www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 23 listopada 2017, 00:43 - czw
Pasieka Ambrozja Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: 01 lutego 2015, 12:24 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 października 2009, 16:52 - sob
Posty: 2564
Lokalizacja: Szczecin okolice
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
kulka96, woda wlewana jest w te rowki pod kablem, bo jest wodoodporny, wiec mozna.
U gory wiatrak skierowany z nawiewem w sufit wyrzuca powietrze na oboki, ale chyba dojdzie jeszcze jeden u dołu.
Temp. miedzy 34-36 stopni.

_________________
www.pszczolyimiod.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2015, 13:06 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 18:38 - wt
Posty: 707
Lokalizacja: Świętokrzyskie
adidar,
To już druga opinia jaką słyszałem o tym modelu cieplarki i widzę , że nic nadzwyczajnego ta lodówka nie ma ,by ją zastosować jako inkubator.
Wahania o 2 stopnie są dość duże w stosunku do sprzęciora Szczupaka z mikrofali
Chyba , że tajemnica tkwi w termostacie.
Lub sprytnym pomyśle Zbigniewa obiegu powietrza dookoła komory .

_________________
kulka96


"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2015, 13:52 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2008, 18:29 - śr
Posty: 2507
Lokalizacja: Stara Rudna
To prawda tajemnica tkwi w obiegu ciepłego powietrza
i odzieleniu elemenu grzewczego po wyłączeniu termostatu
- aby oddawane ciepło nie miało wpływu na miejsce z matecznikami .
Ta loduweczka jest super tylko zalecał bym oddzielenie półką kabla a ciepełko na komore mateczników wymusił bym wentylatorem
- w chwili osiagniecia odpowiedniej temperatóry wentylator STOP
- spadek jedna dziesiata JAZDA
myśle że tym sposobem bezwładnośc znaczaco by sadła choc pewnie do ideału jeszcze trzeba pogłówkować

_________________
Pozdrawiam Szczupak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2015, 14:54 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 18:38 - wt
Posty: 707
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Kabel grzewczy pchacie na dół (w sumie to logiczne) a jakby był u góry (sufitu) zamknięty w półce razem z wentylatorami które wydmuchiwały by powietrze znad kabla wzdłuż bocznych ścian na dół, to nie było by to lepsze rozwiązanie ? Czy umiejscawiać kabel poza komorę lodówki do wewnątrz obudowy ?

_________________
kulka96


"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2015, 15:03 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 października 2009, 16:52 - sob
Posty: 2564
Lokalizacja: Szczecin okolice
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Szczupak, to ja muszę zmienić regulator - bo ten mój rusza dopiero po spadku 1 stopnia

_________________
www.pszczolyimiod.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2015, 17:34 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 15:16 - sob
Posty: 3789
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
też skończyłem 2 cieplarkę z mikrofali (kabel wewnątrz komory). Nie jest taka super dokładna jak Szczupaka, ale wahania wynoszą +/-0,3 C, a to w zupełności wystarczy. Teraz powoli ją testuję, zobaczymy jak się sprawdzi w sezonie.

_________________
Matki pszczele Buckfast, Elgon 2017 z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele-2017


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2015, 20:01 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2008, 18:29 - śr
Posty: 2507
Lokalizacja: Stara Rudna
kulka96 pisze:
Kabel grzewczy pchacie na dół (w sumie to logiczne) a jakby był u góry (sufitu) zamknięty w półce razem z wentylatorami które wydmuchiwały by powietrze znad kabla wzdłuż bocznych ścian na dół, to nie było by to lepsze rozwiązanie ? Czy umiejscawiać kabel poza komorę lodówki do wewnątrz obudowy ?
masz rację taka opcja kabla nawet poza cieplarką jest lepsza jak na dsole - ciepełko zawsze unosi sie ku górze

_________________
Pozdrawiam Szczupak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 maja 2015, 20:51 - wt 

Rejestracja: 25 czerwca 2012, 14:47 - pn
Posty: 96
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie, brodnica
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Nie kupujcie termoregulatora RT-2C!!! Badziew taki, że usmażył mi mateczki w inkubatorze. Teraz cały czas po nastawieniu temperatury sama się podnosi, aż do max. Do dzis wszystko działało bez zarzutów. Dokładać troche kasy i kupić pewny, a nie takie pomarańcz...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 maja 2015, 22:12 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 września 2011, 17:03 - pt
Posty: 275
Lokalizacja: czersk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Ja zrobiłem skrzynkę, ze steropianu 5 cm grubość. głęboka 26cm wysoka 15 cm szeroka 25(wymiary wewnątrz) Żaróweczka12v,10w od oświetlenia tablicy rejestracyjnej. Zasilacz6V ,2100A Na dźwiczkach jest wizjer 8 cm na 7 cm oklejony szybką foliową. Musiałem w niej zrobić jeden otwór 10mm bo była troszke za wysoka temp teraz się utrzymuje na 34,5 -31stopni. Nad wszystkim czuwa termometr kontrolny który jest ustawiony na 34,5-35,1 Gdy temp jest powyżej włączy się alarm i tak samo gdy jest za niska Chciałem zrobić z mikrofali ale odrzuciłem ten pomysł ponieważ uważam iż moje zozwiązanie jest leprze, z tego względu iż taka grubość steropianu stabilniej trzyma temp. Inkubator nie posiada żadnego typu termostatu!!! poprostu jest nie potrzebne dziś wylęgły się pierwsze 4 matki (:Trzymam go w pywnicy gdzie temp jest bardziej stała. w przyszłości może zrobię jakiś termostat oparty na arduino mikrokontrolerze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 maja 2015, 15:01 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 października 2009, 16:52 - sob
Posty: 2564
Lokalizacja: Szczecin okolice
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Moja cieplarka chodziła do wczoraj pięknie. Wieczorem zaglądam a tam 55stopni!!!!
Miałem termoregulator STC.... i seria poszła w p......ireneje

_________________
www.pszczolyimiod.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 maja 2015, 15:59 - pt 

Rejestracja: 25 czerwca 2012, 14:47 - pn
Posty: 96
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie, brodnica
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
To już drugi którego trzeba unikać. STC oraz RT-2C, omijamy!!! Mam teraz Es10 i mam nadzieje, że mnie nie zawiedzie ;)
adidar, współczuję kolego, mnie też strata bardzo zabolała...
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 maja 2015, 22:01 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 15:16 - sob
Posty: 3789
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
mam es10 od 3 lat w 3 cieplarkach i jak na razie 0 awarii.

_________________
Matki pszczele Buckfast, Elgon 2017 z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele-2017


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 maja 2015, 22:34 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 21:09 - śr
Posty: 1992
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wz - wlkp
A u mnie właśnie teraz pierwsze matki z pierwszej serii się wygryzają .Z cieplarki własnoręcznie zrobionej na Esco 10 . Jak się unasienią i zaczną czerwić to będzie można :pijemy: .
Na razie tylko pępkowe :wink:

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 stycznia 2016, 17:51 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 grudnia 2015, 22:31 - śr
Posty: 34
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Krosno Odrzańskie
górski_pszczelarz pisze:
mam es10 od 3 lat w 3 cieplarkach i jak na razie 0 awarii.
używasz jednego na 3 cieplarki?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 stycznia 2016, 17:56 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 grudnia 2015, 22:31 - śr
Posty: 34
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Krosno Odrzańskie
Jaki kabel bedzie wystarczający( waty) do cieplarki na własny uzytek powiedzmy kubatura 50x50x50cm?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 stycznia 2016, 20:06 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 07:27 - czw
Posty: 1359
Lokalizacja: Łódzkie
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Jezeli moc do 2Kw to 3x1.5mm2. A jak powyzej to 3x2.5mm2

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 stycznia 2016, 21:30 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 15:16 - sob
Posty: 3789
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Pasieka FKR pisze:
górski_pszczelarz pisze:
mam es10 od 3 lat w 3 cieplarkach i jak na razie 0 awarii.
używasz jednego na 3 cieplarki?


w każdej cieplarce mam osobny regulator.

_________________
Matki pszczele Buckfast, Elgon 2017 z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele-2017


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 stycznia 2016, 23:32 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 grudnia 2015, 22:31 - śr
Posty: 34
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Krosno Odrzańskie
Tomasz2020 pisze:
Jezeli moc do 2Kw to 3x1.5mm2. A jak powyzej to 3x2.5mm2
Nierozumiemy się. Z twojego wpisu wynika że kabel o mocy 2000W to niezły czajnik :thank: Pytam o jakiej mocy kabel do takiej cieplarki włożyć żeby utrzymywała 34,5 c bez jakiś specjalnych problemów. regulator mam es 20


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 stycznia 2016, 09:24 - śr 

Rejestracja: 17 listopada 2011, 00:05 - czw
Posty: 913
Lokalizacja: Dolny Sląsk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Pasieka FKR, A te wymiary to wewnętrzne czy zewnętrzne ,ja mam w cieplarce z mikrofali 50w i historeza na przełomie 0,3 st się waha :wink:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 stycznia 2016, 20:04 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 07:27 - czw
Posty: 1359
Lokalizacja: Łódzkie
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Pasieka FKR, nie zajarzylem tego ze chodzi ci o spirale.grzejna .Myslalem ze o przekroj przewodu. Sorki

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 stycznia 2016, 21:25 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 grudnia 2015, 22:31 - śr
Posty: 34
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Krosno Odrzańskie
Już kupiłem 100w, wiec chyba będzie akurat. Wymiary zewnętrzne. Do cieplarki wchodzi 4 ramki dadant. A pytanie jeszcze, ten kabel (8metrów) to jak najlepiej ułożyć w środku?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 stycznia 2016, 21:27 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 grudnia 2015, 22:31 - śr
Posty: 34
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Krosno Odrzańskie
Tomasz2020 pisze:
Pasieka FKR, nie zajarzylem tego ze chodzi ci o spirale.grzejna .Myslalem ze o przekroj przewodu. Sorki
Ok. :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 stycznia 2016, 22:52 - śr 

Rejestracja: 17 listopada 2011, 00:05 - czw
Posty: 913
Lokalizacja: Dolny Sląsk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Pasieka FKR pisze:
Już kupiłem 100w, wiec chyba będzie akurat. Wymiary zewnętrzne. Do cieplarki wchodzi 4 ramki dadant. A pytanie jeszcze, ten kabel (8metrów) to jak najlepiej ułożyć w środku?

Trzeba było kupić taki http://allegro.pl/przewod-grzewczy-2m-1 ... 20793.html a teraz będziesz 10 razy owijał cieplarkę Polecam obejrzyj ten filmik Zbyszka na pewno pomoże https://www.youtube.com/watch?v=mQ9o3nS_J3A jak tak zrobiłem i jest rewela :okok:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2016, 19:28 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 listopada 2011, 19:45 - czw
Posty: 727
Lokalizacja: Poznań /okolice/
Ule na jakich gospodaruję: 12r wielkopolski
Nie wiem czy to gdzieś było już na forum - ja pierwszy raz widzę takie cieplarki:
https://pszczelnictwo.com.pl/shop/produ ... ny-automat

Cena rozsądna - pytanie jak to w praktyce trzyma parametry.
Miał ktoś już coś do czynienia z tymi cieplarkami?

_________________
WWW.MIODYBARTKOWIAKA.PL zapraszam też na stronę na FACEBOOK-u
Moje zdjęcia przyrodnicze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2016, 19:36 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 listopada 2014, 18:36 - sob
Posty: 929
Lokalizacja: Roztocze
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zamosc
Bartkowiak pisze:
Nie wiem czy to gdzieś było już na forum - ja pierwszy raz widzę takie cieplarki:
https://pszczelnictwo.com.pl/shop/produ ... ny-automat

Cena rozsądna - pytanie jak to w praktyce trzyma parametry.
Miał ktoś już coś do czynienia z tymi cieplarkami?


zrobiłem jedną serię , wygryzły się wszystkie . :okok:

_________________
FILMY Z PASIEKI https://www.youtube.com/channel/UCZZuAq ... _as=public


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2016, 19:40 - pn 

Rejestracja: 17 listopada 2011, 00:05 - czw
Posty: 913
Lokalizacja: Dolny Sląsk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Bartkowiak pisze:
Nie wiem czy to gdzieś było już na forum - ja pierwszy raz widzę takie cieplarki:
https://pszczelnictwo.com.pl/shop/produ ... ny-automat

Cena rozsądna - pytanie jak to w praktyce trzyma parametry.
Miał ktoś już coś do czynienia z tymi cieplarkami?

Ja bym, na takie usrojstwo tyle kasy nie wydał .W zeszłym roku zrobiłem według filmu Zbyszka -Szczupaka z mikrofali i koszt 300zł historeza to 0,3 stopnia tak jak na filmiku https://www.youtube.com/watch?v=mQ9o3nS_J3A na własne potrzeby rewelacja!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2016, 20:44 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 listopada 2011, 19:45 - czw
Posty: 727
Lokalizacja: Poznań /okolice/
Ule na jakich gospodaruję: 12r wielkopolski
Jak uwzględnić refundację to cena jest ok.

_________________
WWW.MIODYBARTKOWIAKA.PL zapraszam też na stronę na FACEBOOK-u
Moje zdjęcia przyrodnicze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2016, 21:07 - pn 

Rejestracja: 17 listopada 2011, 00:05 - czw
Posty: 913
Lokalizacja: Dolny Sląsk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Bartkowiak, cieplarki nie są na refundację wiem bo chciałem taką bynajmniej tego producenta na 300 mateczników patrz strona 13 http://pasieka-barc.pl/tl_files/pliki/o ... 5_2016.pdf


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2016, 21:14 - pn 

Rejestracja: 17 listopada 2011, 00:05 - czw
Posty: 913
Lokalizacja: Dolny Sląsk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
sprzęt podlegający dotacji patrz na stronę 21 http://pasiekakrir.pl/images/warunki_mi ... _20151.pdf


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2016, 23:12 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 listopada 2011, 19:45 - czw
Posty: 727
Lokalizacja: Poznań /okolice/
Ule na jakich gospodaruję: 12r wielkopolski
Przyjąłem za pewnik że jest... Szkoda. Może od 2017 obejmą cieplarki. Ciśnienia nie mam tym bardziej jak mam dać 1200 to wolę w ulu hodować. Nie mam tyle zacięcia by z mikrofali zrobić. W drewnie dłubie z przyjemnością ale taka przeróbka nie dla mnie.

_________________
WWW.MIODYBARTKOWIAKA.PL zapraszam też na stronę na FACEBOOK-u
Moje zdjęcia przyrodnicze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2016, 23:29 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 sierpnia 2013, 21:47 - pt
Posty: 163
Lokalizacja: Chabowo pow. Pyrzyce
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, dadant
Bartkowiak pisze:
Szkoda. Może od 2017 obejmą cieplarki.


Jak by tak się stało to cena pewnie była by ponad 2000 pln :)

_________________
Pasieka AGA


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2016, 08:36 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 4365
Lokalizacja: wadowice 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
a dlaczego cieplarka nie może nazywac sie na fakturze dekrystalizator?
zupełnie jak z nazywaniem odsklepiaczy parowych stołami do odsklepiania

_________________
Człowiek, który dla interesu poświęca swój honor, traci i swój honor, i swój interes


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2016, 12:12 - wt 

Rejestracja: 17 listopada 2011, 00:05 - czw
Posty: 913
Lokalizacja: Dolny Sląsk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
kudlaty, pewnie że może tylko co w tym usrojstwie zdekrystalizujesz ?Jak do tego odniosły by się osoby kontrolujące nie wiem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2016, 12:13 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 20:04 - czw
Posty: 3681
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Cieplarka do jaj kurzych. Dodatkowy termik zewnętrzny z czujnikiem wprowadzony do środka, bo te mają za dużą temp fabryczną. Koszt wykonania za całość 100-2000 zł w zależności od zastosowanych materiałów (nowe, używane, jakość czułość, wielkość).
Miłej zabawy.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2016, 13:12 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 4365
Lokalizacja: wadowice 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
Skuter pisze:
kudlaty, pewnie że może tylko co w tym usrojstwie zdekrystalizujesz ?Jak do tego odniosły by się osoby kontrolujące nie wiem?


40 stopni jest to możesz sobie słoiki po dzemie dekrystalizować,
kolejna sprawa skoro nóż do odsklepiania nazywa się stołem to znaczy że nikt nie jest aż tak dociekliwy

_________________
Człowiek, który dla interesu poświęca swój honor, traci i swój honor, i swój interes


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2016, 23:05 - wt 

Rejestracja: 12 maja 2015, 10:56 - wt
Posty: 10
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski stojak
Miejscowość z jakiej piszesz: Kruszyna
http://www.amw.com.pl/pl/r/przetargi-rsm/1057
Może kogoś zainteresuje pozycje od 12 do 15


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2016, 23:43 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 01:01 - czw
Posty: 1655
Lokalizacja: Sędziszów (Kraków)
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D + Wl
I jeszcze super maszynki do drewna poz. 46, 47, 49.

_________________
Pozdrawiam, Józef.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 lutego 2016, 00:03 - śr 

Rejestracja: 12 maja 2015, 10:56 - wt
Posty: 10
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski stojak
Miejscowość z jakiej piszesz: Kruszyna
JM pisze:
I jeszcze super maszynki do drewna poz. 46, 47, 49.

Właśnie za tym tam zaglądam :D .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 lutego 2016, 03:06 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 18:38 - wt
Posty: 707
Lokalizacja: Świętokrzyskie
http://www.rcom-company.com/detail.htm? ... ID=EX-Suro

_________________
kulka96


"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 lutego 2016, 07:50 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 15:47 - pt
Posty: 4098
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Poz. 11 - dla tych co węzę chcą robić
Poz. 26 - auto do ciągania przyczepy.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 lutego 2016, 10:55 - śr 

Rejestracja: 21 marca 2014, 22:03 - pt
Posty: 266
Lokalizacja: Opole
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Żerkowice k/Opola
Jak kto szuka cieplarki to: http://www.amw.com.pl/pl/r/przetargi-rsm/1057

ARW Wrocław poz. 12-15 (nie wiem czy się nada ale może komuś się przyda)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 marca 2016, 10:49 - sob 

Rejestracja: 05 stycznia 2016, 21:37 - wt
Posty: 95
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Płock
Co myślicie o takim sterowniku: RT2CIWRH
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6067661622&reco_id=b95fb9ee-f336-11e5-b630-0228c53622e9&ars_rule_id=201&ars_source=ars&ars_socket_id=16
Można sterować temperaturą i wilgotnością

Dane techniczne:
Zakres ustawień:
wilgotność 0%-100%
temperatura 0-42°C
czujnik na kablu

Dokładność:
wilgotność +/- 2%
temperatura +/- 0,1°C
czujka na przewodzie
2x Wyświetlacz LCD 3 ½”
Zasilanie: 230 V

Max moc podłączanych urządzeń: 1000 W
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 marca 2016, 11:41 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 marca 2010, 09:49 - wt
Posty: 888
Lokalizacja: Zielona Góra
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Do matulek można wykorzystać jak kogoś stać: http://www.bonzoo.pl/exo-terra-fogger-ultradzwiekowy-generator-pary-duplikat-1-13023.html

lub to samo tylko że nazywa się lodówka z funkcją grzewczą:
http://www.meru.pl/mini-lodowka-camry-cr-8062.html

Żeby trzymały równo temp. trzeba dołożyć jeszcze z jeden wentylator u góry. Wchodzi do 112 mateczników zwarta konstrukcja z termostatem. Chyba nie opłaca się robić samemu.

Obrazek

pozdrawiam rever


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 marca 2016, 19:53 - śr 

Rejestracja: 17 listopada 2011, 00:05 - czw
Posty: 913
Lokalizacja: Dolny Sląsk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
rever, No powiem że ciekawe rozwiązanie a jaka jest historeza ?To w sumie ile tych urządzeń masz ? Bo widać na fotce że 3 conajmniej :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 marca 2016, 21:36 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2008, 18:29 - śr
Posty: 2507
Lokalizacja: Stara Rudna
mikel_angello,
Ten termoregulator wcale nie nadaje się do cieplarki jest zawodny :do bani:
Zagotowałęm kiedys serie mateczników przez taki szmelc NIEPOLECAM

_________________
Pozdrawiam Szczupak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 kwietnia 2016, 16:33 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 marca 2010, 09:49 - wt
Posty: 888
Lokalizacja: Zielona Góra
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Skuter pisze:
rever, No powiem że ciekawe rozwiązanie a jaka jest historeza ? :D


Nie wiem co to jest historeza :haha: ale u siebie temperaturę sprawdziłem wsadzając czujnik temp. do matecznika i do lokówki i oczywiście na dnie woda z takim zestawem amplituda to 0,2C w zależności od wysokości w cieplarce przykładowo 34,3-34,5C w odstępie czasu około 20min. U góry cieplarki zamontowałem dodatkowy wentylator skierowany w dół podłączenie dziecinnie proste do górnego oświetlenia, przewód czarny- czerwony+

pozdrawiam rever


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 kwietnia 2016, 08:24 - sob 

Rejestracja: 17 listopada 2011, 00:05 - czw
Posty: 913
Lokalizacja: Dolny Sląsk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
rever, chodziło o histereze temperaturową :D mały błąd na klawiaturze :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 czerwca 2016, 20:30 - czw 

Rejestracja: 15 września 2009, 10:54 - wt
Posty: 905
Lokalizacja: Ruszajny
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie 1+3*1/2
Ja mam termoregulator cyfrowy i temperatura mi skacze od 34,3 do 34,8.
Przewod grzewczy wlacza sie i wylacza ze 4 razy w ciagu minuty, wilgotnosc 60%. Ciekaw jestem co z tego wyjdzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 czerwca 2016, 16:04 - pn 

Rejestracja: 07 października 2015, 21:47 - śr
Posty: 265
Lokalizacja: Poland
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: opolskie
Jaki polecacie przewód grzejny do cieplarki 50L? Środek cieplarki jest z twardego tworzywa. Czy dobrym pomysłem będzie wyłożenie jej matą termoizolacyjną? Mam nadzieję że nic się w niej topić nie będzie ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 czerwca 2016, 14:08 - śr 

Rejestracja: 07 października 2015, 21:47 - śr
Posty: 265
Lokalizacja: Poland
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: opolskie
nikt nic nie wie :?: :?: :?: :?: :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji