www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 24 października 2018, 04:38 - śr
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ] 
Autor Wiadomość
Post: 30 stycznia 2014, 20:44 - czw 

Rejestracja: 24 maja 2013, 19:18 - pt
Posty: 131
Lokalizacja: Marki
Ule na jakich gospodaruję: warszawski
Witam jestem w trakcje produkcji mat ocieplających. Ule warszawskie poszerzone wykonałem sam z płyty szalunkowej sklejka budowlana, ramki i nadstawki też własnej roboty chociaż produkcja ramek samodzielnie wydaje mi się mało opłacalna no ale z braku pracy też jakoś poszło. maty zamierzam zrobić z trzciny w obudowie z listewek.
Tak się zastanawiam czy można pójść na łatwiznę i wykonać je po prostu ze styropianu :?: :?:
-czy to dobry pomysł :lol: czy raczej nie
czy poduszkę można też zastąpić styropianem :?: :?:
- a może nadaje sie też ramka z trzciny :?: :?:
ewentualnie poduszki wykonam z płótna nabitego na ramkę i zamierzam wypełnić liśćmi z paproci słyszałem że się nadają ewentualnie sieczka.
-no ale chciałem pójść na łatwiznę i styropianem zastąpić te maty

_________________
Mam spawarkę do stali nierdzewnej i ogólnie cały warsztat 504278398 http://www.nierdzewnie.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 stycznia 2014, 20:50 - czw 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5179
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
BOBO Marki, gdy jeszcze stosowałem dodatkowe ocieplenia poduchami to używałem zwykły worek jutowy wypełniony w 1/3 kulkami styropianowymi. Sprawdzało się bardzo dobrze.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."


(pszczelarzę od 2007 roku, aktualnie gospodaruję na 50 rodzinach)
http://cynig.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 stycznia 2014, 20:53 - czw 
Teoretycznie możesz zrobić ze wszystkiego ,podobnie jak zrobiłeś ule. Kwestia na ile to starczy i czy pszczołom będzie pasowało.ja zrobiłem takie ocieplenia wiosenne ,po oblocie.W ubiegłym roku były ok. Teraz zrobię tez podobne ,ale okładziny z pilśni.Czy warto? Pewnie tak.
Tylko ,że myszki potrafią się dobrać do takiego ocieplenia . :pala: :haha:
Obrazek Obrazek
Styropian ,okładki z tektury ,owinięte folią stretch


Na górę
  
 
Post: 30 stycznia 2014, 21:02 - czw 

Rejestracja: 24 maja 2013, 19:18 - pt
Posty: 131
Lokalizacja: Marki
Ule na jakich gospodaruję: warszawski
folia to chyba nie najlepiej bo nie oddycha wilgoć ci sie nie skrapla na takim ociepleniu. myślałem o samym styropianie ewentualnie w płótnie albo obity płytą pilśniową

_________________
Mam spawarkę do stali nierdzewnej i ogólnie cały warsztat 504278398 http://www.nierdzewnie.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 stycznia 2014, 21:11 - czw 
To zamiast kożuchów ,szmat ,szalików ,starych majtek itp :pala: .Daję to po oblocie ,z chwilą już całkowitego ocieplenia się wyjmuje z ula .Pszczoły później próbują folię zgryzać.Nie jest to ekologia ,ale jako ocieplenie na wiosnę śmiało może być.
Sam styropian ,pszczoły będą Tobie zgryzały ,aż miło.A i mrówki ,budując swoje domki ,też postarają się o wyniesienie kilku arkuszy :haha:


Na górę
  
 
Post: 30 stycznia 2014, 21:23 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 listopada 2013, 11:03 - pn
Posty: 436
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Bogucin
Goły styropian zgryzą na pył, już tak kiedyś miałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 10:01 - pt 

Rejestracja: 12 stycznia 2013, 13:28 - sob
Posty: 370
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Moim skromnym zdaniem to chyba najlepsze maty byłyby z trzciny lub prostej słomy np.owsianej czy żytniej jak kto ma :D a poduszki z paproci sieczki czy mchu bo te materiały dobrze absorbują i oddają wilgoć. Natomiast folia styropian itp chyba nie. Ja mam zatwory ze słomy i trzciny natomiast poduch z materiału lnianego w środku mech,sprawdzają się rewel. :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 10:14 - pt 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5179
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
komark1, kwestia podejścia, ja robię wszystko żeby wilgoć usunąć z ula a nie żeby ją absorbować.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."


(pszczelarzę od 2007 roku, aktualnie gospodaruję na 50 rodzinach)
http://cynig.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 10:31 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 22:05 - sob
Posty: 2791
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Nie jest problemem ta "wilgoć" która spłynie po ścianie np.steropianowej i wyjdzie na zewnątrz ula chociaż starajmy sie unikać takich sytuacji ,problem i to bardzo poważny stanowi wilgoc skumulowana w ociepleniu i nasiąkniętych ścianach ula ,tą pszczoły musza ogromnym kosztem usunać /osuszyć i to w newralgicznym dla nich okresie rozwoju.

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 10:34 - pt 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2008, 22:00 - pn
Posty: 3378
Lokalizacja: stare polichno
Poduszka wypełniona suchymi liśćmi paproci nie tylko "oddycha" , ale skutecznie przepędza mole , mrówki i wszelkie inne " robactwo ".
Trzcina na maty boczne , to idealny materiał .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 11:37 - pt 

Rejestracja: 12 stycznia 2013, 13:28 - sob
Posty: 370
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
CYGNI moim zdaniem to te materiały o których wspomniałem to nie tylko absorbują wilgoć ale i oddają w okresie kiedy potrzeba, to przecież sama natura.Może jestem w błędzie nie będę się przy swojej teorii upierał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 11:43 - pt 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5179
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
komark1, aby oddały wilgoć, musi być dostarczona energia. Więc tak na zdrowy rozum po zawilgoceniu trzeba je wymieniac na suche a wilgotne suszyć poza ulem.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."


(pszczelarzę od 2007 roku, aktualnie gospodaruję na 50 rodzinach)
http://cynig.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 17:54 - pt 

Rejestracja: 24 maja 2013, 19:18 - pt
Posty: 131
Lokalizacja: Marki
Ule na jakich gospodaruję: warszawski
witam ponownie a wiec dziś ściąłem dużą ilość trzciny z pobliskiego jeziorka i zabieram się do roboty mam już przygotowane listewki i zabieram się do zbijania i ciecia na wymiar trzciny
-Trzcina jest dość gruba i zastanawiam się jaka jest odpowiednia grubość maty bocznej wykonanej z trzciny :?: :?:
bo znalazłem w książce opis na wykonana ze słomy 40mm słomę można dość ścisło ubić za to z trzciną jest już więcej zabawy jest dość twardym materiałem i słabo chce do siebie przylegać staram się jak najwięcej wcisnąć
w ta skrzyneczkę z listewek.
Czy może zwiększyć grubość tej maty
-drugie moje pytanie w ULACH które dostałem w spadku po dziadku
nie było poduszek górnych tylko też maty wykonane ze słomy grubość około
80mm oprucz mat dziadek okrywał ramki dodatkowo płótnem i workami papierowymi po cukrze

_________________
Mam spawarkę do stali nierdzewnej i ogólnie cały warsztat 504278398 http://www.nierdzewnie.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 18:07 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 grudnia 2009, 17:32 - wt
Posty: 2117
Lokalizacja: Płock
A właśnie też bym zrobił boczne maty z trzciny jutro pobiegnę nad Wisłę i zetnę sobie trzcinę rośnie tam taka ze 3 m wysoka tylko jak te maty wykonać ma może ktoś takie i mógłby zdradzić sposób ich wykonania, wrzucić fotki itp. Jeżeli ktoś będzie tak miły to z góry wielkie dzięki.

_________________
waldek6530


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 18:29 - pt 

Rejestracja: 07 marca 2013, 16:54 - czw
Posty: 598
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Może zrobisz na wzór tych:
http://www.youtube.com/watch?v=sFzHuVZzjKM

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 19:32 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 grudnia 2009, 17:32 - wt
Posty: 2117
Lokalizacja: Płock
Dzięki może tak spróbuje zrobić aczkolwiek myślałem o trochę cieńszych aby nie zajmowały tyle miejsca w ulu.

_________________
waldek6530


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 19:41 - pt 

Rejestracja: 07 marca 2013, 16:54 - czw
Posty: 598
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
To tutaj jest inna metoda, ale nie wiem czy z trzcinowych wyjdzie

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 19:54 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 września 2007, 20:16 - ndz
Posty: 427
Lokalizacja: ożarów maz-Wola Wodynska
Ule na jakich gospodaruję: wz,wielkopolski
Moim zdaniem ten zatwór jest zrobiony bardzo niedbale aż dziwne dla mnie że pszczelarz taką miotłe pakuje do ula i usiluje jeszcze zachęcać do takiego niechlujstwa Czy tak trudno oczyscić to trzcinę ze zdziełb i sprubować uożyć to troszkę scislej Nietak dawno na forum pokazany był podobny produkt {ul bunkier}waldek6530, Wierzę że zrobisz to o wiele lepiej poz.Krzys :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 20:24 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 grudnia 2009, 17:32 - wt
Posty: 2117
Lokalizacja: Płock
Dominikkuchniak pisze:
To tutaj jest inna metoda, ale nie wiem czy z trzcinowych wyjdzie

Gdzie :shock:

_________________
waldek6530


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 20:27 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 grudnia 2009, 17:32 - wt
Posty: 2117
Lokalizacja: Płock
krzysztof pisze:
Wierzę że zrobisz to o wiele lepiej poz.Krzys

Jak będę robił to na pewno się postaram lepiej-dziwiłem się też, że nie oskubali z tych liści to będzie się później kruszyło w ulu i będzie z tego bałagan w ulu. Gdy zrobić coś takiego z oczyszczonych źdźbeł to mata taka służyłaby co najmniej przez trzy pokolenia.

_________________
waldek6530


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 22:11 - pt 

Rejestracja: 10 października 2013, 20:19 - czw
Posty: 18
Lokalizacja: Dęblin
Ule na jakich gospodaruję: warszawski zw. i ostrowskiej
Też jestem w trakcie robienia mat bocznych z trzciny. Ja trzcinę układam poziomo i mniej więcej w połowie wysokości daję listewkę dociskającą. Moje maty mają grubość 5 cm. Z pierwszymi bawiłem się długo, ale teraz zrobiłem sobie takie proste urządzenie do docinania trzciny na wymiar i teraz gdy mam przygotowane listewki 1 matę robię 15-20 min. To urządzenie to takie proste korytko o długości na jaką ma być cięta trzcina bez 2 boczków a z góry na zawiasach wieczko do przeciskania. Po włożeniu wiązki trzciny do korytka przyciskam wieczkiem i ucinam szlifierką kątową z drobną piłką do drewna (dostępne w sprzedaży 20zł) tylko szlifierka musi mieć regulator obrotów. Taką 2 metrową wiązkę trzciny na jedną matę docinam w 5 min. Teraz praca idzie szybko a i przyjemności daje kupę - jak wszystko co robię dla pszczółek.
pozdrawiam bizon


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 22:36 - pt 

Rejestracja: 01 kwietnia 2011, 11:16 - pt
Posty: 585
Lokalizacja: koszalin
Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej
Trzcina powinna być jak najcieńsza, jak żyto. Taką można znaleźć tylko w miejscu gzie jest regularnie, rokrocznie koszona. Teraz nie powinna mieć już żadnych liści, wiatr robi swoje, jeśli ma to można jeszcze poczekać z wycinką. Nie powinna być też wysoka, max 1,5m.

_________________
Jak to dobrze że pszczoły nie porafią czytać i nie mają internetu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 stycznia 2014, 23:06 - pt 

Rejestracja: 11 listopada 2008, 22:58 - wt
Posty: 421
Lokalizacja: Radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WZ, WL
bizon pisze:
To urządzenie to takie proste korytko o długości na jaką ma być cięta trzcina bez 2 boczków a z góry na zawiasach wieczko do przeciskania. Po włożeniu wiązki trzciny do korytka przyciskam wieczkiem i ucinam szlifierką kątową z drobną piłką do drewna (dostępne w sprzedaży 20zł) tylko szlifierka musi mieć regulator obrotów.

Ja słomę - trzcinę obcinam po zbiciu maty, mniej pracy i równiejszy bok, po bocznej listewce zwykłą kontówką z piłką


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2014, 00:38 - sob 

Rejestracja: 07 marca 2013, 16:54 - czw
Posty: 598
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Już się poprawiam, nie wiem jak to zrobiłem że nie dodałem linka :shock:
http://www.youtube.com/watch?v=up9NnAv9Bxo

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2014, 06:49 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 listopada 2007, 18:39 - śr
Posty: 1627
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
Sadzę, iż się nie mylę, ale jest tu na forum Kolega KR2YCHO i to chyba on robi piękne ule słomiane, ktore osobiscie widziałem, a nawet fotografowałem.
Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego postu nie wytrzyma i wstawi tu fotki ze swojej roboty - oceniam jego prace, jako wysoce profesjonalną.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2014, 16:21 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 września 2013, 20:29 - czw
Posty: 65
Lokalizacja: Oborniki wlkp
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie LN 3/4
jestem bardzo ciekaw, proszę o zdjęcia

_________________
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2014, 21:00 - sob 

Rejestracja: 12 stycznia 2013, 13:28 - sob
Posty: 370
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Ja maty boczne wykonałem z trzciny grubości ok.10 cm. bez stelaża, ja maty robię nieco większe od średnicy ula we wcześniej wykonanym tzw.
prawidle (może ja nie nazwę tego czegoś w czym wykonuje maty fachowo ale przyjmuje,że jest to prawidło) po czym zszywam szwem rymarskim drutem np.miedzianym i tak wstawiam, do ula (jutro zamieszczę fotki). Maty są stabilne a zszywam drutem gdyż swego czasu myszka ścięła nie mat tylko przegryzła mi szpagat którym to wcześniej zszywałem maty i stal się galimatias :haha:
CYGNI ja z matami górnymi zawilgoconymi nie mam problemów i nie suszę ich poza ulem o których pisałem ( w moim przypadku wykonałem je z lnu i mchu nie mam problemów gdyż je stosuje po oblocie pszczółek i tak jak pisałem poduszki absorbują wilgoć ale też i oddają gdyż na wiosnę na zewnątrz jest też ciepło w związku z tym daszki drewniane tez przejmują wilgoć.. :D
pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2014, 21:15 - sob 

Rejestracja: 13 stycznia 2011, 15:40 - czw
Posty: 978
Lokalizacja: Bilgoraj
Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
CYNIG pisze:
komark1, aby oddały wilgoć, musi być dostarczona energia. Więc tak na zdrowy rozum po zawilgoceniu trzeba je wymieniac na suche a wilgotne suszyć poza ulem.

Poduszki wypełnione plewami sieczka wiórami itp.Te materiały absorbując wilgoć i trzeba je suszyć ,natomiast liście paproci nie absorbują wilgoci i bardzo szybko ta wilgoć jest usuwana z poduszek po przez ruch powietrza pod powalka Tz. paproć jest materiałem który nie namaka wewnętrznie

_________________
STANI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2014, 21:33 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 21:09 - śr
Posty: 2760
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wz - wlkp
Ale skąd wziąć paproci na 50-100 poduszek :wink:

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2014, 21:45 - sob 

Rejestracja: 13 stycznia 2011, 15:40 - czw
Posty: 978
Lokalizacja: Bilgoraj
Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
W lesie na starych ugorach w zagajnikach nawet czasami można spotkać na polnych miedzach , a lasy są cale zarośnięte paprocią w młodych zalesieniach zagłuszają sadzonki jak powiesz leśniczemu ze zetniesz tam paproć to ci jeszcze pomoże Suszenie bardzo proste najlepiej na strychu za parę dni już sucha jak pieprz pociąć np. w sieczkarni i do poduch

_________________
STANI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2014, 10:38 - ndz 
Ja mam również kilkanaście poduch z paproci i jak narazie myszki nie mają chęci na poduszki. Są lekkie ,przepuszczają powietrze.Sposób zdobycie ,było dość pracochłonny. Bo ja skubałem ,jak już były prawie wyschnięte paprocie i napełniałem po dosuszeniu poduszki. Warto było ,bo zdają egzamin :lol:


Na górę
  
 
Post: 02 lutego 2014, 10:56 - ndz 

Rejestracja: 23 lutego 2012, 11:42 - czw
Posty: 101
Lokalizacja: gmina liszki małopolska
Ule na jakich gospodaruję: ln3/4
Mam pytanie. Jak grube muszą być takie poduszki z paproci. Ja w lecie ocieplałem odzieżą która była przeznaczona do kontenera PCK ale nie podoba mi się to zbytnio


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2014, 11:26 - ndz 
kotizaba pisze:
Mam pytanie. Jak grube muszą być takie poduszki z paproci. Ja w lecie ocieplałem odzieżą która była przeznaczona do kontenera PCK ale nie podoba mi się to zbytnio

To zależy od wysokości jaka jest pod daszkiem ,czy dajesz półkoprus itp. Nie ma wymiarów książkowych. Mają wejść do ula. i następnie przykryte daszkiem


Na górę
  
 
Post: 02 lutego 2014, 11:39 - ndz 

Rejestracja: 23 lutego 2012, 11:42 - czw
Posty: 101
Lokalizacja: gmina liszki małopolska
Ule na jakich gospodaruję: ln3/4
Marek Podlaskie pisze:
kotizaba pisze:
Mam pytanie. Jak grube muszą być takie poduszki z paproci. Ja w lecie ocieplałem odzieżą która była przeznaczona do kontenera PCK ale nie podoba mi się to zbytnio

To zależy od wysokości jaka jest pod daszkiem ,czy dajesz półkoprus itp. Nie ma wymiarów książkowych. Mają wejść do ula. i następnie przykryte daszkiem

Pod daszkiem to mi się właściwie nic nie zmieści. Daje korpus na powałkę i ładowałem w to na full szmat.....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2014, 13:13 - ndz 

Rejestracja: 13 stycznia 2011, 15:40 - czw
Posty: 978
Lokalizacja: Bilgoraj
Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
Co chodzi o grubość to według uznania jak korpus mamy np. 400 X 400 cm to poszewkę robimy np. 50 x 50 czy 60 czy 70 im większy kwadrat tym będzie poducha grubsza , nie może być bardzo nabita paprocią tylko luźna wówczas możemy dokładniej ja ułożyć na ramkach czy powalce. \Po rozłożeniu w ulu jak ma 5-6 cm to jest dobrze . Zamiast skubać można paproć pociąć większymi nożyczkami

_________________
STANI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2014, 14:34 - ndz 

Rejestracja: 23 lutego 2012, 11:42 - czw
Posty: 101
Lokalizacja: gmina liszki małopolska
Ule na jakich gospodaruję: ln3/4
Dzięki STANI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2014, 15:49 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 07:27 - czw
Posty: 1430
Lokalizacja: Centralna Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
STANI pisze:
jak korpus mamy np. 400 X 400 cm
To na co ten korpus na krowe? :haha: wiem wiem że przejęzyczenie

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2014, 20:17 - ndz 

Rejestracja: 10 października 2013, 20:19 - czw
Posty: 18
Lokalizacja: Dęblin
Ule na jakich gospodaruję: warszawski zw. i ostrowskiej
Tak to u mnie wygląda :D
Obrazek Obrazek Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2014, 20:57 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 września 2007, 20:16 - ndz
Posty: 427
Lokalizacja: ożarów maz-Wola Wodynska
Ule na jakich gospodaruję: wz,wielkopolski
Do kol.bizon, I tak moim zdaniem powinny wyglądać zatwory i maty o ile ktos takowe robi poz kol.Super :pl: :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2014, 22:11 - ndz 

Rejestracja: 10 października 2013, 20:19 - czw
Posty: 18
Lokalizacja: Dęblin
Ule na jakich gospodaruję: warszawski zw. i ostrowskiej
Dzięki krzysztof za uznanie :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2014, 22:17 - ndz 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 00:03 - ndz
Posty: 2965
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Mam takie same ,mają tylko jedną wadę jak patrzę na nie to mi propolisu żal. Wszystkie dziurki zakitowane. Można przeżyć. :brawo: :brawo: :brawo:

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 lutego 2014, 11:08 - pn 

Rejestracja: 13 stycznia 2011, 15:40 - czw
Posty: 978
Lokalizacja: Bilgoraj
Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
Tomasz2020 pisze:
STANI pisze:
jak korpus mamy np. 400 X 400 cm
To na co ten korpus na krowe? :haha: wiem wiem że przejęzyczenie

Dziki za zwrócenie uwagi, przejęzyczenie miało być w mm. i ma być 400 X 400 mm to się = 40 X 40 cm.

_________________
STANI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji