - ndz 

Rejestracja: 13 listopada 2010, 21:09 - sob
Posty: 463
Lokalizacja: ALEKSANDROW KUJ
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski styropianowy
emka24 pisze:
odwirowanie ramek gniazdowych ,które są większe od nadstawkowych i których radialnie nie mógłbym wirować.

Chciałem kupić siatki diagonalne.ale daje się odwirować w mojej 30 ramkowa na1/2 wkp np24x1/2 i 6całych wkładanych pośrodku.

_________________
Pozdrawiam Sławek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 października 2018, 19:13 - śr 

Rejestracja: 15 marca 2018, 18:25 - czw
Posty: 37
Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej
Miejscowość z jakiej piszesz: Ornontowice
Mam pytanie co lepiej kupić miodarke kaserową 8 ramkową czy radianą 42 Ramki Ostrowskiej .42 ramki nawet spoko tylko jak jeden wsad mi się bedzie wirował to gdzie jak pomieszcze następny komplet ramek osklepionych a przy 8 kasetach mniejszy problem bo tak se myślę taki program w automacie leci 5 do 7 minut to już zdaze odsklepić następna partie a wy co o tym sądzicie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 października 2018, 19:41 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 09:15 - sob
Posty: 2239
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant jednościenny nadstawkow
Przecież możesz odsklepiać prosto do miodarki.odsklepianie trwa tyle samo przy obu miodarkach ale wirowanie 6 a 42 ramek robi różnicę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 października 2018, 19:59 - śr 

Rejestracja: 15 marca 2018, 18:25 - czw
Posty: 37
Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej
Miejscowość z jakiej piszesz: Ornontowice
Pierwszy wkład mogę odsklepiać do miodarki ale następny już nie bo pierwszy się będzie wirował z jakieś nie całe 20 min.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 października 2018, 20:54 - śr 

Rejestracja: 23 października 2007, 17:57 - wt
Posty: 761
Lokalizacja: MAŁOPOLSKA
Można też odsklepić 8 do radialnej , tyle powinno się zmieścić .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 października 2018, 22:11 - śr 

Rejestracja: 22 września 2016, 10:43 - czw
Posty: 195
Lokalizacja: Łódzkie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Może komuś pomoże w podjęciu decyzji jeżeli jeszcze nie trafił na ten materiał.

Diagonalna


Radialna


Kasetowa

_________________
Pozdrawiam
Misiek123


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 listopada 2018, 14:08 - pt 

Rejestracja: 15 marca 2018, 18:25 - czw
Posty: 37
Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej
Miejscowość z jakiej piszesz: Ornontowice
z testów wynika że miodarka kasetowa ciut lepsza


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 listopada 2018, 20:56 - sob 

Rejestracja: 23 marca 2017, 22:44 - czw
Posty: 128
Ule na jakich gospodaruję: stojaki wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Gronowo Elbląskie
Kol Filluś mam kasetową automatyczną na 6 kaset pełny cykl wirowania trwa 320 sekund ramki suchutkie co ma znaczenie przy ostatnim mioobraniu po którym ramki trafiają o magazynu i nie muszą być osuszane w ulu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 listopada 2018, 08:51 - ndz 

Rejestracja: 13 listopada 2010, 21:09 - sob
Posty: 463
Lokalizacja: ALEKSANDROW KUJ
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski styropianowy
Kupiłem radialną Łysonia na 30 ramek 1/2 wkp. Na początku miałem obawy o odwirowanie sporadycznie całych ramek.Może ciut słabiej odwirowane ale też na raz jestem w stanie odwirować6lub 12 lub 18.

_________________
Pozdrawiam Sławek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 listopada 2018, 08:54 - ndz 

Rejestracja: 13 listopada 2010, 21:09 - sob
Posty: 463
Lokalizacja: ALEKSANDROW KUJ
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski styropianowy
Miałem poprzednio 5 lat uniwersalną Anny. W casie gdy wirują odsklepiam kolejną partię. Miodnie mam1/2 więc tak naprawdę szukałem do nich . P IERWSZY SEZON ZOSTAWIŁEM TEŻ STARĄ ANNĘ ALE NIE UZYŁEM.

