FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 29 marca 2024, 03:08 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 04 lutego 2014, 13:32 - wt 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
ZAPRASZAM do zakupu Fondantu Pszczelego DIAMANT bezpośrednio od producenta wykonanego tylko z cukru i inwertu. Producent Cukrownia Glinojeck

Karton a'15kg x 48kg = 720kg w cenie 2400 PLN z dostawą (cena za 1kg: 3,33 pln/kg)

kontakt: Dariusz.Klonowski@diamant.pl

zamówienia: 61 846 35 12 p Ania Piwonska


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lutego 2014, 17:54 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
patrząc na aktualną cenę cukru to strasznie drogie to ciasto.

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lutego 2014, 18:54 - wt 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
Proszę wyprodukować taniej, zapakować i przesłać na wskazane przeze mnie miejsce. Chętnie zapłacę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lutego 2014, 19:28 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 grudnia 2010, 13:04 - pn
Posty: 1015
Lokalizacja: olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
prosze napisać jak wygląda oferta syrop inwertowany cena pjemniki wielkość zamówienia ?

_________________
Ule Langstroth, Dadant stanowią 90% uli używanych w pszczelarstwie światowym pozostałe 10%stanowią tysiące modeli i form ozdobnych. J.Guth


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lutego 2014, 19:33 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2009, 20:09 - czw
Posty: 879
Lokalizacja: Jakubowice/opolskie
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
kg * kg daje kg^2
więc w kartonie pewnie jest 48szt. po 15 kg/szt

48 szt * 15 kg/szt = 720 kg ;)

_________________
https://www.facebook.com/miodyfinezja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lutego 2014, 19:55 - wt 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
Jednostka paletowa składa się z 48 kartonów, każdy po 15kg. Jest to wartość minimalna zamówienia.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lutego 2014, 19:59 - wt 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
Aktualne ceny na syrop cukru inwertowanego (cukier kat 1), HMF < 20 mg/kg: w zależności od opakowania i wielkości zamówienia od 2,16 - 2,80 pln/kg z dostawą


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lutego 2014, 20:03 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 grudnia 2010, 13:04 - pn
Posty: 1015
Lokalizacja: olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
a mozna dokładniej jakie pojemniki w jakiej cenie i jaka wielkosc minimalna dziękuje

_________________
Ule Langstroth, Dadant stanowią 90% uli używanych w pszczelarstwie światowym pozostałe 10%stanowią tysiące modeli i form ozdobnych. J.Guth


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lutego 2014, 20:10 - wt 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
Proszę o bezpośredni kontakt mailowy Dariusz.Klonowski@diamant.pl, załączę wówczas aktualną ofertę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lutego 2014, 20:20 - wt 
LELITTA pisze:
Proszę o bezpośredni kontakt mailowy Dariusz.Klonowski@diamant.pl, załączę wówczas aktualną ofertę

załącz tutaj z opisem


Na górę
  
 
Post: 04 lutego 2014, 20:24 - wt 
LELITTA pisze:
Karton a'15kg x 48kg = 720kg w cenie 2400 PLN z dostawą (cena za 1kg: 3,33 pln/kg)

A jeżeli ktoś nie chce 720 kg
tylko 100


Na górę
  
 
Post: 04 lutego 2014, 20:51 - wt 

Rejestracja: 08 listopada 2011, 15:23 - wt
Posty: 279
Lokalizacja: wielkopolska
Uważam ,z ciasto lepiej by się sprzedawało gdyby np. w kartonie było 5x opakowań po 3 kg.Kupując blok 15 kg są trudności z jego podziałem na drobniejsze części.Mając w małych opakowaniach można bez trudności dzielic na porcje i do ula.Osobiście cienko widzę popyt na ten towar w takim opakowaniu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lutego 2014, 20:54 - wt 
dar natury pisze:
Uważam ,z ciasto lepiej by się sprzedawało gdyby np. w kartonie było 5x opakowań po 3 kg.Kupując blok 15 kg są trudności z jego podziałem na drobniejsze części.Mając w małych opakowaniach można bez trudności dzielic na porcje i do ula.Osobiście cienko widzę popyt na ten towar w takim opakowaniu.

http://www.youtube.com/watch?v=s6igE-YavWI
What problem you have :?:


Na górę
  
 
Post: 04 lutego 2014, 21:10 - wt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 18:41 - sob
Posty: 5356
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Marek Podlaskie, Marku ja myślę że koledzy woleli by po 10dkg gotowe w woreczkach :haha: :haha:




henry

_________________
https://www.facebook.com/10000202901431 ... zMQagKKAl/
henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lutego 2014, 22:51 - wt 

Rejestracja: 23 grudnia 2009, 23:30 - śr
Posty: 153
Lokalizacja: gdansk
górski_pszczelarz,

Witam.

Wiesz, jakoś nie widzę związku pomiędzy cukrem, a "ciastem".
Używam zarówno cukru jak i "ciasta" ale u mnie mają one różne zastosowania

Pozdr.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lutego 2014, 22:54 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
tomek52 pisze:
górski_pszczelarz,

Witam.

Wiesz, jakoś nie widzę związku pomiędzy cukrem, a "ciastem".
Używam zarówno cukru jak i "ciasta" ale u mnie mają one różne zastosowania

Pozdr.


Jak nie widzisz to jesteś strasznie krótkowzroczny. Tym bardziej ze ciasto wykonane jest głównie z cukru z dodatkiem inwertu który spaja cukier w "placek". Cena cukru 2,2-2,5, a inwertu podobna. Jedno i drugie trzeba wrzucić do mieszalnika zmieszać i spakować i nagle cena skacze ponad 3 złote. To jest dla mnie dziwne i niech mi ktoś nie mówi że nie da się taniej wyprodukować. Wolę kupić cukier wiadro inwertu i zrobić dla siebie po cenie prawie o 1 zł niższej.

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lutego 2014, 23:03 - wt 

Rejestracja: 21 stycznia 2011, 14:09 - pt
Posty: 215
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Dla równowagi - Apifonda u Łysonia 85 zł/15 kg czyli mamy wybór


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lutego 2014, 23:04 - wt 
górski_pszczelarz pisze:
tomek52 pisze:
górski_pszczelarz,

Witam.

Wiesz, jakoś nie widzę związku pomiędzy cukrem, a "ciastem".
Używam zarówno cukru jak i "ciasta" ale u mnie mają one różne zastosowania

Pozdr.


Jak nie widzisz to jesteś strasznie krótkowzroczny. Tym bardziej ze ciasto wykonane jest głównie z cukru z dodatkiem inwertu który spaja cukier w "placek". Cena cukru 2,2-2,5, a inwertu podobna. Jedno i drugie trzeba wrzucić do mieszalnika zmieszać i spakować i nagle cena skacze ponad 3 złote. To jest dla mnie dziwne i niech mi ktoś nie mówi że nie da się taniej wyprodukować.


Czyżby LELITTA, przywaliła ci się do miodu, że drogo sprzedajesz ?? więc po co siejesz defekt !


Na górę
  
 
Post: 04 lutego 2014, 23:11 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
nie sieje defektu tylko staram się realnie patrzeć na ceny tym bardziej że z produkcją mam dużo wspólnego i wiem jak to wszystko chodzi i jakie są koszty produkcji tego typu miksów. Ale jeśli wolicie przepłacać i nie zastawiać się nad ceną i jeszcze wypominać mi że staram się dowiedzieć dlaczego tak drogo to wasza sprawa. To takie typowo polskie. Róbta co chceta w takim razie.

ps. siać można zamęt

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lutego 2014, 23:24 - wt 

Rejestracja: 23 grudnia 2009, 23:30 - śr
Posty: 153
Lokalizacja: gdansk
górski_pszczelarz,

Witam.

Ani krótko, ani daleko...... itd. Chciałem tylko przekazać Tobie i czytającym mój post czytelnikom Forum ,że to są zgoła różne produkty i w związku z tym, odnoszenie ceny cukru do ceny "ciasta " nie za bardzo ma sens. Każdy z nich ma inne zastosowanie w hodowli pszczół. A swoją drogą warto poszperać np. w necie i przekonać się samemu jak powstaje "ciasto", jaki ma skład i dlaczego taki i porównać to ze składem cukru.

Nadal pozdr.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lutego 2014, 23:29 - wt 
górski_pszczelarz pisze:
nie sieje defektu tylko staram się realnie patrzeć na ceny tym bardziej że z produkcją mam dużo wspólnego


Właśnie widać, słychać i czuć :D

Ciekawe w jakim czasie zrobisz 100kg ciasta ręcznie ?? bez pomocnika !! wiedząc że gotowe ciasto kosztuje 333zł a surowiec na ciasto ok 250zł.
Licząc, że dniówka w robocie 150zł a dobry fachowiec pod 250zł ! Licz się z tym, że gary też trzeba umyć. Ile przeciętny Góral zaoszczędzi :D

Jeszcze straci :haha: :haha:

Typowe rozumowanie jak się robi do 10kg ciasta :haha:


Na górę
  
 
Post: 04 lutego 2014, 23:35 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Tazon zaskoczę cię zrobię to w 10-15 minut w firmie w trakcie przerwy i jeszcze dla znajomych starczy.

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 lutego 2014, 08:32 - śr 

Rejestracja: 08 maja 2011, 12:27 - ndz
Posty: 566
Lokalizacja: Poznań
to ciasto jest robione z cukru pudru czy zwykłego? Czy zwykły cukier jest rozpuszczany w inwercie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 lutego 2014, 13:56 - śr 

Rejestracja: 23 lipca 2012, 12:21 - pn
Posty: 736
Lokalizacja: południowe mazowsze
Ule na jakich gospodaruję: WL,WP,WZ,LN3/4,D,LZ:)
stolarzgrzegorz pisze:
Dla równowagi - Apifonda u Łysonia 85 zł/15 kg czyli mamy wybór

:okok:

górski_pszczelarz, zobacz z jakiego cukru i z jakiego inwertu to jest zrobione i weź pod uwagę że nie każdy ma dostęp do takich urządzeń jak Ty.
Według mnie jak ktoś używa to oferta bardzo dobra.

Pozdrawiam
Pzremek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 lutego 2014, 16:52 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
kat I cukru jest prawie nie osiągalna na lokalnym rynku. W tym wypadku można się pokusić na tę ofertę.
Pozdrawiam

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 lutego 2014, 20:17 - śr 

Rejestracja: 25 stycznia 2009, 19:47 - ndz
Posty: 329
Lokalizacja: łowicz
Czy ktoś zimował na tym inwercie z cukru, macie jakieś informacje.

_________________
Zapraszam do odwiedzin:

www.pasieka-nowinski.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 lutego 2014, 20:22 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
informacja jest taka - jeszcze żyją. Polatały sobie i teraz siedzą w ulach.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 lutego 2014, 20:34 - śr 

Rejestracja: 25 stycznia 2009, 19:47 - ndz
Posty: 329
Lokalizacja: łowicz
Jak się ociepli i zajrzysz do gniazd daj cynk czy się krystalizuje czy jest płynny. Po dziesięciu latach stosowania inwertów mam zamiar spróbować zimować na cukrze.

_________________
Zapraszam do odwiedzin:

www.pasieka-nowinski.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lutego 2014, 06:43 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 listopada 2007, 19:39 - śr
Posty: 1622
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
W moich już mocno pożółkłych notatkach znalazłem taki oto przepis na ciasto dla pszczół:

Sposoby wykonywania ciasta miodowo - cukrowego.
1. Sposób na zimno: ugniatamy cukier puder z miodem aż do uzyskania odpowiedniej masy plastycznej.
2. Sposób na gorąco: gotujemy syrop w stosunku 2 kg cukru na 1 litr wody przez około 20 minut do temperatury 112⁰ C następnie do tego syropu dodajemy 60 dkg miodu i gotujemy do temp 118⁰ C.
Gdy przekroczy temperaturę ciasto będzie za twarde - gdy temperatura będzie niższa - za miękkie.
Po ostudzeniu należy mieszać i ugniatać aż do plastycznej masy.
Ciasto takie może leżeć szereg miesięcy nie psując się.

Osobiście nie podaję żadnych ciast, ale jeśli ktoś chce, to też ktoś inny wymyślił taki przepis.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lutego 2014, 14:51 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 grudnia 2007, 10:08 - ndz
Posty: 810
Lokalizacja: Krosno
Ule na jakich gospodaruję: Wkp, LN.
Miejscowość z jakiej piszesz: Krosno
[quote="LELITTA"]

Karton a'15kg x 48kg = 720kg w cenie 2400 PLN z dostawą (cena za 1kg: 3,33 pln/kg)

kontakt: Dariusz.Klonowski@diamant.pl
Proponuję pakować po 2,5-3 kg(5-6 woreczków w opakowaniu zbiorczym 15 kg.
W pasiekach mogących kupować to ciasto całymi paletami, roboczogodzina jest zbyt droga by tracić czas na przygotowywanie potrzebnych porcji z 15 kg bloku.
Wasza konkurencja ma w ofercie takie samo ciasto pakowane po 15kg jak również po 2,5 kg x5szt w opakowaniu.I sprzedaje.

_________________
Nawet najgłupsza pasja jest lepsza, niż tracenie energii na interesowanie się cudzymi sprawami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lutego 2014, 22:19 - wt 

Rejestracja: 05 sierpnia 2010, 23:29 - czw
Posty: 25
Lokalizacja: Ostrów Wlkp
Marko pisze:
Czy ktoś zimował na tym inwercie z cukru, macie jakieś informacje.

zazimowłem 80 rodzin
wszystko ok
nie skrystalizował

_________________
leszek1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lutego 2014, 23:05 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Marko pisze:
Czy ktoś zimował na tym inwercie z cukru, macie jakieś informacje.
Ale w temacie i ofercie jest ciasto w kartonach nie inwert w wiaderkach. Dwa różne produkty i tamtego ciasta nie widziałem na jesień na rynku to musi być nowy produkt na inwercie zimowałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lutego 2014, 22:16 - śr 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
Witam Wszystkich zainteresowanych Pszczelarzy.

Zdaje sobie sprawę, ze ciasto pszczele najpraktyczniej jest aplikować w małych opakowaniach 1-2kg. Aktualnie ze względu na ograniczenia czasowe podczas uruchamiania nowej linii do mas cukrowych zastosowaliśmy opakowanie typu karton a15kg, ale jesteśmy już w trakcie przetargu na maszynę do pakowania detalicznego 1,2,3kg. Zależy mi na odpowiednim wyborze dostawcy, aby wprowadzić odpowiedni produkt. Licze na podpowiedzi z sektora pszczelarskiego, które pozwolą na minimalizacje ewentualnych błędów. Cieszę się, ze ten nowy produkt podobnie, jak syrop inwertowany znalazł tak wielu chętnych do jego zastosowania. Liczę na dalszą współprace. W dniu 28 lutego do Cukrowni Glinojeck przyjeżdża grupa pszczelarzy z okolic Aleksandrowa Łódzkiego celem pokazania cukrowni, w tym linii do produkcji inwertu i fondantu pszczelego oraz warsztatów wymiany doświadczeń nt pokarmów dla pszczół. Kolejna grupa przyjeżdża w marcu z okolic Mińska Mazowieckiego. Mam nadzieje ze taka otwarta formuła będzie sprzyjała budowaniu zaufania i stanie się początkiem 'nowej jakości'.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2014, 21:32 - pn 
Polecam-y

Obrazek


Na górę
  
 
Post: 17 lutego 2014, 21:35 - pn 
Tazon pisze:
Polecam-y

:haha: :haha: :haha: My :haha: :haha: :haha:


Na górę
  
 
Post: 17 lutego 2014, 21:37 - pn 
BoCiAnK pisze:
Tazon pisze:
Polecam-y

:haha: :haha: :haha: My :haha: :haha: :haha:


a nie widzisz Y na końcu :D :haha: :haha:


Na górę
  
 
Post: 17 lutego 2014, 23:24 - pn 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
Odwróc opakowanie a zobaczysz etykietę opisująca właściwy produkt. Najważniejsze ze produkt jest odpowiedni.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2014, 23:47 - pn 
LELITTA,

Wiem, że jest etykieta ale jakoś tak mi się zdjęcie zrobiło :D


Na górę
  
 
Post: 18 lutego 2014, 21:21 - wt 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
Ciasto jest naprawdę dobre na wiosenne podkarmianie. Mam bardzo dobre sygnały od pszczelarzy z różnych regionów. Oryginalne opakowanie tez już wchodzi, gdyż potrzebowałem jego zatwierdzenia. Również proszę o wasze opinie, które pozwolą na wspólne doskonalenie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lutego 2014, 21:28 - wt 
LELITTA pisze:
które pozwolą na wspólne doskonalenie.


A jak by stworzyć ciasto pszczele z dodatkiem rapicid-u 1-2 %/kg?? wiem że nie przejdzie ale tak dla dyskusji :haha:

Albo domieszać coś takiego :mrgreen:
http://sklepprobio.pl/pl/pszczoly-/29-a ... -litr.html


Na górę
  
 
Post: 18 lutego 2014, 21:31 - wt 
LELITTA pisze:
Również proszę o wasze opinie, które pozwolą na wspólne doskonalenie.

zakupiłem ciasto z wyżej kolegą
cóż można dodać jest ładne miękkie ( czyli świeże )
z Bardzo Miłą Panią rozmawiałem i proszę Jej Przekazać Serdeczne Pozdrowienia i podziękowania za Bardzo Miłą Obsługę


Na górę
  
 
Post: 18 lutego 2014, 22:06 - wt 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
Przekaże Pozdrowienia, które również z naszej strony składamy wszystkim naszym klientom.
Ciasto wyszło takie jakie sobie wymarzyłem tylko z własnych surowców - odpowiednik ciasta miodowo pudrowego, ale ma znacznie mniejsze cząstki sacharozy, co czyni je łatwo przyswajalnymi przez pszczoły. Badania wskazują na 9 - 11 mikronów. Stałą wilgotność zapewnia inwert, a nowoczesna linia daje kremowa konsystencję oraz przeciwdziała powolnej krystalizacji.
Kolejne kroki to opakowania detaliczne oraz próby zmierzenia się ze specjalnym typem ciasta do klateczek/ulików - o wysokiej suchej substancji, ale pozwalającej na pożytek przez matki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lutego 2014, 23:07 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 grudnia 2010, 13:04 - pn
Posty: 1015
Lokalizacja: olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Tazon pisze:
A jak by stworzyć ciasto pszczele z dodatkiem rapicid-u 1-2 %/kg?? wiem że nie przejdzie ale tak dla dyskusji

totalna bzdura :shock: :shock:

_________________
Ule Langstroth, Dadant stanowią 90% uli używanych w pszczelarstwie światowym pozostałe 10%stanowią tysiące modeli i form ozdobnych. J.Guth


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lutego 2014, 23:12 - wt 
6Cichy pisze:
totalna bzdura :shock: :shock:


Ciasto z rapicidem ??? czy propozycja ??:D po wiadomo ze propozycja to bzdura i tak by nie przeszło !


Na górę
  
 
Post: 19 lutego 2014, 19:18 - śr 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
LELITTA pisze:
Przekaże Pozdrowienia, które również z naszej strony składamy wszystkim naszym klientom.
Ciasto wyszło takie jakie sobie wymarzyłem tylko z własnych surowców - odpowiednik ciasta miodowo pudrowego, ale ma znacznie mniejsze cząstki sacharozy, co czyni je łatwo przyswajalnymi przez pszczoły. Badania wskazują na 9 - 11 mikronów. Stałą wilgotność zapewnia inwert, a nowoczesna linia daje kremowa konsystencję oraz przeciwdziała powolnej krystalizacji.
Kolejne kroki to opakowania detaliczne oraz próby zmierzenia się ze specjalnym typem ciasta do klateczek/ulików - o wysokiej suchej substancji, ale pozwalającej na pożytek przez matki

to zastowaliście nanotechnologię do pudrowania cukru?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 lutego 2014, 21:39 - śr 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
Technika związana z cukrem nie stanowi dla nas tajemnic. Nano to 10 do -9
Na razie jesteśmy na 10 do -6 (mikron).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lutego 2014, 09:51 - pt 

Rejestracja: 21 stycznia 2011, 14:09 - pt
Posty: 215
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Zamówione ciasto dotarło bez przeszkód i już rozdysponowane wśród kolegów . Etykieta zastępcza przypomniała " stare czasy ".
Gdyby tak pominąć pośredników przy zakupach sprzętu .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lutego 2014, 21:05 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Marko pisze:
Jak się ociepli i zajrzysz do gniazd daj cynk czy się krystalizuje czy jest płynny. Po dziesięciu latach stosowania inwertów mam zamiar spróbować zimować na cukrze.

Nie skrystalizował, nie "zżelował", brak białych wytrąconych cząsteczek. Rodzinki b silne, aż miło popatrzeć. Ale zaznaczam, że zima ciepła.

Pozdrawiam

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 marca 2014, 15:05 - pn 

Rejestracja: 21 stycznia 2011, 14:09 - pt
Posty: 215
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
byłem w Glinojecku . Potężna firma z dużymi możliwościami .Rozmowa z p. Klonowskim bezcenna. Zapowiada się zamieszanie na rynku pokarmów dla pszczół. Nic tak dobrze nie wpływa na ceny jak konkurencja .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2014, 22:33 - czw 

Rejestracja: 25 stycznia 2009, 19:47 - ndz
Posty: 329
Lokalizacja: łowicz
adriannos pisze:
Marko pisze:
Jak się ociepli i zajrzysz do gniazd daj cynk czy się krystalizuje czy jest płynny. Po dziesięciu latach stosowania inwertów mam zamiar spróbować zimować na cukrze.

Nie skrystalizował, nie "zżelował", brak białych wytrąconych cząsteczek. Rodzinki b silne, aż miło popatrzeć. Ale zaznaczam, że zima ciepła.

Pozdrawiam

Dzięki, to już czwarta pozytywna opinia jaką słyszałem o tym produkcie mimo to mam dylemat czy zakarmić część pasieki czy iść na całość.

_________________
Zapraszam do odwiedzin:

www.pasieka-nowinski.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji