FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Kremownica firmy Wakont
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=47&t=14669
Strona 1 z 1

Autor:  Wampun [ 11 lutego 2015, 08:33 - śr ]
Tytuł:  Kremownica firmy Wakont

Jeżeli ktoś posiada kremownicę firmy Wakont to poproszę o opinię.
Ponoć oprócz tego co na stronie www.wakont.pl można też kupić w komplecie z nierdzewnym naczyniem z pokrywą.

Autor:  kudlaty [ 11 lutego 2015, 10:34 - śr ]
Tytuł:  Re: Kremownica firmy Wakont

miodu jeszcze nie kremuje ale to rozwiązanie wydaje mi się rozsądnym dla kogoś kto rozlewa miód do wiader a dodatkową zaletą jest to że mozna kremować wiele gatunków jednocześnie (oczywiscie nie w tym samym czasie) i nie jesteśmy ograniczani pojemnoscią zbiornika

Autor:  Lopez [ 11 lutego 2015, 15:17 - śr ]
Tytuł:  Re: Kremownica firmy Wakont

A jaka jest cena takiego urządzenia?

Autor:  Wampun [ 11 lutego 2015, 19:46 - śr ]
Tytuł:  Re: Kremownica firmy Wakont

Wcześniej było to około 1600, a z pojemnikiem nierdzewnym ponad 2000, ale teraz na stronie nie ma cen. Trzeba dzwonić.

Autor:  Adam-Opole [ 11 lutego 2015, 20:24 - śr ]
Tytuł:  Re: Kremownica firmy Wakont

A co sądzicie o tym żeby pospawać stelaż, jakieś 100zl do tego mieszadło z nierdzewki jakieś max 200zl i wiertarka jakas do tego (mam w domu).
Da radę coś takiego zrobić, jak myślicie?

Autor:  Lopez [ 26 lutego 2015, 11:46 - czw ]
Tytuł:  Re: Kremownica firmy Wakont

Adam-Opole, myślę że da ktoś na forum robił takie coś , nie wiem czy nie adamjaku.

Autor:  adamjaku [ 26 lutego 2015, 17:19 - czw ]
Tytuł:  Re: Kremownica firmy Wakont

Ja nie :)

Poszedłem na łatwiznę i kupiłem refundowanego Łysonia..

Autor:  emka24 [ 26 lutego 2015, 17:28 - czw ]
Tytuł:  Re: Kremownica firmy Wakont

Adam-Opole pisze:
A co sądzicie o tym żeby pospawać stelaż, jakieś 100zl do tego mieszadło z nierdzewki jakieś max 200zl i wiertarka jakas do tego (mam w domu).
Da radę coś takiego zrobić, jak myślicie?


da radę

Obrazek

Autor:  Adam-Opole [ 26 lutego 2015, 17:32 - czw ]
Tytuł:  Re: Kremownica firmy Wakont

emka24 pisze:
Adam-Opole pisze:
A co sądzicie o tym żeby pospawać stelaż, jakieś 100zl do tego mieszadło z nierdzewki jakieś max 200zl i wiertarka jakas do tego (mam w domu).
Da radę coś takiego zrobić, jak myślicie?


da radę

Obrazek



Super sprawa, też coś takiego muszę zrobić.
Można prosić o fotkę samego mieszadła i ustawienia poprzeczek?

Pozdrawiam

Autor:  emka24 [ 26 lutego 2015, 19:04 - czw ]
Tytuł:  Re: Kremownica firmy Wakont

Proszę bardzo:
Obrazek
Myślę,ze możesz to sobie dowolnie rozstawić-ważne aby mieszało.

Tutaj jeszcze taki przyrząd do centrowania mieszadła i unieruchamiania wiadra(oczywiście można to inaczej rozwiązać)
Obrazek

Obrazek

Autor:  Adam-Opole [ 26 lutego 2015, 20:00 - czw ]
Tytuł:  Re: Kremownica firmy Wakont

Wielkie dzięki, do pierwszego miodobranie będzie gotowe :)
Ps. Które miody kremować a których nie? Czy wolna wola?

Autor:  emka24 [ 26 lutego 2015, 20:13 - czw ]
Tytuł:  Re: Kremownica firmy Wakont

Nie wiem czy widać na zdjęciu,ale te blaszki w mieszadle są pod kątem.

Adam-Opole pisze:
Które miody kremować a których nie?

Wolna wola.

Autor:  mendalinho [ 27 lutego 2015, 01:59 - pt ]
Tytuł:  Re: Kremownica firmy Wakont

Adam-Opole pisze:
Ps. Które miody kremować a których nie? Czy wolna wola?

Moim zdaniem najlepiej miody wiosenne, rzepak, wielokwiat, malina.
Lipy i gryki trochę szkoda
Pozdrawiam

Autor:  emka24 [ 27 lutego 2015, 08:53 - pt ]
Tytuł:  Re: Kremownica firmy Wakont

mendalinho pisze:
Lipy i gryki trochę szkoda


Co prawda ja nie wszystkie miody kremuję,ale ciekawi mnie czemu szkoda.
Miody kremowane(tak myślę) nic nie tracą ze swoich właściwości ,a mają inną konsystencję-tzw.smarowną.Dla mnie mogą być "gorsze"przez większą pracochłonność.

Autor:  mendalinho [ 27 lutego 2015, 11:41 - pt ]
Tytuł:  Re: Kremownica firmy Wakont

emka24 pisze:
Co prawda ja nie wszystkie miody kremuję,ale ciekawi mnie czemu szkoda.

Może żle to ująłem, że szkoda. Lipa nawet jak się zrobi krupiec to zachowuje konsystencje do smarowania a gryka hmm-krystalizuje gruboziarniście(na kamień nigdy) i powiem szczerze nie wiem jak będzie wyglądał po skremowaniu.
Kremujemy miód pod klienta(bo przecież nie dla Nas). dla Nas najlepszy miód to taki który w odpowiednim czasie się skrystalizuje i nie puchnie pod nakrętką.
Klient chce miodu do smarowania. Największy problem z wydobyciem miodu ze słoika mają z miodami wiosennymi.
Cześć

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/