FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 30 lipca 2025, 11:06 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: laweta

Witam. Czy ktoś z kolegów ma namiar na firmę która wykonuję takie przyczepki do zamontowania uli na stałe.

http://pasiekawedrowna.mazowsze.pl/foru ... enerki.htm

Dziękuję z góry za odpowiedź.

Tytuł:
Oglądając wszystkie lawety i inne przyczepki do przemieszczania się wraz z ulami na inne pożytki, stwierdziłem że wszystkie te wózki mają resory.
Jeśli kiedy kol-wiek ja będę się przemieszczał na inne pożytki, to zrobię sobie przyczepkę, ale z zawieszeniem poduszek, a nie na resorach.
taka przyczepka była by bardziej stabilna i praktycznie zero wstrząsów i z minimalnymi odchyłami od pinu podczas jazdy po drogach polnych.
Roboty przy tym podejrzewam nie było by dużo, wszystkie potrzebne podzespoły dostał bym w warsztacie obsługi aut ciężarowych, czyli zawory, kompresor wykonał bym sobie sam i poruszany silniczkiem elektrycznym.

Tytuł: LAWETA
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
kolega pisze ze zrobi ja na podszkach a jak w czasie jazdy poducha strzeli to pracy duzo a resor 4 nakretki i wybijwsz sworzen po zdjeciu zabespieczenia lewarek 1 godz .i po robocie co do konfortu to sie zgodze pawel

Tytuł:
laweta konkretna takie powinny być refundowane w przystępnej cenie nie takie badziewie jakie jest oferowane
tylko mały problem kto pociągnie :rolf: do tego musi być nie liche auto
Obrazek

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
BoCiAnK pisze:
laweta konkretna takie powinny być refundowane w przystępnej cenie nie takie badziewie jakie jest oferowane
tylko mały problem kto pociągnie :rolf: do tego musi być nie liche auto
Obrazek

Miałem takie dawno temu na 9 uli styropianowych i ciągnałem Maluchem, aż się pewnego razu tylna belka z hakiem urwała. :o bozie: :placz:
Przykręciło się belkę porządnymi śrubami, żespawało i dalej się jeździło. :jupi:

Tytuł:
polbart pisze:
[
Miałem takie dawno temu na 9 uli styropianowych i ciągnałem Maluchem, :

:rolf: wiesz na 9 a na 18 to trochę różnica myśmy ostatnio za tą Kijanką ciągli 1500kg po prostym to OK ale na w dół to było strach jechać że popcha :kapelan:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: ramka 36-18
A ja swoje 18 uli na zimowisko przewoziłem citroenkiem AX-em bez przyczepki /oczywiście nie jednorazowo/ i też dobrze było.

Tytuł:

Fajnie czytać te wasze przygody z wywozem pszczół ja również wywożę ale nie dostałem od Was konkretnej odpowiedzi. Kto takie cudo produkuje? BoCiAnK masz rację takie przyczepki winne zostać objęte refundacji. Ja planuję sprzedać pół pasieki ażeby zakupić przyczepkę taką jaka została zamieszczona na zdjęciu. (nie potrafiłem wkleić zdjęcia :sad: ) Takie są plany. Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
kazio, takich przyczep na razie nikt nie produkuje. Wklejone foto to włassnosc pana Józefa Leji z Grodziska. http://www.grodziskodolne.pl/content/view/455/284/

Jesli samemu zrobisz koszt nie powinien przekroczyc 2000 zl z nabiciem blach włącznie. Rozmawialem z Panem Jozefem. Wykonanie jest z materiałow w wiekszosci z odzysku.

Tytuł:

I to jest konkretna odpowiedź. Dzięki
Muszę nad tym pomyśleć kto takie coś wykona. Może jakiś zakład mechaniczny?

Może ktoś ma namiary na kogoś konkretnego?

Trzeba sobie jakoś udogadniać skoro aż 3 razy w roku wywożę na pożytki. :D

Tytuł:
Zerknij na poniższy link, myślę że się z nimi dogadasz

http://op-art.pl/Gala/index.php?st=2

Tytuł:
kazio pisze:
Ja planuję sprzedać pół pasieki ażeby zakupić przyczepkę taką jaka została zamieszczona na zdjęciu.

