FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 czerwca 2025, 19:46 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość

Może ktoś z kolegów podzieli się doświadczeniami w wychowie matek tą metodą,liczę na poważną i rzeczową dyskusję.

Tytuł:
Gdzieś tu jest już taki temat więc poszukaj

Tytuł:

To co tu jest tojest cząstkowo interesuję mnie konkretne porady

Tytuł:
zenm pisze:
To co tu jest tojest cząstkowo interesuję mnie konkretne porady

Zobacz fajny filmik
jest >>> tutaj <<<
Z jednym ale zamiast węzy odrobione rameczko z pierzgą i miodem jest lepsze ;-)

Tytuł:

Filmik jest dobry żeby popatrzec a nie żeby się czegoś nauczyc,chodzi mi o moment w którym pobierac larwy do chodowli i jak długo trzymac matkę w tej ramce ,czy uwolnic po złożeniu jajek ,czy dopiero po wylęgu larw .

Tytuł:
zenm pisze:
Filmik jest dobry żeby popatrzec a nie żeby się czegoś nauczyc,chodzi mi o moment w którym pobierac larwy do chodowli i jak długo trzymac matkę w tej ramce ,czy uwolnic po złożeniu jajek ,czy dopiero po wylęgu larw .

Zenek
Zasada Nicota jest prosta na dzień przed zaizolowaniem matki wymaluj delikatnie woskiem ( ja na dzień dobry wymalowałem miodem ) i wieczorem wstaw do rodziny z matką reprodukcyjną pomiędzy Czerw otwarty by pszczoły wypolerowały komórki rano za izoluj matkę a wieczorem wypuść
a czy do wychowu matek użyjesz jaj Czy 12 godzinnych larw to już od Ciebie zależy
Poczytaj >> Tutaj <<< co piszą inni <<< ;-)

Tytuł:

Dzięki Bogdanie,poczytałem sobie i czekam nowego sezonu,w ubiegłym próbowałem ale coś mi nie wyszło,ale chyba już wiem gdzie był błąd.

Tytuł:
zenm pisze:
poczytałem sobie i czekam nowego sezonu,w ubiegłym próbowałem ale coś mi nie wyszło,ale chyba już wiem gdzie był błąd.

w zeszłym sezonie to nie tylko Tobie nie wyszło był rok jaki był i trudno może ten będzie cieplejszy w maju i bogatszy w pożytek ;-)

Tytuł:
w sezonie pszczelarskim 2010 bawiłem się Nicotem - fajna zabawka nie zawsze wychodzi za pierwszym razem ale jak poznasz zasadę działania to można wychować ładne mateczki na własne potrzeby - jak by ktoś chciał poświecić 5 minut to pod tym linkiem opisałem swoje próby. zapraszam http://www.tomekmiodek.pl/nicot-system- ... elich.html

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Tomekmiodek,

przeczytałem opis na Twojej stronie - ciekawy wstęp do dyskusji :oczko:
Nie uważasz, że lepsza byłaby ramka Jentera? W tym systemie wszystkie komórki są pełnej głębokości, ale tylko cześć ma z tyłu koreczki. Pszczoły może nie usuwałyby tylu larw.

Piszesz też o zabieraniu jajeczek z Nikota zaraz po zaczerwieniu. Robiłeś już takie próby?
Sprawdzałeś, czy pszczoły usuwają larwy po wykluciu z jajeczka czy jeszcze jajeczka? Jeśli larwy to można byłoby przekładać 3-dniowe jajeczka

Pozdrawiam
Marek

Tytuł:
markko71 pisze:
Tomekmiodek,

przeczytałem opis na Twojej stronie - ciekawy wstęp do dyskusji :oczko:
Nie uważasz, że lepsza byłaby ramka Jentera? W tym systemie wszystkie komórki są pełnej głębokości, ale tylko cześć ma z tyłu koreczki. Pszczoły może nie usuwałyby tylu larw.

Piszesz też o zabieraniu jajeczek z Nikota zaraz po zaczerwieniu. Robiłeś już takie próby?
Sprawdzałeś, czy pszczoły usuwają larwy po wykluciu z jajeczka czy jeszcze jajeczka? Jeśli larwy to można byłoby przekładać 3-dniowe jajeczka

Pozdrawiam
Marek

Jenter może będzie lepszy , ale ja tego nie wiem, mi ktoś doradził nikota to kupiłem nikota. Mam propozycje niech kolega kupi Jentera i po sezonie 2011podzieli się z nami doświadczeniem i wtedy porównamy.
Po złożeniu jajeczek przez matkę, od razu przekładałem je do rodzinny wychowującej - w najgorszym przypadku na 44 przeniesione miseczki z jajkami pszczoły założyły 18 mateczników.. TYLKO procent przyjmowania jaj/larw zależy od przygotowania rodziny wychowującej a nie od metody przekładania jaj/larw

Tytuł:

A co zrobic gdy matka zaczerwi komórki po kilka jajek.(W ubiegłym sezonie miałem taką sytuację i po zabraniu matki pszczoły wyczyściły komórki do zera),próbowałem ręcznie usuwac nadmiar jajeczek ale po włożeniu do rodziny wychowującej pszczoły czyściły miseczki i nie ciągneły mateczników.Podobno receptą na taką sytuację jest pozostawienie matki aż do wylęgu larw,tego nie próbowałem bo zabrakło już czasu.

Tytuł:
zenm pisze:
A co zrobic gdy matka zaczerwi komórki po kilka jajek.

Nie ruszaj, pszczoły same sobie poradzą. :oczko:

Tytuł:

Ale matkę wycofac czy zostawic do wylęgnięcia się larw?.

Tytuł:
zenm pisze:
Ale matkę wycofac czy zostawic do wylęgnięcia się larw?.

zostawienie matki w nicocie to nie jest najszczęśliwsza opcja - ja bym tego nie robił, lepiej poddawać jajeczka do bardzo silnych rodzin wychowujących.
Jak masz taka matkę co składa po kilka jajeczek w komórce - to przypatrz się temu procesowi i skróć jej pobyt w nicocie, może jest tak ze ona po 2 godzinach zaczerwi wszystko i z nudów zaczyna od nowa - ja nie miałem takiego przypadku ale na miejscu kolegi bym się wnikliwie przyjrzał

Tytuł:

zenm pisze:
A co zrobic gdy matka zaczerwi komórki po kilka jajek

Pszczoły w takiej sytuacji zawsze wyczyszczą komórkę do zera i przygotują do ponownego zaczerwienia.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Cały ambaras w klatce Nicot polega na tym, że matka ma do zaczerwienia 100 komórek i tylko wybrane.
Z pierwszego względu, matkę trzeba po złożeniu jaj, jak najszybciej usunąć z Nicota tak aby mogła dalej czerwić na plastrze. Tym bardziej, że matki te są cenne i drogie.
W Jenterze jest 400 komórek do zaczerwienia i to pozwala na wydłużenie czasu przebywania matki w klatce.
Dodatkowo po zaczerwieniu Jentera przez matkę powstaje zwarty czerw a w Nicocie rozstrzelony.
Dlatego konieczne jest, aby przede wszystkim klatka Nicot, była wbudowana w zaczerwioną z obydwu stron ramkę, co powoduje u pszczół złudzenie ciągłości plastra.
W przypadku klatki Jentera stuprocentowe.
Inaczej pszczoły z silnym instynktem higienicznym usuwają czerw z Nicota traktując go jako żle umiejscowiony w dodatku rozstrzelony.
Pozdrawiam
polbart

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Tomekmiodek pisze:
Mam propozycje niech kolega kupi Jentera i po sezonie 2011podzieli się z nami doświadczeniem i wtedy porównamy.

Tomek, właśnie przyszła paczuszka z ramką Jentera, wypróbuję w tym sezonie :D
Chcę przede wszystkim wyhodować serię mateczek z jajek i porównać z serią wyhodowaną "klasycznie" z przekładanych 12godzinnych larw.

Tytuł:
polbart pisze:
i
Dlatego konieczne jest, aby przede wszystkim klatka Nicot, była wbudowana w zaczerwioną z obydwu stron ramkę, co powoduje u pszczół złudzenie ciągłości plastra.

coś na ten styl
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

Nie wiem czy ten link do filmiku był już wstawiany ? ale go dodam: ramka Nicot

http://www.youtube.com/watch?v=iPzLTJaL ... =endscreen

http://www.youtube.com/watch?v=QPwURD-3 ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=93bxwKa2 ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=laIvehQ_ ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=oQiXCK6w ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=KVBgMQ94 ... re=related

A tu już ramka Jentera