FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

DIAMANT syrop z cukru inwertowanego
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=52&t=10669
Strona 1 z 2

Autor:  Tazon [ 10 lipca 2013, 13:22 - śr ]
Tytuł:  DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

Obrazek

DIAMANT - SYROP CUKRU INWERTOWANEGO
Jest to najwyżej funkcjonujący syrop na rynku pszczelarskim. Nie posiada w swoim składzie żadnych cukrów obciążających układ pokarmowy pszczół. Z uwagi na bardzo dobrą cenę tego produktu - nie ma on żadnych odpowiedników i jest najlepszym możliwym wyborem zarówno w karmieniu zimowym pszczół jak i karmieniu pobudzającym oraz karmieniu odkładów.

SUCHA SUBSTANCJA: 72%
pH: 4,0 - 6,0
Proces inwersji min 66% w przeliczeniu na suchą substancję.

Zawartość:
GLUKOZA: 33% (+/-5)
FRUKTOZA: 33% (+/-5)
SACHAROZA: 34% (+/-5)
KORELACJA PRZECIWDZIAŁAJĄCA KRYSTALIZACJI SYROPU

Najbezpieczniejszy dla produktu proces inwersji: Enzymatyczna

Nowość! DIAMANT Syrop inwertowany dedykowany do dokarmiania pszczół

Syrop otrzymany z cukru marki DIAMANT poprzez najbezpieczniejszy dla pszczół enzymatyczny rozkład do glukozy i fruktozy. Produkt wyprodukowany bez dodatku środków chemicznych w formie płynnej ułatwiającej spożycie. Cukry proste (glukoza i fruktoza) ułatwiają przyswajanie pokarmu. Korelacja glukozy/fruktozy/sacharozy przeciwdziałająca krystalizacji pokarmu (33 +/-5 /33 +/- 5/34 +/-5). Stabilne pH 4,0 – 6,0. Niskie Zabarwienie: max. 45 IU.


Witam chciał bym się zapytać czy ktoś już używał tego pokarmu i jakie są wasze zdania o tym pokarmie ??

http://lyson.com.pl/index.php?id_cms=15&controller=cms

Autor:  misza30 [ 10 lipca 2013, 13:56 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

najciekawsze jest tu oznaczenie substancji najważniejszej dla pszczół - HMF !! czyli jaki jest ??? raz taki raz taki, zależny jak się im partia podgrzeje??? :haha: pszczelarz wszystko kupi byle tanio i dużo :cold: a co zbierze po oblocie to inna sprawa.

a cena to jaka: sugerowana :haha:

Autor:  Tazon [ 10 lipca 2013, 14:40 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

misza30, HMF ma być mniejszy niż 20 mg/kg pisze jak byk wiec może być 10 - 13 czy tam 18 mg/kg

Autor:  adriannos [ 10 lipca 2013, 15:15 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

Czy dobry? Się przekonamy. Chwilę temu zamówiłem 80 wiaderek. 1 paleta pełna, druga trochę niedopełniona. Raz się żyje. Zaryzykuję od nich.

Autor:  tczkast [ 10 lipca 2013, 15:50 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

a co Bartek mieszać Ci się nie chce? Kup sobie wiertarkę FESTOOL'a a szybko cukier z wodą 3/2 ukręcisz ;)

Autor:  Tazon [ 10 lipca 2013, 16:17 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

adriannos pisze:
Chwilę temu zamówiłem 80 wiaderek. 1 paleta pełna, druga trochę niedopełniona.


Co mi wiadomo to na paletę wchodzi 36 wiaderek wiec jak zamówiłeś jedną i drugą nie pełną to gdzie 80 wiaderek :mrgreen:

u łysonia zamówiłeś ?

Autor:  robert-a [ 10 lipca 2013, 16:28 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

Do podkarmiania odkładów poszły u mnie 2 wiaderka. Do podkarmiania zimowego też wezmę zobaczymy jak przezimują.

Autor:  adriannos [ 10 lipca 2013, 19:08 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

Tazon, nie, na palecie są 44 wiaderka.

Autor:  adriannos [ 10 lipca 2013, 19:09 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

Ze strony łysonia.
DIAMANT syrop inwertowany
wartość
odb.osob. wiadro 15kg* 3,35 zł/kg
50,25 zł
paleta 44×wiadro 15kg 3,64 zł/kg
2402,40 zł

Chyba jeszcze ta osiemnastka ci na oczach siedzi i te matule kaukaskie :) A jak nie wierzysz, to zadzwoń i zapytaj.
Pozdrawiam serdecznie.

Autor:  Lopez [ 10 lipca 2013, 19:38 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

Cena wcale nie taka rewelacyjna.

Autor:  Cordovan [ 10 lipca 2013, 20:48 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

Podobny syrop zrobił na początku tego sezonu Cargil i pcha go za granicę bo u nas się nie sprawdził, krystalizował w plasrtrach nawet obsiadanych przez pszczoły. Nie wiem czy będzie to dobra pasza. Ja póki co podziękuję i zaczekam na opinię innych a zazimuję na tym co w zeszłym roku bo problemów z zimowlą nie miałem no i tańszy. :wink:

Autor:  Tazon [ 10 lipca 2013, 21:15 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

adriannos, I łysoń wydymał cie na jakieś 300-400zł :mrgreen:

Nie dajcie się przez łysonia wydymać :D dzwońcie do cukrowni w poznaniu :D

do 4 palet po 3.10 zł/kg
powyżej 5 po 3.05zł/kg
i tak dalej :mrgreen:

tel : 618 463 512

adriannos pisze:
Tazon, nie, na palecie są 44 wiaderka.


W katalogu łysonia jest 36 wiadra 540kg

Autor:  adriannos [ 10 lipca 2013, 21:23 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

Tazon, dobrałem jeszcze kupę pierdół do uli. Więc przy okazji niech sobie te sto złotych chłop zarobi. Albo zrezygnuje z zamówienia. Wsio ryba. Mam czas do sierpnia, bo na sierpień zamówione. I ilość na pewno się zwiększy, bo jeszcze znajomi się podpinają pod zamówienia. Teraz już jest 130 wiader.
Pozdrawiam

Autor:  Tazon [ 10 lipca 2013, 21:28 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

adriannos pisze:
Więc przy okazji niech sobie te sto złotych chłop zarobi.


Nie jakieś tam 100zł tylko ok 500zł :mrgreen:

Autor:  Cordovan [ 10 lipca 2013, 21:31 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

adriannos, kup ten inwert ktoś musi go przecież przetestować. Wiem że Orion z Kłobucka handlujący Apifood miał w swojej ofercie APISWEET o identycznym składzie jak ten co podał Tazon na początku tego tematu, zresztą zobaczcie http://www.orionjk.com.pl/apisweet.html i już wycofali się z niego bo nie spełniał jakiś tam parametrów. Wczoraj dzwoniłem w tej sprawie do firmy Orion by dopytać o ten inwert z cukru. :wink:

Autor:  adriannos [ 10 lipca 2013, 21:40 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

Cordovan, w zeszłym roku orion miał apiinwertiix czy jakoś tak, nie chce mi się do piwnicy zchodzić po dekle z nazwą z wiadra. Na tym zeszłorocznym była rewelacja z zimowlą u mnie.

Autor:  Cordovan [ 10 lipca 2013, 21:44 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

adriannos, Apifood , tez karmiłem tym właśnie z Oriona, producent Cargil. Orion tylko rozlewa. :wink:

Autor:  adriannos [ 10 lipca 2013, 21:45 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

Cordovan, ja brałem ten droższy, wg mnie wyszedł Cargilowi.

Autor:  Cordovan [ 10 lipca 2013, 22:03 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

adriannos pisze:
Cordovan, ja brałem ten droższy, wg mnie wyszedł Cargilowi.
Nie powiedziałem że nie wyszedł, w tym roku jednak mają tylko Apifood. :wink:

Autor:  gabriela [ 10 lipca 2013, 22:11 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

A mam pytanie bo ja w tym roku chce pszczółki przezimować na Syrop pokarm dla pszczół wiaderka kanistry Apikel czy stosowaliście go ?

Autor:  robert-a [ 10 lipca 2013, 22:47 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

W Sielinku podawali że ktoś brał do testów cysternę syropu ktoś ma namiary kto to był ? jak mu przezimowały ? Co do ceny to jest niezła szczególnie dla tych co kupują wiaderka to zawsze - 10 zł.

Autor:  misza30 [ 10 lipca 2013, 23:54 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

gabriela, apikela nie polecam. jak będziesz miała otwarty jeden kanister to zobaczysz co się przez zimę zrobi z tym syropem. a w ramkach kasza. może to tylko moje doświadczenie. ale niektórzy się na tym przejechali i drogi jest.

Autor:  gabriela [ 11 lipca 2013, 08:36 - czw ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

Dziekuje za informacje to chyba sama sytop z cukru bede robiła :D

Autor:  BoCiAnK [ 11 lipca 2013, 09:10 - czw ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

Tazon pisze:
Obrazek

DIAMANT - SYROP CUKRU INWERTOWANEGO
Jest to najwyżej funkcjonujący syrop na rynku pszczelarskim. Nie posiada w swoim składzie żadnych cukrów obciążających układ pokarmowy pszczół. Z uwagi na bardzo dobrą cenę tego produktu - nie ma on żadnych odpowiedników i jest najlepszym możliwym wyborem zarówno w karmieniu zimowym pszczół jak i karmieniu pobudzającym oraz karmieniu odkładów.

SUCHA SUBSTANCJA: 72%
pH: 4,0 - 6,0
Proces inwersji min 66% w przeliczeniu na suchą substancję.

Zawartość:
GLUKOZA: 33% (+/-5)
FRUKTOZA: 33% (+/-5)
SACHAROZA: 34% (+/-5)
KORELACJA PRZECIWDZIAŁAJĄCA KRYSTALIZACJI SYROPU

Najbezpieczniejszy dla produktu proces inwersji: Enzymatyczna

Nowość! DIAMANT Syrop inwertowany dedykowany do dokarmiania pszczół

Syrop otrzymany z cukru marki DIAMANT poprzez najbezpieczniejszy dla pszczół enzymatyczny rozkład do glukozy i fruktozy. Produkt wyprodukowany bez dodatku środków chemicznych w formie płynnej ułatwiającej spożycie. Cukry proste (glukoza i fruktoza) ułatwiają przyswajanie pokarmu. Korelacja glukozy/fruktozy/sacharozy przeciwdziałająca krystalizacji pokarmu (33 +/-5 /33 +/- 5/34 +/-5). Stabilne pH 4,0 – 6,0. Niskie Zabarwienie: max. 45 IU.


Witam chciał bym się zapytać czy ktoś już używał tego pokarmu i jakie są wasze zdania o tym pokarmie ??

http://lyson.com.pl/index.php?id_cms=15&controller=cms


Jestem Równie zainteresowanym tym pokarmem
Czy ktoś go miał ??????? i nie chodzi mi o wypowiedzi na temat innych pasz tylko DIAMANT Syrop inwertowany dedykowany do dokarmiania pszczół

Autor:  krzysglo [ 11 lipca 2013, 09:46 - czw ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

Firma nie podaje ceny. Więc zadzwoniłem. I co się dowiedziałem ?
Cena jest "ruchoma". Zależy od ceny cukru.
Na dzień dzisiejszy wynosi 3.35 za kg we wiaderkach na palecie z dostarczeniem do mnie czyli woj. opolskie przy ilości od 1 do 4 palet. Za paletę muszę dodatkowo zapłacić 27zł, lub mieć taką samą na wymianę.
Gotóweczka dla kuriera nie wchodzi w grę.
Po zamówieniu otrzymujemy fakturę proforma. Płacimy na konto. Po wpływie środków - firma zleca wysyłkę.

O pozostałe szczegóły dzwońcie sami.

Autor:  Tazon [ 11 lipca 2013, 09:57 - czw ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

krzysglo, Mi tłumaczyła odwrotnie, rozmawiając z taka dużą firmą to trzeba improwizować ze się będzie brało dużo i dopiero pytać o jaką cenę z rabatem. Kobietę trzeba zachęcić do rozmowy, ja rozmawiałem z taką młodą kobietą bardzo miła była na każde pytanie odpowiedziała :oops:
Po jak zadzwonisz i się zapytasz po ile kg inertu to cię oleją po będą myśleli że konkurencja :haha:

Jak weżniesz cała cysternę to ci nawet na leasing dadzą :mrgreen:

Tak jak ja bym do ciebie zadzwonił i zapytał się po ile masz miód :)
a ty tyle i tyle jak byś nie skumał o co chodzi :mrgreen:
no to ja dziękuje :haha:

Autor:  krzysglo [ 11 lipca 2013, 10:03 - czw ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

Tazon pisze:
krzysglo, Mi tłumaczyła odwrotnie, rozmawiając z taka dużą firmą to improwizować ze się będzie brało dużo i dopiero pytać o jaką cenę z rabatem. Kobiele zachęcić do rozmowy.
Po jak zadzwonisz i się zapytasz po ile kg inertu to cię oleją po będą myśleli że konkurencja :haha:

Nie mówię, że firma jest "be" czy "cacy".
Wiem jak rozmawiać.
Podałem przykład - przy takiej ilości.
Nie muszę podszywać się pod konkurencję.
Żadna tajemnica. Rozmawiałem z Panem Dariuszem Klonowskim pod nr tel. 61 846 35 71.

Autor:  Tazon [ 11 lipca 2013, 10:06 - czw ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

krzysglo pisze:
Żadna tajemnica. Rozmawiałem z Panem Dariuszem Klonowskim pod nr tel. 61 846 35 71.


Na ten numer co ty dzwoniłeś to powinni cię przekierować na ten co ja ci podałem.

Dział inwertu i zamówienia po tym numerem tam kobieta odbiera bodajże

tel : 618 463 512

Autor:  xsiek [ 11 lipca 2013, 11:06 - czw ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

Tazon, no widzę że Cię zmobilizowałem i działasz w temacie ;) dobrze, dobrze, działaj... może się coś dowiemy, pewnie jakieś cuda :D
Cordovan, nie wiem na czym zimowałeś i nie wnikam, ale te częste obloty zimowe i wielkie "kupki" o różnej konsystencji też o czymś świadczą... więc czy aby to taką dobrą paszę miałeś ? Popatrz ile Apifood ma hmf-u np a ile jest norma... u mnie w zeszłym roku apifood dużo skrystalizował, nie wiem czemu i nikogo za to nie obwiniam, może jakaś partia kiepska, może przegrzany gdzieś w transporcie albo ktoś coś pokombinował po drodze, bo nie brałem tego z "pierwszych rąk", a może też się z nawłocią trochu zmieszał i to było przyczyną... Co prawda przezimowało 100% ale pewna strata w pokarmie, bo nie dosyć że nie zużyły skrystalizowanego to jeszcze musiały włożyć pracę na jego wywalenie ;/ Czy ten z diamantu będzie dobry czy nie, nie wiem... ja tylko zaproponowałem Bartkowi (Tazonowi) żeby spróbować ;) Teoretycznie wydaje się ok a jak będzie to już praktyka pokaże ;)
krzysglo, jak dzwonisz i pytasz tylko o cenę to oni Ci mówią taką jak u Łysonia jest... rozmawiałem ostatnio o tym z nimi ;) a jak chcesz brać ilości bardziej hurtowe to automatycznie cena się zmienia i rozmowa też ;) to tak jak Bartek mówi ;)

Autor:  DROBNY [ 11 lipca 2013, 14:11 - czw ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

W tamtym roku ten syropz Diamanta sprzedawał Orion pod nazwą apiinwertix. Sam zakarmiłem nim jedną pasiekę żeby mieć porównanie. Pszczoły go dobrze pobierały bo był rzadszy i bardziej słodki. Z powodu mniejszej ilości suchej masy trzeba go było trochę więcej dać. Zimowla niczym nie odbiegała od zimowli na Apifoodzie. Wiosenny rozwój podobny. Krystalizacja w ramkach tak jak i w Apifoodzie wystapiła dopiero na przełomie marca i kwietnia. Ale była trochę inna takie białe gródki otoczone syropem. Także główna różnica była w cenie i szybkości pobierania.
A jeżeli chodzi o krystalizacjie samego syropu tu mnie spotkała niemiła niespodzianka jeżeli chodzi o syrop z Diamanta -pokkrystalizował w wiaderkach orginalnie zamknietych i znam kilku pszczelarzy którym również syrop ten z daiamanta pokrystalizował w wiaderkach i paletokontenerach. Z tego też powodu Orion zrezygnował z dystrybucji syropu od Diamanta bo ma bardzo niestabilne zachowanie. Ale najprawdopodobniej do końca miesiąca znów będzie miał w ofercie inwert cukrowy o bardzo dobrych parametrach.

Autor:  xsiek [ 11 lipca 2013, 14:31 - czw ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

DROBNY pisze:
Ale była trochę inna takie białe gródki otoczone syropem.
dokładnie taką samą miałem sytuację, tylko że na apifoodzie ;/ co zatem mogło być przyczyną, bo nie ukrywam że zraziło mnie to trochu... poza tym tak jak pisałem zimowla OK

Autor:  DROBNY [ 11 lipca 2013, 15:49 - czw ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

xsiek pisze:
Co prawda przezimowało 100% ale pewna strata w pokarmie, bo nie dosyć że nie zużyły skrystalizowanego to jeszcze musiały włożyć pracę na jego wywalenie

Ja to co było skrystalizowane częściowo wstawiłem po odsklepieniu miedzy czerw ( warunek silne rodziny). Ale w tym roku nie dokońca to się sprawdziło bo rozwój od 8 kwietnia był tak intensywny i nektarowanie roślin bardzo mocne, że jak ktoś w czas nie interweniował to pszczoły zalewały gniazdo. Dlatego ramki w których był skrystalizowany pokarm po zimie zostały w gnieździe jako żelazny zapas na bokach (przydał się podczas kwitnienia akacji) bez obaw,że przeniosą do miodni.
xsiek pisze:
dokładnie taką samą miałem sytuację, tylko że na apifoodzie ;/ co zatem mogło być przyczyną, bo nie ukrywam że zraziło mnie to trochu... poza tym tak jak pisałem zimowla OK

Ta zimowla była bardzo ciekawa.
1. Zimna i wczesna jesień,
2. Stabilna, bez wiekich skoków temperatury do końca lutego zmia.
3. Marzec ciepły. Pierwszy wiosenny oblot, pszczoły u wiekszości przezimowały w 100% matki zaczeły czerwić u mnie też na 200 rodzin chyba 2 szlak trafił.
4. Marzec/kwiecień zimny, powrót zimy ujemne temperatury prawie przez 3 tygodnie. Pszczoły nie mogą wylatywać z ula potrzebują wody, mają czerw muszą go karmić i grzać. Po tym okresie ule były bardzo suche.
5. Drug oblot wiosenny. W rodziny w których były za luźne gniazda i matki za bardzo się rozpędziły z czerwieniem - niespodzianka pszczoły nie przezimowały (u mnie poleciało 20 rodzin dokładnie je obejżałem i porównałem z innymi).
Pierwsza myśl -Oczywiście winny pokarm bo jest trochę skrystalizowanego, ale tak się działo na każdym pokarmie cukier izoglukoza, inwert. A to przeważnie była wina źle ułożonego gniazda i takiego przebiegu pogody tej zimy. Obserwowanie przyrody pozwala nam zrozumieć wiele zjawisk w niej zachądzących ale ona nas ciągle czymś zaskakuje.

Autor:  BoCiAnK [ 11 lipca 2013, 16:10 - czw ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

DROBNY,
Witam
Co Na dzień dzisiejszy Orion - oferuje z pasz i w jakich cenach
:wink:

Autor:  PASIG [ 11 lipca 2013, 20:41 - czw ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

xsiek pisze:
dokładnie taką samą miałem sytuację, tylko że na apifoodzie ;/ co zatem mogło być przyczyną, bo nie ukrywam że zraziło mnie to trochu... poza tym tak jak pisałem zimowla OK


Po co się męczyć ,kupujesz Pan cukier diamant ,mieszasz i problem z głowy ,poddajesz pszczołom 3:2 ,taki po przerobie i zasklepieniu nie skrystalizuje Ci do przyszłego lipca 2014 . Kupujesz teraz cukier jest po 3 zł .
2,40 zł tyle Ci wyjdzie w przeliczeniu na suchą masę jezeli kupisz cukier po 3 zł.

3,35 ,a 2,40 :roll:

Autor:  Tazon [ 11 lipca 2013, 20:58 - czw ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

xsiek, W makro można kupić www.makro.pl/shop/pl/office/product/199 ... iamant-1kg

Autor:  krzysglo [ 11 lipca 2013, 23:44 - czw ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

xsiek pisze:
krzysglo, jak dzwonisz i pytasz tylko o cenę to oni Ci mówią taką jak u Łysonia jest... rozmawiałem ostatnio o tym z nimi ;) a jak chcesz brać ilości bardziej hurtowe to automatycznie cena się zmienia i rozmowa też ;) to tak jak Bartek mówi ;)

Zadzwoniłem po informacje, o tę ilość. Tyle mnie interesuje.
Przy większej ilości cena spada - wiem o tym - Tak jest również w Orionie.

Podałem to co się dowiedziałem. Jeżeli to Wam nie odpowiada ?! - sami dzwońcie.

Bardzo dziwne jest dla mnie:
- brak płatności gotówką przy odbiorze (płatność z góry przelewem)
- brak oficjalnego cennika
- odpłatność na paletę

Autor:  Cordovan [ 11 lipca 2013, 23:45 - czw ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

BoCiAnK pisze:
Witam
Co Na dzień dzisiejszy Orion - oferuje z pasz i w jakich cenach
Jak dzwoniłem to tylko Apifood po 2,90 brutto za kg jeśli kupisz całą paletę 44 wiadra. :wink:

Autor:  juljan [ 12 lipca 2013, 00:06 - pt ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

Cordovan pisze:
Jak dzwoniłem to tylko Apifood po 2,90 brutto za kg jeśli kupisz całą paletę 44 wiadra. :wink:


to na co czekasz , dobra cena bierz chłopie bo z inwetami to jak z weglem czy bliżej zimy tym droższy :haha: :haha: :haha:

Autor:  robert-a [ 12 lipca 2013, 01:36 - pt ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

PASIG pisze:
Kupujesz teraz cukier jest po 3 zł .
2,40 zł tyle Ci wyjdzie w przeliczeniu na suchą masę jeżeli kupisz cukier po 3 zł.

3,35 ,a 2,40 :roll:


Jeśli cukier za 1 kg w torebce suchy to po przeliczeniu na suchą masę wyjdzie 3 zł no do ceny dodać trzeba koszt wody czasu i energii.

Autor:  asan [ 12 lipca 2013, 08:39 - pt ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

krzysglo, koszt przesłania palety to ok 100 netto. Nie ma co się dziwić że nie chcą ryzykować że się rozmyślisz i będą musieli pokryć transport w te o nazad :)
Za paletę masz kaucje , chyba lepsze rozwiązanie niż jej zakup.
Jeżeli cena inwertu jest powiązana z ceną cukru to ciężko byłoby robić cennik, zwłaszcza że ceny zależą również od ilości .

Autor:  bonluk [ 12 lipca 2013, 09:45 - pt ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

Czemu inwert ma być droższy jak cukier ma tanieć cały czas bo limity na produkcję cukru zostały cofnięte i cukier będzie taniał i to sporo. Już widać obniżki. Trzeba czekać inwert też stanieje

Autor:  emka24 [ 12 lipca 2013, 09:46 - pt ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

asan pisze:
Jeżeli cena inwertu jest powiązana z ceną cukru to ciężko byłoby robić cennik,

Jak sobie z tym radzą producenci innych wyrobów,do wytworzenia których użyty jest cukier.Pączek w moim sklepie nie ma codziennie innej ceny .
Firma działajaca w branży cukierniczej potrafi prognozować i powiązać cenę wyrobu z ceną surowca.
Nie wiem czy jest branza ze stałymi cenami surowców.

Autor:  DROBNY [ 12 lipca 2013, 09:58 - pt ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

bonluk pisze:
Czemu inwert ma być droższy jak cukier ma tanieć cały czas bo limity na produkcję cukru zostały cofnięte i cukier będzie taniał i to sporo. Już widać obniżki. Trzeba czekać inwert też stanieje

Tak po 2017. Do tego czasu kwotowanie na cukier pozostaje a to co robi w tym roku diamant to tylko taka podpucha. Uruchomili linie do inwertu i muszą gdzieś go sprzedać bo przemysł nie chce od nich tego brać. Produkt zbyt niestabilny. A cukier tanieje bo mają pełne magazyny.

Autor:  krzysglo [ 12 lipca 2013, 10:31 - pt ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

asan pisze:
krzysglo, koszt przesłania palety to ok 100 netto. Nie ma co się dziwić że nie chcą ryzykować że się rozmyślisz i będą musieli pokryć transport w te o nazad :)
Za paletę masz kaucje , chyba lepsze rozwiązanie niż jej zakup.
Jeżeli cena inwertu jest powiązana z ceną cukru to ciężko byłoby robić cennik, zwłaszcza że ceny zależą również od ilości .

Takich rzeczy mi nie nie musisz tłumaczyć.
Wszystko jest wliczone w cenę.

Ale żeby w cukrowni nie wiedzieli po ile mają swój produkt, z którego robią następny produkt ?
Zastanów się.
Kampania buraczana się skończyła. Produkt wyceniony na magazynie czeka.

To są chwyty dla nieznających się w temacie.

Autor:  karmel [ 22 lipca 2013, 11:49 - pn ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

Tazon pisze:
misza30, HMF ma być mniejszy niż 20 mg/kg pisze jak byk wiec może być 10 - 13 czy tam 18 mg/kg
Tazon pisze:
misza30, HMF ma być mniejszy niż 20 mg/kg pisze jak byk wiec może być 10 - 13 czy tam 18 mg/kg

Chciałem tylko wyjaśnić, że w przypadku wykorzystania enzymu do reakcji inwersji sacharozy i właściwych warunków tej reakcji HMF jest na poziomie ok. 2 ppm (mg/kg)

Autor:  karmel [ 22 lipca 2013, 11:53 - pn ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

[quote="DROBNY"]W tamtym roku ten syropz Diamanta sprzedawał Orion pod nazwą apiinwertix. Sam zakarmiłem nim jedną pasiekę żeby mieć porównanie. Pszczoły go dobrze pobierały bo był rzadszy i bardziej słodki. Z powodu mniejszej ilości suchej masy trzeba go było trochę więcej dać. Zimowla niczym nie odbiegała od zimowli na Apifoodzie. Wiosenny rozwój podobny....

Syrop cukru inwertowanego marki Diamant pojawił się na rynku dopiero niedawno. Nie było go w obrocie w ubiegłym roku i nie można go utożsamiać z przedstawionym przez Ciebie apiinwertixem.

Autor:  karmel [ 22 lipca 2013, 14:08 - pn ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

Jeszcze może jedna kwestia dotycząca krystalizacji syropów cukru inwertowanego.
Tendencja do krystalizacji tych syropów zależy od stężenia i składu ( nie wspominam tu oczywiście o temperaturze). W podobnych warunkach krystalizować będzie roztwór cukru 2:1 (ok. 67%) jak syrop cukru inwertowanego (72% przy składzie cukrów -sacharozy, glukozy i fruktozy po ok. 33% licząc na suchą masę syropów).

Autor:  LELITTA [ 12 lutego 2014, 22:44 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

Zapraszam wszystkich zadowolonych z użytkowania syropu cukru inwertowanego DIAMANT - INVERTIX 72
Jedyny produkt bezpośrednio od producenta i to na bazie cukru, nie skrobi z pszenicy, kukurydzy, czy ziemniaka.
W tym roku oprócz wiaderek 15kg/660kg będą również hoboki 40kg/480kg, kontenery 1200kg oraz autocysterny. Stosujemy najlepszy cukier kat 1, który nie trafia na rynek, ani w paczce 1kg, ani w worku 25kg oraz bezpieczny system produkcji enzymatycznej. Niski HMF, odpowiednia gęstość i łatwy sposób dozowania znajdzie swoich klientów. Ceny zależne od opakowania i wielkości zamówienia (2,16 - 2,80 pln/kg) z dostawą we wskazane miejsce.
Telefon do DIAMANTA: 61 846 35 71; 61 846 35 12 ; 61 846 35 63

Autor:  BoCiAnK [ 12 lutego 2014, 22:50 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

LELITTA,
Witam
Ciekaw Jestem zamówiłem Ciasto jeżeli Będzie OK i pszczółki zadowolone
Może mieć Pan gwarancję że zamówię i
LELITTA pisze:
syropu cukru inwertowanego DIAMANT - INVERTIX 72

ok 4 ton
tylko proszę podać skład

Autor:  xsiek [ 12 lutego 2014, 22:57 - śr ]
Tytuł:  Re: DIAMANT syrop z cukru inwertowanego

BoCiAnK, a mówiłem w zeszłym roku żeby spróbować :P

Strona 1 z 2 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/