www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 21 października 2018, 18:18 - ndz
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: 08 maja 2014, 16:15 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 stycznia 2011, 19:49 - sob
Posty: 861
Lokalizacja: Radłów Koło tarnowa
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Czy gdzieś można zobaczyć "kitołapkę " podobno jest fragment siatki o małych oczkach położonej na ramkach bez odstępników, tak czytam w książce.
Jak to wygląda w praktyce i jaka to musi być siateczka?

Jerzy Marcinkowski w ksiażce "jak prawidłowo prowadzić pasiekę "pisze że takiej siatki nie może być dużo bo pszczoły zalepią ją byle czym zamiast propolisu.

Dzięki za podpowiedzi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 maja 2014, 19:24 - czw 

Rejestracja: 25 czerwca 2012, 14:47 - pn
Posty: 106
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie, brodnica
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
http://lyson.com.pl/481-PROMOCJA-Krata- ... 24896.html prosze bardzo:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 maja 2014, 19:29 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 stycznia 2013, 23:40 - śr
Posty: 128
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie/Dadanta
Jak to jest u innych pszczelarzy? Każdy kto chcę pozyskiwać propolis musi zaopatrzyć się w takie kraty w każdym ulu? Może jest jakaś prosta ale dobra metoda ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 maja 2014, 19:35 - czw 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5179
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Skwarol, skrobanie ramek jesienią (szczególnie hoffmanowskich)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."


(pszczelarzę od 2007 roku, aktualnie gospodaruję na 50 rodzinach)
http://cynig.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 maja 2014, 19:50 - czw 
Skwarol pisze:
Jak to jest u innych pszczelarzy? Każdy kto chcę pozyskiwać propolis musi zaopatrzyć się w takie kraty w każdym ulu? Może jest jakaś prosta ale dobra metoda ?

Nikt w nic nie MUSI. Tylko jeśli mu pasuje i chce.Ja kupiłem w tym roku 4 takie kraty ,ale jeszcze nie założyłem.W ubiegłym roku stosowałem siatkę z małymi oczkami ,ale kit był bardzo drobny.Rodziny mocno kitujące ,nalepiły trochę towaru.A co ważne kit czysty ,bez kawałków drzewa.
Taktyka i sposób poławiania to juz Twoja inwencja twórcza.
Możesz położyć dwie kraty winidurowe z odstępem między nimi 2-3 mm oraz przesunięte względem siebie. Kitu tyle ile ja wcisnąłem w swoim poście :haha: :haha:


Na górę
  
 
Post: 08 maja 2014, 19:59 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 22:40 - śr
Posty: 1018
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
koledzy ja zawsze pod koniec lipca i w sierpniu kładę na ramki siatkę moskiterę. taką siatkę można kupić na metry w każdym sklepie ogrodniczym. Robię tak że nad gniazdem wyciągam beleczki i kładę siatkę a na to daję beleczki wzdłuż ramek i kładę płytę pilśniową. dlaczego tak robię? bo beleczki kładzione na ramki sprawiają, że siatka nie podnosi się i pszczoły nie mogą pod nią przechodzić a co ważne nie budują mostków woskowych i mam czyściutki propolis. u mnie to się sprawdza ale może bardziej doświadczeni koledzy opiszą swój sposób pozyskiwania propolisu. aha, taką siatkę trzeba dać do zamrażalki do momentu aż propolis zesztywnieje, wtedy łato daje się wykruszyć. takie pozyskiwanie na moje potrzeby w zupełności wystarczy :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 maja 2014, 10:36 - ndz 

Rejestracja: 06 maja 2009, 23:27 - śr
Posty: 681
Lokalizacja: Małopolska, powiat nowotarski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
@zbycho81 czy mógłbyś zrobić zdjęcie swojemu patentowi i umieścić w poście lub przesłać mi na PW? Będę bardzo wdzięczny, bo tez już od dłuższego czasu myślę o pozyskiwaniu propolisu (kitu pszczelego)

Ta krata od Łysonia
http://lyson.com.pl/481-PROMOCJA-Krata- ... 24896.html

to nie jest czasami krata ogrodowa pomiędzy gniazdem a miodnią w ulu wielkopolskim?
To są dwie różne kraty, TAK?
Gdzie tą kratę trzeba umieścić w ulu wielkopolskim i w jakim okresie? Mają koledzy i koleżanki jakieś fotki z używania tej kraty.

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 maja 2014, 10:50 - ndz 
To jest krata do poławiania propolisu z mniejszymi otworkami i pszczoły nie przejdą . Chyba logiczne ,że kratę musisz umieścić na ramkach na ostatniej kondygnacji ula ,czyli ostatnim korpusie. I ma z jednej strony troszkę większe otwory i tym kładziesz do góry .Pszczoły próbując kitować ,wypychają kit do góry.A jak jest w rzeczywistości ,to musisz sam sprawdzić. Ja mam kraty ,ale założę może w tym tygodniu.


Na górę
  
 
Post: 11 maja 2014, 19:43 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 22:40 - śr
Posty: 1018
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
Ted07 ja teraz nie pozyskuję więc nie mam założonych siatek, ale jak się ociepli to założę siatki na potrzebę wykonania zdjęcia i wrzucę foto. Dla mnie nie ma problemu, tylko musi być pogoda. :)

Marek Podlaskie pisze:
W ubiegłym roku stosowałem siatkę z małymi oczkami ,ale kit był bardzo drobny.Rodziny mocno kitujące ,nalepiły trochę towaru.A co ważne kit czysty ,bez kawałków drzewa.

To prawda, kit jest bardzo drobny, ale jaki czyściutki, bez drzewa i wosku, lepiej też rozpuszcza się w alkoholu. Ja u siebie siatki mam szersze niż gniazdo i jak już pszczoły zakitowały siatkę między uliczkami to ją przesuwałem w bok żeby dalej lepiły, tym sposobem miałem więcej kitu na jednej siatce.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 maja 2014, 20:52 - ndz 
http://www.youtube.com/watch?v=PgnC5Xkd3dk


Na górę
  
 
Post: 11 maja 2014, 21:26 - ndz 

Rejestracja: 02 kwietnia 2013, 13:56 - wt
Posty: 83
Lokalizacja: BMN
Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie poszerzane
zbycho81 pisze:
To prawda, kit jest bardzo drobny, ale jaki czyściutki, bez drzewa i wosku, lepiej też rozpuszcza się w alkoholu. Ja u siebie siatki mam szersze niż gniazdo i jak już pszczoły zakitowały siatkę między uliczkami to ją przesuwałem w bok żeby dalej lepiły, tym sposobem miałem więcej kitu na jednej siatce.

ok ale jak go potem z tej moskitiery pozyskasz, jak zamrozisz to siatki na pokruszysz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Leszek_B i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji