darius4257 pisze:
U tej pszczoly S.B.miöd sie leje.
Darek a jak nie ma pożytku to co się leje
Zejdź z Obłoków
BF owszem jest to super pszczoła na każdy pożytek ale jak go nie ma w terenie to
Salomon z Próżnego też nie naleje adriannos pisze:
Wybierając rasę i linię pszczół należy się najpierw zorientować, jaką bazę pożytkową
Po Co
jedynie zastanawiał bym się nad ilością rodzin w jednym miejscu każda rodzina jakiej by tam rasy czy linni matka nie czerwiła z używa w sezonie do 100 kg miodu
adriannos pisze:
Potem jaki ul będziemy mieć, lub mamy, określić jego kubaturę i układ przestrzenny.
jako rodnia dla każdej linii czy rasy wystarczy jeden korpus Wielkopolski by uzyskać nawet siłę 100 tys pszczół reszta to miodnie w zależności od pożytku dodajesz mniej lub więcej korpusów
adriannos pisze:
Potem pszczoły dobieramy wg potrzeb. Czy na mięso do odkładów,
Hmmm matka nie będzie więcej czerwić jak jej norma przewiduje czyli Krainka do 2400 jaj na dobę a inne do 3500 czyli zaś po obliczeniu wystarczy jeden korpus chyba że ktoś lubi mieć czerw porospier.... po całym ulu
adriannos pisze:
Jeśli mamy późne pożytki i pasiekę stacjonarną, to może być pszczoła o wolnym rozwoju, bo jak będzie miała szybki start wiosenny, a my późne pożytki, to przed głównym wziątkiem im w głowach może być drzewo, a nam drabina.
Mam 3 pasieki stacjonarne i na wszystkich trzech mam spadź czyli późne pożytki i w tym roku mi jeden rój wyszedł
Kolego
adriannos odpowiednia gospodarka i nie ma prawa nic wychodzić chyba że po Mojemu
adriannos pisze:
Najlepiej zadzwonić do hodowcy, zadać pytania o rozwuj,
I jak myślisz co Ci hodowca odpowie bo ja wiem Same superlatywy każda pliszka swój ogonek chwali
Colorato pisze:
ale tym razem chciałem sobię geme sprawić
Jest Bardzo Dobra Tyle mogę Ci powiedzieć