FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 11 lipca 2025, 00:53 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2736 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 55  Następna
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Jutro oczekuję na dostawę Elgonów , pogoda zapowiada się wspaniała na unasiennianie :D . Uliki zasiedliłem zbierając pszczoły do rojnicy przez lej - cudowny wynalazek, szkoda że nie miałem go wcześniej , to zupełnie inna robota . Mam nadzieję , że się pszczoły nie przegrzeją i matki będą w doskonałej kondycji. Elgony to moje najsilniejsze pszczoły i wydaje mi się, że to jest to czego mi było trzeba. Primorskie wyraźnie od nich odstają .
Klateczki takie czy inne , to nie jest kluczowa sprawa. W ubiegłym roku miałem problemy z zagipsowanym ciastem , w tym nie będę ryzykował i podam na swoim , co to tymi rencyma :P . Polbartowe klateczki są bardzo dobre do podawania matek i nie zamienię ich na inne , a system którego są częścią był już tu prezentowany w filmiku Polbarta.
"Gdy zakwita głóg w ulach głód" u mnie się nie sprawdzi bo dopiero tydzień kwitnie rzepak. Kwitną jeszcze jabłonie , zwariowany rok .

"Prawdziwa cnota krytyk się nie boi" , ale zeszłoroczne marudzenie co do pakowania pszczół poskutkowało profesjonalnym pudełkiem ( w którym jest oczywiście dotychczasowa koperta) , a ciasto już nie gipsowe , tylko normalne mięciutkie , więc nie było potrzeby wydłubywania , tylko trochę ująłem. Pszczoły w dobrej formie mimo upału, choć w jednej klatce było parę trupków świty, nie zaznaczyłem , które żeby się na zapas nie martwić . Klatki nie opisane, ale tylko gratis jest primorska , więc poznam po córkach która to :)
Dziękuję za gratis i pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Mam pytanie.

We wtorek poddałem do ula matkę od p. Leszka. Była to pierwsza taka operacja w moim życiu.
Wcześniej, bo w piątek, z tego ula wyszła rójka, ale w ulu tym wszystkie mateczniki w piątek zniszczyłem, we wtorek też zniszczyłem wszystkie i poddałem matkę.
Jako, że nie było pogody to dopiero dzisiaj otwarłem ten ul i szukałem matki, no i znalazłem. Jednak ta pszczoła, którą znalazłem, albo nie jest matką, albo jest matką, tylko bardzo małą, wielkości zwykłej pszczoły. Dodam, że był przy tym pszczelarz z 20-o letnim doświadczeniem i wg niego tylko to coś jest matką, choć przyznał, że on tak małej matki jeszcze nie widział, ale wygląda ta pszczoła na matkę.

W klateczce, przed włożeniem klateczki do ula próbowałem wypatrzeć matkę, ale tam więcej pszczół było, klateczka też nie jest w pełni przeźroczysta, więc nie dostrzegłem tam matki.

Czy matka od Polbarta jest taka malutka? Jest to matka nieunasienniona. Czy te matki są wielkości zwykłej pszczoły, czy większe? Chyba, że matka po unasiennieniu grubnie... :)

Proszę o odpowiedź i pozdrawiam.

jak się obleci i pszczoły ja zaczną karmić to urośnie , spokojnie

cudny90 pisze:
Dodam, że był przy tym pszczelarz z 20-o letnim doświadczeniem i wg niego tylko to coś jest matką,

Po 20 latach , nie ma prawa mieć wątpliwości czy ta pszczoła jest matką czy robotnicą !
cudny90 pisze:
Chyba, że matka po unasiennieniu grubnie... :)

Tak jak każda :oczko:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Czesc
Matka karlowata ---to jestt
Polbard matki normalne hoduje kontrolowane z jaj ,,i nie ma tak malych jak ci sie wyrodzila z twoich ramek .
Trzeba ja ukatrupic i normalna wstawic.(z jaja matke nie ze starej larwy)
Wszystkich matecznikow nie wycales,i teraz masz..wynik. poz d

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Nic nie ukatrupiaj, to jest matka od Polbarta. Unasieni się to podrośnie :wink:

Awatar użytkownika

Czesc niech zrobi zdjecie jej matki obok pszczol i juz nie bedzie sporu..
Sam teraz ukatrupilem matke bo byla za malo..tu nie ma sie co patyczkowac bo beda tylko straty..poz d

Awatar użytkownika

Dodam, że w drugim ulu (do którego osadziłem rój) bez problemu znalazłem dużą, dorodną matkę (już czerwi). Po tym, że jest duża, wnioskuje, że z rojem poleciała stara matka, a zostawiła w ulu mateczniki. Skoro w piątek zniszczyłem wszystkie, a we wtorek były kolejne to znaczy, że po wyjściu roju nie było w ulu matki, dobrze rozumuję? Więc skoro i we wtorek wszystkie mateczniki zniszczyłem to mam nadzieję, że to matka od Polbarta. Kiedyś może zrobię jej zdjęcie.

Pszczelarz ma doświadczenie, jednak z domu sobie okularów zapomniał i dlatego nie miał pewności.

cudny90 pisze:
Skoro w piątek zniszczyłem wszystkie, a we wtorek były kolejne to znaczy, że po wyjściu roju nie było w ulu matki,
jakie były te kolejne? gdzie umiejscowione?

Awatar użytkownika

Wszystkie na brzegach ramek. I większe, i mniejsze. Miseczki też niszczyłem, wszystko co mi matecznik przypominało :) Parę trutni też pewnie poległo :)

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Miejscowość z jakiej piszesz: istebna
Zamówiłem 3 matki od gościa co pisarzy w pszczelarstwie .Ceny matek to z kosmosu i co poddałem w klateczkach i matki wyszły przez dziurkę z komory na pszczołę i dwie matki kaput ,a trzecia lata po plastrze ale sie skurczyła, jest jak pszczoła i pewnie ma marne szanse na unasienienie.
cudny90, Gdybys miał znaczone matki to miałbys pewność ,ale na 100% polbartowa lezy pod ulem bo jej nie przyjęły bo wygryzła się młoda wczesniej.

Ule na jakich gospodaruję: wielkoposki
problemem jest to że Leszek nie znaczy matek :( i nigdy nie wiadomo do końca czy przyjeły matke pszczoły.Matki powinny być znaczone nie ważne jakie są przekonania hodowcy, bo nie wszyscy potrafią taka matke oznaczyć . A nie mówiąc rozposnać

Przeceniasz rolę znakowania, ale nic nie stoi na przeszkodzie nauczyć się tej prostej czynności . Złap parę trutni i pomaluj im grzbiety, będą ładniejsze i szybciej panny urwą im jaja, a ty nauczysz się znakować matki. Do dzieła , bo trutni teraz mnogość i można poćwiczyć do woli : łapanie, przytrzymywanie , a już sam znaczek to łatwizna.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
tak jak pisze manio, jesli koniecznie ktos chce mieć znakowane a ma mało rodzin kupić jeden kolor opalitek z numerami + szelak i znakować jednym kolorem do wyczerpania opisywac matki numerami , zacząć od trutni nałapać sobie z plastra i experymentować :mrgreen: ja osobiście łapie fajką albo ręcznie i znakuje w ręce, trzymam matkę pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym, znakuje wkładem od długopisa częscią piszącą robie małą kropke szelakiem a druga stroną kłade opalitek tylko trzeba najpierw poslinić wkład żeby "złapał" opalitek ew ta sama historia z zapałką, praktyczna wskazowka przed pierwszym użyciem szelak zostawić otwarty na dłużej żeby troche odparował, a jeśli znaczymy farbkami pierwszą kropke zrobić na paznokieć :P a następną potraktować matke
matke po zabiegu najlepiej podać w klateczce za odrobiną ciasta no chyba że zmieniamy jej lokum to dopełnić pszczół do klateczki i adios :haha:
widze że problemem nie są nieznakowane matki tylko ich poddawanie a to już inna sprawa
poddaje matki w dużych ilosciach jeśli zależy mi na duzym procencie przyjęc to robie odkłady z zasklepionym czerwiem ok 5 dni wcześniej przed planwaną dostawą zabieram na inną pasieke, przy poddawaniu matek kasuje mateczniki ratunkowe przyjęcia są takie: na 50 matek 1-2 odpadają a loty godowe to już pogodowa loteria np w tym tygodniu odpadło mi 30% matek z jednej serii prawdopodobnie przyczyniły się do tego nawałnice w sobote musiałem uzupełnić straty, w dobre lata z lotów nie wracają 1-2 matki a 1 wali na trutowo więc ogolnie na 50 matek zostaje nam 45 czerwiących,
moja propozycja jest taka żeby każdy wypracował sobie 1 metode poddawania matek i ją stosował a experymentować jak się ma nadstan matek

pmirekbmw pisze:
problemem jest to

że ptaki mają większy problem aby złapać taką matkę , ze znaczkiem jest bardziej widoczna

pmirekbmw pisze:
A nie mówiąc rozposnać

a jak masz kolego problem rozróżnić matkę z pszczoła to pocieszaj się tym że możesz mieć kilkanaście tysięcy matek w ulu :haha:

Awatar użytkownika

Czesc
Mala matke nalezy odrazu zlikwidowac ..Bo z nia daleko sie nie dojdzie.
Z nia nie bedze zysku tylko straty..Wiosna pokaze ze to zla inwestycja.
Najgorsze to to ze taki karzel wybija wszystko co wlozysz lub gdyby chcialy ja wymienic same,,,, to ona nie da sie jest szybsza i madrzejsza od pszczol to jest zaraza w ulu ...poz d :tasak:

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Matki powinny być od hodowcy wszystkie znakowane, chyba że odbiorca sobie nie życzy to nie znakuje.
To jest tak jak byś kupował samochód w salonie i dali by Ci żebyś go sobie pomalował.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Dziękuję za odpowiedzi, ale nikt mi nie powiedział, czy matki, które wysyła Polbart są małe, czy są, że tak powiem, normalnych rozmiarów.... Jak to jest?

Awatar użytkownika

cudny90 pisze:
Dziękuję za odpowiedzi, ale nikt mi nie powiedział, czy matki, które wysyła Polbart są małe, czy są, że tak powiem, normalnych rozmiarów.... Jak to jest?

jasne że normalnych rozmiarów :mrgreen: matki zaraz po wygryzieniu są duże do czasu unasieniania chudną by przybrać na wadze po rozpoczęciu czerwienia i później ich tylko przybywa :P roczna matka jest długosci dwóch robotnic i trudno takiej nie zauważyć na plastrze, jeśli jest inaczej znaczy że matka jest badziewna
w tym roku mam od Leszka 10x b3 oraz 10xb5, wysyłka w dwóch terminach druga seria trafiła na złą pogode i zobaczymy co będzie a z pierwszej czerwi 9 na 10
powiem jedno smakowało mi ciasto z klateczek 8)

Dobry pomysł z tym salonem :D najważniejsze żeby kolor jeździł. Sprawdź materiał jaki Leszek posiada a później będziesz czepiał kolorów .polecam Gruzińke

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Warsz-posz, Dadant
Ja w tym roku od Leszka mam 10x Cau i 5x E7 i też dostawa w dwóch terminach. Do tej pory czerwi 8 na 10, dwie nie wróciły z lotów godowych. W tym tygodniu ma dotrzeć pozostała piątka :)

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Julian do mnie pijesz :D
Matek od Leszka miałem więcej od Ciebie i to różne.
W tym roku zero.
Pozdrawiam.

Odnowiciel, no co ty, nie ,wolałbym w realu :piwko: wypić i o dziewczynach pogadać ( pszczołach) Pozdrawiam Marek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 360x300
Leszku w tym uroczystym dniu Twoich Imienin szczere i serdeczne życzenia długich lat życia, przepełnionych zdrowiem i szczęściem, pogody ducha, pomyślności i ludzkiej życzliwości, dni pełnych słońca i radości oraz wszystkiego, co najpiękniejsze i najmilsze w życiu.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan wielkopolskie warsz. pos
Przyłączam się do życzeń!
... a przy okazji czy solenizant wysyła już mateczki unasiennione ? :D :D :D

Awatar użytkownika

Kolejna partia gruzinek dziś dotarła i od razu powędrowała do odkładów :D

Leszku, Najlepszego!

Z Pszczelarskim Pozdrowieniem
Marek

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Łubu dubu? :D :D :D

Ule na jakich gospodaruję: dadant, wielkopolskie
wszystkiego najlepszego,
pozdrawiam :piwko: :piwko: :piwko:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Dziękuję Wszystkim za pamięć i życzenia.

Pozdrawiam serdecznie,
polbart

Ule na jakich gospodaruję: .
Miejscowość z jakiej piszesz: Olkusz
A ja zamówiłem Buckfasty nie unasienione 2 sztuki zobaczymy jak przyjmą je moje zsypańce. We wtorek mają być mam tylko nadzieje że moje kundle przyjmą je jak swoje.
Dzięki za szybki kontakt i profesjonalne porady dla Pana Leszka jak i Syna z którym miałem przyjemność porozmawiać tel.

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Zrealizowaliśmy dotychczasowe zamówienia na nieunasiennione matki pszczele.

Promocja od teraz do czwartku 12 czerwca do godziny 12.00.
Matki pszczele Buckfast, Elgon, Primorski po 15 złotych plus koszt przesyłki za pobraniem 22,70 zł.
Wysyłka matek pszczelich na następny dzień po otrzymaniu zamówienia wyłącznie drogą emailową na adres [email protected] lub smsem na 502 575 960.
Proszę podać imię, nazwisko, adres, numer telefonu oraz ilość matek pszczelich.

Pozdrawiam,
polbart

Awatar użytkownika

Na 15 matek zamówionych w tym roku od Leszka, przyjęć było 100%, w ulach zostało i pięknie czerwi 13 szt. Dwie nie wróciły z lotów godowych. Z drugiej otrzymanej partii mateczek i poddanych 3 czerwca , matki rozpoczęły czerwienie po 8 dniach od poddania. Pierwszej partii zajęło to kilka dni dłużej ale było spowodowane to pewnie nie najlepszą pogodą w tamtym okresie.
Matki poddawałem : pierwszą partię na sztuczny matecznik do odkładu utworzonego 4 dni wcześniej. Na 10 szt., przyjętych 10, czerwi 8.
Drugą partię poddałem w klateczkach wraz z pszczołami do odkładów utworzonych 8 dni wcześniej. Na 5 szt. przyjętych 5, czerwią wszystkie :D
Gruzinki miałem już w swoich pasiekach i wiem na co je stać :lol: , ciekawe jak spiszą się Elgony na moich pożytkach, mam nadzieję, że nie gorzej :)

Witam proszę coś więcej opowiedzieć o pszczole primorskiej na przykład ile miodu dają czy jest bardziej pracowita od krainki nap Ct46.pozdrawiam :!:

Awatar użytkownika

Tomasz pisze:
Witam proszę coś więcej opowiedzieć o pszczole primorskiej na przykład ile miodu dają czy jest bardziej pracowita od krainki nap Ct46.pozdrawiam :!:

nie da się porównać to niebo a ziemia
ct46 średnia siła rodzin, późniejszy rozwój wiosenny, wczesne pożytki traktuje rozwojowo, matki nie szaleją zbtnio z czerwieniem, pszczoły mniejszą siłe rodzin nadrabiają pracowitością i długowiecznoscią bardzo bardzo łagodne, w ulach z tymi matkami jest miod ale czasami to wygląda tak że nie wiadomo kto go przyniósł bo tak jak napisałem średnia siła, wielkopolski 10r jest dla nich ok miejsce na czerw i zapas, świetna na pożytki spadziowe

primorska duża siła przez cały rok, dynamiczny wczesny rozwój,dobrze zimują, ulami szarpie od samej wiosny, jest z czego zrobić odkład i nie trzeba się martwić o siłe na wczesnych pożytkach, budują znaczne ilości węzy, w ulach wielkopolskich 10ramkowych z gniazdem na jednym korpusie ta pszczoła się dusi... w gniezdzie sam czerw i brak nawet wianka pokarmu nad czerwiem, wszystko wynoszą do miodni dlatego w tym ulu trzeba się pilnować aby obowiązkowo zostawiać min 2-3 ramki pokarmu, najlepsze wyniki przy tej pszczole miałem na ulach Langstrotha na dwoch korpusach wielkopolskich gdzie matki mogą dać upust swojej fantazji jednoczesnie jest miejsce na zapas i pyłek, jeśli tylko jest pożytek potrafią przynieśc nawet psa z budą :mrgreen:

Staszek , a gdzie nabywałeś matki ct46. Mnie też interesuje ta pszczoła .Przy moich słabszych pożytkach ,wiosenny rozwój jest ok ,może się sprawdzi?

Jedna i druga jest bardzo dobra na trudny teren podgórski .
Ct 46 kiedyś była dużo lepsza , ale to już historia . Po mimo to godna uwagi . Primorska - powiem krótko : sprawdza się i można ją polecić .
Odnośnie miodu , jak będzie pożytek to każda rodzina nataska do ula : jedna mniej , druga więcej :oczko:
Rodziny odpowiednio przygotowane do sezonu z matkami :ct46 , primorska na pewno przyniosą go dużo .
Ct 46 - Dawniej Brzesko , obecnie Czermin . Ma ją też 'Apipol .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
Marek Podlaskie pisze:
primorska duża siła przez cały rok, dynamiczny wczesny rozwój,dobrze zimują, ulami szarpie od samej wiosny, jest z czego zrobić odkład i nie trzeba się martwić o siłe na wczesnych pożytkach,

Jak się zachowuje Primorska w drugim roku i czy córki po niej są równie dobre.
Mam pierwszy raz od Pana Leszka i faktycznie dobra pszczoła.

pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: warszawskie zwykłe/wlkp 18cm
Marek Podlaskie pisze:
a gdzie nabywałeś matki ct46

Ta pszczołę możesz nabyć u Pana Wojtka Pelczara:
http://www.matki-pszczele.pl/oferta/
Również tak jak Ty mieszkam na Podlasiu. Tej linij nie brałem ale mam inne matki od tego hodowcy. Szczerze polecam!

komeg pisze:
Marek Podlaskie pisze:
primorska duża siła przez cały rok, dynamiczny wczesny rozwój,dobrze zimują, ulami szarpie od samej wiosny, jest z czego zrobić odkład i nie trzeba się martwić o siłe na wczesnych pożytkach,

pozdrawiam

Chyba coś źle skopiowałeś. Ja już pisałem ,że primorksa jakoś nie polubiła Podlasia. Cały czas mateczniki ,w końcu jeden przegapiony i miałem primorską.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
Marek Podlaskie pisze:
komeg pisze:
Marek Podlaskie pisze:

pozdrawiam

Chyba coś źle skopiowałeś. Ja już pisałem ,że primorksa jakoś nie polubiła Podlasia. Cały czas mateczniki ,w końcu jeden przegapiony i miałem primorską.

Faktycznie, to pytanie do Kudłatego ?.

Awatar użytkownika

komeg pisze:
Jak się zachowuje Primorska w drugim roku i czy córki po niej są równie dobre.Mam pierwszy raz od Pana Leszka i faktycznie dobra pszczoła.

nie odpowiadałem bo nie wiedziałem że to pytanie (interpunkcja) ale skoro już wiem odpowiem :wink: pierwszy rok (drugi sezon matki) o rodzinach można zapomnieć że się je ma i tylko nadstawki z miodem zabierać jeśli chodzi o 2 i ew 3 rok życia matki sprawa jest troche bardziej skomplikowana :P i w ulu wielkopolskim na jednym korpusie gniazdowym ciężko jest je utrzymać nawet przy dużym pożytku, kilka dni niepogody i robi sie problem ale to wg mnie wina tego iż rodziny są bardzo silne a te ule takie ciasne :mrgreen: bo w langstrocie ten problem nie występuje, primorska i gruzinka to bardzo fajne pszczoły i polecam każdemu bo warto je mieć, ja w chwili obecnej wchodze w BCF bo lubie pszczoły bezobsługowe i od tego roku rozpoczne coroczną wymiane 100% matek w pasiece bo to daje ogromną oszczędność czasu i uniknięcie wielu niepotrzebnych operacji

Mam ct-46, 14 czerwca zaczęła czerwić matka z cichej wymiany i na dzień 20 czerwca zaczerwiła pełnych 6 ramek wielkopolskich czyli na dobe czerwi ponad 4200 jaj .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej --> 1/2 Dadant
Z początku matki zawsze szaleją

Jak da łagodne pokolenie to bedzie to moja reproduktorka w przyszłym roku, lepszych pszczół nie ma powaznie sprawdzcie sobie mozna ją kupić w Czerminie ,a pracują nad tą pszczołą fachowcy ,żadne tam primorskie czy buckfasty ,ale nie polecam tej pszczoły głupkom co mi napiszą ,ze sie roją albo ul za ciasny albo cos innego albo nie wiadomo co przyniosło miód .Jan .

Awatar użytkownika

jano ----mam od Polbarta matki i jestem z nich w tym roku bardzo zadowolony,, nie wywożąc pszczół podebrałem średnio po 12 lit wielokwiata .......złożyły się wierzby ,,klony,, i długo kwitnące sady..
Z jednej rodziny bardziej wrażliwej cięte 16lit...
Zimuję na dwóch korpusach, aż miło popatrzeć na wiosnę jak ul kipi od pszczół .....
Ale jak będzie, na wiosnę brak porzytku to będę klepał odkłady.

jano pisze:
ale nie polecam tej pszczoły głupkom co mi napiszą

czemu wszystkich sprowadzasz do swojego poziomu

Ule na jakich gospodaruję: dadan
Julian Brawo!

Awatar użytkownika

jano pisze:
Jak da łagodne pokolenie to bedzie to moja reproduktorka w przyszłym roku, lepszych pszczół nie ma powaznie sprawdzcie sobie mozna ją kupić w Czerminie ,a pracują nad tą pszczołą fachowcy ,żadne tam primorskie czy buckfasty ,ale nie polecam tej pszczoły głupkom co mi napiszą ,ze sie roją albo ul za ciasny albo cos innego albo nie wiadomo co przyniosło miód .Jan .

czytam te twoje wypociny od jakiegoś czasu i z każdym następnym utwierdzasz mnie w przekonaniu jakim jesteś płytkim i ograniczonym człowiekiem, mógłbym napisać o wiele więcej ale szkoda mojego czasu bo obawiam się że i tak byś tego nie zrozumiał, wstyd mi za to że nazywasz się pszczelarzem

Ule na jakich gospodaruję: wikp wz
Leszku powiem krótko .
Twój przepis na polewę czekoladową z colą jest pierwsza liga sprawdzone zjedzone ,a na matkach się nie znam, mam troszkę żal do Ciebie że nadal opisujesz klateczki czarnym markerem a nie w kolorze majteczkowym :haha:
pozdrawiam zen424

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2736 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 55  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]