FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 11 lipca 2025, 22:50 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2736 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 55  Następna
Autor Wiadomość
polbart pisze:
Nie widziałem jeszcze tak higienicznych pszczół dających sobie radę z warrozą pod zasklepem.
W jakim czasie od zasklepienia komórki usuwają warrozę z pod zasklepu i co z larwą?

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
polgrab pisze:
Cytuj:
P56(POL) unasienniane w Starej Słupi wzbudzają we mnie podziw.

Z tym się w pełni zgadzam, potwierdzam i nadal jestem nimi zainteresowany.
Cytuj:
Ich matka jest sztucznie unasienniona.

A tego nie rozumiem jako, że matka P56 jest z unasiennienia wieczornego, natomiast sztucznie unasienniona jest matka E506 trutniem B5. Jeśli można proszę o doprecyzowanie powyższego komentarza.

Tak, P56(KK) jest z wieczornego unasienniana. Jej córki P56(POL) unasienniane w Starej Słupi w 100% nie tolerują ciągle jednej z linii testowych po sztucznie unasiennianej matce. Nazwijmy ją X. - Dla jasności, nie jest to matka z importu. Co ciekawe wszystkie inne linie przyjmują na klasycznym poziomie córki tej matki, zarówno z mateczników jak i poddawane.
Ta sama sytuacja zdarzyła się w zeszłym tygodniu w Czerniowcach, gdzie do "Karpatki" zostało poddane kilka moich linii i między innymi XF1.
"Karpatka" przyjęła w wiekszości B, El i P oraz inne testowe linie a 100% XF1 odrzuciła.

Pozdrawiam,
polbart

Kazek pisze:
polbart pisze:
Nie widziałem jeszcze tak higienicznych pszczół dających sobie radę z warrozą pod zasklepem.
W jakim czasie od zasklepienia komórki usuwają warrozę z pod zasklepu i co z larwą?

Większość pszczół jeśli w ogóle usuwa czerw porażony warrozą, to dzieje się to w fazie poczwarki.
Te najlepsze w fazie larwalnej.
P56(POL) usuwa w obydwóch fazach. Larwy i poczwarki sa usuwane z komórek.
P56(POL) są córkami P56(KK) unasienionej wieczorem mixem trutni El70(KK) i El1(KK)

Pozdrawiam,
polbart

Kazek pisze:
GYRA pisze:
Moge Cie jalec zasypac matkami unasienionymi ,ile chcesz 50 czy 100?
a nieunasienionych mam jeszcze tysiace w cieplarce i od jutra znakuje bo sie zaczynają wygryzać.
:haha: :haha: :haha:

Co do matek pana Polbarta to opinii nie wyrażę bo jeszcze nie pokazały co potrafią ale co do wysyłki to mam jedno zastrzeżenie - Jak sie wysyła w pudełku do przesyłki matek z otworami na powietrze to nie wkłada się pszczol w dwie koperty, same klateczki należy przykleić taśmą pakowa w pudełku i tyle. z 6 - 4 matki się uprażyly w tych kopertach a ja nie z tych co pisza o tym namietnie by dostać kolejne i być moxe posadzonym o jakieś wyludzanie. Jak te dwie co poszly do rodzin przetrwają zime i bedą dobre to zamowie kolejne. O terminie wysylki też nie zostalem poinformowany ale ja na emeryturze już to siedze w domu lub pasiece wiec jak przyszly poddałem te co żyly tyle. Proponuje wychodzic do klienta z wiekszym szacunkiem bo stracic kilienta łatwo, zyskać trudniej i nie pomoze nawet promocja cenowa czy rozdawanie za darmo. Kazek.

Kazek,
Nie sądze aby nasz sosób pakowania był aż tak całkiem niefortunny.
Na blisko tysiąc wysyłek jest to jeden z trzech sygnałów tego typu.
Aby nie wdawać się w szczegóły, proponuję wysłać do nas maila pod tytułem "prażone matki" a my w w poniedziałek lub w dogodnym dla Ciebie terminie wyślemy gratis potrzebną ilość. Również w przyszłym roku, jeśli nie są Ci potrzebne teraz.
Za wszelkie uwagi i podpowiedzi serdecznie Ci dziekuję.

Pozdrawiam,
polbart

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 360x300
Leszku
Generalnie odnoszę wrażenie że Primorskie o wiele trudniej przyjmują matki od krainek. Na 17 ostatnio przesłanych 13 podałem do krainki, przyjęte wszystkie, 1 odleciała przy przeglądzie i nie wróciła. Podane do P9 2 szt - czerwi 1, drugiej brak, podane do pszczół po córce P2 2 szt. - 1 brak, drugą 12 dnia od podania uratowałem z okłębienia i podałem ponownie w klateczce. Okłębienie matki następuje w momencie zaglądania do gniazda. W niedzielę sprawdzałem przyjęcie matek, między innymi w odkładzie z pszczołami po córce P2, matka podana na izolatorze dwuramkowym, obok izolatora 2 ramki z pszczołami na których znalazłem matkę. Ramki odłożyłem obok ula, aby sprawdzić zawartość izolatora, właściwa matka była w izolatorze. Po kilkunastu minutach podnoszę odłożoną ramkę i zauważam 2 kłęby - 2 dodatkowe matki okłębione, uratowałem je i włożyłem do klateczek, jedna martwa po ok. godzinie, druga nie dożyła następnego dnia.

Ule na jakich gospodaruję: dadant
A może byś pisał pod jednym nickiem.

Jeśli pisałeś do polgrab to nie trafeś.
Jeśli do mnie, to tym bardziej.

Zajmij się rozmową z pszzołami i przestań wypisywać pierdoły.

Pozdrawiam,
poolbart

Awatar użytkownika

Cytuj:
A może byś pisał pod jednym nickiem.

Zapewne co niektórym zależy na stanie licznika, a nie na merytorycznym komentarzu.

:pl:
B208 i B319 z hodowli Leszka bardzo dynamiczne i podrywające się do lotu przed unasiennieniem co świadczy o ich jakości - 100% unasiennienia. Matki, które rozpoczęły czerwienie łagodne jak owieczki, opalitek przykleiłem z łatwością.

Realizujemy na bieżąco zamówienia na matki pszczele unasiennione naturalnie ze sprawdzonym czerwiem krytym.

Dziękujemy wszytkim za dotychczasowe zamówienia jak i te przyjmowane już od marca bieżącego roku, na rok 2015.

Chcąć spełnić w jak największym stopniu życzenia pszczelarzy, prosimy o składanie zamówień na następny rok dopiero od dnia 15 marca 2015 roku.

Pozdrawiam,
polbart

http://www.polbart.com/matki-pszczele

:brawo: W końcu zaczyna się robić normalnie.
Pozdrawiam.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Dziękuję Leszku za otrzymane unasiennione mateczki ze sprawdzonym czerwieniem.
Dziś przyjechały i już zostały poddane do swoich nowych rodzin .

Przy okazji ... pierwszy raz jechały do mnie matki od Polbarta .
Przed wysyłką miałem kilka telefonów (Do skutku - aż odebrałem , bo wiadomo jak się odbiera w pasiekach ) .
Telefonicznie uzgodniliśmy dogodny dla mnie termin .
W dniu wysyłki dostałem z Poczty Polskiej sms-a z potwierdzeniem nadania paczki .
Po przyjeździe przesyłki do mojej poczty natychmiast miałem telefon z informacją o nadejściu przesyłki (godz. 15:15)
10 minut później listonosz potwierdził , że wyjeżdża do mnie z pszczółkami .
Dla mnie to obsługa na najwyższym poziomie . :thank:
Leszku jesteś wielki .
No i wielkie dzięki za prezent o 100% większy od spodziewanego :wink:

Robi,

To nie prezent ale nagroda, którą wygrałeś na zaprzyjaźnionym Forum Pszczelarskim Pasieki Michałów.

Gratuluję i pozdrawiam,
Leszek

polbart pisze:
Robi,

To nie prezent ale nagroda, którą wygrałeś na zaprzyjaźnionym Forum Pszczelarskim Pasieki Michałów.

Gratuluję i pozdrawiam,
Leszek

Tak czy inaczej bardzo miło ...
Wielkie dzięki :D

Awatar użytkownika

Leszku
Nie pochwaliłeś się przepięknymi pszczołami El506, ta z ub roku jest czarna, te które są z przed 2 tygodni są złoto-pomarańczowe z końcówką odwłoka lekko zaczernioną. W mojej ocenie mają bardziej jaskrawy kolor od ambrozyjek czy ligustic, szczególnie to widać u matek czerwiących (ambrozyjkę posiadam - mam porównanie). Szkoda tylko że z 3 podanych 2 czerwią. Czy wszystkie matki po reproduktorce El506 są tak wybarwione. Jeśli możliwe w tym roku, a jak nie to w przyszłym proszę o więcej pięknie wybarwionych do serii testowej.

Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie Zwykłe
polgrab pisze:
Leszku
Nie pochwaliłeś się przepięknymi pszczołami El506, ta z ub roku jest czarna, te które są z przed 2 tygodni są złoto-pomarańczowe z końcówką odwłoka lekko zaczernioną. W mojej ocenie mają bardziej jaskrawy kolor od ambrozyjek czy ligustic, szczególnie to widać u matek czerwiących (ambrozyjkę posiadam - mam porównanie). Szkoda tylko że z 3 podanych 2 czerwią. Czy wszystkie matki po reproduktorce El506 są tak wybarwione. Jeśli możliwe w tym roku, a jak nie to w przyszłym proszę o więcej pięknie wybarwionych do serii testowej.

Witam i pozdrawiam - szczególnie Pana Leszka - Polbarta - od którego otrzymałem gratisowo matkę Elgon x Buckfast unasiennioną.
Serdeczne dzięki Panu Leszkowi za tą przesyłkę.
Matkę poddałem pod kołpak do pełnej rodziny osieroconej cztery dni wcześniej / po usunięciu oczywiście mateczników ratunkowych/. Matkę z pod kołpaka sam uwolniłem po czterech dniach i stwierdzeniu, że złożyła jajeczka i usunięciu następnych mateczników ratunkowych na innych ramkach. Dzisiaj po dwóch dniach od uwolnienia jej stwierdziłem, że składa jajeczka na całej ramce /nawet ją widziałem i jakby trochę urosła/ i nie ma już mateczników, bo nie ma odkrytego czerwiu po starej matce. Za tydzień sprawdzę czy pszczoły czasami nie będą chciały jej wymienić, jeżeli tak to pozwolę im na cichą wymianę dopiero jak wylęgną się pszczółki po tej matce. Teraz wiem, że jak dobrze pójdzie to linia pszczół Elgon będzie też w mojej pasiece i moim terenie.
Dodam, że to też według opisu to jest El506(POL)- Cieszę się z takiego działania jak rzadko kto.

Ule na jakich gospodaruję: warszawski
[quote="polbart"]Wszystkich, którzy dysponują już pogłowiem, po królowych otrzymanych w tym roku i również poprzednich latach proszę o szczerą ocenę linii.
Dla wszystkich, którzy nadeślą swoje spostrzeżenia na [email protected] i jednocześnie umieszczą je na Forum Ambrozja, w przypadku zamówień na 2015 rok obniżka cen matek z 25 na 15 zł bez względu na ocenę, jeśli tylko zechcą jeszcze zamawiac matki.
Proszę podawać w mailu nick z forum, imię i nazwisko i adres wraz z nr telefonu.

W tym roku po raz pierwszy w historii kupowaliśmy matki. Zamówiliśmy 2x Elgon i 2 x bf od Pana Leszka, a także 2x Dunka od Pana Stępnia ze Skarżyska. Wiem, że grupa mało reprezentatywna, ale już można coś o nich powiedzieć:). Na DUŻY plus oceniam Elgona, obie matki pięknie czerwią. Wsadzone do odkładów jako jedne z nielicznych przyniosły coś miodu:) Bardzo spokojne, można pracować przy nich nawet wieczorem, co przy naszych nie było możliwe:). niestety obie matki bf nie wypaliły;/. Jedna z nich strutowiała, a drugą mimo przyjęcia zlikwidowały. Dokładnie to samo stało się z dwiema Dunkami od Pana Stępnia.

Ule na jakich gospodaruję: dadant, wielkopolskie
Witam,
W 2013 r zakupiłem u Polbarta Elgony i Słowenki .
Chciałbym się jednak też odnieść do w/w wypowiedzi. Jeśli chodzi o kontakt to wzorowy i profesjonalny. Co do klateczek to dla mnie ok i myślę że dla pszczół też bo nie zauważyłem różnicy w przyjęciach w porównaniu z innym typem klateczki. Oznakowanie matek to temat rzeka, jednym to pasuje innym nie, ja osobiście znakuję matki jak już się unasienią i to nie zawsze. Wielkość matki- czy to jest najważniejsze, przecież to nie jest koń który musi być silny, według mnie są inne cechy ważne takie jak plenność, witalność i to co pokazuje pokolenie pszczół po niej.
Co do matek to:
Elgon - bardzo łagodny, plenny,trzyma się plastrów, nie rozchodzi sie, miodny, nierojliwy, pierzga w skrajnych ramkach, miód przenosi do nastawki ( trzeba uważać żeby za bardzo nie ogołocić ul bo może zakraść się głód, lub podkarmiać przy niepogodzie - ale to jest normalne jeżeli jest "siła" w ulu). Plenny przez cały sezon.
Słowenka- bardzo szybko doszła do siły, miodna, nirojliwa, jednak ostra, nie trzyma się plastrów, rozchodzi się, łatwo ją wyprowadzić z nastroju rojowego jak w taki wpadnie a u nas w Małopolsce w tym roku nie było to trudne.
Muszę jednak zaznaczyć że były to jednodniówki i jeśli chodzi o Słowenkę to jej agresja moze ( lecz nie musi) być spowodowana domieszką trutni z mojej okolicy. Zobaczymy jak z zimowlą bo w tym roku zimy nie było.
Chciałbym jeszcze napisać o dwóch rzeczach. Po pierwsze gdy przyszło zamówienie jedna matka Elgon była taka osowiała, zmęczona wręcz bałem się że nie przeżyje a co dopiero unasienni się. Wykonałem telefon do Polbarta, na co usłyszałem że już wysyła następną. Bez jakiś pytań, czy przesyłanych zdjęć, matek i tym podobnych- bardzo miłe.
Druga sprawa jak byłem na wczasach zadzwonił do mnie starszy pszczelarz który potrzebował jedną matkę. Skontaktowałem się z Polbartem który oprócz wysyłki tej jednej matki na moją prośbę skontaktował się z tym pszczelarzem i porozmawiał na temat tej matki, cech i jej podania. Godne jest pochwalenie że pomimo nawału pracy jaki jest w sezonie Leszek nie olał zamówienia jednej matki, a zrealizował je profesjonalnie tak jak by to było 1000 matek.
Dlatego o tym piszą bo życzyłbym sobie i wam takich takiego kontaktu z wszystkimi z którymi robimy jakiekolwiek interesiki.
Pozdrawiam.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
ElxEL 2013 2szt UN - kupiony jako pszczoła mięsna..
Zazimowany na 7ramkach wyszedł z zimy jak trzeba (6r) ale pózniejszy jej rozwój w moim terenie odstawał od innych dość znacznie. Końcem kwietnia PRIxPRI i BFxBF siedziały na 12ramkach a Elgon na 9 (dopiero na rzepaku pokazał mięsność :D). Miodność bardzo dobra a nawet lepsza /powyżej średniej/, trzyma się plastrów, łagodność na średnim poziomie - lepiej się przy nich pracuje z dymkiem. Pierzga na skrajnych ramkach, miód do nadstawki przenosi bardzo ładnie, spokojnie można im zabrać - matki nie ograniczałem więc w gnieździe poza czerwiem i pierzgą miały też solidne zapasy. Nie ma problemów z czerwieniem na jasnym suszu. Zero miseczek/mateczników.

PRIxPRI 2012 UN(oznaczenie klateczki PR2) 1szt - moja ulubiona matka od Leszka.
Baardzo łagodna /nie używam przy nich podkurzacza nawet podczas miodobrania/.
Nie rojliwa ale w gnieździe przez cały rok ma dość dużo miseczek - czytałem, że Primorskie tak już mają.
Rozwój bardzo ładny - koniec kwietnia 12r. wlkp
Miodność powyżej średniej - jeden z trzech moich najlepszych uli w tym i ub. roku /15.5kg rzepaku, /. Późniejszego miodu musiałem im trochę zostawić bo w gnieździe miały tylko z 1kg, reszta to pierzga i czerw.
Nie klei się do plastrów ale też z nich nie spływa.
PRIxEL 2013 /10szt NU/ - kilka coś kombinowało z matecznikami ale nie wiem czy czasem nie z mojej winy, bardzo łatwo wyprowadzone przez powiększenie gniazda i otwarcie dennic. Poza tym wszystko pięknie. Łagodne, miodne i plenne /zrobiłem z nich 17odkładów/.

BFxBF 2013 /2szt UN/ - miodna (13.5kg rzepaku) plenna /wydaje mi się, że jakby jej dać 14r wlkp to też zaczerwiłaby - mi zaczerwiła w połowie kwietnia zatwór i tylną ściankę ula :D A gdy w jednym ulu zapomniałem wstawić zatwór to wybudowały sobie pięknie w tym miejscu ramkę i od deski do deski czerw pszczeli po obu stronach. Plenna - 12ramek wielkopolskich w gnieździe a ta dodatkowo czerwiła wszedzie gdzie się dało /boki, doły ramek/. Łagodna /ale nie tak jak Primorska czy BF z niemiec/. Nie klei się do plastrów. Wrażliwa na ciasnotę - jak nie dostaną ramek to kombinują jak pójść na drzewo, bardzo łatwo je z tego stanu wyprowadzić.
Pyłek na skrajnych ramkach ale b. dużo w tym roku miałem go w ulach
Miód poza nadstawką magazynują też w gnieździe więc po zabraniu nadstawki głodu nie mają.

Żadnej z matek nie ograniczałem. Kraty pionowe stosuję tylko gdy przygotowuję czerw na odkłady i nigdy więcej niż 2r z ula.

Awatar użytkownika

Mam dwie rodziny z matkami elgon primorski z 2013r i w tym roku pokazały swoje żądła....nie miałem i nie chcę takich pszczół.Przy miodobraniu to rój pszczół , i niestety nawet w nogawki wchodzą i ządlą.
Inne nie interesują się mną ,praca w krótkich spodenkach,a tu jeden szum i brzęk , i żona siedzi w domku i nawet nosa nie wystawi..Z innym bacfastem to przyjemność grzebać w ulach.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Odnośnie matek Leszka (Polbarta) to w ubiegłym sezonie zakupiłem 4 , niestety poniosłem porażkę ze względu na pogodę , dwie nie wróciły z lotu godowego , być może jaskółki które w ubiegłym sezonie natarczywie atakowały moją pasiekę , trudno powiedzieć . Jedną prawdopodobnie zagniotłem podczas przeglądu , tak więc pozostała tylko jedna Elgon zimowała na 2 korpusach 12 ramkowych 435/170 (DanLan) i odbudowały 17 ramek gniazdowych oraz 12 w miodni . W tym roku odebrałem od nich ok 10 ramek czerwia krytego do odkładów zastępując je węzą 4,95 którą prawie bezbłędnie odbudowały odnośnie łagodności są bez zastrzeżeń,Miodu noszą dużo w porównaniu z innymi rodzinami . Wcale nie są aż tak ruchliwe jak to co niektórzy opisują , nie kituja ramek jedyne co daje się zauważyć to wiszące grona ale to szczegół pszczoły są zdrowe i bardzo higieniczne . Pełna satysfakcja .
W tum roku zamówiłem od Leszka w sumie 10 matek 6 w normalnej cenie i 4 promocyjne z tych sześciu 4 B5 i 2 Elgony . Kontakt z bardzo dobry mimo że zmieniłem termin dostawy zostałem powiadomiony o wysyłce . Odnośnie 4 promocyjnych to tylko mogę się domyślać co dostałem bo klateczki nie były opisane. Z tych 10 matek utworzyłem odkłady jedna nie powróciła z wesela pozostałe 9 podjęło czerwienie podczas znakowania farbką jedną zbyt wcześnie wypuściłem na plaster .
i zanim zareagowałem dostała kila żądeł.Pozostałe 8 czerwią w żadnym z odkładów nie było próby cichej wymiany czego w tym sezonie doświadczyłem kilkakrotnie z matkami od innych hodowców .
Obecnie wszystkie rodziny z tymi matkami są na małej komórce , to co żuca się w oczy to higieniczność , ( nie wszystkie pszczoły się wymieniły ale pierwsze odkłady powstały ok 15 maja .) Wszystkie są w zbliżonej sile rozwój odkładów jest dynamiczny pomimo braku pożytków bo jedyny miód jaki brałem w tym roku to był miód z kasztana . Bardzo łagodne na poziomie GZ, kto ma ten wie . Ogólnie rzecz ujmując jestem bardzo zadowolony i w przyszłym roku będę kupował te matki .

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
wiesiek33 pisze:
Odnośnie 4 promocyjnych to tylko mogę się domyślać co dostałem bo klateczki nie były opisane.

Wniosek się nasuwa jeden ,marker "się skończył " a matki nie ,,, :wink:
Lubię poczytać ten temat .
Pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: wlkp-12, LN3/4
Witam
no to daję opinię pragnąc załapać się na promocję :)
Mam różne matki od Leszka 3 rok, zawsze biorę NU, i unasienniają się u mnie naturalnie. Niestety dokładność przeważnie tylko do głównych linii:

Gruzinki: bardzo miodne, późniejszy start, ale i tak na rzepaku dają miodu zawsze powyżej średniej, na późniejszych pożytkach tym bardziej. Bardzo łagodne, dobrze trzymają się plastra. Najlepsze wyniki w poławianiu pyłku. Rodziny tworzą średnio-silne. Nie kitują nadmiernie. Fantastyczna, zdrowa pszczoła. Ujdzie w tłoku odbudowa 4,95 - ale nie rekomendowałbym tego typu prób od razu. (lepiej poprzez 5,1). Nierojliwe. F1 nie odbiegają od normy. Dobrze sobie radzi na słabszych jak i intensywnych pożytkach.
Wbrew opiniom dobrze mi zimowały w jednościennych LN 3/4 na siatce, nawet zeszłęj długiej zimy. Tej wiosny z kolei miałem przypadek że jedna rodzinka (odkład 2013 , który normalnie wtedy doszedł do siły) nie mogła mi się wygrzebać z dojściem do siły (max 4 ramki czerwiu), nie chciała przyjąć nowej matki i ostatecznie została zlikwidowana. F1 nie odbiegają.

Macedonki: Z 2012 roku były (i są - mam jeszcze dwie rodzinki, bo dobrze wypadają) lekko bojowe-szczególnie wieczorem, te z 2013 się zaczęły uspokajać, teraz już jest całkiem cacy. Czerwią jak dzikie, tworzą u mnie najsilniejsze rodziny, najsilniejsze wychodzą z zimy, pierwsze dochodzą do siły i ciągle ją utrzymują (uwaga: matka nie przestaje walić jajami nawet jak jest głód!). Mało rojliwe. Miodność na poziomie gruzinek i lepszych krainek (powyżej średniej) - ale jak jest słabszy pożytek, to jednak ich mięsność i brak ograniczania w czerwieniu robi swoje. Muszą mieć zapewniony duży pożytek. . Trochę biegają po plastrach, ale z roku na rok też jest jakby poprawa. Chyba tylko jeden przypadek z ok. 10 nie odbudował prawidłowo 4,95. Te pszczoły to maszyny, które na nic nie zważają, prowadzą się jak po sznurku - ale potężny to żywioł i czasem wyrywa rękę z tym sznurkiem :)
Bardzo wysoka użytkowność, ale w tym żywiole na wszelki wypadek lepiej zapomnieć o pracy bez zabezpieczeń i dymu. Choć i to jest w dobrych warunkach możliwe. F1 w zasadzie nie odbiegają od oryginałów.

Primorski (pamiętam matki P9 i P11, ExP)- nierówna bojowość - od bezżądłych do killerów, ale średnia jest właśnie średnia. Podobnie inne cechy. W tym roku zeszłoroczne matki w wysokim stopniu mi się udrzewiły (mój błąd ok. 8 dni bez przeglądu- ale też coś o cesze mówi). Generalnie w rozwoju jakby bardziej zrównoważone niż krainki, które wybuchają na wiosnę. Rodziny średnie i średnio-silne, te z Elgonem chyba silniejsze. Pierzga oplata czerw wianuszkami. Brak prób 4,9. Miałem ze dwie P unasiennione u Leszka - były nieco łągodniejsze i trzymające plastrów, ale pozostałe cechy j.w.
Generalnie chyba z P zrezygnuję, choć inni je chwalą.

Elgon - podobnie do PR, ale tworzy silniejsze (silne) rodziny. Stabilniejsza łagodność, dobra miodność, trzymanie plastra, nierojliwość. Brak prób 4,9

BF - Podobne przecinaki do macedonek. Stabilna, duża siła. Na duże pożytki, na słabszych trochę lepiej sobie radzi niż macedonka. Nierojliwa. Wahania w trzymaniu się plastrów. Stabilna, dość przyzwoita, lecz nie przesadna łagodność. Generalnie wysoka użytkowność. Brak prób 4,9

Mój ranking:
1. macedonka
2.gruzinka,
3. BF, Elgon
4. PR

Dziekuję Wam wszystkim za dotychczasowe uwagi i opinie.
Mam prośbę o podawanie konkretnych nazw linii, np. B5, EL506, P56 itd.

Pozdrawiam,
polbart

Ule na jakich gospodaruję: .
Miejscowość z jakiej piszesz: Olkusz
A ja zamówiłem 2 nieunasienione Buckfast jedna B1 a druga chyba B2 sztuka wylądowała w ulu szwagra a druga w moim. Moja nie wróciła z lotu godowego ale u szwagra wróciła cała i zdrowa i powiem szczerze bez wazeliny nawet w niepogodę robiąc przegląd nie trzeba używać dymu. Jesteśmy miło zaskoczeni tą pszczołą praca z nią to przyjemność trzyma się plastra dobrze ciągnie plastry łagodność przez duże Ł.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
U mnie 2 matki B5 UN zakupione u pana Leszka po miesiącu zaczęły czerwić trutowo

Ule na jakich gospodaruję: DanLan, Wielkopolski
U mnie też zakupiona B5 jako unasienniona po trzech tygodniach czerwiła na trutowo.
Reszta matek od tego hodowcy jak na sierpień dobrze czerwi.

Znacie moje podejście do takich przypadków.
Trzeba było od ręki pisać do mnie lub dzwonić. Wysłał bym następne matki.

Osobiście wyjmuję matki pszczele z ulików i oglądam czerw.
Jeśli są potrzebne - wyślę jutro, jeśli nie - w przyszłym roku.
Proszę Zenon i grab1 o maile na [email protected]

Wiem co to znaczy kiedy matki zaczynają czerwić trutowo.
Miałem dwa takie przyopadki z reproduktorkami.
Nie sądze aby mi ktoś wysłał takie matki.
Również ja wysyłąm prawidłowo czerwiące.
Może transport, może przerwa w czerwieniu....
Nie ma znaczenia jakie były przyzyny.
Trzeba dawać znać i wysyłamy następne.
Dobrze , że piszecie, szkoda że nie od ręki.
Było by już załatwione ale nigdy na to nie jest za późno.

Pozdrawiam,
polbart

Awatar użytkownika

:brawo: :brawo: :brawo: pisać !!!!!! :nonono: :nonono: :nonono: :nonono:
miałem kiedyś tak, że słabo czerwiły , otrzymałem drugie unasiennione bez problemu...... :brawo: :brawo:

Dziękujemy Wszystkim za zamówieniana na matki pszczele.
Zamówienia na następny rok prosimy składać na [email protected] od 15 marca 2015 lub telefon 502575 960.

Dziękujemy, pozdrawiam,
polbart

Oksana z Charkowa i Galina z Mariją ze Lwowa będa dla Was hodować matki pszczele w przyszłym roku.
Za dwa lata nasz Buckfast ruszy na podbój Ukrainy.
Organizujemy stację hodowlaną w rejonie Gródka Jagielońskigo.

Pozdrawiam,
polbart

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Leszku to może napisz jakie pszczoły będziesz hodował w tej stacji:) słyszałem z dobrego źródła że sprowadziliście z synem 40 matek reprodukcyjnych z całego Świata:) Oczywiście pytam z ciekawości:) Pozdrawiam Ole-miodek.

Olemiodek
http://www.matkipszczele.com.pl moja strona
http://www.youtube.com/user/oles60/videos?view=0 filmiki

https://www.facebook.com/olemiodek

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Trzeba dawać znać i wysyłamy następne.
Dobrze , że piszecie, szkoda że nie od ręki.
Było by już załatwione ale nigdy na to nie jest za późno.

Pozdrawiam,
polbart

Z wielkim szacunkiem Panie Leszku ale dzwoniłem kilka razy i jakoś odebrał Pana syn i usłyszałem co innego od pana syna

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Byłem wiosną w u Leszka pokazał mi kilka stanowisk na rzepaku .Powiem krótko .Chciałbym mieć taką siłę w tym czasie u siebie .Piękne rodziny na trzech- 4 korpusach .Nabyłem drogom kupna kilka matek ,które unasienniły się w ulikach weselnych .Zobaczymy co pokażą w przyszłym sezonie :)I jak wypadną w konfrontacji z moimi marynkami i kaukazami .Natomiast nie polecam "Primy" nie napiszę od kogo.Kupiłem reproduktorki. Pierwszą scięły od razu .Pani owszem szybko i bez przeszkód wymieniła mi wiosną na drógą .Niestety córki po niej są natychmiast wymieniane przez pszczoły .Mimo wielu chętnych nie odważyłem się wysłać nikomu .Przynajmniej mam czyste sumienie ale pustą kieszeń:)

Olemiodek
http://www.matkipszczele.com.pl moja strona
http://www.youtube.com/user/oles60/videos?view=0 filmiki

https://www.facebook.com/olemiodek

Awatar użytkownika

[quote="Kazek"]to teraz bdzie jeden wielki mix wszystkiego i niczego a frajerzy pszczelarze bedą kupować po 100 zxł matki i testowac na swoich pasieka, polbart bedzie sie cieszył boi kabze nabije i mu przetestuja pszczoly czy warto po ktorychs ciagnąc matki czy nie. Co żal ci dup....ściska , ja jestem zadowolony nie mam zamiaru chwalić Leszka ani jego pszczół ale uważam że jego KRÓLOWE powinny nosić złote korony nie umniejszając kilku innym hodowcom .O ile jutro będzie pogoda to pstryknę kilka zdjęć .

Awatar użytkownika

Dodam jeszcze że ja kupuję matki od Leszka dopiero drugi rok i biorę nie unasiennione w tym roku płaciłem za pierwszych 6 po 25 zł. + 4 promocyjne po 15 zł. różnicy ni widzę , co mogę powiedzieć to to że ze wszystkich miały najmniej warrozy ,może to wpływ małej komórki ? na razie trudno powiedzieć . Po powieszeniu pasków z TT w rodzinach z matkami polbarta nie widziałem wychodzącej warrozy tak jak w pozostałych rodzinach . W rodzinie z ubiegłoroczną matką Elgon gdzie powiesiłem 3 paski ze względu na siłę i wiekość ula (gniazda ) 2 korpusy po 12 ramek DanLan 435/170 . nie wyszła nawet jedna sztuka warrozy.

wiesiek33 pisze:
Dodam jeszcze że ja kupuję matki od Leszka dopiero drugi rok i biorę nie unasiennione w tym roku płaciłem za pierwszych 6 po 25 zł. + 4 promocyjne po 15 zł. różnicy ni widzę , co mogę powiedzieć to to że ze wszystkich miały najmniej warrozy ,może to wpływ małej komórki ? na razie trudno powiedzieć . Po powieszeniu pasków z TT w rodzinach z matkami polbarta nie widziałem wychodzącej warrozy tak jak w pozostałych rodzinach . W rodzinie z ubiegłoroczną matką Elgon gdzie powiesiłem 3 paski ze względu na siłę i wiekość ula (gniazda ) 2 korpusy po 12 ramek DanLan 435/170 . nie wyszła nawet jedna sztuka warrozy.

pierdu pierdu

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Jeśli komuś przeszkadza, że jedna osoba nabija sobie kasę na hodowli matek, to powinien sam się za to wziąć. Dla mnie rachunek jest prosty. Wkłada on swoje pieniążki w materiał do hodowli, w pracowników, w logistykę, w materiały na ule, w promocję pszczelarstwa na imprezach. Matki ma dobre i pszczoły przednie. Chłop dla promocji pszczelarstwa robi dużo i w tym kraju jak i za granicą. A że zarabia, to co? Sam do tego doszedł, ma więc do tego prawo. A testowanie jego matul to czysta przyjemność. Jak będzie kolejne stanowisko dla buckfastów to osobiście pare matul po 100 wezmę. Ja na tym nie stracę, to ledwo 3 słoiki sprzedanego miodu, trochę pyłku, czy ciutkę propolisu. I tyczy się to nie tylko Leszka, ale i innych hodowców, bo oni wbrew pozorom muszą się nazapierdzielać i włożyć, aby móc wyjąć.

Oprócz zarobku pszczoły to ma być zabawa, przyjemność, pasja i dążenie do tego, by było lepiej, by więcej osiągnąć. Nie zapominajmy po co większość z nas zaczęła pszczelarzyć. Kasa, to sprawy w pszczelarstwie +tylko drugorzędne. Najważniejsze, aby i pszczelarz i pszczoły byli szczęśliwi.

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Posiadam Macedonkę z 2012. Pszczoła tworzy silne rodziny jednak z miodnością na słabym terenie nie wybija się ponad przeciętną. Łagodność w dzień umiarkowana, wieczorem lepiej ula nie otwierać. Córki podobne zachowania. Mały osyp warozy.
P8, rojliwa, u mnie nie zaczerwila ani jednego dziewiczego plastra. Omijała i za nim przeczerwione były zawalone jajkami. Mam niestety jedną taka matkę wiec ocena nie moze byc miarodajna. Łagodna, miodnosc przeciętna.
ElxP - pszczoła bardzo łagodna, bardo plenna oraz miodna na słabych pozytkach. gromadzi dużo pyłku przez co musi miec bardzo duzo miejsca w gniezdzie.
ElxEl podobnie jak wyzej tylko ze ElxEl miała jakby wiekszy porzadek w ulu, tzn jak pierzga na ramce to sama pierzga i malutki wianuszek miodu u gory, brak czerwiu na tych ramkach, jak miodnia to wrazenie mialem ze i bez kraty mogłbym je trzymac i nie weszlaby matka czerwic do miodni. Bardzo lagodna pszczola.
Ocena na podstawie kilku matek wiec moze odbiegac bardzo od normy.
Pozdrawiam
Kamil

kamild4 pisze:
Posiadam Macedonkę z 2012. Pszczoła tworzy silne rodziny jednak z miodnością na słabym terenie nie wybija się ponad przeciętną. Łagodność w dzień umiarkowana, wieczorem lepiej ula nie otwierać. Córki podobne zachowania. Mały osyp warozy.

to jak je podkarmiałeś na zimę?

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
szybko ;)

ja wstawiłem podkarmiaczkę podkarmiaczkę 2,5l "łysoń" i resztę ogaciłem;
wlewałem surop do podkarmiaczki nie kontaktując się z nimi.

Ule na jakich gospodaruję: WP, LN 3/4
Witam

Gruzinki, Macedonka, PxE, B3, B5, P8 - znosiły drugi sezon nektar za warmińskich pól i lasów.
Co dla mnie ważne pszczoły są spokojne - B3 miałem tylko jedną ale była wybitnie łagodna.
B5 kupiłem NU - pokrzyżowała się z pozostałymi, wszystko jest ok.

Jakość obsługi ze strony Polbarta - bardzo dobra.

Ps.
Szkoda, że nie publikuje już filmów

Awatar użytkownika

Warmiak pisze:
Szkoda, że nie publikuje już filmów

Bo gwiazdy filmowe są kapryśne :haha:

"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"

Może kaprys (czas) sprawi, że pokażemy jak wywinąć się sianem warrozie, bez wielu pierdółek.

Pozdrawiam,
polbart

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Warsz-posz, Dadant
Leszku, czekamy :)

Kiedyś gdzieś napisałem, że czas jest taki, że trzeba przed pszczołami stać na baczność.
Ja stoję.
To co widzę u pszczół dzisiaj, pomimo wielu, wielu trudności, sprawia mi radośc na sercu.

Powiem Wam w sekrecie, :wink: że od ponad dwóch miesięcy moim życiem i ich życiem, tylko i wyłącznie są one i ja.

Pozdrawiam,
polbart

polbart pisze:
Powiem Wam w sekrecie, :wink: że od ponad dwóch miesięcy moim życiem i ich życiem, tylko i wyłącznie są one i ja.
Pozdrawiam,
polbart

Leszek , jak że pięknie napisałeś , jak prawdziwy pszczelarz i poeta. Szacun :thank:
Ale pamiętaj , że za miesiąc Twoim życiem możemy być my. Czyli ja i Jerzy :pijemy: :pijemy: :pijemy: :piwko: :haha:

Awatar użytkownika

polbart pisze:

trudno zrozumiec to zdanie ale brzmi trochę jak innego kolegi z forum który niedawno nas zaszczycił na forum po powrocie z leczenia pozdrawiam

Bez zbędnego patosu.

Wprowadzenie do pasieki czterokrotnej ilości matek pszczelich powoduje, że warroza nie nadąża.
Proszę nie pytać co i jak bo już to napisałem choiażby na mojej stronie.
Ci, którzy to odkryją będą mieć piękne zdrowe pszczoły.

Hodujcie własne matki pszczele.

Nie ma znaczenia jakie to matki pszczele.
Podpowiedź - to F1, F2, F3 po dobrym materiale reprodukcyjnym.
W Polsce praktycznie nie ma już siedlisk trutni o genach z lat 70-tych więc nie obawiajcie się.
Nie po tych najlepszych królowych ale po dość dobrych.

Pozdrawiam,
polbart

6Cichy pisze:
polbart pisze:

trudno zrozumiec to zdanie ale brzmi trochę jak innego kolegi z forum który niedawno nas zaszczycił na forum po powrocie z leczenia pozdrawiam

Nie spodziewałem sie tak szybkiej odpowiedzi.
Trzech Kolegów przemkneło mi przez myśl że odpowiedzą a tu proszę już jesteś!!!

To moje "stanie na baczność przed pszczołami" zerżnęło już paru piszących.

Tak jak Cordovan puszczam Ci :wink:

Pozdrawiam,
Leszek

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2736 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 55  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]