_________________
Pozdrawiam Sławek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 listopada 2018, 08:57 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 5418
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, dadant
Filluś pisze:
Pierwszy wkład mogę odsklepiać do miodarki ale następny już nie bo pierwszy się będzie wirował z jakieś nie całe 20 min.

a kto komu broni wirować w radialnej mniej ramek niż wynosi pełna ładowność? albo użyć tego co się ma pomiędzy uszami żeby w małym stole np na 15 ramek zmieścić ich tyle ile wynosi pełen wsad, mam radialną i innej bym już nie chciał miodobrania robię sam i przy zapleczu sprzętowym jakie posiadam + ulubione radio+ noc praca to czysta przyjemność,
znajomy ma kasetową i nie kupuje tego wcale wirują i odsklepiają w 2 osoby i widze jak się męczą a daleki im do mojej wydajności pracy , jako argument za usłyszałem że plastry się nie wylamują jak w radialnej :haha: tylko problem jest taki że przez cały sezon jak mi się wyłamią 2 plastry to wszystko a muszę tu dodać że co roku mam nowe plastry w miodniach które nie były nigdy czerwione,
podstawa to odpowiednia organizacja stanowiska i pracy

_________________
Człowiek, który dla interesu poświęca swój honor, traci i swój honor i swój interes


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 listopada 2018, 10:18 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 21:09 - śr
Posty: 2809
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wz - wlkp
kudlaty pisze:
jako argument za usłyszałem że plastry się nie wylamują jak w radialnej :haha: tylko problem jest taki że przez cały sezon jak mi się wyłamią 2 plastry to wszystko a muszę tu dodać że co roku mam nowe plastry w miodniach które nie były nigdy czerwione,

To właśnie jest jeden z mitów :| , rozleci się ale ramka z pierzgą na wysokich obrotach.

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 listopada 2018, 10:29 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 09:15 - sob
Posty: 2239
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant jednościenny nadstawkow
Mam radialną na 20 ramek 1/2dadanta,fi 600 a więc gabaryty małe.Obsługuję nią 70 rodzin.
Jedno miodobranie to przeciętnie 20 półnadstawek(ok 20 rodzin jest na każdej z pasiek) a więc do odwirowania mam ok 240 plastrów.Przy miodobraniu pracuję sam. Odsklepiam bezpośrednio do miodarki -nie odsklepiam na zapas.Za stół do odsklepiania robi u mnie jednokomorowy zlewozmywak z ociekaczem.Na ociekaczu stoi wieszak na odsklepione ramki ,jednak nie używam go,służy do odkładania widelca.Nie odsklepiam na zapas bo szkoda mi miodu który skapuje do odsklepin.U mnie miód w odsklepinach to strata.Nigdy się całego nie odzyska a jak dłużej postoi w ociekaczu to nabiera wilgoci.Dlatego odsklepiam widelcem by odsklepin było jak najmniej.
W miodni mam tylko ramki nieczerwione i nigdy nie wyłamała mi się żadna( nie mam pioerzgi w miodni),a na siatkach diagonalnych niejedna.
Nigdy ramki nie latają w wirówce 15 min.Po 5 są tak samo odwirowane.
Pszczelarze rozczulający się nad "gorszym "odwirowaniem ramek, niejednokrotnie odsklepiają pogrubione plastry nożem i nie martwi ich 20% miodu lądującego w odsklepinach.
Cena miodarek też raczej przemawia za radialną(mniej maetriału mniejsza cena),a i umyć łatwiej kosz z drutu niż miodarkę pełną kaset.
Uczciwie jednak muszę napisać ,że nie pracowałem miodarką kasetową,ale tak siedząc na kanapie i czytając posty kolegów mających kaseciaki ,nie znajduję argumentów skłaniających mnie do zazdrości.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 listopada 2018, 20:28 - ndz 

Rejestracja: 15 marca 2018, 18:25 - czw
Posty: 37
Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej
Miejscowość z jakiej piszesz: Ornontowice
a te radialne miodarki macie w automacie czy półautomacie czy w manualu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 listopada 2018, 20:42 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 09:15 - sob
Posty: 2239
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant jednościenny nadstawkow
Nie bardzo wiem o co pytasz.
W mojej jest włącznik i potencjometr do obrotów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 listopada 2018, 20:43 - ndz 

Rejestracja: 15 marca 2018, 18:25 - czw
Posty: 37
Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej
Miejscowość z jakiej piszesz: Ornontowice
emka24 pisze:
Nie bardzo wiem o co pytasz.
W mojej jest włącznik i potencjometr do obrotów.


no tak czyli masz najprostrzą wersje a czy jest kto używa automatu czyli naciska START i miodarka sama ustawia obroty?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 listopada 2018, 20:47 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 5418
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, dadant
Filluś,
sprawa gustu ja mam półautomat bo automatu nie chciałem wolę sam decydować co i ile będzie wirowane w zależności co wkładam przy automacie ograniczają programy które niby można dowolnie ustawiać ale po co? jak do miodarki od stołu mam 1 krok w prawo i pełną kontrole nad wszystkim, znajomy ma znowu automat i jest zakochany a ja widzę jakie to marnotrawstwo czasu ale to on ma być zadowolony bo na tym robi nie ja,
trzeba jechać zobaczyć pomacać decyzja przyjdzie sama

_________________
Człowiek, który dla interesu poświęca swój honor, traci i swój honor i swój interes


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 listopada 2018, 18:48 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 stycznia 2016, 19:17 - sob
Posty: 798
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok. Łukowa
Mam radialną fi- 80 od Monopolisty - pełen automat-(czwarty sezon) - moim zdaniem to dobre rozwiązanie. Sam programujesz programy wirowania - tzn ile czasu,z jaką szybkością (%) i w którą stronę i z kilku takich etapów składa się program. Zapisujesz różne programy wirowania i w zależności od wkładu - używasz danego programu dzięki czemu przez 15-20 minut nie dotykam sterownika miodarki. U mnie to się sprawdza - pasieka ok 150 rodzin.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 listopada 2018, 19:16 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 09:15 - sob
Posty: 2239
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant jednościenny nadstawkow
Kosut pisze:
i w którą stronę


Po ile minut kręcisz w lewo a po ile w prawo?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 listopada 2018, 22:28 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 stycznia 2016, 19:17 - sob
Posty: 798
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok. Łukowa
Po 3, niewiem czy zmiana kierunu poprawia wirowanie, ale raczej nie zaszkodzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 listopada 2018, 05:17 - wt 

Rejestracja: 25 września 2012, 15:47 - wt
Posty: 998
Lokalizacja: Łódż
Ule na jakich gospodaruję: wlk
Obawiam się automatów. Podejrzewam że można je zaprogramować na określony termin awarii. Bo czyż nie jest tak że za dopłatą możemy mieć przedłużoną gwarancję ? Jak to działa, że dopłacasz i urządzenie ma zagwarantowaną dłuższą pracę ? Wszak jest to nadal to samo co zakupiłeś i za chwilę zabierasz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 listopada 2018, 06:41 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 stycznia 2016, 19:17 - sob
Posty: 798
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok. Łukowa
Korba też może się urwać. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 listopada 2018, 20:59 - wt 

Rejestracja: 15 marca 2018, 18:25 - czw
Posty: 37
Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej
Miejscowość z jakiej piszesz: Ornontowice
Wszystko fajnie z tą radosną tylko gdzie wy te plastyka odsklepiać ie jak się w tym samym czasie wsad wiruje przez 20 min?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 listopada 2018, 23:05 - wt 

Rejestracja: 07 stycznia 2017, 09:28 - sob
Posty: 1771
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok.Kalisza
Filluś pisze:
Wszystko fajnie z tą radosną tylko gdzie wy te plastyka odsklepiać ie jak się w tym samym czasie wsad wiruje przez 20 min?

Ja mam stół 1,5 m stół z Barci i w nim mieści się 15 ramek odsklepionych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 listopada 2018, 07:01 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 5418
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, dadant
Filluś pisze:
Wszystko fajnie z tą radosną tylko gdzie wy te plastyka odsklepiać ie jak się w tym samym czasie wsad wiruje przez 20 min?

napisz że 2 godziny będzie lepiej się czytało, tyle co piszesz wirują tacy "pszczelarze" co ramki po miodzie nie noszą do swoich pszczół tylko sąsiada wtedy każda kropla jest na wagę złota,
ale jak to prawi stare ludowe przysłowie "choćbyś ch.... wymachiwał we wszystkie świata strony kropla i tak wpadnie w kalesony" :bosie:
co do drugiej sprawy pomieszczenia ramek to ja mam stół 1m i wchodzi tam 40 plastrów odsklepionych które mieszczą się na 50cm a jak to się dzieje to nie będę się nawet wysilał pisać bo podobno ludzie to istoty rozumne

_________________
Człowiek, który dla interesu poświęca swój honor, traci i swój honor i swój interes


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 listopada 2018, 07:53 - śr 

Rejestracja: 07 stycznia 2017, 09:28 - sob
Posty: 1771
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok.Kalisza
kudlaty pisze:

co do drugiej sprawy pomieszczenia ramek to ja mam stół 1m i wchodzi tam 40 plastrów odsklepionych które mieszczą się na 50cm a jak to się dzieje to nie będę się nawet wysilał pisać bo podobno ludzie to istoty rozumne

Takie cuda , to tylko w Wadowicach :haha: U mnie wirowanie trwa tyle czasu ile odsklepianie następnego wkładu do miodarki. :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji