KOBER pisze:
Do takiego czegoś matki sie nie poddaje we wrzesniu
Można pod warunkiem że matka zaczerwi mu z ramkę pszczół( a zaczerwi skoro ją przyjęły i podsyci z cztery razy co drugi dzień po 0,3 l syropu na taka rodzinkę) i ze dwie ramki dołoży pszczół na wygryzaniu z innych rodzin, w optymistycznej wersji zakarmi i przezimuje te pięć ramek a wiosną matka jak zacznie czerwić dojdą do siły, później niż inne ale dojdą. Miodu za wiele lub wcale z tej rodziny nie poliże ale do przyszłej zimowoli doprowadzi je do siły. Inna sytuacja jeśli ma możliwość je połączyć z inna rodziną to tak by należało by zrobić. Nawet i cztero-ramkowe rodziny daje się przezimować ale warunek to całe trzy ramki pszczoły zimowej, nie spracowanej niczym, w odpowiednim czasie zakarmienie ich by syrop przerabiała pszczoła letnia, spory zapas pierzgi na wiosenny rozwój no i ramka musi być wysoka by przy takiej ilości przezimowały.
KOBER pisze:
Jak na razie połaczyłem 4 rodziny z 50 sztuk czy to dobry wynik Cordovan?
Czy dobry? jeśli na 50 rodzin tylko cztery miałeś do połączenia to dobry, nie wiem tylko czemu pytasz mnie o zdanie skoro dobrze to wiesz, nie wiem też czemu pozwoliłeś przy twojej wiedzy i doświadczeniu by te rodziny były w takim stanie że nadawały się do połączenia, czyżby za duża pasieka i przeoczenie czy brak sił na zamiary? Jak to przyjacielu jest u Ciebie?