FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 czerwca 2025, 01:11 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość

witam w srode dalem matke unaniesiona do ula wielkopolskiego 3 ramki niewiem czy jeszcze zdazy przed zima wzmocnic rodzinke tak zeby zimowaly na 6 ramkach chyba dodam ze 2 ramki z miodem troche miodu zey miala gdzie czerwic wylotek troche zmniejsze otwor zeby czerw w nocy nie marzl jak myslicie na zime beda daly rade sie wzmocnic ? a na ilu ramkach zimowac ja zawsze to znaczy od 2 lat na 6 ramkach po 8 kg cukru

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL
Kolego troche późno na takie zabiegi pszczoła która sie wygryzie za pozno nie zdązy sie sama dokarmić wiec spadnie po nic ci ona w ulu ok 10 wrzesnia najlepiej zeby juz matka nie czerwiła juz. ale zobaczysz jak Ci pojdzie zreszta stare wygi zaraz sie wypowiedzą

Tytuł:
piotrekc172, czy masz inne rodziny pszczele z których mógłbyś wzmocnić czerwiem tą garstkę pszczół na trzech ramkach, co to wogóle jest? odkład jakiś?, rójka złapana jakaś mała? Matkę o tej porze wymienić możesz ew. poddać jeśli w tej rodzince matki nie masz (pytanie dlaczego jeśli nie masz?), matka ta jednak powinna mieć możliwość zaczerwienia max. jednej ramki i należy zacząć zakarmianie zimowe dużymi dawkami syropu by pszczoły szybko zalały gniazdo, pytanie tylko czy masz obecnie w rodzinie jakiś czerw bo jak nie to nie przezimujesz tej rodzinny. :oczko:

Tytuł:
piotrekc172 pisze:
witam w srode dalem matke unaniesiona do ula wielkopolskiego 3 ramki niewiem czy jeszcze zdazy przed zima wzmocnic rodzinke tak zeby zimowaly na 6 ramkach chyba dodam ze 2 ramki z miodem troche miodu zey miala gdzie czerwic wylotek troche zmniejsze otwor zeby czerw w nocy nie marzl jak myslicie na zime beda daly rade sie wzmocnic ? a na ilu ramkach zimowac ja zawsze to znaczy od 2 lat na 6 ramkach po 8 kg cukru

Do pazdziernika garstka pszczół z matką zostanie -dotrwają do końca stycznia w lutym je inne rodziny zrabują (to wersja optymistyczna) . Do takiego czegoś matki sie nie poddaje we wrzesniu , w maju to sie zgodze . Jak na razie połaczyłem 4 rodziny z 50 sztuk czy to dobry wynik Cordovan? ( 1 bezmatek i 1 matka ratunkowa jeszcze nie unasieniona) . Jutro przegląd i miodobranie kolejnej 50 ,ale tu juz bedzie lepiej i z czerwiem i z siła rodzin i z miodem :oczko:

Tytuł:
KOBER pisze:
Do takiego czegoś matki sie nie poddaje we wrzesniu

Można pod warunkiem że matka zaczerwi mu z ramkę pszczół( a zaczerwi skoro ją przyjęły i podsyci z cztery razy co drugi dzień po 0,3 l syropu na taka rodzinkę) i ze dwie ramki dołoży pszczół na wygryzaniu z innych rodzin, w optymistycznej wersji zakarmi i przezimuje te pięć ramek a wiosną matka jak zacznie czerwić dojdą do siły, później niż inne ale dojdą. Miodu za wiele lub wcale z tej rodziny nie poliże ale do przyszłej zimowoli doprowadzi je do siły. Inna sytuacja jeśli ma możliwość je połączyć z inna rodziną to tak by należało by zrobić. Nawet i cztero-ramkowe rodziny daje się przezimować ale warunek to całe trzy ramki pszczoły zimowej, nie spracowanej niczym, w odpowiednim czasie zakarmienie ich by syrop przerabiała pszczoła letnia, spory zapas pierzgi na wiosenny rozwój no i ramka musi być wysoka by przy takiej ilości przezimowały.

KOBER pisze:
Jak na razie połaczyłem 4 rodziny z 50 sztuk czy to dobry wynik Cordovan?

Czy dobry? jeśli na 50 rodzin tylko cztery miałeś do połączenia to dobry, nie wiem tylko czemu pytasz mnie o zdanie skoro dobrze to wiesz, nie wiem też czemu pozwoliłeś przy twojej wiedzy i doświadczeniu by te rodziny były w takim stanie że nadawały się do połączenia, czyżby za duża pasieka i przeoczenie czy brak sił na zamiary? Jak to przyjacielu jest u Ciebie? :oczko:

Tytuł:
piotrekc172 pisze:
witam w srode dalem matke unaniesiona do ula wielkopolskiego 3 ramki niewiem czy jeszcze zdazy przed zima wzmocnic rodzinke tak zeby zimowaly na 6 ramkach

Szkoda tylko matki trzy ramki pszczół to ok75 deko jak Ci ją przyjęły a masz inne ule to daj ale 3 ramki z czerwiem i przesyp pszczoły na nie w środek jedną suszu i karm po litrze inwertu aby nie musiały przerabiać lub syty miodowej
jak Ci się to uda to może przezimują ale na zimę to ich do pomieszczenia gdzie będzie 0-7 stC wstaw

Tytuł:
Cordovan pisze:
Czy dobry? jeśli na 50 rodzin tylko cztery miałeś do połączenia to dobry, nie wiem tylko czemu pytasz mnie o zdanie skoro dobrze to wiesz, nie wiem też czemu pozwoliłeś przy twojej wiedzy i doświadczeniu by te rodziny były w takim stanie że nadawały się do połączenia, czyżby za duża pasieka i przeoczenie czy brak sił na zamiary? Jak to przyjacielu jest u Ciebie? :oczko:

Corduś 2 rodziny na 50 to wynik mistrzowski (połaczyłem 2 (bezmatek i matka ratunkowa) defakto 4 rodziny były w to zaangazowane małe przejezyczenie w poście wyżej) No ,a jak sobie wyobrazasz gospodarke w kilkuset pniowej pasiece? Matki poddane były wszystkie przyjete sprawdzałem czerwiły były akceptowane , a wymieniałem ponad 90% stanu matek w tym roku pozniej musiały dopiero wyrzucić z ula ,albo na cicha wymiane mateczniki załozyły ( niezgodność miedzy rasowa , ostatnio zaglądałem do tych uli 20 lipca wiec jasnowidzem nie jestem co sie tam działo ( pół korpusu pszczoł i matka ratunkowa i pół korpusu pszczoł bezmatek 1 wrzesień bezmatek do łaczenia ,a ratunkowa pod palce i to sama czynność -przeciez szkoda syropu na takie rodziny) :oczko: wypierniczyłem w tym roku wszystkie dziady pszczoły z pasieki od przyszłego roku tak naprawde dopiero zacznę na powaznie selekcje pszczoły kraińskiej . W moich warunkach pozytkowych (bieszczady) lasy itd. :leży_uśmiech: te skurczybki biły na głowe kazdą pszczołę z tego forum przynajmniej 2-3 krotnie.

Tytuł:
KOBER pisze:
1 wrzesień bezmatek do łaczenia ,a ratunkowa pod palce i to sama czynność -przeciez szkoda syropu na takie rodziny) :oczko:

Wczoraj zaczęła mi czerwić dopiero matka z Cichej Wymiany pszczół jest dość dużo obsiadały 7 ramek dadanta więc ich ścisnąłem do 5 i podałem pierwsze 3l syropu
(matka się przyda ) dziś jak poczta przyjdzie wymienię jeszcze jedną w podobnym dziadzie na Primorską powinny przyjąć i też ścisnę ale do 6 bo to wielkopolski (obsiada teraz 10 ale pszczoła starawa i matka H....a ) czasami takie dziady jeszcze lepiej przezimują jak te co się chodzi chucha i dmucha ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Zaśil je kosztem mocnych rodzin i będze dobze . PAWEL

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
KOBER toś ty mój ziomek z bieszczad to tak scislej gdzie mieszkasz ? napisz cos niewstydz sie a tak w nawiasie to kraina miodu to raczej bieszczady nie są

henry

Tytuł:
Tylko Bieszczady pozytek od maja do wrzesnia :mniam miodek:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]