FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Pompa do miodu
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=47&t=19248
Strona 1 z 1

Autor:  beekate [ 22 lutego 2017, 16:17 - śr ]
Tytuł:  Pompa do miodu

Czy ktoś z was jest wstanie, podesłać zdjęcia, lub opisać
w jaki sposób z wykorzystaniem pompy - miód z miodarki przejdzie proces filtracji i trafi do odstojnika ?

Autor:  Maxik [ 26 lutego 2017, 12:37 - ndz ]
Tytuł:  Re: Pompa do miodu

Dobre pytanie kolega beekate zadał.
Podłączamy pompę bezpośrednio do miodarki
czy może z miodarki zlewamy miód do wiadra, a z wiadra pompą do innego odstojnika.

Autor:  BoCiAnK [ 26 lutego 2017, 15:16 - ndz ]
Tytuł:  Re: Pompa do miodu

Maxik pisze:
Podłączamy pompę bezpośrednio do miodarki

Kolego tylko powinieneś dopisać że Miodarka ta powinna być z podgrzewanym Dnem !
beekate pisze:
jaki sposób z wykorzystaniem pompy - miód z miodarki przejdzie proces filtracji i trafi do odstojnika ?

jak wyżej napisałem !

Autor:  Marko [ 26 lutego 2017, 20:53 - ndz ]
Tytuł:  Re: Pompa do miodu

beekate pisze:
Czy ktoś z was jest wstanie, podesłać zdjęcia, lub opisać
w jaki sposób z wykorzystaniem pompy - miód z miodarki przejdzie proces filtracji i trafi do odstojnika ?

Pod wirówką stawiam sito pionowe (łysonia podgrzewane) pompa pobiera z niego miód i pompuje na odstojniki. Siatki cedzące z sita wywaliłem bo blokowały szybki przepływ miodu, proces ten zachodzi w odstojnikach. Podesłał bym zdjęcia ale po jesiennym myciu mam to rozmontowane.

Autor:  beekate [ 28 lutego 2017, 12:16 - wt ]
Tytuł:  Re: Pompa do miodu

Z tego co piszecie, wnioskuję, bez podgrzania miodu - pompa nie da rady.

Autor:  Ks. Tomasz [ 28 lutego 2017, 18:05 - wt ]
Tytuł:  Re: Pompa do miodu

beekate pisze:
Z tego co piszecie, wnioskuję, bez podgrzania miodu - pompa nie da rady.

Z miodarki świeży miod da radę przepompować.

Autor:  Lenin [ 28 lutego 2017, 19:36 - wt ]
Tytuł:  Re: Pompa do miodu

Jeżeli nie będziesz miał możliwości podgrzewania miodu przed pompowaniem to zapomnij o pompie.

Autor:  franczuk [ 28 lutego 2017, 22:00 - wt ]
Tytuł:  Re: Pompa do miodu

beekate pisze:
Czy ktoś z was jest wstanie, podesłać zdjęcia, lub opisać
w jaki sposób z wykorzystaniem pompy - miód z miodarki przejdzie proces filtracji i trafi do odstojnika ?


Miodarka na półpietrze, pod spodem sita i odstojnik na 500l z kranikiem i tylko nalewasz do słoiczków i zakręcasz :shock:

Autor:  rever [ 02 marca 2017, 11:36 - czw ]
Tytuł:  Re: Pompa do miodu

Można kupić taniej niż u większości producentów.

http://winnica.bazarek.pl/opis/1487842/ ... -25ix.html

Autor:  LK 166 [ 02 marca 2017, 12:50 - czw ]
Tytuł:  Re: Pompa do miodu

rever pisze:
Można kupić taniej niż u większości producentów.

http://winnica.bazarek.pl/opis/1487842/ ... -25ix.html

Pompa nie przydatna do miodu pszczelego z wirówki. Pompuje soki, wina, miody pitne, mleko i inne produkty tego typu, o stosunkowo niskiej lepkości.

Autor:  keri26 [ 02 marca 2017, 15:26 - czw ]
Tytuł:  Re: Pompa do miodu

A czy taka pompa gęsty syrop do zakarmiania pszczół da rade pchnąć?

Autor:  rever [ 02 marca 2017, 21:06 - czw ]
Tytuł:  Re: Pompa do miodu

LK 166 pisze:
Pompa nie przydatna do miodu pszczelego z wirówki. Pompuje soki, wina, miody pitne, mleko i inne produkty tego typu, o stosunkowo niskiej lepkości.


Nie ma tam napisane miód pitny tylko "miodów" jest też napisane do syropów nie ma napisane do jakiej gęstości dlatego nie zakładałbym że na pewno się nie nadaje trzeba by było to sprawdzić chyba że sprawdzałeś?


pozdrawiam rever

Autor:  Mittelwand [ 02 marca 2017, 22:56 - czw ]
Tytuł:  Re: Pompa do miodu

Z miodarki i wanny do odsklepiania do sita, a z sita pompą ślimakową do rozdzielacza. A z rozdzielacza do zborników lub beczki.
Obrazek

Autor:  LK 166 [ 03 marca 2017, 09:06 - pt ]
Tytuł:  Re: Pompa do miodu

rever pisze:
chyba że sprawdzałeś?

Można powiedzieć: tak. Przez ponad 40 lat pracy zawodowej miałem do czynienia z produktem o konsystencji nieco mniej lepkiej niż miód. Ale jeśli ktoś koniecznie chce.....

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/