FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW • Wyświetl temat - Cieplarka - inkubator do wychowu matek.
www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 14 sierpnia 2018, 14:17 - wt
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 252 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: 19 stycznia 2014, 12:31 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 18:38 - wt
Posty: 709
Lokalizacja: Świętokrzyskie
A co z tym kablem grzewczym.Macie coś sprawdzonego w dobrych pieniądzach?

_________________
kulka96


"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 stycznia 2014, 12:38 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 15:16 - sob
Posty: 3842
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
ja niestety nie pamiętam gdzie kupowałem. W każdym razie mój 80W miał około 1 metra.

_________________
Matki pszczele Carnica Celle, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele-2018/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 stycznia 2014, 12:41 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 18:38 - wt
Posty: 709
Lokalizacja: Świętokrzyskie
górski_pszczelarz pisze:
ja niestety nie pamiętam gdzie kupowałem. W każdym razie mój 80W miał około 1 metra.

Właśnie o taki chodzi :cwaniaczek:

_________________
kulka96


"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 stycznia 2014, 12:54 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 marca 2010, 18:40 - ndz
Posty: 339
Lokalizacja: pow. Stalowa Wola
Kolego kulka96, kliknij na hasło wyposażenie terrariów, tam Ci się pokaże kilka firm oferujących kable grzewcze najróżniejszych wymiarów. Te kable są cienkie jak przewód telefoniczny. Najlepszy efekt grzejny osiąga się jeżeli kabel jest zwinięty w formę spirali. Ja mam w swoim inkubatorze kabel o długości 3m (część grzejna) + 2m zasilający. To wcale nie jest za dużo. Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 stycznia 2014, 13:11 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2008, 18:29 - śr
Posty: 2519
Lokalizacja: Stara Rudna
Lemon,podejrzewam że jeśli zmierzysz temperatórę w cieplarce w jednym momencie tak samo czułymi termometram
to już 20 cm obok czujnika będziesz maił różnicę 1 stopnia albo więcej
nie mówiąc już o różnicy temperatury góra i dół
powinieneś zamontować co najmniej dwa wentylatory na suficie aby
non stop wyrównywały mikroklimat w komorze mateczników bez względu czy kabel grzeje czy nie

_________________
Pozdrawiam Szczupak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 stycznia 2014, 15:41 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3405
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
http://www.youtube.com/watch?v=vy6W8IzA ... 424D4EAE68


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 stycznia 2014, 16:59 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 marca 2010, 18:40 - ndz
Posty: 339
Lokalizacja: pow. Stalowa Wola
górski_pszczelarz. Dziękuję. Spróbuję tak jak radzisz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 stycznia 2014, 18:20 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 października 2009, 16:52 - sob
Posty: 2571
Lokalizacja: Szczecin okolice
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Mariuszczs, dobre!!! :mrgreen:

_________________
www.pszczolyimiod.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 stycznia 2014, 12:41 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 18:38 - wt
Posty: 709
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Taki kabelek będzie dobry?
http://allegro.pl/profesjonalny-inkubat ... 54983.html

_________________
kulka96


"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 stycznia 2014, 13:30 - pn 

Rejestracja: 13 lipca 2009, 21:16 - pn
Posty: 148
Lokalizacja: Dolne Powiśle, Malbork
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, Ostrowskiej
Tu jest też krótki kabel, bo 1 metr ale 50W
http://allegro.pl/kabel-grzejny-przewod-grzewczy-50w-1m-1m-50w-m-i3887018168.html

_________________
https://www.facebook.com/pages/Zielona- ... 5433771673


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 stycznia 2014, 18:22 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 15:16 - sob
Posty: 3842
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
kulka96 pisze:


chyba mam ten sam.

_________________
Matki pszczele Carnica Celle, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele-2018/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 stycznia 2014, 14:00 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 18:38 - wt
Posty: 709
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Polecacie do cieplarki jakis konkretny model higrometru?
Czy nie ma to tak istotnego znaczenia?
Terrarystyczne nie maja gornolotnych dokladnosci. Wiec jaki ?

_________________
kulka96


"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 stycznia 2014, 00:53 - pn 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 października 2009, 11:44 - czw
Posty: 3017
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Marcin kup zwykły pierwszy z brzegu i nie zagłębiaj się w specyfikacje. Przerabiałem ich kilka i skonczyłem na tym
http://allegro.pl/higrometr-termometr-z ... 77102.html
Jest dobry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 listopada 2014, 11:08 - ndz 

Rejestracja: 14 czerwca 2013, 20:54 - pt
Posty: 106
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Witam.

Co sądzicie o takim zestawie do budowy cieplarki:
-mikrofala
-termostat http://allegro.pl/regulator-temperatury ... 99564.html
-higrometr http://allegro.pl/stacja-pogody-higrome ... 91609.html
- dwa wentylatory wyciągnięte z komputera
- kabel grzewczy ten http://allegro.pl/kabel-grzewczy-przewo ... 45841.html lub ten http://allegro.pl/kabel-grzewczy-przewo ... 95206.html

Pozdrawiam.

_________________
http://pasieka-plastermiodu.blogspot.com/

https://www.youtube.com/channel/UCb_koJ ... 8g5zww03Jg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 listopada 2014, 20:47 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 kwietnia 2009, 21:30 - czw
Posty: 622
Lokalizacja: Wieluń
Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
Regulator dobry higrometr do du..y.

_________________
Sprawcie pszczoły cud, żeby przelał miód.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 listopada 2014, 21:08 - ndz 

Rejestracja: 14 czerwca 2013, 20:54 - pt
Posty: 106
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
zegaj, Możesz polecić jakiś dobry?

_________________
http://pasieka-plastermiodu.blogspot.com/

https://www.youtube.com/channel/UCb_koJ ... 8g5zww03Jg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 listopada 2014, 21:21 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 kwietnia 2009, 21:30 - czw
Posty: 622
Lokalizacja: Wieluń
Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
Dobre higrometry a raczej higrostaty kosztują powyżej 150 zł. ja zrezygnowałem z niego. Ten co podałeś działa pare dni i to wystarczy aby dopasować otwór w pojemniku na wodę potem nic nie zmieniam. Mając higrostat można ustawić nawilżanie np. podłączając pompke powietrza taką jak do akwarium w naczyniu z wodą lub jakiś inny nawilżacz.

_________________
Sprawcie pszczoły cud, żeby przelał miód.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 listopada 2014, 21:58 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 15:16 - sob
Posty: 3842
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
kalip1 pisze:
Witam.

Co sądzicie o takim zestawie do budowy cieplarki:
-mikrofala
-termostat http://allegro.pl/regulator-temperatury ... 99564.html
-higrometr http://allegro.pl/stacja-pogody-higrome ... 91609.html
- dwa wentylatory wyciągnięte z komputera
- kabel grzewczy ten http://allegro.pl/kabel-grzewczy-przewo ... 45841.html lub ten http://allegro.pl/kabel-grzewczy-przewo ... 95206.html

Pozdrawiam.


wszystko ok mam ten sam sterownik. Nie prawdą jest że te higrometr działa parę dni. Mam go 2 lata w cieplarce i nadal działa na jednej baterii, jest dobry bo dodatkowo wskazuje temperaturę, także przynajmniej wiadomo, czy sterownik poprawnie działa. Jeśli chodzi o kabel grzewczy to u siebie jak dobrze pamiętam mam 75 W, ale teraz biorę się za nową cieplarkę i chyba wezmę słabszy właśnie 50 W. Jeśli chodzi o regulację wilgotności w cieplarce przy hodowli matek nie odgrywa ona znaczącej roli. Wystarczy wytesować jakiś pojemnik z wodą wewnątrz, aby wilgotność utrzymywała się na poziomie 70% i nie potrzeba do tego żadnej regulacji, ani sterowników (u mnie taką funkcję pełną 3 słoiki 0,9 l z wodą, zajmują trochę miejsca z tyłu cieplarki, ale i tak bez problemu mieszczę 50 mateczników).
Jeśli chodzi o wentylatorki z kompa muszą być one solidne ze względu na to, żeby pod wpływem dużej wilgoci nie psuły się i nie trzeszczały. Nawiew powietrza musi być skierowany nie w dół, ale powietrze musi być zasysane w stronę sufitu. Wtedy o wiele lepiej jest rozprowadzane i w cieplarce są dużo mniejsze skoki temperatur.
Zamontuj sobie wewnątrz jeszcze światełko ledowe.

_________________
Matki pszczele Carnica Celle, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele-2018/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 listopada 2014, 22:23 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 stycznia 2011, 19:49 - sob
Posty: 861
Lokalizacja: Radłów Koło tarnowa
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
a kto z was robi cieplarki ? na sprzedaż?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 listopada 2014, 22:29 - ndz 

Rejestracja: 14 czerwca 2013, 20:54 - pt
Posty: 106
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
górski_pszczelarz, czemu zastanawiasz się nad 50w?

_________________
http://pasieka-plastermiodu.blogspot.com/

https://www.youtube.com/channel/UCb_koJ ... 8g5zww03Jg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 listopada 2014, 22:33 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 stycznia 2011, 19:49 - sob
Posty: 861
Lokalizacja: Radłów Koło tarnowa
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
http://olx.pl/oferta/inkubator-do-matek ... 6903215848 warta to co ?

Obrazek

bo cena rewelacyjna


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 listopada 2014, 22:36 - ndz 

Rejestracja: 14 czerwca 2013, 20:54 - pt
Posty: 106
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
vitara, też się nad tym zastanawiałem ale stwierdziłem że robiąc to samemu będę miał większą frajdę :)

_________________
http://pasieka-plastermiodu.blogspot.com/

https://www.youtube.com/channel/UCb_koJ ... 8g5zww03Jg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 listopada 2014, 22:38 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 stycznia 2011, 19:49 - sob
Posty: 861
Lokalizacja: Radłów Koło tarnowa
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
no wiem ale mi się nie chce:):):)
jutro pogadam z facetem czy ma pojęcie o rzeczy czy robi by robić
bo nie kojarzę człowieka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 listopada 2014, 23:05 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 15:16 - sob
Posty: 3842
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
kalip1 pisze:
górski_pszczelarz, czemu zastanawiasz się nad 50w?


Przy 75 W zbyt duża moc i cieplarka nagrzewa się jeszcze chwilę po wyłączeniu grzania tak max +0,4 powyżej normy. Myślę, że przy zastosowaniu słabszej mocy skok temp. po wyłączeniu grzania będzie mniejszy

_________________
Matki pszczele Carnica Celle, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele-2018/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 listopada 2014, 23:06 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2008, 18:29 - śr
Posty: 2519
Lokalizacja: Stara Rudna
vitara,
panowie nie dajcie się nabrać na takie ogłoszenie to zapewne tylko mikrofala a nie inkubator
zepsuta mikrofala ceni się na aukcjach na około 100 zł
ale powinna być jak największa a te są droższe
do tego termoregulator około ok 100 zł
to już 200zł a gdzie inne podzespoły z robocizną włącznie ?????
Myślę że taniej jak 400 - 500 zł nie kupicie cieplarki do wychowu matek pszczelich i będzie to manufaktura z części używanych bez gwarancji przydatności do zaplanowanego celu wiem bo kilka cieplarek zrobiłem i przetestowałem X rozwiązań - jedna (prezentowana na youtube) przetestowana jest na zbyciu,ale że z nowych części - więc cena straszy potencjalnych nabywców :szok: :bosie: :załamka:
Dlatego zachęcam do pracy to nie takie trudne przez zimę dacie radę :pl:
[youtube] https://www.youtube.com/watch?v=mQ9o3nS_J3A [/youtube]

_________________
Pozdrawiam Szczupak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 listopada 2014, 23:14 - ndz 

Rejestracja: 14 czerwca 2013, 20:54 - pt
Posty: 106
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
górski_pszczelarz, To faktycznie 50W może okazać się lepszy. Tylko że są różnych długości http://allegro.pl/kabel-grzewczy-przewo ... 45841.html lub http://allegro.pl/przewod-grzewczy-kabe ... 22187.html chyba ten krótszy będzie lepszy co?

Szczupak, a więc to Twój film umilił mi dzisiejsze popołudnie :) bardzo przyjemnie się go oglądało :)

_________________
http://pasieka-plastermiodu.blogspot.com/

https://www.youtube.com/channel/UCb_koJ ... 8g5zww03Jg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 listopada 2014, 23:20 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2008, 18:29 - śr
Posty: 2519
Lokalizacja: Stara Rudna
kalip1,
Nie polecam kabla grzejnego dłuższego jak metr - wraz z długością wydłuża się temperatura bezwładności grzewczej :do bani:

_________________
Pozdrawiam Szczupak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 listopada 2014, 23:22 - ndz 

Rejestracja: 14 czerwca 2013, 20:54 - pt
Posty: 106
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Szczupak, jeśli chodzi o 50W to 2 metry to najkrótszy jaki znalazłem.

_________________
http://pasieka-plastermiodu.blogspot.com/

https://www.youtube.com/channel/UCb_koJ ... 8g5zww03Jg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 listopada 2014, 23:31 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2008, 18:29 - śr
Posty: 2519
Lokalizacja: Stara Rudna
kalip1, mam 2 kable - 2 m
tylko nie pamiętam mocy , mogę je odsprzedać po 80% ceny
Ale sam zastosowałem 1 metrowe :zeby:

_________________
Pozdrawiam Szczupak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 listopada 2014, 23:32 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 15:47 - pt
Posty: 4202
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Szczupak pisze:
zepsuta mikrofala ceni się na aukcjach na około 100 zł


Na złomie 5/10 zł.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 listopada 2014, 23:35 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2008, 18:29 - śr
Posty: 2519
Lokalizacja: Stara Rudna
adamjaku,
U mnie ze złomowiska nie wyrwiesz sprzętu agd - właściciel w razie kontroli ma jakąś bardzo wysoka karę
dlatego kupowałem na aukcjach .

_________________
Pozdrawiam Szczupak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 listopada 2014, 23:44 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 15:47 - pt
Posty: 4202
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Ja oddałem 8kg złomu za mikrofalę.. po nieudanych próbach oddałem ja na złom i kupiłem gotowca firmowego.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 listopada 2014, 23:49 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2008, 18:29 - śr
Posty: 2519
Lokalizacja: Stara Rudna
adamjaku, A ile Cie kosztował ten gotowiec (jeśli to nie sekret) - masz jakiś link ?

_________________
Pozdrawiam Szczupak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 grudnia 2014, 09:14 - pn 

Rejestracja: 14 czerwca 2013, 20:54 - pt
Posty: 106
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Ja rzuciłem hasło na fecebooka i od razu odezwało się dwóch znajomych, że mają niepotrzebne mikrofale.

Szczupak, To skup się i przypomnij sobie moc :) może będę zainteresowany przewodem :)

_________________
http://pasieka-plastermiodu.blogspot.com/

https://www.youtube.com/channel/UCb_koJ ... 8g5zww03Jg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 grudnia 2014, 20:40 - pn 

Rejestracja: 08 listopada 2009, 12:09 - ndz
Posty: 24
Lokalizacja: Bosowice
Do wykonania cieplarki wykorzystałem mikrofalę , w której góra jest perforowana i posiada wiatrak napędzany z wentylatorka 230V. Pod tym wiatrakiem znajdowała się grzałka, którą wymontowałem i zastąpiłem kablem grzejnym długości ~2mb , ~zasilanym napięciem12V. Proces grzania jest kontrolowany termostatem z dokł. 0,1 st. C. Zakres uzyskanych temp. to 34,9/35,1 st. C Obroty wentylatora napędzającego wiatrak zmniejszyłe do minimalnych , chociaż zamówiłem regulator do płynnej regulacji . Pozwala to uzyskać optymalny nawiew bezszelestną pracę wentylatora.Oświetlenie wnętrza to ledy zasilane 12V przez mostek prostowniczy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 grudnia 2014, 23:54 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2008, 18:29 - śr
Posty: 2519
Lokalizacja: Stara Rudna
Wreszczie udało mi sie wstawić filmik do tematu na temat :hura:
Samodzielne wykonanie cieplarki do wychowu matek pszczelich











_________________
Pozdrawiam Szczupak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 grudnia 2014, 08:29 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 stycznia 2011, 19:49 - sob
Posty: 861
Lokalizacja: Radłów Koło tarnowa
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Czy jest możliwe aby tą samą cieplarkę użyć jako inkubatora jaj pszczelich a potem kurzych ?
trzeba by było mieć dwa zakresy temp 34 i 38 czy jest w praktyce łatwe do realizacji ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 grudnia 2014, 15:36 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 15:16 - sob
Posty: 3842
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
vitara pisze:
Czy jest możliwe aby tą samą cieplarkę użyć jako inkubatora jaj pszczelich a potem kurzych ?
trzeba by było mieć dwa zakresy temp 34 i 38 czy jest w praktyce łatwe do realizacji ?


Jest bardzo łatwe. Ja swojej używam również w celu lęgnięcia drobiu w niewielkiej ilości dla siebie :).
Jednak przy drobiu dużo bardziej ważna jest wilgotność inkubacji i dostęp świeżego powietrza niż przy inkubowaniu mateczników.

_________________
Matki pszczele Carnica Celle, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele-2018/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 grudnia 2014, 15:43 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 stycznia 2011, 19:49 - sob
Posty: 861
Lokalizacja: Radłów Koło tarnowa
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
możesz Kolego uchylić rąbka tajemnicy jeśli używasz inkubatora do drobiu ,
pododbno tam jajka trzeba przewracać co dzień ?
Zwiększasz temp do 38?
Stosujesz dodatkową wentylację?
JEszcze jakieś kruczki ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 grudnia 2014, 16:19 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 lipca 2011, 22:54 - wt
Posty: 649
Lokalizacja: Myszków
Ule na jakich gospodaruję: WL
Jajka w inkubatorze trzeba obracac o stalych porach czyli co 8h lub 12 im czesciej tym lepiej kura obraca co 2h watpie czy bedzie Ci sie chcialo temp natomiast to 37,5 ok bo tez zalezne od gatunku wujek Google Ci powie dokladniej co chcesz wysiedziec pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 grudnia 2014, 19:32 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 15:16 - sob
Posty: 3842
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
vitara pisze:
możesz Kolego uchylić rąbka tajemnicy jeśli używasz inkubatora do drobiu ,
pododbno tam jajka trzeba przewracać co dzień ?
Zwiększasz temp do 38?
Stosujesz dodatkową wentylację?
JEszcze jakieś kruczki ?


Jajka trzeba obracać przynajmniej 2 razy dziennie. Ja to robiłem przed pójściem do pracy i kolejny raz po mniej więcej 12 godzinach. Optymalna temperatura dla kur to 37,7 C. Najlepiej nie przekraczać 38C u mnie waha się od 37,4-37,9C. Jeśli chodzi o wilgotność to około 50%. Trzy dni przed wylęgiem powyżej 70%. Raz w tygodniu trzeba jajka prześwietlić (ja robię to lampką w komórce w ciemnym pomieszczeniu) i usunąć te które z jakiegoś powodu obumarły w innym wypadku takie jajo jak już się solidnie zepsuje może rozsadzić i zabrudzić cieplarkę, albo ulatniające się z niego gazy zatrują pozostałe żywe zarodki. Jeśli chodzi o % lęgu, wszystko zależy od świeżości jaj. Najlepsze są takie które mają oczywiście jak najmniej dni. U mnie % lęgu był różny. Szału nie było, ale zwykle z nastawionych jaj lęgło się tak 80%. Raz tylko jak nie było prądu przez 12 godzin wylęgło się 50%. No i oczywiście najmniej przyjemna sprawa. Czasem rodzą się kaleki i takie nie rokujące trzeba zlikwidować zaraz po wykluciu. Pod żadnym pozorem nie wolno pomagać klującym się kurczakom, cz innemu ptactwu bo najczęściej taki kurczak ginie kilka godzin po pomocy. Tyle w skrócie o kurach. Są jeszcze gęsi i perliczki które inkubowałem, tu jest więcej zabawy :). Trochę odbiegłem od tematu mam nadzieję, że admin zrozumie :D

_________________
Matki pszczele Carnica Celle, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele-2018/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 grudnia 2014, 19:50 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 5302
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, dadant
pomyłka do usuniecia

_________________
Człowiek, który dla interesu poświęca swój honor, traci i swój honor i swój interes


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 grudnia 2014, 20:58 - wt 

Rejestracja: 14 stycznia 2011, 11:35 - pt
Posty: 472
Lokalizacja: płońsk
Mam dwa pytania dotyczące pokazanej na filmie cieplarki.Jaka jest moc przewodu grzewczego,oraz jakie oznaczenie/typ,model/ ma termostat.

_________________
godzięba


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 grudnia 2014, 23:55 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2008, 18:29 - śr
Posty: 2519
Lokalizacja: Stara Rudna
Godziemba,
kabel grzewczy 1 m 50W + metr kabla sieciowego
termoregulator ESCO ES-10

_________________
Pozdrawiam Szczupak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 grudnia 2014, 00:00 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2008, 18:29 - śr
Posty: 2519
Lokalizacja: Stara Rudna
vitara,
Jest możliwe - tylko trzeba wymienić półkę mateczników na półkę do jajek - w prosty sposób ułatwia obracanie wszystkich jaj jednocześnie pociągając jedynie specjalną linkę (sznurek)

_________________
Pozdrawiam Szczupak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 grudnia 2014, 16:45 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 marca 2008, 21:33 - ndz
Posty: 849
Lokalizacja: Smęgorzów
Szczupak,
Szczupak pisze:
kabel grzewczy 1 m 50W +
x2 jak dobrze widze na filmie :?: :?: :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 grudnia 2014, 23:28 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2008, 18:29 - śr
Posty: 2519
Lokalizacja: Stara Rudna
stantom20,
stantom20 pisze:
Szczupak,
Szczupak pisze:
kabel grzewczy 1 m 50W +
x2 jak dobrze widze na filmie :?: :?: :?:

po pierwszej próbie zdemontowałem jeden kabel wspomniałem o tym w filmiku chyba
nie można było ustabilizować temperatury po wyłączeniu regulatora
za mała skrzynka mikrofali

_________________
Pozdrawiam Szczupak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 stycznia 2015, 23:12 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 października 2009, 16:52 - sob
Posty: 2571
Lokalizacja: Szczecin okolice
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Szczupak, dzieki za ten filmik - nie doczytałem się jak z wilgotnością, czy też jakiś czujnik masz, czy na oko?
Pozdrawiam!
Adam

_________________
www.pszczolyimiod.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 stycznia 2015, 00:22 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 18:38 - wt
Posty: 709
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Szczupak,
Czy termoregulator i sondę temperatury trzeba skalować ?
Sonda wskazuje jakąś tam temperaturę, ale jej wartość czyta termoregulator. Jak podłączy się inną sondę to termoregulator wskazuje inną wartość mimo , że sondy będą z tej samej partii.

_________________
kulka96


"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 stycznia 2015, 23:05 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 15:16 - sob
Posty: 3842
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
kulka96 pisze:
Szczupak,
Czy termoregulator i sondę temperatury trzeba skalować ?
Sonda wskazuje jakąś tam temperaturę, ale jej wartość czyta termoregulator. Jak podłączy się inną sondę to termoregulator wskazuje inną wartość mimo , że sondy będą z tej samej partii.


musisz wykalibrować termoregulator za pomocą jakiegoś termometru powiedzmy wzorcowego (wiesz że pokazuje dobrą temperaturę). Ja w tym roku zmontowałem 2 cieplarkę i termoregulator Esco es100 miał błąd 0,8 C

_________________
Matki pszczele Carnica Celle, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele-2018/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 252 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji