FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 czerwca 2025, 00:19 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Dziś zaszyłem się na wsi i odszukałem tego na czym mój dziadek pracował i obrządzał tym ponad 400 uli Warszawskich. A teraz automatyzacja i jeszcze marudzą. :haha:

Miodarka i to firmowa - nie jakiś tam Łysoń :wink:

Kilka fotek. Na beczce jest jakaś tabliczka - niestety ze względu na dość długie odgrzebywanie oraz panujące niskie temperatury (śnieg z deszczem) nie odczytałem tej tabliczki (widoczna na połowie beczki) - chyba wymaga pracy w celu jej odczytania - rdza.
W tle widać kawałek ula Warszawskiego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej 19 cm
Powinieneś to oczyścić zakonserwować i postawić sobie gdzieś w pomieszczeniu, czy altance w pasiece. Przecież to kawał historii.

Teraz patrząc na te fotki zauważyłem, że siatkę ma z 4 stron - czyżby to była miodarka cztero-ramkowa?

RysiekS pisze:
Przecież to kawał historii.

I właśnie dla tego została.
Tak jak wielokrotnie pisałem - z planami założenia pasieki męczyłem już się od dawna.
Jak widać - miodarkę już mam :mrgreen: - pierwsze koty za płoty.

Żebyście wiedzieli jak ona w środku pachnie - po 20 latach ! Całe dzieciństwo mi przeleciało przed oczami. Ojjjjjjj. Chyba się wzruszyłem :prosi:

Marcinek pisze:
Miodarka i to firmowa

Parę lat temu byłem w lublinie z wycieczką gdzie Pani mająca prawie 90 lat zaprowadziła mnie do stodoły i kazała sobie wziąć sobie co chcę ale jak ???
do autobusu !!! była tam miodarka podobna Dębowa na której była tabliczka mosiężna z datą coś 1800 produkcji przez firmę Niemiecką za parę tygodni zadzwoniłem by się umówić na odbiór ale prawnuk miodarkę spalił z innymi sprzętami jak się potem dowiedziałem to za tą miodarkę pewnie bym mercedesa kupił !!!

Ule na jakich gospodaruję: wp
Miejscowość z jakiej piszesz: Biała Rawska
Marcinek jakbyś mógł zrobić zdjęcie tej miodarki od spodu,będę bardzo wdzięczny.

sylwek000 pisze:
Marcinek jakbyś mógł zrobić zdjęcie tej miodarki od spodu,będę bardzo wdzięczny.

Zrobię, zrobię jednak muszę się wybrać na wieś. Wczoraj przyjechałem jak była jesień a wyjechałem jak była zima. Padał deszcz ze śniegiem i wszystko marzło - 30 km (drogami lokalnymi) jechałem 50 minut. Nawet opony zimowe nie dawały rady.
Wywlekę ja na światło dzienne i zrobię jej sesję fotograficzną. Kiedy to będzie - trudno powiedzieć. Zimno, psy i wilki lisy i kuny mnie prześladują. :P :mrgreen:
BoCiAnK pisze:
...prawnuk miodarkę spalił z innymi sprzętami jak się potem dowiedziałem...

Tak to bywa jak ktoś nie ma zamiaru kultywować rodzinnych tradycji a sprzęt to tylko niepotrzebny mebel w domu. W ten właśnie sposób takie perełki idą do ognia. :( Często właśnie tak się dzieje i bezpowrotnie ulatuje historia która dla jednych to tylko bezpowrotna przeszłość a dla drugich kult dziejów rodzinnych. Jednak do tego czasami trzeba dorosnąć.
U mnie to został tylko i wyłącznie dla tego, że było w bardzo dobrym stanie i zostało wstawione do obory i tak sobie stoi - teraz jak wiadomo - rarytas, pachnący rarytas. :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]