Kaziu
A PO CO
nawet gdyby była objęta refundacją bym jej nie zamówił
pomyśl taką jak ta na zdjęciu jak masz trochę czasu i fantazji zrobisz sam wydając na materiał ok 2 tyś a nawet nie
do samego przewozu tylko uli nie warto się szarpać i sprzedawać pasieki
Kolego poszukaj u siebie wypożyczalni przyczep za 30 zł wypożyczysz każdą na 24 godziny
wiec przelicz ile wydasz na refundowaną podziel przez 30 zł wyjdzie Ci ile razy wynajmiesz przyczepkę czy lawetę a potem przelicz ile lat będziesz woził za wydane wcześniej pieniądze i nic Ci nie będzie gniło przed domem
chyba że refundacja takich jak na zdjęciu będzie wynosiła 100% to i ja zamówię bo za 300 zł kupię nad nią polowy garaż

Tytuł:
Awatar użytkownika

BoCiAnK, 30 zł to u Was chyba jest, u nas za przyczepe 3mx1,5 m trzeba dac 100 zl za dobe. Tak samo z boazeria jest - koło Zywca po 10 zl za m2 :oczko: a u nas 2 razy tyle

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie pszesadzaj że 100 , 60zł za dobę to 6m dł . Taką koledze ciągałem blachę.
35za dobę 2 na 1,5m .

Tytuł:
wtrepiak pisze:
Nie pszesadzaj że 100 , 60zł za dobę to 6m dł . Taką koledze ciągałem blachę.
35za dobę 2 na 1,5m .

Jakoś nie mogę od szukać strony tej w której wypożyczam
ale mam inną
>>> klik <<<<

I jeszcze jedno nigdy nie płacę żadnej kaucji i jak nie biorę rachunku to wiadomo co taniej :jupi:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kazio lawety w ofercie na dotacje ma łukasiewicz. Sa to przyczepki z nadstawkami, ktore się zdejmuje na pożytku. Ceny od 5 tys. ale dość ciekawe rozwiazania. Przyczepki wykonuje Horinka Milos ze Słowacji. Ma zarejestrowanu u nas patent. Poszukaj u łukasiewicza oferty na dotacje. Tam sa propozycje ze zdjęciami. Wyłączność ma na to łyson.

Ledwo błysną zorze !A wy , pszczółki , robotniczki ,
Chciałbym ja wam sprostać ,
Rano wstawać i pracować ,
Byle miodu dostać !

Tytuł:
pawel, wieczorem przestawię zdjęcia poduszek które wożą po 26t a mają już 14 lat.
Nacisk na taka poduchę jest 8, 10t a jeden taki gostek załadował i tu uwaga netto 60t, czyli w sumie miał jakieś 80t podzielić na 5 osi to nam daje 16t na oś czyli 8t na poduchę.
Jak poduszka wystrzeli to odkręcam tylko die śruby i przewód i jest na zewnątrz, wyjęcie poduszki jest łatwiejsze niż resora, resor do poduszki ma się tak jak koło dętkowe do bezdętkowego.
Ta lawet która przedstawia BoCiAnK na zdjęciu jest dobra i myślę że dało by się w niej te poduchy zastosować.
Zrobię parę fotek i sprubóję zrobić kosztorys, jakiś rys tech i może ktoś zechce se takie cudo zrobić.

Tytuł:

Dziękuję wszystkim za okazaną pomoc. Na dotację nie mam szans. No związek zostało mało kasy przyznany a za dużo chętnych do dotacji. Dużo bitej piany z tymi dotacjami. Zgłosił mi się jeden kolega na pw i on zaproponował wykonanie takiej lawety i za połowę taniej niż te proponowane przez firmę Łysoń. Dobrze, że takie forum jest. :brawo:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
Mimo że te posty już były dawno, to ja dożuce parę faktów, zrobiłem taką przyczepkę na 12 uli wp i koszt na dzień dzisiejszy konkretnie wyniósł 1150 zł, oczywiście bez rejestracji, bo mam już przyczepkę SAM, część części wykorzystałem z demobilu takie jak resory od Żuka i teleskopy od Land Rovera defendera 110 po wymianie bo są długie, lampy ze sklepu po 17 zł za sztuke, oś rura 1,5" piasty od starej audi 100 wspawane w rure grzybki wytoczone i przykręcone piasty. Cybanty wykonałem z pręta 14 uchwyt cybantów z sztabki 10 x12 x10 gruba.Na to wszystko wyszła mi cała paczka elektrod 3-ki i chęci i około 2 tygodnie, w zestawie z busem Mercedesem 207 którego też odremontowałem z paką 3 mb, wejdzie razem 21 uli wp. Myśle że jeszcze maksymalnie dołoże do tego jakieś 300 zł i to będzie na tyle.Podparłem się częściowo wzorami Pana Józefa z tym że środkowy rząd opuszczony o 20 cm wyjeżdzający na rolkach plastykowych. Cały ten wózek jest jeszcze w trakcie wykonania i udoskonalania.Pozdrawiam. :jupi:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Marian. pisze:
Mimo że te posty już były dawno, to ja dożuce parę faktów, zrobiłem taką przyczepkę na 12 uli wp i koszt na dzień dzisiejszy konkretnie wyniósł 1150 zł, oczywiście bez rejestracji, bo mam już przyczepkę SAM, część części wykorzystałem z demobilu takie jak resory od Żuka i teleskopy od Land Rovera defendera 110 po wymianie bo są długie, lampy ze sklepu po 17 zł za sztuke, oś rura 1,5" piasty od starej audi 100 wspawane w rure grzybki wytoczone i przykręcone piasty. Cybanty wykonałem z pręta 14 uchwyt cybantów z sztabki 10 x12 x10 gruba.Na to wszystko wyszła mi cała paczka elektrod 3-ki i chęci i około 2 tygodnie, w zestawie z busem Mercedesem 207 którego też odremontowałem z paką 3 mb, wejdzie razem 21 uli wp. Myśle że jeszcze maksymalnie dołoże do tego jakieś 300 zł i to będzie na tyle.Podparłem się częściowo wzorami Pana Józefa z tym że środkowy rząd opuszczony o 20 cm wyjeżdzający na rolkach plastykowych. Cały ten wózek jest jeszcze w trakcie wykonania i udoskonalania.Pozdrawiam. :jupi:

Zdjęcia mile widziane.
Ja się zastanawiam czy kupić (na refundację)? Czy poczekać trochę i może brat mi zrobi ? Pewnie wyjdzie taniej.

Tytuł:

Będzie zdjęcie jak już będzie skończona, robiłem sobie fotki jak zaczynałem po koleji od samego początku. Warto zrobić samemu jak się ma spawarkę i się umie spawać i troche miejsca wychodzi taniej, wcześniej trzeba pochodzić i zebrać potrzebnego materiału, profile i kątowniki kupowałem w sklepie tyle i takiej długości jak mi pasowały, bo płacisz tylko za materiał potrzebny.Odwagi to nic trudnego tylko troche pomyślunku, sam robiłem mimo że jestem samoukiem w spawaniu, a z zawodu jestem leśnikiem. :czatownik:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie trzeba się zastanawiać nad pojazdem do ciągnięcia przyczepki załadowanej 18 ulami.Jeśli ule są styropianowe to ciężar jest bardzo mały.Każdy samochód osobowy z hakiem poradz sobie.

Tytuł:

Laweta do przewozu uli już gotowa,zdjęcia zrobione tylko nie mogę wkleić, czekam na młodzierz. :rolf:

Tytuł:

Laweta już prawie skończona.

Obrazek Obrazek Obrazek

Tytuł:

No tylko gratulować zostaje. Super!! Montaż uli i wio na rzepak :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Gratuluję - myślę, że mój sposób na gospodarkę wędrowną jest trafiony i coraz więcej pszczelarzy dzwoni do mnie,pyta o szczegóły bo są w trakcie wykonywania takich przyczepek.To jest prawdziwa laweta do przewozu uli.

Tytuł:

Dziękuje za gratulacje, uważałem że jeżeli się zrobi coś samemu to jest to taniej i tak faktycznie jest, lubię pogłówkować i majsterkować, koszt jest w miare niski mimo że wszystkie elementy są nowe za wyjątkiem piast kół i resorów oraz zaczepu. Jeszcze tylko małe udogodnienia i całość już do ostatecznego malowania. Muszę Ci LEJA przyznać że to jest prawdziwa przyczepa do przewozu uli, lekka i tak jak w moim przypadku ule będą cały sezon na tej przyczepce.Na moją wchodzi 12 warszawskich poszerzanych.Dodam że już zbieram materiał na platforme na tego busa na 9 uli, koncepcja już jest i taki zestawik będzie na 21 uli War. posz. :czatownik: . Pozdrawiam.

Tytuł:
Witam.

Laweta naprawdę piękna, życzę aby elementy się powyginały od ciężaru uli na pożytkach :)

Pozdrawiam.

Tytuł:

Typers, myśle że mimo dobrych pożytków nie powinna się jednak powyginać, a jak się wygnie przy dużych pożytkach to zrobie drugą jeszcze mocniejszą, pozdrawiam. :oczko: A propo. wysłałem dzisiaj.

Tytuł:

Laweta podoba mnie się. Typers miał na myśli obfitość miodu.

Jerzy K.

Tytuł:

Też tak myślałem, ale to zależy od pożytków, ja dziękuje LEJI za dobry pomysł i tak myśle że jest On ojcem tego pomysłu i to jemu się należą gratulacje, a nam dalszych pomysłów na posiadany już wzór. Nie było mnie prawie tydzień, ale pokazałem koledze pszczelarzowi zdjęcia co był zemną na szkoleniu i bardzo się napalił a ma 80 uli wielkopolskich korpusów. :czatownik:

Tytuł:

Oczywiście na taką lawetę do przewozu uli. :cisza:

Tytuł:
A tutaj link do lawety którą zrobił kolega z mojego koła pszczelarskiego
http://pszczelarze.zgorzelec.pl/wymiana/kontener.html#kontener

Tytuł:

typers,jest to dobre rozwiązanie jedna przyczepka kilka platform, zbieram materiał na taką platformę na busa skrzyniowego, projekt już jest narazie czasu brak, musi wystarczyć przyczepka na 12 warszawiaków. :czatownik:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeśli ktoś wędrował i ustawiał ule w różnym terenie to wie,że taka rama nie zdaje egzaminu.Proszę mi powiedzieć jak zrobić przegląd ustawionych na tej ramie uli.
Jeśli pozostawimy tą ramę w grzęskim terenie - to co póżniej.
Laweta stoi na kołach a nóżki tylko podtrzymują aby była w poziomie jest stabilna do pracy /przeglądu/
Teoretycznie wszystko jest łatwe.

Tytuł:

Leja, zgadzam się też ale żeby wykorzystać skrzynie ładunkową busa to będzie taka platforma lecz obniżana śrubami rzymskimi o prawiw 40 cm już takie mam o średnicy gwintu 30 mm, zobacze co z tego wyjdzie. :jupi:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
leja pisze:
Jeśli ktoś wędrował i ustawiał ule w różnym terenie to wie,że taka rama nie zdaje egzaminu.Proszę mi powiedzieć jak zrobić przegląd ustawionych na tej ramie uli.
Jeśli pozostawimy tą ramę w grzęskim terenie - to co póżniej.

I tu sie Pan myli.Przegląd niestanowi żadnego problemu korpusy odstawia się na daszek sąsiedniego ula lub na rame platformy.Opuszczenie platformy na przyczepke to pół godziny pracy i mozna jechać.Dodatkowo taka przyczepka moze służyć nam do przewozu odkładów,korpusów z miodobrania można ja uzytkować dowolnie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam takie trzy i chyba nie zamieniłbym je na lawety.Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
witam . Panowie a jak jest z rejestracja takiej przyczepki , ktora została wykonana we własnym zakresie ? Wydziały komunikacji nie robią problemów ? Bez numerów to ja bym sie nigdzie taką nie wybierał . ...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
kulugyna pisze:
witam . Panowie a jak jest z rejestracja takiej przyczepki , ktora została wykonana we własnym zakresie ? Wydziały komunikacji nie robią problemów ? Bez numerów to ja bym sie nigdzie taką nie wybierał . ...

Witaj. Oczywiście musi byc zarejestrowany.Jesli przyczepka jest zrobiona zgodnie z obowiązującymi przepisami to nie ma żadnych problemów(przynajmiej ja takich nie miałem).Pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

leja, nawet gdybym mial przyczepke Pana pomyslu to koła i tak bym odkrecil i zostawil przyczepke na pozytku na ceglach pod oska i mialbym zdjety zaczep do wyciagu. Niestety rzeczywistosc pokazuje, ze trzeba byc bardziej zabezpieczonym niz zlodziej

Tytuł:
Awatar użytkownika

Każdy ma własne pomysły.Nigdy nie odkręcałem ani kół ani zaczepu.
Na szrocie koło od Poloneza kosztuje 20 zł,a jeśli złodziej będzie polował na ule to dla niego żadna różnica zdjąć z ziemi czy z zyczepki. Z przyczepką nie będzie kradł , bo przyczepek jest mało i trudno aby ktoś nie zobaczył.Dla mnie śmieszne wydają się opisy jak zabezpieczyć ule przykręcając pod profil kwadratowy.
Dla złodzieja nie ma różnicy nożycami obciąć śrubę M 12 czy 16.
Trzeba po prostu ustawiać tam gdzie jest prawdopodobieństwo, że jak następnego dnia przyjadę to będą wszystkie.

Tytuł:

Słusznie Leja, ja też tak uważam że jak gdzieś ukradli to nie znaczy że wszystkim, jak już gwizdną to będzie przykro natomiast ja mam na to sposób i nie będę się wypowiadał bo jest to poniekąd moja tajemnica, jeżeli gwizdsnie ramki z miodem to zależy ile uniesie i na to też jest sposób, pozdrawiam. :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

leja, Macie Panowie racje, ja pisze to chyba z racji obawy, gdyz w tym roku pierwszy raz bede wywozil pszczoly. Dla kazdego pszczelarza rozpoczynajacego zawodowe pszczelarstwo odnotowanie starty jest jak wbicie noza w plecy.

Tytuł:
No ja dzisiaj wywiozłem pierwszy raz w zyciu pszczoły na starosc mi sie zachciało pszczelarzenia i teraz sie boje bo jak mi ule po przewracają w lesie to tak jakby mi noz wbili w plecy.

Tytuł:

KOBER, to jest ryzyko ale musisz to wkalkulować Pozdrawiam i oby do tego nie doszło u nikogo z kolegów

Tytuł:

Obrazek

Tytuł:

Pomysł lawety bardzo dobry. Jednak ja bym zastąpił resor , na oś Al-ko na gumach skrętnych mniej rzuca po drodze.

Tytuł:

Może i gumy były by dobre, natomiast miałem resory od Żuka i takie założyłem, jak narazie jest dobrze, cała bateria czeka teraz na odkłady w pełnej gotowości. :śmieję się z ciebie:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
Praktyczna przyczepa dla "malych pszczelarzy" do przewozu uli na pozytki:

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł: Re: laweta

Fajnie że, kolega odświeżył temat, ja już jestem szczęśliwym posiadaczem lawety na 18 uli ale zamierzam jeszcze dokupić lawetę z tym że, chce skorzystać z dofinansowania. Nie wiem czy już ktoś pojawił się na rynku i może coś sensownego polecić. Musi wystawić fakturę i jakieś tam certyfikaty... Tylko nie Łysoń, bo to cholernie drogie rozwiązanie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]