FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 02 lutego 2023, 20:20 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Osuszacz miodu
Post: 04 grudnia 2022, 22:28 - ndz 

Rejestracja: 14 lutego 2020, 17:46 - pt
Posty: 73
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Purda
Koledzy,
czy któryś z Was posiada podobne urządzenie i może podzielić się wrazeniami n/t skutecznoścci w działaniu?Moze uwagi,cco do wyboru jednej z opcji?

https://aquabeetech.pl/szczegoly-urzadzenia-2/

https://ekomax24.pl/produkty/urzadzenia ... a-do-miodu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 grudnia 2022, 07:59 - pn 

Rejestracja: 18 marca 2013, 21:12 - pn
Posty: 885
Lokalizacja: woj. kujawsko-pomorski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Andrzej33 pisze:
Koledzy,
czy któryś z Was posiada podobne urządzenie i może podzielić się wrazeniami n/t skutecznoścci w działaniu?Moze uwagi,cco do wyboru jednej z opcji?

https://aquabeetech.pl/szczegoly-urzadzenia-2/

https://ekomax24.pl/produkty/urzadzenia ... a-do-miodu

Mam osuszacz własnej roboty i skuteczność osuszania jest wysoka. Ceny za te urządzenia są bardzo duże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 grudnia 2022, 09:18 - pn 

Rejestracja: 07 października 2015, 15:09 - śr
Posty: 760
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Gostynin
lech, pochwal się tym urządzeniem.
Jakieś zdjęcia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 grudnia 2022, 16:01 - pn 

Rejestracja: 11 marca 2020, 02:47 - śr
Posty: 205
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: HAMILTON
Sa dwie opcje osuszania miodu. Pierwszą bardzo prosta, osuszanie miodu w ramkach w korpusach. Drugą opcją, wymagającą większych nakładów finansowych, jest suszenie miodu odwirowanego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 grudnia 2022, 18:57 - pn 

Rejestracja: 18 marca 2013, 21:12 - pn
Posty: 885
Lokalizacja: woj. kujawsko-pomorski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
pegaz1970 pisze:
lech, pochwal się tym urządzeniem.
Jakieś zdjęcia

Aż tak bystry nie jestem i nie potrafię zamieszczać zdjęć na forum. Poza tym urządzenie jest zablokowane innym sprzętem i ciężko zrobić zdjęcia. Urządzenie te kosztowało mnie około 5 tyś. zł licząc razem z migomatem do spawania stali nierdzewnej. W tym czasie 2020 roku jaka budowałem te urządzenie można było takie urządzenie kupić za 25 tyś zł. Konstrukcja zbiornika na miód zbudowana jest z blachy nierdzewnej 1,5 mm i profili z stali nierdzewnej. Ściany zewnętrzne boczne zbiornika ociepliłem i obłożyłem sklejką do podłogi. Pod zbiornikiem umieszczam grzejnik z regulacją temperatury do podgrzewania miodu. Bęben zbudowany jest z pręta kwadratowego z stali nierdzewnej oraz dysków z blachy nierdzewnej 0,8 mm. Blachy kupiłem II gatunku. Całość napędza motoreduktor , gdzie jeden obrót to 35 sekund. Do wytoczenia wału i podłączenia sprzęgła do motoreduktora musiałem wynająć tokarza . Resztę zrobiłem sam. Komora z miodem przykryta jest szkieletem obłożonym gęstą firaną , aby do miodu nie wpadła zabłąkana pszczoła lub kurzawa. Wszystko ustawione jest w suchym pomieszczeniu , gdzie dodatkowo uruchamiam osuszacz powietrza . Urządzenie te w 24 godziny zbiło mi zawartość wody z 22% do 18%.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 grudnia 2022, 22:33 - pn 

Rejestracja: 27 maja 2015, 18:49 - śr
Posty: 1619
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
Ja mam takie urządzenie, zrobiłem razem z tatą. Działa znakomicie. W ciągu 12-15 godzin jest w stanie zredukować ilość wody o około 5-7%. Trzeba wręcz uważać żeby nie przeciągnąć za bardzo. Zrobiłem test na 20kg miodu do 15% i miód jest bardzo dobry, tylko twardnieje na kamień w słoiku :)

Wykonanie urządzenie 2 lata temu kosztowało mnie około 3,5-4 tyś na bazie stołu do odsklepiania który już miałem. Doliczając stół wyszłoby wtedy około 6 tyś. Cena takiego urządzenia od Aquabeetech wtedy wynosiła około 9,5 tyś. Więc biorąc pod uwagę robociznę, podatki itd. uważam że cena naprawdę uczciwa. Nie da się zrobić tego tanio a porządnie. Jeśli w dalszym ciągu będą funkcjonować dofinanoswania do sprzętu to polecam zakup tą drogą niż wykonanie samemu.

Ja nie stosuję regulacji temperatury bo nie ma takiej potrzeby. Osuszacz przez który przechodzi powietrze delikatnie ociepla miód, słowo podgrzewa zbyt szumnie brzmi. Temepratura stabilizuje się na poziomie 27-30 stopni, więc bardzo bezpieczna dla jakości miodu, nie ma konieczności montowania grzałek i regulacji temepratury.
Zrobiłem pokrywe do stołu z nierdzewki, w niej dwa otwory (wlot/wylot) z osuszacza. Ośka jest z nierdzewki, mieszadła również, zleciłem pospawanie. Do tego rury, kołnieże, łożyska itp. Otwory na mieszadłach obliczone wg wzoru, aby powierzchnia osuszania była jak największa ;) Motoeduktor taki: https://www.sklep-powergate.pl/pl/p/Mot ... rocony./69 Z perspektywy czasu myślę że lepszy bedzie jeszcze wolniejszy - mniej napowietrzy wtedy miód. Minimalny wsad to 20kg, a maksymalny około 140kg.

https://www.youtube.com/watch?v=ajviYLTxY3A


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 grudnia 2022, 22:52 - pn 

Rejestracja: 27 maja 2015, 18:49 - śr
Posty: 1619
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
I jeszcze drugi filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=708b4qub4IE


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 grudnia 2022, 19:09 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 sierpnia 2016, 13:20 - pn
Posty: 281
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tarnów
Jeśli ktoś nie chciałby wydawać kilku czy kilkunastu tysięcy na urządzenie a miałby potrzebę dosuszenia jednej czy kilku partii miodu to zapraszam do kontaktu - na pewno się dogadamy.

W kwestii samego urządzenia. Zrobienie go na bazie wymiarów stołu do odsklepiania to dobry pomysł. Zastosowane mam podgrzewane dno z regulacją temperatury w górę i w dół. Do osuszacza dodatkowo podłączony dodatkowy wentylator z regulacją obrotów. Jedna z firm pisze o wielozadaniowości tego typu urządzeń. Niby tak ale nie. Moim zdaniem nie nadaje się totalnie do kremowania. Nie kremuje w sposób zadowalający. Od tego mam inne urządzenie.

_________________
http://www.facebook.com/pasiekazawadzka
Matki pszczele Nieska, Primorski


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 grudnia 2022, 21:59 - wt 

Rejestracja: 07 października 2015, 15:09 - śr
Posty: 760
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Gostynin
astroludek, ten stół to wielkopolski 150 cm?
Jakiej firmy osuszacz zastosowałeś?
Dziękuję


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 grudnia 2022, 22:17 - wt 

Rejestracja: 27 maja 2015, 18:49 - śr
Posty: 1619
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
Stół wielkopolski 125cm z Pasieki Barć http://pasieka-barc.pl
Osuszacz powietrza kompresorowy, mój model to Adler ale widziałem je również pod inną marką np. Camry. https://allegro.pl/oferta/osuszacz-powi ... 2849243262


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 grudnia 2022, 23:15 - wt 

Rejestracja: 03 grudnia 2007, 23:00 - pn
Posty: 322
Lokalizacja: grudziadz
Witam.Nie bardzo rozumuję po co to urządzenie.Tzn.wirojecie niedojrzały miod?Ja nie mam takiej potrzeby,albo czegos nie kapuję.Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 grudnia 2022, 23:26 - wt 

Rejestracja: 27 maja 2015, 18:49 - śr
Posty: 1619
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
ydyp, pozyskujesz miód nawłociowy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 grudnia 2022, 03:30 - śr 

Rejestracja: 11 marca 2020, 02:47 - śr
Posty: 205
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: HAMILTON
ydyp pisze:
Tzn.wirojecie niedojrzały miod?
To może wyjaśnij, co to jest dojrzały miód? A wlasciwie jak uzyskac taki 17%. U mnie jest goraco i wilgotno. 100% zasklepiony plaster moze miec 22% wody. Stracilem setki kilogramow miodu(zfermentowal). W koncu znalazlem odpowiedz na moje problemy. Dennice osiatkowane musza byc zamkniete. W tym roku juz tak zrobilem i wielka poprawa 2-4% mniej wody w miodzie.
Latwa i tania metoda na osuszenie miodu przed wirowaniem jest taka: Pusty korpus z dziura na wlot powietrza suchego z osuszacza. Na to korpusy z ramkami. Na gorze taki sam pusty korpus(przykryty) jak na dole do odprowadzena wilgotnego powietrza. Dobrze jest wstawić dodatkowy wentylator do poprawy ruchu powietrza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 grudnia 2022, 08:20 - śr 

Rejestracja: 26 grudnia 2021, 20:12 - ndz
Posty: 128
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzeszów
Norma Światowa,Unijna i Polska to 20% , to w jakim celu chcecie zjechać poniżej 17%- dobra praktyka to 18 ale poniżej ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 grudnia 2022, 09:17 - śr 

Rejestracja: 27 maja 2015, 18:49 - śr
Posty: 1619
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
stach56 pisze:
Norma Światowa,Unijna i Polska to 20% , to w jakim celu chcecie zjechać poniżej 17%- dobra praktyka to 18 ale poniżej ?


Wytłumacz to Klientowi który stawia słoik w kuchni gdzie często jest 25 stopni i więcej. Klient ma w du*ie że Twój miód spełnia normy 20%, gdy mu sfermentuje. Będzie żądał zwrotu kasy, wymiany miodu, poza tym więcej już u Ciebie nie kupi - wybierze ten słodzik sklepowy który mu nigdy nie sfermentuje.
Do tego dochodzi ilość miodu. Jeśli ktoś ma w sezonie 50-100kg to sie to rozejdzie w pojedynczych egzemplarzach i z reguły Klienci spożyją to w miare szybko. Ale część Klientów jest pragmatyczna i robi zakup po 10 słoików każdego gatunku i przechowuje do zimy/wiosny/lata następnego sezonu. Jedzą systematycznie zapasy które zrobili.

Takie urządzenie nie jest do "codziennego" użytku.
W tym sezonie uzyłem go raz, w zeszłym również raz. Na miodzie nawłociowym, który mimo że jest pod zasklepem to może mieć nawet 19-21%. Jak wszyscy wiedzą miód ten ze względu na późną porę roku, zimne noce, słabszą siłę rodzin zazwyczaj nie jest odparowany tak, jakbyśmy chcieli. Do tego ma tendencję do fermentacji.
Nigdy nie miałem konieczności odparowywania miodów typu rzepak, lipa, spadź czy wielokwiat.

Mam to do siebie że testuje różne rozwiązania, w odróżnieniu od większości osób które bazują na "legendach ludowych", których w pszczelarstwie jest nad wyraz dużo. Tak było z woskiem, z gospodarką pasieczną, leczeniem pszczół, tak jest z osuszaczem i wieloma innymi rzeczami. Dzielę się informacjami sprawdzonymi i w mojej ocenie rzetelnymi. Nikt nie musi z tego korzystać, może nie potrzebuje lub nie przetestował i wydaje mu się inaczej. Ja przetestowałem i w tym jestem krok do przodu ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 grudnia 2022, 09:42 - śr 

Rejestracja: 26 grudnia 2021, 20:12 - ndz
Posty: 128
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzeszów
Wyraznie napisałem po co osuszać poniżej 18 %.Nie pisałem że mokrego nawłociowego nie dosuszać.Norma jest po to by max 20% nie sfermentował a nie że komuś się wydaje że taki ma . Wystarczy zbadać refraktometrem. Nawłociowy 19% normalnie nie fermentuje nie wiem dlaczego piszesz że trzeba go suszyć.Doświadczony pszczelarz po stożku - strumieniu miodu pozna czy jest odpowiednio wilgotny, nie trzeba mu refraktometru.Można zainwestować w osuszacz i drzeć z ula bez zasklepu odpada odslepianie. Tylko czy to będzie już miód?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 grudnia 2022, 09:44 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 sierpnia 2016, 13:20 - pn
Posty: 281
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tarnów
stach56 pisze:
Norma Światowa,Unijna i Polska to 20% , to w jakim celu chcecie zjechać poniżej 17%- dobra praktyka to 18 ale poniżej ?

Miód z nawłoci odbieram zawsze z ramek praktycznie w 100% zasklepionych. W tym roku miód zaraz po odebraniu miał 20% lub delikatnie poniżej. Wedle wszelkiej wiedzy i dobrej praktyki jest to miód w pełni dojrzały bez konieczności sprawdzania nawet zawartości wody. A jednak nie mamy wpływu na sposób przechowywania przez klienta. Rodzaj miodu plus złe warunki przechowywania i kłopot gotowy.

_________________
http://www.facebook.com/pasiekazawadzka
Matki pszczele Nieska, Primorski


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 grudnia 2022, 09:58 - śr 

Rejestracja: 27 maja 2015, 18:49 - śr
Posty: 1619
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
stach56 pisze:
Nawłociowy 19% normalnie nie fermentuje nie wiem dlaczego piszesz że trzeba go suszyć.


Fermentuje. W chłodnym pomieszczeniu około 15-17 stopni wytrzyma do wiosny, potem sfermentuje.

stach56 pisze:
Doświadczony pszczelarz po stożku - strumieniu miodu pozna czy jest odpowiednio wilgotny, nie trzeba mu refraktometru.


Stąd własnie rodzi się masę legend ludowych, z tego co się wydaje "doświadczonym pszczelarzom". Z całym szacunkiem dla starszych kolegów z forum, ale dużo doświadczonych dziadków nie wie nawet jak warroza wygląda, tracą pszczoły regularnie, ale są doświadczeni, bo są pszczelarzami od 40 lat...

stach56 pisze:
Można zainwestować w osuszacz i drzeć z ula bez zasklepu odpada odslepianie. Tylko czy to będzie już miód?


Staszku, przeczytaj co napisałem. W moim przypadku wykorzystuje (jeśli jest konieczność) tylko w przypadku nawłoci. Nie wiem co robią inni. Zresztą to się samo reguluje w mojej ocenie. Wygodniej, lepiej i mniej roboty jest odebrać miód odparowany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 grudnia 2022, 10:09 - śr 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 5607
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Beeman pisze:
W koncu znalazlem odpowiedz na moje problemy. Dennice osiatkowane musza byc zamkniete. W tym roku juz tak zrobilem i wielka poprawa 2-4% mniej wody w miodzie.

Czyli wszelkie przeciągi nie służą a wręcz szkodzą, słusznie zauważył też
astroludek pisze:
pod zasklepem to może mieć nawet 19-21%. Jak wszyscy wiedzą miód ten ze względu na późną porę roku, zimne noce, słabszą siłę rodzin zazwyczaj nie jest odparowany tak, jakbyśmy chcieli.

Zbyt obszerne gniazda powodują że pszczoły nie odparowują tak jak byśmy chcieli .
Ale jest jeszcze jedna rzecz,osuszacze to "lekarstwo na lekarstwo."
Chcemy mieć większą wydajność , to Backwast lub inne pszczoły południowe, a te nie muszą odparowywać miodu u siebie tak mocno bo mają sucho i miód sam dalej odparowuje.
Ciekawe jak to jest pod tym względem u większości, znam opinie kilku kolegów którzy mają Backwasty i to potwierdzili na miodach letnich.

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 grudnia 2022, 10:23 - śr 

Rejestracja: 27 maja 2015, 18:49 - śr
Posty: 1619
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
Obecnie mam cały miszmasz jeśli chodzi o linie, backwasta albo nie ma wcale albo w kilku ulach. W mojej ocenie nie ma dużego znaczenia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 grudnia 2022, 11:02 - śr 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 5607
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
To była opinia o czystych Backwastach ale skoro inne cechy mogą " rozchodzić się po okolicy" to dlaczego ta nie miała by. :wink:

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 grudnia 2022, 22:57 - śr 

Rejestracja: 14 lutego 2020, 17:46 - pt
Posty: 73
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Purda
czy osuszacz do miodu może byc refundowany z programu wsparcia ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 grudnia 2022, 04:19 - czw 

Rejestracja: 11 marca 2020, 02:47 - śr
Posty: 205
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: HAMILTON
Koledzy, pamiętajmy, że nie tylko zawartość wody w miodzie decyduje o możliwości fermentacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 grudnia 2022, 05:51 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 sierpnia 2007, 18:10 - czw
Posty: 861
Lokalizacja: Poznań
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Oczywiście że włoszki czy buckfasty (generalnie żółtki) sklepie miód z większą zawartości wody.
Dlatego też warto już zapomnieć o tych wynalazkach.

_________________
Pura Vida


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 grudnia 2022, 08:03 - czw 

Rejestracja: 27 maja 2015, 18:49 - śr
Posty: 1619
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
Andrzej33 pisze:
czy osuszacz do miodu może byc refundowany z programu wsparcia ?


Z tego co wiem to tak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 grudnia 2022, 13:55 - czw 

Rejestracja: 15 stycznia 2011, 21:23 - sob
Posty: 1063
Lokalizacja: Beskid Wyspowy
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Beeman pisze:
Koledzy, pamiętajmy, że nie tylko zawartość wody w miodzie decyduje o możliwości fermentacji.

A co jeszcze?

_________________
http://www.beskidzkabarc.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 grudnia 2022, 13:59 - czw 

Rejestracja: 26 grudnia 2021, 20:12 - ndz
Posty: 128
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzeszów
Drożdże


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji