www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 15 grudnia 2018, 10:32 - sob
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 256 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: 22 czerwca 2016, 22:03 - śr 

Rejestracja: 15 września 2009, 10:54 - wt
Posty: 1169
Lokalizacja: Ruszajny
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie 1+3*1/2
Daj przewod 30-50W.
Ja mam bez izolacji termicznej 70W przewód i matki są duże, piękne i tłuste.
Chce wyłożyć wnętrze matą zza kaloryfera i dać słabszy przewod, dam znać jak wyszło ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 czerwca 2016, 22:27 - śr 

Rejestracja: 07 października 2015, 21:47 - śr
Posty: 317
Lokalizacja: Poland
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: opolskie
a do jakiej temp nagrzewa się taki 50W ? bo środek mam twarde tworzywo a nie blacha jak w mikrofalówce czy lodówce


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 czerwca 2016, 07:34 - czw 

Rejestracja: 15 września 2009, 10:54 - wt
Posty: 1169
Lokalizacja: Ruszajny
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie 1+3*1/2
Nie wiem jakiej ale w ręku ciężko utrzymać. Ja mam z płyty meblowej i jest okej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 czerwca 2016, 08:16 - czw 

Rejestracja: 07 października 2015, 21:47 - śr
Posty: 317
Lokalizacja: Poland
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: opolskie
dzięki ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 października 2016, 17:39 - pn 

Rejestracja: 11 października 2007, 22:29 - czw
Posty: 112
Lokalizacja: Wielkopolska
rever pisze:
lub to samo tylko że nazywa się lodówka z funkcją grzewczą:
http://www.meru.pl/mini-lodowka-camry-cr-8062.html

rever pisze:
... z takim zestawem amplituda to 0,2C w zależności od wysokości w cieplarce przykładowo 34,3-34,5C

Rozumiem, ze te 0,2C to różnica temperatury na różnych wysokościach wewnątrz urządzenia. A czy możesz podać jakie są wahania temperatury wynikające z bezwładności elementu grzejnego?
Skuter pisze:
rever, chodziło o histereze temperaturową ...


rever, proszę, napisz coś więcej o tej "lodówce", czy spełnia Twoje oczekiwnia w wychowie matek?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 października 2016, 14:01 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 marca 2010, 09:49 - wt
Posty: 958
Lokalizacja: Zielona Góra
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Daje radę matki się legną bez najmniejszego problemu. Co do temperatury to któż wie jaka ona naprawdę jest mam kilka termometrów cyfrowych i każdy pokazuje inną temp. +,- 0,5 stopnia .

pozdrawiam rever


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 października 2016, 17:28 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 17:41 - sob
Posty: 4518
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
rever, Witam mam pytanie o ta lodówkę czy oprucz tego dodatkowego wentylatorka cos jeszcze dodawales ?a jak ustawiasz temperature i czy ilosc matecznikow ma wplyw na temperatura ,a co z wilgotnoscia


henry

_________________
https://goo.gl/maps/hL13WHejj7k

Henry pamietaj nie kłóć się z idiotami bo sprowadzą cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 października 2016, 23:42 - czw 

Rejestracja: 11 października 2007, 22:29 - czw
Posty: 112
Lokalizacja: Wielkopolska
rever, dziękuję.
henry650, zadaną temperaturę załatwia regulator. Taki wkład (mateczniki) nie ma możliwości wpływu na nastawioną temperaturę. Wiadomo, że otwarcie komory powoduje jakiś spadek temperatury, ale po zamknięciu wszystko wraca do normy.
Co do wilgotności to chyba wystarczy jakieś naczynie z wodą, ale na to i inne pytania kompetentnej odpowiedzi może udzielić rever.

pzdr. marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 października 2016, 10:36 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 marca 2010, 18:40 - ndz
Posty: 339
Lokalizacja: pow. Stalowa Wola
Dołączę się do tematu!.
Od dwóch lat użytkuję przerobioną starą lodówkę jako inkubator. Jest zasilana kablem grzejnym,( niestety nie pamiętam o jakim natężeniu bo zdobyłem go okazjonalnie). Trzy wentylatorki 12V od komputera mieszają powietrze wewnątrz. Otwór wlotowy świeżego powietrza w dolnej części lodówki i dwa otwory wylotowe w górnej, regulator temperatury z wskaźnikiem wilgotności powietrza, naczynie z wodą. Jako inkubator wykorzystane jest miejsce gdzie był zamrażalnik z którego wyciąłem dolną ściankę. Tam też zamontowane są czujniki temp. i wilgotności. Temperatura nastawiona jest na 35.5 stopnia C. Wahania temperatury wynikające z bezwładności elementu grzejnego wynoszą 0,4- 0,5 stopnia. Wilgotność w granicach 70%( to trzeba ustalić doświadczalnie powierzchnią naczynia z wodą). Z uwagi na to, że do hodowli matek nie potrzeba tak dużej kubatury, dolną część wykorzystuję wiosną do podgrzewania ramek z pokarmem lub pieżgą. Temperatura na dole jest o 1-1,5 stopnia niższa jak w części przeznaczonej na mateczniki gdzie są czujniki , ale to w niczym nie przeszkadza bo do podgrzania ramek nie potrzeba tak dokładnej temperatury. W tym urządzeniu wychowałem kilka pokoleń matek na własny użytek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 października 2016, 19:12 - pn 

Rejestracja: 15 września 2009, 10:54 - wt
Posty: 1169
Lokalizacja: Ruszajny
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie 1+3*1/2
Ja zrobiłem miniszafeczke z płyty meblowej i też jest dobrze.
Kupilem teraz drut oporowy, zrobię z niego spirale, wstawię do plastikowego naczynia z wodą i pod prąd. Będzie pomagało utrzymywać temperaturę i wilgotność. Moc grzewcza nieduża więc pod prądem będzie cały czas. Pod termoregulatorem jest przewod grzewczy. Wcześniej grzal tylko on i temperatura skakała od 34,1 do 34,6 i mateczki były eleganckie. Teraz spodziewam się, że skoki będą mniejsze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 listopada 2016, 10:35 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 18:38 - wt
Posty: 709
Lokalizacja: Świętokrzyskie
A ja miałem robić z mikrofali. Kabel, sterownik,wentylatory ,mikrofala no i robota. Skalkulowałem ,pomyślałem i stwierdziłem .....a jak mnie prąd popieści ?Nie bardzo jestem z elektryką obeznany.
Zamówiłem gotową.Wczoraj przyszła.
Mebelek. Otwierana na dwie strony (z jednej i drugiej strony drzwiczki z podwójną szybą i uszczelką jak w lodówce, światełko ,wentylator, sterownik ustawiany jak w zegarku elektronicznym z dokładnścią do 0,1 stopnia.
Ma półeczkę na mateczniki. Jest wielkości ciut mniejszej jak piecyk na butlę gazową. Cała bardzo estetycznie wykonana z blachy i ładnie pomalowana. Na razie jestem zachwycony .Trwają próby co do dokładności temperatury.
Jak nie matki to będę kluł pisklęta :mrgreen:
No i bardzo przystępna cena.450 zł nie pieniądze ,przyda się.Nie mniej kosztowało by zrobienie tej z mikrofali.Acha jest oklejona jakąś kretyńską reklamą ,którą zaraz odkleję :pala:

https://www.olx.pl/oferta/cieplarka-ink ... e7gmh.html

_________________
kulka96


"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 listopada 2016, 11:03 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 5462
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, dadant
kulka96,

a jaką ja mam fajną kupiłem sobie w maju bo mnie krew zalewała jak trzeba było izolować mateczniki a tu leje, tą twoją widziałem od wiosny nie mogli sprzedać :haha:

_________________
Człowiek, który dla interesu poświęca swój honor, traci i swój honor i swój interes


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 listopada 2016, 11:10 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 18:38 - wt
Posty: 709
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Bo widzisz Staszku kupowanie z obrazka jak nie pomacasz,obejrzysz to nie jest prosta sprawa.

_________________
kulka96


"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 listopada 2016, 11:12 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 22:35 - śr
Posty: 2462
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: D,1/2D,WP,WP korp.
kudlaty pisze:
tą twoją widziałem od wiosny nie mogli sprzedać :haha:

nikt tak nie pochwali , nie wesprze jak kolega z Ambrozji :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 listopada 2016, 13:28 - wt 

Rejestracja: 05 stycznia 2016, 21:37 - wt
Posty: 130
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Płock
kudlaty pisze:
kulka96,

tą twoją widziałem od wiosny nie mogli sprzedać :haha:


a może to jest ogłoszenie permanentne - ktoś tym handluje i dlatego jest widoczne co jakiś czas od wiosny ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 listopada 2016, 19:41 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 18:38 - wt
Posty: 709
Lokalizacja: Świętokrzyskie
mikel_angello pisze:
kudlaty pisze:
kulka96,

tą twoją widziałem od wiosny nie mogli sprzedać :haha:


a może to jest ogłoszenie permanentne - ktoś tym handluje i dlatego jest widoczne co jakiś czas od wiosny ?

Bo tak jest.
Jak swoją odbierałem to stało ich jeszcze kilka. :mrgreen:

_________________
kulka96


"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 listopada 2016, 21:34 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 5462
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, dadant
mikel_angello, w moim wcześnejszym poście w tym temacie oczywiście żartowałem, pozwoliłem sobie na taką luźną gadkę bo znam obydwie strony zarówno sprzedającego jak i kupującego w tym przypadku był nim kulka96,
cieplarki jeszcze są jeśli ktoś ma ochotę można dzwonić i pytać o szczegóły

_________________
Człowiek, który dla interesu poświęca swój honor, traci i swój honor i swój interes


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 marca 2017, 20:43 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 16:54 - śr
Posty: 2963
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
kudlaty, Biorę się za inkubator jeszcze wszystkiego nie skompletowałem ale mam już wiatrak zamówiłem
przewód grzewczy http://allegro.pl/kabel-przewod-grzewcz ... ule_id=201
termostat http://allegro.pl/regulator-temperatury ... 77188.html
i może coś ulepię .

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 marca 2017, 13:14 - pt 
wiesiek33 pisze:
kudlaty, Biorę się za inkubator jeszcze wszystkiego nie skompletowałem ale mam już wiatrak zamówiłem
przewód grzewczy http://allegro.pl/kabel-przewod-grzewcz ... ule_id=201
termostat http://allegro.pl/regulator-temperatury ... 77188.html
i może coś ulepię .

_________________


Wiesiek :) nie zebym sie czepial ale po co Ci cieplarka ? Znasz sie z polbartem on Ci nie podrzuci kakichs matek :roll: :?:


Na górę
  
 
Post: 10 marca 2017, 16:50 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 17:41 - sob
Posty: 4518
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
wiesiek33, nie wiem w z czego bedziesz robil cieplarke ale jak ja zastowowalem do obudowy mikrofali 50W to za mocno grzal wiec zrobilem tezt na zarowce 25 w i bylo ok wiec musze zakupic nowy na 25 w i powinno byc ok tylko ze kabel ma inna sprawnosc niz żarowka wiec?


henry

_________________
https://goo.gl/maps/hL13WHejj7k

Henry pamietaj nie kłóć się z idiotami bo sprowadzą cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 marca 2017, 18:24 - pt 

Rejestracja: 12 października 2015, 04:42 - pn
Posty: 114
Ule na jakich gospodaruję: LN 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Nowa Sarzyna
Moja cieplareczka zrobiona jest z nowej lodówki z allegro którą kupiłem za 150zl z uszkodzonym agregatem oraz dwóch redaktorów z wiatrakami z komputera i połączonymi do nich rezystorow o mocy około 30W każdy. Takie metalowe z allegro o mocy 50W i oporze 1500 Ohm http://allegro.pl/stcs-r50w15-rezystor- ... 74137.html. http://allegro.pl/regulator-temperatury ... 3be5b959d8 a taki regulator temperatury.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 marca 2017, 21:02 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 16:54 - śr
Posty: 2963
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
pisiorek pisze:
Znasz sie z polbartem on Ci nie podrzuci kakichs matek
Jasne że tak i chwała mu za to !!!W tym roku wybieram się do nieco aby odpracować te gratisowe matki bo mnie męczy sumienie !!! :oczko:
Cieplarkę i swoje matki muszę mieć to wynika z podstaw pszczelarstwa .henry650, Heniu grzałaka ma 100 W. jest to przewód taki jak w linku z poprzedniego posta. Sprawność grzałki zależy od strat ciepła czyli od izolacji samej cieplarki ,no i oczywiście od kubatury tej cieplarki .Ja Mam zamówiony również termostat więc nie będzie problemu .Przewód dostałem dzisiaj sprawdziłem działa . Piotr Wrona, Praktycznie każdego typu grzałka która nie kumuluje energii cieplnej jest dobrym rozwiązaniem czyli po wyłączeniu zasilania musi w jak najkrótszym czasie oddać ciepło aby nie prowadzić do przegrzewania . Czujnik temperatury powinien być umieszczony na wysokości mateczników , żaden wentylator w zasadzie jest nie potrzebny jeżeli już to działanie tylko przy załączeniu grzałki .

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 marca 2017, 21:55 - pt 

Rejestracja: 07 stycznia 2017, 09:28 - sob
Posty: 1811
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok.Kalisza
wiesiek33,
Wentylator jest potrzebny . W otoczeniu mateczników musi panować odpowiednia temperatura i wilgotność , gdy to nie jest spełnione wtedy matki wychodzą bardzo nierówne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 marca 2017, 23:13 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 16:54 - śr
Posty: 2963
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Hieronim pisze:
wiesiek33,
Wentylator jest potrzebny . W otoczeniu mateczników musi panować odpowiednia temperatura i wilgotność , gdy to nie jest spełnione wtedy matki wychodzą bardzo nierówne.
Temperatura będzie utrzymana na tyle na ile pozwoli na to termostat z tym sobie poradzę , odnośnie wilgotnościomierza to zamówiłem taki http://allegro.pl/show_item.php?item=67 ... RjOGM2MA==
wentylator mam i zamontuję ale tak jak pisałem czujnik temperatury (termostat ) na wysokości mateczników , a praca wentylatora tylko z grzałką będę się tak starał dobrać
powierzchnię parowania wody aby utrzymać odpowiednią wilgotność i przyznam że nie wiem jaka powinna być ?

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2017, 07:54 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 kwietnia 2011, 18:53 - ndz
Posty: 236
Lokalizacja: Dębica
Ule na jakich gospodaruję: WL stojak
wiesiek33 pisze:
praca wentylatora tylko z grzałką



Wielki błąd,nastąpi skraplanie pary wodnej .

_________________
Pszczelarz od 1984, aktualnie gospodaruję na 50 ulach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2017, 08:04 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 16:54 - śr
Posty: 2963
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
miś pisze:
Wielki błąd,nastąpi skraplanie pary wodnej .
Wezmę pod uwagę .

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2017, 08:49 - sob 

Rejestracja: 04 stycznia 2016, 17:37 - pn
Posty: 31
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Tychy
Witam
Do Wiesiek 33
Jeżeli kabel grzewczy 100 W będzie w środku cieplarki to nie utrzymasz temperatury która będzie uciekać bardzo w górę z powodu tego że termostat wyłączy ale kabel będzie bardzo gorący i temperatura pójdzie bardzo w górę ja mam kabel 15 W i w miarę jest to stabilne mam ten sam regulator i proponuję skalibrować temperaturę parametrem F-19 (tego nie ma w instrukcji)
Pozdrawiam Wiesiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2017, 12:53 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 16:54 - śr
Posty: 2963
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
tyshowian, Dzięki ! Jak tak to może pomyślę o grzałce mniejszej mocy jak dostanę termostat to zrobię próbę .

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2017, 13:05 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 16:54 - śr
Posty: 2963
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
wiesiek33 pisze:
tyshowian, Dzięki ! Jak tak to może pomyślę o grzałce mniejszej mocy jak dostanę termostat to zrobię próbę .
Dodam jeszcze bo tego nie napisałem że grzałkę planuję dać od góry czyli nad matecznikami i stąd praca wentylatora tylko z pracą grzałki , wprawdzie w tym temacie nie mam doświadczenia ale mam wrażenie że to będzie dobre rozwiązanie .

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 marca 2017, 18:55 - ndz 

Rejestracja: 26 grudnia 2010, 22:31 - ndz
Posty: 115
Lokalizacja: Stalowa Wola
Wiesiek 33,
Grzałka od góry to dobre rozwiązanie, skieruj sobie nawiew z wentylatorów na grzałkę.
Sama grzałka może mieć śmiało 100W, zastosuj sobie tylko regulator mocy w obwodzie grzałki to uda ci się łatwiej ustabilizować pracę inkubatora. I najważniejsza jest dobra izolacja. Jak się trochę pobawisz z ustawieniami to będzie idealnie. Tutaj https://www.youtube.com/watch?v=7BnPCXpGkuw zobacz jak udało mi się ustabilizować zakres pracy inkubatora.

_________________
romrom


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 marca 2017, 21:27 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 czerwca 2015, 16:47 - czw
Posty: 181
Lokalizacja: Sądeczyzna
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Mordarka
Jeżeli ktoś potrzebuje cieplarkę to ja kupiłem dwie w czeskim sklepie. Razem z wysyłką kurierem DPD do polski wyszło mi za dwie 475 zł. Nie opłaci sie robić. Oprócz wychowu matek w zimie służą mi za dekrystalizator do miodu. Takie same za drugie tyle sprzedają na OLX. Ja złożyłem zamówienie w niedziele i we wtorek miałem kuriera z przesyłką.
Tu macie linka do tego sklepu https://www.nastavky.cz/hodowla-matek/cieplarke.html

_________________
Zmiana nigdy nie boli, to opór przed nią jest bolesny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2017, 06:47 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 16:54 - śr
Posty: 2963
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Romek, Dzięki .

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 marca 2017, 20:06 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 16:54 - śr
Posty: 2963
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Romek, Oglądałem wcześniej twój filmik fajnie to zrobiłeś .
Mam już wszystko skompletowane i teraz musi nabrać mocy urzędowej bo przewidywany czas realizacji to druga połowa kwietnia . Dzisiaj zdobyłem piekarnik prawie nie śmigany , chyba w nocy nie zasnę , cieszę się jak małe dziecko nową zabawką :haha: a będzie wyglądała tak :
Obrazek

Obrazek

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 marca 2017, 20:09 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 21:09 - śr
Posty: 2895
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wz - wlkp
wiesiek33 pisze:
Dzisiaj zdobyłem piekarnik prawie nie śmigany

Tylko grilla nie włączaj :wink:

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 marca 2017, 20:17 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 16:54 - śr
Posty: 2963
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
baru0 pisze:
Tylko grilla nie włączaj
:haha: Grila nie ma to jest piekarnik pod zabudowę ale ma wbudowany wiatrak co mnie cieszy !

rewelacja na bałtyku disco polo !
https://www.youtube.com/watch?v=TiaBvfAOpdw

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 marca 2017, 20:02 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 16:54 - śr
Posty: 2963
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Nie mogłem się powstrzymać i wziąłem się za robotę ! a to efekty .
Obrazek
Jeszcze tylko obudowa z hebanowego drewna i będzie koniec .
Pozostałe zdjęcia są tu - http://www.fotosik.pl/u/wiesiek33

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 marca 2017, 20:06 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 stycznia 2016, 19:17 - sob
Posty: 805
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok. Łukowa
Wiesiek podjedz do Kosut - takie piekarniki obsadzam niemal codziennie . Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 marca 2017, 20:09 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 16:54 - śr
Posty: 2963
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Kosut pisze:
Wiesiek podjedz do Kosut - takie piekarniki obsadzam niemal codziennie . Pozdrawiam.
Dzięki wystarczy mi ten co mam w razie awarii zakoszę żonie :haha:

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 marca 2017, 10:31 - śr 

Rejestracja: 07 października 2015, 14:09 - śr
Posty: 483
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Gostynin
wiesiek33, dzięki Tobie już wiem co zrobić z starym piekarnikiem ,właśnie wymieniam kuchnię i mam prawie taki sam i pewnie sobie go zagospodaruję :D Powiedz mi jaki kabel grzewczy zastosowałeś jaka moc i długość i czy zastosowałeś oryginalny wentylator ?Jak pozwolisz popytam Cię trochę i powoli pozbieram elementy .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 marca 2017, 11:24 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 16:54 - śr
Posty: 2963
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
pegaz1970, Chętnie ci wszystko opiszę . Zaczynając od początku : rozebrałem cały piekarnik następnie wyciąłem tylną ściankę włącznie z wentylatorem tak aby z tylnej ścianki powstał rant ok 1,5 cm aby można było do tego przymocować nową ściankę . Z blachy ofsetowej wyciąłem ściankę oraz o takich samych wymiarach płytę styropianową o gr 2 cm blachę włożyłem od przodu piekarnika tak aby oparła się na pozostawionym rancie który posmarowałem sylikonem płytę posmarowałem sylikonem i włożyłem od tyłu tak aby oparła się o rant i skleiła z blachą .Jako wentylator zastosowałem turbinę która wcześniej
pracowała jako chłodnica górnej części piekarnika . grzałka to przewód grzewczy 100W części gorącej 2m. +1 m. części zimnej . dyszę wylotową
tej turbiny odciąłem o ok 3 cm podzieliłem na 7 równych części obustronnie
zrobiłem po 7 otworów punktakiem , to ważne bo stabilizuje konstrukcję .
wprowadziłem druty oczkownikiem zrobiłem kółeczka na końcach drutów
po obu stronach tak aby go naprężyć i na te druty nawinąłem grzałkę .Zdjęcia są w poprzednim poście (lik fotosik)

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 marca 2017, 18:43 - śr 

Rejestracja: 07 października 2015, 14:09 - śr
Posty: 483
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Gostynin
wiesiek33, nie bardzo kumam ,ten kabel grzewczy to masz za tą blachą ofsetową


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 marca 2017, 18:52 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 16:54 - śr
Posty: 2963
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Kabel grzewczy jest u góry razem z turbinę ta dmucha na tylną ściankę cieplarki . wszystko widać na zdjęciach. http://www.fotosik.pl/zdjecie/9cf24b614e6fe1fb

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 marca 2017, 13:31 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 16:54 - śr
Posty: 2963
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Kabel grzewczy jest u góry razem z turbiną a ta dmucha Nawiewa ogrzane powietrze na tylną ściankę cieplarki , ciepłe powietrze przemieszcza się po tylnej ściance cieplarki następnie dołem i po po przedniej (szybie) i jest zasysane przez turbinę która ma dużą bezwładność i jeszcze przez kilka sekund po wyłączeniu pracuje , przegrzewała o 0,1*C i wyglądało to tak . Temp. zadana 35*C histereza 0,1 *C - zał .grzałki i wentylatora 34,9 *C wył. 35,1chwilowy skok temp. do 35,2. po uniesieniu czujnika do połowy wysokości cieplarki ustabilizowało temperaturę do :
Temp. zadana 35*C histereza 0,1 *C - zał .grzałki i wentylatora 34,9 *C wył. 35,1 . Bez błędu .
Temp. otoczenia 17*C
czas pracy grzałki 15. sek.
czas przerwy (wyłączenia ) 55sek.
Oczywiście na czas przerwy duży wpływ ma dobre ocieplenie .

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 stycznia 2018, 19:13 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 17:41 - sob
Posty: 4518
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Dzis przywiozłem taka lodóweczke w poniedziałek do roboty i cieplarka bedzie ,oraz młynek do cukru


henry
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 stycznia 2018, 20:21 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 lipca 2011, 19:41 - śr
Posty: 1201
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: dadant , dadant 1/2
henry650 pisze:
Dzis przywiozłem taka lodóweczke w poniedziałek do roboty i cieplarka bedzie ,oraz młynek do cukru


henry
Obrazek


A jak przerobić lodóweczkę na młynek do cukru :oops: :shock: :mrgreen:

Zrób to we wrześniu , w sierpniu gorzałeczkę schłodzisz :haha:

_________________
Paście się pszczółki po rozkosznej łące, póki wam służą dni lata gorące
Wasz brzęk rozkoszny nikogo nie nudzi, Lepiej być z wami, niźli pośród ludzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 stycznia 2018, 20:42 - sob 

Rejestracja: 07 stycznia 2017, 09:28 - sob
Posty: 1811
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok.Kalisza
henry650 pisze:
Dzis przywiozłem taka lodóweczke w poniedziałek do roboty i cieplarka bedzie ,oraz młynek do cukru


henry
Obrazek

Dwa w jednym , ciekawa koncepcja .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 stycznia 2018, 21:38 - sob 

Rejestracja: 15 września 2009, 10:54 - wt
Posty: 1169
Lokalizacja: Ruszajny
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie 1+3*1/2
henry650, jak możesz to wklejaj postępy bo też chcę zrobić taki inkubator.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 stycznia 2018, 22:02 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 17:41 - sob
Posty: 4518
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Hieronim pisze:
henry650 pisze:
Dzis przywiozłem taka lodóweczke w poniedziałek do roboty i cieplarka bedzie ,oraz młynek do cukru


henry
Obrazek

Dwa w jednym , ciekawa koncepcja .



takie rzeczy to tylko w bieszczadach haha zapomniałem dodac jeszcze praski do węzy


henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 stycznia 2018, 22:04 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 lipca 2011, 19:41 - śr
Posty: 1201
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: dadant , dadant 1/2
henry650 pisze:
takie rzeczy to tylko w bieszczadach haha zapomniałem dodac jeszcze praski do węzy
henry


Krawaty wiąże, usuwa ciąże, tańczy, śpiewa, recytuje, daje dupy i gotuje :mrgreen: :mrgreen:

_________________
Paście się pszczółki po rozkosznej łące, póki wam służą dni lata gorące
Wasz brzęk rozkoszny nikogo nie nudzi, Lepiej być z wami, niźli pośród ludzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 stycznia 2018, 22:09 - sob 

Rejestracja: 20 sierpnia 2017, 16:40 - ndz
Posty: 288
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Łódzki-wschodni
henry650 pisze:
takie rzeczy to tylko w bieszczadach

Bieszczady , cukier, a gdzie beczki?

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 256 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji