FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 24 kwietnia 2024, 21:14 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: 11 lutego 2015, 08:33 - śr 

Rejestracja: 03 grudnia 2012, 20:56 - pn
Posty: 405
Lokalizacja: Warmia
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadant
Jeżeli ktoś posiada kremownicę firmy Wakont to poproszę o opinię.
Ponoć oprócz tego co na stronie www.wakont.pl można też kupić w komplecie z nierdzewnym naczyniem z pokrywą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lutego 2015, 10:34 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 8679
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
miodu jeszcze nie kremuje ale to rozwiązanie wydaje mi się rozsądnym dla kogoś kto rozlewa miód do wiader a dodatkową zaletą jest to że mozna kremować wiele gatunków jednocześnie (oczywiscie nie w tym samym czasie) i nie jesteśmy ograniczani pojemnoscią zbiornika

_________________
sprzedam korpusy wielkopolskie i dadant produkcja babik nowe i używane 724227381


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lutego 2015, 15:17 - śr 

Rejestracja: 09 listopada 2011, 21:42 - śr
Posty: 450
Lokalizacja: Ruszajny k.Olsztyna
Ule na jakich gospodaruję: Dadant i 1/2 Dadanta.
A jaka jest cena takiego urządzenia?

_________________
Pozdrawiam
Lopez


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lutego 2015, 19:46 - śr 

Rejestracja: 03 grudnia 2012, 20:56 - pn
Posty: 405
Lokalizacja: Warmia
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadant
Wcześniej było to około 1600, a z pojemnikiem nierdzewnym ponad 2000, ale teraz na stronie nie ma cen. Trzeba dzwonić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lutego 2015, 20:24 - śr 

Rejestracja: 21 marca 2014, 23:03 - pt
Posty: 258
Lokalizacja: Opole
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Żerkowice k/Opola
A co sądzicie o tym żeby pospawać stelaż, jakieś 100zl do tego mieszadło z nierdzewki jakieś max 200zl i wiertarka jakas do tego (mam w domu).
Da radę coś takiego zrobić, jak myślicie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2015, 11:46 - czw 

Rejestracja: 09 listopada 2011, 21:42 - śr
Posty: 450
Lokalizacja: Ruszajny k.Olsztyna
Ule na jakich gospodaruję: Dadant i 1/2 Dadanta.
Adam-Opole, myślę że da ktoś na forum robił takie coś , nie wiem czy nie adamjaku.

_________________
Pozdrawiam
Lopez


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2015, 17:19 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Ja nie :)

Poszedłem na łatwiznę i kupiłem refundowanego Łysonia..

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2015, 17:28 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 10:15 - sob
Posty: 2911
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Adam-Opole pisze:
A co sądzicie o tym żeby pospawać stelaż, jakieś 100zl do tego mieszadło z nierdzewki jakieś max 200zl i wiertarka jakas do tego (mam w domu).
Da radę coś takiego zrobić, jak myślicie?


da radę

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2015, 17:32 - czw 

Rejestracja: 21 marca 2014, 23:03 - pt
Posty: 258
Lokalizacja: Opole
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Żerkowice k/Opola
emka24 pisze:
Adam-Opole pisze:
A co sądzicie o tym żeby pospawać stelaż, jakieś 100zl do tego mieszadło z nierdzewki jakieś max 200zl i wiertarka jakas do tego (mam w domu).
Da radę coś takiego zrobić, jak myślicie?


da radę

Obrazek



Super sprawa, też coś takiego muszę zrobić.
Można prosić o fotkę samego mieszadła i ustawienia poprzeczek?

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2015, 19:04 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 10:15 - sob
Posty: 2911
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Proszę bardzo:
Obrazek
Myślę,ze możesz to sobie dowolnie rozstawić-ważne aby mieszało.

Tutaj jeszcze taki przyrząd do centrowania mieszadła i unieruchamiania wiadra(oczywiście można to inaczej rozwiązać)
Obrazek

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2015, 20:00 - czw 

Rejestracja: 21 marca 2014, 23:03 - pt
Posty: 258
Lokalizacja: Opole
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Żerkowice k/Opola
Wielkie dzięki, do pierwszego miodobranie będzie gotowe :)
Ps. Które miody kremować a których nie? Czy wolna wola?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2015, 20:13 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 10:15 - sob
Posty: 2911
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Nie wiem czy widać na zdjęciu,ale te blaszki w mieszadle są pod kątem.

Adam-Opole pisze:
Które miody kremować a których nie?

Wolna wola.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2015, 01:59 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 października 2009, 12:44 - czw
Posty: 3145
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Adam-Opole pisze:
Ps. Które miody kremować a których nie? Czy wolna wola?

Moim zdaniem najlepiej miody wiosenne, rzepak, wielokwiat, malina.
Lipy i gryki trochę szkoda
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2015, 08:53 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 10:15 - sob
Posty: 2911
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
mendalinho pisze:
Lipy i gryki trochę szkoda


Co prawda ja nie wszystkie miody kremuję,ale ciekawi mnie czemu szkoda.
Miody kremowane(tak myślę) nic nie tracą ze swoich właściwości ,a mają inną konsystencję-tzw.smarowną.Dla mnie mogą być "gorsze"przez większą pracochłonność.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2015, 11:41 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 października 2009, 12:44 - czw
Posty: 3145
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
emka24 pisze:
Co prawda ja nie wszystkie miody kremuję,ale ciekawi mnie czemu szkoda.

Może żle to ująłem, że szkoda. Lipa nawet jak się zrobi krupiec to zachowuje konsystencje do smarowania a gryka hmm-krystalizuje gruboziarniście(na kamień nigdy) i powiem szczerze nie wiem jak będzie wyglądał po skremowaniu.
Kremujemy miód pod klienta(bo przecież nie dla Nas). dla Nas najlepszy miód to taki który w odpowiednim czasie się skrystalizuje i nie puchnie pod nakrętką.
Klient chce miodu do smarowania. Największy problem z wydobyciem miodu ze słoika mają z miodami wiosennymi.
Cześć


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji