FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 15 czerwca 2025, 22:38 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Wrocław
Cześć wszystkim!

Zależy mi na dobrej jakości materiałach hodowlanych. Szukam sprawdzonych dostawców matek pszczelich, najlepiej z doświadczeniem i pozytywnymi opiniami. Interesują mnie matki unasiennione naturalnie.

Chciałbym, żeby ten temat posłużył jako baza wiedzy i wymiany opinii, dlatego zachęcam do dzielenia się:

- nazwami hodowli lub konkretnych hodowców,
- doświadczeniem z daną linią (np. ilość kupionych matek, ilość przyjętych matek, ocena rodziny na przestrzeni lat, itp.),
- informacjami o cechach użytkowych matek: miodność, łagodność, rozwój wiosenny, rojliwość, siła rodzin, itp.

Najczęstsze problemy, które już wcześniej miałem lub o których mogę podejrzewać hodowców:

- Matki słabej jakości,
- Matki jedno ale kilkudniowe - kto sprawdzi ile mają dni w rzeczywistości?
- Narażenie na zbyt niską temperaturę matek pszczelich,
- Zbyt długi czas oczekiwania na realizację zamówienia,
- Brak kontaktu z hodowcą po zamówieniu / zgłoszeniu problemu,
- Duża rozbieżność między deklarowaną linią a rzeczywistymi cechami pszczół (w przypadku matek unasiennionych oczwyście),
- Produkcja masowa, która nie ma nacisku na jakość matek.

Zależy mi na tym, żeby kupić matki, które naprawdę będą trzonem pasieki, a nie będą źródłem problemów.
Stąd pytanie - jaką matkę NU polecacie, żeby poradziła sobie z genami losowych trutni, pewnie innych ras, które występują w naszych okolicach?

Proszę też o polecenie konkretnych producentów, którzy stawiają na jakość i odpowiedzialność – będę bardzo wdzięczny.

Jeśli chodzi o hodowców, to polecam tomi007. Pasieka Mioduszka.

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Mlody pisze:
Zależy mi na tym, żeby kupić matki, które naprawdę będą trzonem pasieki, a nie będą źródłem problemów.

Ja po 20 latach samodzielnego pszczelarzenia i drugie tyle "terminowania " u Taty nie odważył bym się polecić jednej linii na 100%, za dużo zmiennych.
Począwszy od różnic pomiędzy liniami a zakończeniu na umiejscowieniu pasieki i wymaganiach samego pszczelarza.
Brałem matki od Kasztelewicza , Stantom20 - Tomek Stanek , Avico, Wojtka Pelczara, Loca , i ... przemilczę ;) ..Wszystkie matki były można powiedzieć ok naprawdę, różniły się charakterem różnym podejściem do gromadzenia pyłku i układania gniazda, miodni, różnym przebiegiem zimowli itd:
Po kilkunastu latach "pisania po daszkach" i robienia notatek, skończyło się na tym że sam sobie hoduje matki na bazie jednej z linii.
I na koniec, to co sam wiem i słowa grubego pszczelarza - 500 rodzin,
Nigdy nie wymieniaj - wprowadzaj matek od jednego hodowcy w całej pasiece .
Jestem pełen " podziwu" dla wyrażających zdecydowane opinie, zero jedynkowe.
Pamiętaj o jednym to co u jednego jest "trzonem" u drugiego może być " ogonem"

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Wrocław
Teraz jak przeczytałem jeszcze raz swój temat to widzę, że trochę niezrozumiale napisałem.

Główny problem jaki chciałem poruszyć to:
Jakie matki i producenci są najbardziej odpowiedni przy zakupie matek NU?

Właśnie chodzi mi o to, żeby geny matki "wybaczały" lokalny materiał genetyczny jeśli jest on za słaby. Żeby po mieszance genów kupnej matki NU i trutni z mojej okolicy powstało coś co jest przynajmniej dobre - nie liczę, że będą takie jak z opisów u sprzedawców. :mrgreen:

Wg mnie nie da się wyrazić opinii zero jedynkowych o matkach NU, które się kupuje. Potrzebne by było kilka lat testów, a i tak nie ma nic pewnego. Jest za dużo zmiennych - zaczynając od pogody w czasie unasienniania, pożytku, ilości pszczół karmiących, jakości trutni po to czy sprzedawca nie robi masówki - nie zważając na jakość i warunki hodowli matek.

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok.Kalisza
Mlody pisze:
Teraz jak przeczytałem jeszcze raz swój temat to widzę, że trochę niezrozumiale napisałem.

Główny problem jaki chciałem poruszyć to:
Jakie matki i producenci są najbardziej odpowiedni przy zakupie matek NU?

Właśnie chodzi mi o to, żeby geny matki "wybaczały" lokalny materiał genetyczny jeśli jest on za słaby. Żeby po mieszance genów kupnej matki NU i trutni z mojej okolicy powstało coś co jest przynajmniej dobre - nie liczę, że będą takie jak z opisów u sprzedawców. :mrgreen:

Wg mnie nie da się wyrazić opinii zero jedynkowych o matkach NU, które się kupuje. Potrzebne by było kilka lat testów, a i tak nie ma nic pewnego. Jest za dużo zmiennych - zaczynając od pogody w czasie unasienniania, pożytku, ilości pszczół karmiących, jakości trutni po to czy sprzedawca nie robi masówki - nie zważając na jakość i warunki hodowli matek.

Pewnie koledze chodzi o powtarzalność , oczekiwanych przez nas cech a te w dobrym materiale są ustalone . Ja w tej chwili sprowadzam matki czysto liniowe z Niemiec i jak na razie nie narzekam , chociaż w zeszłym roku przysłali mi matkę z żółtymi tergitami , ale liczą się cechy .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LG3/4
Kupuj matki skup się na hodowli swoich trutni za kilka lat możesz spodziewać się powtarzalnych cech. O ile jesteś pszczelarzem w dosyć mało napszczelonym terenie inaczej no cóż próbować można ale czy beda oczekiwane rezultaty śmiem wątpić

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]