www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 28 maja 2020, 12:36 - czw
api-inhalacje.pl FERENC FRANCISZEK KNIEJA Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ] 
Autor Wiadomość
Post: 04 stycznia 2013, 22:04 - pt 

Rejestracja: 30 lipca 2011, 21:47 - sob
Posty: 78
Lokalizacja: Sanok
Pytanie jak w tytule.
Jaki silnik 12 V można zamontować do ręcznej miodarki 3 plastrowej.
jakie obroty powinna mieć taka miodarka ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2013, 22:09 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3391
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Można. Obroty najlepiej regulowane i chyba do 400 ( ale to nie jestem pewien ). Dla silnika 12 v łatwo dobrać regulator obrotów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2013, 22:14 - pt 

Rejestracja: 30 lipca 2011, 21:47 - sob
Posty: 78
Lokalizacja: Sanok
a jaki silnik zastosowac ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2013, 22:30 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3391
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Daj 200 W i spokojnie nawet przy małych obrotach nie będzie stękał.
A podłanczasz pod akumulator, czy robisz zasilacz z sieci ?

Te obroty max jeszcze wypytaj dokładnie żeby ci nie brakło. Albo policz w miodarce przełożenie i kręć solidnie minute licząc obroty korbki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2013, 23:02 - pt 

Rejestracja: 09 listopada 2011, 20:42 - śr
Posty: 450
Lokalizacja: Ruszajny k.Olsztyna
Ule na jakich gospodaruję: Dadant i 1/2 Dadanta.
gssg, jak już coś wykombinujesz to daj znać i jakieś fotki podrzuć

_________________
Pozdrawiam
Lopez


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2013, 23:27 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 07:27 - czw
Posty: 1456
Lokalizacja: Cała Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Podpinam się pod temat... Zastanawiam się nad wlożeniem do miodarki silnika od magla elektrycznego...mam tam silnik 0.35KW i 0.7 KW trójfazowe 400V ale do tych silników potrzeba falownika żeby regulować obroty... Na 12V to chyba silnik od wycieraczek z auta byłby dobry... tak myślę ...do silników komutatorowych są już gotowe układy do regulacji obrotów w cenie 30zł...

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2013, 23:31 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3391
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
silniki prądu stałego, albo szczotkowe na 230V też można łatwo regulować. Ten od wycieraczek jaką ma moc ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2013, 23:36 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 07:27 - czw
Posty: 1456
Lokalizacja: Cała Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
nie mam pojęcia jaką ma moc...

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2013, 23:42 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3391
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
a to ważne żeby go nie przeciążyć, ale zaraz ci poszukam i podeśle linka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2013, 13:45 - sob 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 21:09 - śr
Posty: 3549
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Niby nie w temacie całkiem ale czy ktoś próbował z silnikiem od pralki automatycznej jest regulacja obrotów wirowania .
Można by tylko przełożenie zmienić na 1do2 lub 3 bo pralki maja obroty 300 ,400 ,600 i 800 obr/minut.
Jest silnik i regulator .

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2013, 14:16 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 16:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
To i ja się podłącze mam pralkę w której padł programator w którym był regulator silnik 230 podobno szczotkowy czy można zastąpić go innym ? Jak ktoś obyty w elektronice elektryce mogę podać all parametrów. Myślę czy bęben z silnikiem po wyłożeniu siatką nie przydał by się do odwirowania odsklepin ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2013, 15:26 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 07:27 - czw
Posty: 1456
Lokalizacja: Cała Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
baru0 pisze:
Niby nie w temacie całkiem ale czy ktoś próbował z silnikiem od pralki automatycznej jest regulacja obrotów wirowania .
Można by tylko przełożenie zmienić na 1do2 lub 3 bo pralki maja obroty 300 ,400 ,600 i 800 obr/minut.
Jest silnik i regulator .
Myśle że 300/400 obrotów by wystarczyło... Ja też rozebrałem starą pralkę i wyjąłem silnik ale miałem mniej szczęścia bo nie jest szczotkowy...

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2013, 18:47 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 maja 2009, 17:55 - ndz
Posty: 283
Lokalizacja: Sułoszowa
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Gdzieś znikł mój post to może jeszcze raz.


Najprostrzy, najtańszy napęd do miodarki wg mnie to silniczek wycieraczek. Aby go wykonać należy:

- na autozłomie wyszukać poloneza :pl:
- wymontować z powyższego silniczek wycieraczek i przełącznik dmuchawy ogrzewania wnętrza ( koszt ok 20PLN )
- zakupić, zmontować ( jeśli ktoś potrafi ) najprostrzy zasilacz wystarczy frafo 100-150 VA, 230/12 V i mostek Gretza, zasilacz dwonka, zasilacz halogenów, prostownik z Biedronki made in china, stary zasilacz komputerowy itp, poprosić o takowy pobliskiego elektryka, elektronika o zmontowanie z dostępnego złomu ( koszt zależy który wariant od przysłowiowej " flaszki " do 100PLN )
- do tego jakaś obudowa - żeby było bezpiecznie oraz kabelek, wyłącznik, bezpiecznik, kilka śrubek.

Przez bezpiecznik i wyłącznik zasilamy nasz zasilacz, do wyjścia podpinamy przełącznik dmuchawy i z wyjścia podajemy zasilanie na silniczek wycieraczek.

Sam silniczek montujemy bezposrednio na osi kosza.

Tym sposobem otrzymujemy regulowany naped miodarki za 30-150PLN

Przetestowany sposob i przy 3 plastrowej dziala.

pozdr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2013, 19:21 - sob 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 15:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
gssg, tylko nie stosuj tego jak u "Łysonia" bo zadymił mi podłogę i nie daje rady kręcić; a FIRMA ŁYSOŃ nawet nie uznaje reklamacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2013, 21:41 - sob 

Rejestracja: 06 czerwca 2008, 22:01 - pt
Posty: 1139
Lokalizacja: Stargard Szczec.
Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
Rav, Jaką to ma moc, w necie ciężko coś znaleźć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 09:30 - ndz 

Rejestracja: 30 lipca 2011, 21:47 - sob
Posty: 78
Lokalizacja: Sanok
Dzięki Rav to podoba mi się Twój sposób.

Ale właśnie miałem taka same myśl, tylko ze zależny mi na podłączeniu pod akumulator. Ale to nie mus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 09:44 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 maja 2009, 17:55 - ndz
Posty: 283
Lokalizacja: Sułoszowa
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
swiwojtek pisze:
Rav, Jaką to ma moc, w necie ciężko coś znaleźć.


Nie wiem, ale w skrajnych przypadkach potrafi przepalić bezpiecznik 10A (chyba taki jest w samochodzie, proszę sprawdzić jeśli ktoś ma poloneza) czyli należy przyjąść, że moc znamionowa ok. 100 - 120W.

Spokojnie do amatorskiego, wirowania w 3-plastrowej wystarcza.


pozdro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 09:54 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 listopada 2009, 17:07 - pn
Posty: 1891
Lokalizacja: Srodek / Niemiec
Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Hallo w autach jest od 35Wat do 140Wat poz d

_________________
http://www.buckfast-zucht.de/index.php?seite=shop


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 09:54 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 listopada 2009, 17:07 - pn
Posty: 1891
Lokalizacja: Srodek / Niemiec
Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
cos tu mi blokuje ale to nic ( spam)
I co chwile blokuja mi z polski filmy i muzyke.
Zebym sie za duzo nie dowiedzial...poz d

_________________
http://www.buckfast-zucht.de/index.php?seite=shop


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 19:06 - ndz 

Rejestracja: 09 listopada 2011, 20:42 - śr
Posty: 450
Lokalizacja: Ruszajny k.Olsztyna
Ule na jakich gospodaruję: Dadant i 1/2 Dadanta.
a może silnik wycieraczek od ciężarówki na 24V, na pewno będzie mocniejszy.

_________________
Pozdrawiam
Lopez


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 stycznia 2013, 23:10 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 16:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
A nie może być silnik wentylatora do kompletu jest regulator ? Jakie obroty są wymagane czy muszę dać przekładnię ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2013, 11:41 - wt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 21:09 - śr
Posty: 3549
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Rav pisze:
ie wiem, ale w skrajnych przypadkach potrafi przepalić bezpiecznik 10A (chyba taki jest w samochodzie, proszę sprawdzić jeśli ktoś ma poloneza)

W książce serwisowej jest bezp. 16 A a co do mocy silniczka to nie mogłem znaleźć.

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2013, 20:44 - pt 

Rejestracja: 21 lipca 2008, 20:38 - pn
Posty: 1114
Lokalizacja: Małopolska
Rav pisze:
- wymontować z powyższego silniczek wycieraczek i przełącznik dmuchawy ogrzewania wnętrza ( koszt ok 20PLN )
- zakupić, zmontować ( jeśli ktoś potrafi ) najprostrzy zasilacz wystarczy frafo 100-150 VA, 230/12 V i mostek Gretza, zasilacz dwonka, zasilacz halogenów, prostownik z Biedronki made in china, stary zasilacz komputerowy itp, poprosić o takowy pobliskiego elektryka, elektronika o zmontowanie z dostępnego złomu ( koszt zależy który wariant od przysłowiowej " flaszki " do 100PLN )
- do tego jakaś obudowa - żeby było bezpiecznie oraz kabelek, wyłącznik, bezpiecznik, kilka śrubek.

Przez bezpiecznik i wyłącznik zasilamy nasz zasilacz, do wyjścia podpinamy przełącznik dmuchawy i z wyjścia podajemy zasilanie na silniczek wycieraczek.

Sam silniczek montujemy bezposrednio na osi kosza.

Mam pytania; Czy taki napęd wytrzyma ( nie będzie się przegrzewał) przy prawie ciągłej pracy cały dzień?
Przypuszczam, że ELMATEST (K . Tokarz) z Warszawy sprzedaje coś podobnego, pięknie pracują, ale silniczek się mocno nagrzewa i nie wiadomo czy przerwać pracę, zrobić przerwę ? Czy tak ma być i pracować dalej?
Lopez pisze:
a może silnik wycieraczek od ciężarówki na 24V, na pewno będzie mocniejszy.


Czy taki lub jakiś mocniejszy można zamontować, orientuje się w tym ktoś? Lub ma praktyczne wskazówki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2013, 21:45 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 16:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Jak wycieraczki mogą pracować cały dzień to i silnik do nich tez moc tylko trzeba dobrać nie jakiegoś maleństwa tylko porządny najlepiej 24 v z ciężarówki u Łysonia 230 zaczynają się od 0,34 kW.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2020, 08:10 - pn 

Rejestracja: 18 września 2016, 18:02 - ndz
Posty: 1078
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 10
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie
odswierzę watek. może ktoś robi takie gotowce? Albo zrobiłby to dla mnie. oczywiscie nie za darmo. Mam miodarke 3 plastrowa taki stary popularny model w ocynku. Przez ręczne kręcenie miodobranie nie daje tyle radosci co powinno


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2020, 09:26 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 7152
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Pajej pisze:
Przez ręczne kręcenie miodobranie nie daje tyle radosci co powinno


:?: :?: :?:
a można wiedzieć ile daje miodobranie radości bez kręcenia korbą?
ja w tym widzę tyle radości co w zbijaniu ramek i ich drutowaniu, zrobić to trzeba bo trzeba nic więcej żadnej przyjemności w tym nie dostrzegam
przyjemny to może być plik banknotów w ręce jak się spienięży towar o ile się go ma...

_________________
Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2020, 10:03 - pn 

Rejestracja: 18 września 2016, 18:02 - ndz
Posty: 1078
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 10
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie
własnie nie wiem ile radosci daje miodobranie bez krecenia. Prawda jest taka ze po wywirowaniu 50l miodu byłem zajechany. Daltego chciałbym troche udoskonalic moje miodobranie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2020, 10:17 - pn 

Rejestracja: 23 października 2007, 17:57 - wt
Posty: 831
Lokalizacja: MAŁOPOLSKA
Trochę wymaga przeróbki lub pokombinowania, czy warto? jeszcze ocynk.
3 plastrowa jest mało stabilna ,to taka podręczna do kilku , kilkunastu uli , nie mówię , że zła na początek .Wymienić ośkę lub dospawać , ułożyskować przynajmniej dół , jakiś silniczek i najprostszy regulator , jak sobie sam nie zrobisz , to ktoś CI potrafi zaśpiewać dzisiaj tyle co ta miodarka warta , albo więcej.Może ktoś ze znajomych bawi się trochę w majsterkowanie ,jak byś się zdecydował to skala trudności nie jest taka duża .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2020, 15:11 - pn 

Rejestracja: 21 lutego 2017, 16:00 - wt
Posty: 349
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Sucha Beskidzka
przyjemność to kwestia względna. Każdy inaczej ją odczuwa. Jeden lubi manualnie inny mechanicznie, a jeszcze inny nic z tych rzeczy. Większość lub plik banknotów garści, a mimo to znajdą się tacy co nie lubią ich mieć.
Dla szukającego wrażeń, miodareczka o średnicy 120cm - pełna extaza, ten ten rozruch, to powolne wchodzenie na obroty, uchh ....

_________________
--
Najlepszy czas na zasadzenie drzewa był 20 lat temu. Następny najlepszy czas jest teraz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2020, 16:24 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 7152
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Maxik pisze:
Dla szukającego wrażeń, miodareczka o średnicy 120cm - pełna extaza, ten ten rozruch, to powolne wchodzenie na obroty, uchh ....


tak na pusto jak chodzi ostatnimi laty, to jest extazy :haha: zamiast jednej wielkiej polecam dwie mniejsze długo by opowiadać dlaczego a na pewno nic już nas nie zaskoczy bo zawsze przynajmniej jedna będzie sprawna i szczęścia życzę komus żeby nadążył z odsklepianiem za nimi

_________________
Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2020, 20:09 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 lipca 2016, 12:43 - czw
Posty: 627
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Konopiska
Pajej pisze:
własnie nie wiem ile radosci daje miodobranie bez krecenia. Prawda jest taka ze po wywirowaniu 50l miodu byłem zajechany. Daltego chciałbym troche udoskonalic moje miodobranie


50kg - niektórzy się chwalą, że i 500kg kręcą ręczną ;-)

Miałem miodarkę trzyplastrową ręczną w alucynku z Apitec w momencie jak moja pasieka urosła do 12 uli i musiałem odwirować 296kg miodu przez maj i czerwiec, to też miałem taki plan jak Ty.
Po podliczeniu wszystkiego okazało się, że przeróbka wyjdzie mi dość drogo.

Wystawiłem na OLX, sprzedałem o 120 zł mniej niż kosztowała nowa w sklepie. Nawłoć wirowałem już elektryczną Konigin z nierdzewki.
Poczekaj tylko do maja, ty szybko i w dobrej cenie sprzedaż

_________________
Pozdrawiam
Sławek
Moje psiaki: http://www.cavaliery.com


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lutego 2020, 07:54 - wt 

Rejestracja: 18 września 2016, 18:02 - ndz
Posty: 1078
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 10
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie
50kg na jedno kręcenie. Kolega reczna wiruje miód z 40 sto pniowej pasieki. Jednak to nie dla mnie. mam te 5 rodzinek na tyle jeszcze reczna wystarcza ale jakbym chcia powiększyć to juz nie bardzo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

            baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Producent sprzętu pszczelarskiego   



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji