FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
sito do stołu http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=47&t=22070 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | bialywoj [ 22 stycznia 2019, 22:25 - wt ] |
Tytuł: | sito do stołu |
Buduję stół do odsklepiania. Na dnie będzie sito z blachy perforowanej. Podpowiedzcie mi, jakie oczka zastosować... ⌀2mm będzie ok? Nie będą za duże? Jak to jest w "fabrycznych" stołach? |
Autor: | Hieronim [ 22 stycznia 2019, 23:47 - wt ] |
Tytuł: | Re: sito do stołu |
bialywoj pisze: Buduję stół do odsklepiania. Na dnie będzie sito z blachy perforowanej. Podpowiedzcie mi, jakie oczka zastosować... ⌀2mm będzie ok? Nie będą za duże? Jak to jest w "fabrycznych" stołach? Według mnie to jest błąd , w Łysoniowskiej miałem sito na dnie i wiecznie było zapchane , lepiej zrobić taką kasetę jaką ma Barć a dno odpowiednio wyprofilować. |
Autor: | kudlaty [ 23 stycznia 2019, 00:48 - śr ] |
Tytuł: | Re: sito do stołu |
Hieronim, łyson ma kasete na całej powierzchni stołu dno płaskie, spad jest bo nogi sa różniej dlugości bialywoj, zrobisz za małe to się będą blokowały otwory, to nie ma cedzić miodu tylko wstępnie odzielić miód od odsklepin |
Autor: | bialywoj [ 23 stycznia 2019, 09:09 - śr ] |
Tytuł: | Re: sito do stołu |
kudlaty pisze: zrobisz za małe to się będą blokowały otwory, no i właśnie nad tym się zastanawiam...czy 2mm nie będą za małe? |
Autor: | Krzyżak [ 23 stycznia 2019, 11:52 - śr ] |
Tytuł: | Re: sito do stołu |
Mam stół Łysoniowy 150cm na LN. W środku są wie kuwety z otworami nazwijmy je kwadratowymi z wyoblonymi otworami. Wymiary otworów 3x9mm. Pod kuwetami dno wyprofilowane stożkowe do środka. Nogi z regulowaną wysokością, można sobie ustawiać spadek. Działa ok. |
Autor: | bialywoj [ 23 stycznia 2019, 12:58 - śr ] |
Tytuł: | Re: sito do stołu |
Krzyżak pisze: Wymiary otworów 3x9mm hmmm...3x9 powiadasz? I dużo skrawków odsklepin przelatuje przez nie? |
Autor: | Krzyżak [ 23 stycznia 2019, 13:47 - śr ] |
Tytuł: | Re: sito do stołu |
Trochę leci ale wszystko wypływa zaworem na sito i do wiadra. Lepiej mieć większe otwory i przepuścić miód przez sito niż się szarpać z zatkanym dnem. Zależy też od tego czym odsklepiasz. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |