FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

FONDAT PSZCZELI
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=52&t=12701
Strona 1 z 1

Autor:  PAWEL83 [ 11 kwietnia 2014, 21:17 - pt ]
Tytuł:  FONDAT PSZCZELI

Witam czy ktoś to używał stosował jaka cena wg was? warto to zakupić? Myślę o odkładach i na pobudzenie wiosenne nie teraz już nie ale po prostu chciałbym znać waszą opinię ;] http://allegro.pl/fondant-pszczeli-15kg ... =Customers

Autor:  stolarzgrzegorz [ 11 kwietnia 2014, 22:39 - pt ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

kupiliśmy w Glinojecku dla naszego koła paletę po 50 zł/15 kg z transportem na wskazany adres.Warto kupować bez pośredników. Ciasto dłużej zachowuje konsystencje / wilgotność niż apifonda .

Autor:  keri26 [ 12 kwietnia 2014, 08:11 - sob ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

Minusem jest to, że musisz kupić minimum 750 kg
Ja natomiast zastanawiam sie, czy tym ciastem można by pierw pobudzic do czerwienia na jesień a dając więcej np. 15 kg i zakarmić na zimę?
Jest to nowy produkt i trudno powiedzieć jak na nim zimują jednak sporo tańszy od apifondy i to kusi.

Autor:  BoCiAnK [ 12 kwietnia 2014, 08:48 - sob ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

keri26 pisze:
Minusem jest to, że musisz kupić minimum 750 kg

Wcale Nie
kupiłem 300 parę kilo po tej samej cenie

Autor:  robert-a [ 13 kwietnia 2014, 21:06 - ndz ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

keri26 pisze:
Minusem jest to, że musisz kupić minimum 750 kg
Ja natomiast zastanawiam się, czy tym ciastem można by pierw pobudzić do czerwienia na jesień a dając więcej np. 15 kg i zakarmić na zimę?
Jest to nowy produkt i trudno powiedzieć jak na nim zimują jednak sporo tańszy od apifondy i to kusi.


Pobudzić do czerwienia możesz małymi dawkami syropu, ja w tamtym roku kupowałem cena u Łysonia 50 zł czy to 1 wiaderko czy 20 przezimowały a i ładnie widząc zimowe zapasy na wiosnę przez co można łatwo się ich pozbyć przez odsklepianie.

Autor:  keri26 [ 17 czerwca 2014, 00:00 - wt ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

Szukałem opinii na temat podkarmiana do zimowli fondantem. Interesuje mnie czy sprawdziłoby się podkarmianie na rozczerwienie matek. Nie ukrywam, że trochę z wygody(gdyż denerwują mnie dojazdy do pasieki co dzień lub 2-3 dni) chciałbym zastosować fondant np.: 5-10kg na rodzinę. W moich warunkach musze w lipcu już dokarmiać i zapewnić złudzenie pożytku do rozczerwienia matek na zimowe pokolenie. Jestem ciekaw waszej opinii i jak to widzą doświadczeni pszczelarze? Ciekaw jestem jeszcze czy w takiej sytuacji po pobudzaniu powinienem zakarmić inwertem, czy lepiej byłoby cukrem, a może konsekwentnie do końca fondantem? Proszę o wasze opinie i podpowiedź gdyż czas myśleć o zakupie paszy dla pszczół. Z góry dziękuję

Autor:  LELITTA [ 09 września 2014, 20:58 - wt ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

Jeżeli interesuje cię efektywność stosowania fondantu Diamant przy czerwieniu matek zadzwoń do mnie na nr 61 8463571

Autor:  LELITTA [ 09 stycznia 2015, 01:48 - pt ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

Zapraszam Wszystkich Pszczelarzy do Zakupu Fondantu Pszczelego w formie Ciasta bezpośrednio od producenta cukru firmy DIAMANT.
Produkcja w Cukrowni Glinojeck k. Warszawy.

Zanosi się kolejna zima wymagająca dokarmiania, poza tym produkcja odkładów i dlatego jako producent oferujemy Najlepsze ceny od 2,54 pln/kg (minimalna ilość w zakupie 360kg)

Najlepszy cukier, Najnowsza technologia, badania mikrobiologiczne, niski HMF, metale ciężkie i pozostałości po środkach ochrony roślin pod kontrola, nadzór weterynaryjny.
Piękne, delikatne, o odpowiedniej konsystencji ciasto!

Z pominięciem pośredników, cena gwarantowana do 31.03.15; termin przydatności ciasta: lipiec 2016

Kontakt: p Ania ; T: 61 846 35 12 (7.30-15.30) lub p Ewelina T: 61 846 35 63

Przy zakupach hurtowych poprzez związki/stowarzyszenia rabaty dla pszczelarzy i samych związków - kontakt 61 846 35 71

Autor:  CYNIG [ 09 stycznia 2015, 10:21 - pt ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

LELITTA, proszę jeszcze o informację jak to ciasto jest konfekcjonowane (przy jakiej cenie)

Pozdrawiam

Autor:  LELITTA [ 09 stycznia 2015, 11:35 - pt ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

karton 15kg
półpaleta: 24 x 15kg = 360kg

Ceny:
- 2,54 pln/kg odbiór własny
- 2,76 pln/kg loco wskazane przez klienta dla 2 półpalet (720kg)
- 3,06 pln/kg loco wskazane przez klienta dla 1 półpalety (360 kg)

zamówienia: Anna.Piwonska@diamant.pl lub Ewelina.Pijarowska@diamant.pl

pozdrawiam
Darek Klonowski

Autor:  jerzy9666 [ 09 stycznia 2015, 16:45 - pt ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

LELITTA, Witam, niby pięknie ładnie zapraszacie do zakupu ,chętnie bym również zakupił u was ciasto tylko jest jedno ale PO CO MI 360 KG .
Jest dużo małych pszczelarzy tak jak Ja ,co by kupili np.3x15kg .
Spróbujcie o nas pomyśleć ,Pozdrawiam Jurek

Autor:  LELITTA [ 09 stycznia 2015, 16:53 - pt ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

Już pomyśleliśmy i dla zakupów detalicznych otwieramy sklepik internetowy, gdzie będzie można zakupić nawet pojedyncze opakowanie każdego produktu DIAMANT.
Termin otwarcia III-IV 2015.

Autor:  jerzy9666 [ 09 stycznia 2015, 17:34 - pt ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

LELITTA pisze:
Już pomyśleliśmy i dla zakupów detalicznych otwieramy sklepik internetowy, gdzie będzie można zakupić nawet pojedyncze opakowanie każdego produktu DIAMANT.
Termin otwarcia III-IV 2015.

Dzięki ,jak będzie otwarty to proszę o jakieś namiary.

Autor:  Zenon [ 09 stycznia 2015, 18:42 - pt ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

LELITTA piszeTermin otwarcia III-IV 2015.
Jak będzie wczesna wiosna to w marcu morze być za puźno

Autor:  LELITTA [ 10 stycznia 2015, 21:26 - sob ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

www.diamant.pl

Sklepik będzie dotyczył wszystkich produktów cukrowych DIAMANT, w tym pasz dla pszczół (ciasto, inwert letni i zimowy) głównie dla obsługi detalicznej z wykorzystaniem kuriera. Terminu otwarcia się nie przyspieszy, ale....

Alternatywą jest bezpośredni kontakt z nami jak wyżej pisałem. Ma pan bardzo blisko do Góry, gdzie można towar odebrać samodzielnie w najlepszej cenie i przez cały rok.

Autor:  KNIEJA [ 10 stycznia 2015, 23:51 - sob ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

Czy mniejsze opakowania będą w ofercie np. 2kg ?

Autor:  Adam-Opole [ 10 stycznia 2015, 23:59 - sob ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

Nie widzę na stronie ciasta...

Autor:  LELITTA [ 11 stycznia 2015, 13:54 - ndz ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

Sklepik od marca poprzez strone www, pracujemy nad mniejszymi opakowaniami, z dodatkami witamin, pyłku itd. Jeśli uzyskamy satysfakcjonujący rezultat, to przekaże ta informacje.

Autor:  PasiekaMarcinkowscy [ 26 lipca 2015, 09:30 - ndz ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

. .

Autor:  henry650 [ 26 lipca 2015, 09:47 - ndz ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

LELITTA, to pracujcie dalej tylko szybciej bo w tych duzych opakowaniach to wielki nie wypal


henry

Autor:  LELITTA [ 27 lipca 2015, 21:00 - pn ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

Wyniki sprzedaży pokazują wielki sukces i to jest obiektywna ocena. Pozdrawiam wszystkich lojalnych uzytkowników

Autor:  henry650 [ 01 sierpnia 2015, 21:40 - sob ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

LELITTA, a gdzie te wyniki jakos nie widac



henry

Autor:  LELITTA [ 03 sierpnia 2015, 22:08 - pn ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

Nie zobaczysz, bo masz za mały kąt widzenia. Wystarczy, ze pszczelarze w Polsce to widza i wiedza, gdzie można kupić ten produkt od producenta.

Autor:  CarIvan [ 04 sierpnia 2015, 07:45 - wt ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

LELITTA, no i gdzie ten sklepik bo marzec minął kawał czasu temu. Na stronie nie ma żadnego produktu dla pszczół ani samego sklepiku z produktami dla pszczół też nie ma. Mam jeszcze pytanie do Ciebie (choć nie wiem czy masz w tym zakresie wiedzę) powiedz dlaczego w badanych próbach waszego inwertu wyszła zawartość soli, której być nie powinno.

Autor:  karmel [ 08 sierpnia 2015, 18:39 - sob ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

Witam CarIvan,

Może ja odpowiem na pytanie o soli w syropie inwertowanym.Przy produkcji syropów inwertowanych Diamant stosowane są surowce najwyższej jakości. Np. używana jest woda zdemineralizowana (przewodność max. 6 mikroS) oraz cukier kat. I (w marketach mamy cukier kat. II). Do inwersji (hydrolizy) sacharozy stosowane są sprawdzone enzymy (inwertazy). Proces inwersji enzymatycznej w przeciwieństwie do hydrolizy kwaśnej nie wymaga neutralizacji kwasów poprzez zastosowanie zasad. W tym drugim przypadku mamy do czynienia z reakcją:
HCl + NaOH = NaCL (sól) + H2O
Proces enzymatyczny wykorzystywany w naszej produkcji nie wymaga neutralizacji kwasu. Nie tworzy się więc sól w procesie technologicznym.

Pytanie z mojej strony brzmi: kto wykonywał analizę zawartości soli w Twoim syropie inwertowanym Diamant i jakie ilości wykrył?

Chciałem jeszcze dodać, że w trosce o zdrowie pszczół dbamy o jakość syropów inwertowanych już od pola, kontrolując stosowane przez rolnika środki ochrony roślin. Ponadto analizujemy w niezależnym laboratorium, czy pozostałości tych substancji występują w cukrze. Analiza końcowa naszych syropów obok standardowych badań fizyko-chemicznych obejmuje również skażenia mikrobiologiczne oraz zawartość pestycydów i stężenie HMF.
Pozdrawiam,
Karmel

Autor:  jino2 [ 09 sierpnia 2015, 09:48 - ndz ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

karmel, skoro tyle wiesz to wyjaśnij pomada cukrowa.

Autor:  DROBNY [ 09 sierpnia 2015, 09:53 - ndz ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

Ile kosztuje cukier pierwszej kategorii w wolnej sprzedaży Bo trochę bym go potrzebował.

Autor:  CarIvan [ 09 sierpnia 2015, 15:45 - ndz ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

karmel, analizę wykonywło laboratorium w Puławach a zawartość soli w badanej próbce wyniosła 2,078%.

Autor:  ja-lec [ 09 sierpnia 2015, 22:42 - ndz ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

CarIvan pisze:
karmel, analizę wykonywło laboratorium w Puławach a zawartość soli w badanej próbce wyniosła 2,078%.
Może dodasz skąd została wzięta ta próbka bo coś mi się wydaje że jesteś stronniczy i zachwalasz tylko jeden produkt, ciekawe dlaczego :D

Autor:  vega [ 09 sierpnia 2015, 23:39 - ndz ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

Może dlatego, że stosunek jakość/cena jest dobry?

Autor:  CarIvan [ 10 sierpnia 2015, 06:36 - pn ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

ja-lec pisze:
CarIvan pisze:
karmel, analizę wykonywło laboratorium w Puławach a zawartość soli w badanej próbce wyniosła 2,078%.
Może dodasz skąd została wzięta ta próbka bo coś mi się wydaje że jesteś stronniczy i zachwalasz tylko jeden produkt, ciekawe dlaczego :D
Próba pobrana była z kupionego wiaderka syropu Diamant, takie same próby były wykonane do Apifoodu i Apiinvertu a o stronniczości nie ma mowy, napisałem że gdyby Apiinvert był tańszy właśnie jego bym kupował dla pszczół, jak poszukasz w moich postach znajdziesz opis i porównanie pasz.

Autor:  henry650 [ 10 sierpnia 2015, 13:13 - pn ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

CarIvan, to moze umiesc wyniki tych badan bo chyba takowe masz i nikt nie bedzie ci zarzucał stronniczosci


henry

Autor:  CarIvan [ 10 sierpnia 2015, 13:23 - pn ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

henry650 pisze:
CarIvan, to moze umiesc wyniki tych badan bo chyba takowe masz i nikt nie bedzie ci zarzucał stronniczosci


henry
Musiał bym je znaleźć, badania robiłem w zeszłym roku.

Autor:  ja-lec [ 10 sierpnia 2015, 13:59 - pn ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

CarIvan pisze:
Musiał bym je znaleźć
Wiadomo że ich nie znajdziesz bo ich nigdy nie było, poza tym nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego ile to jest 2% bo na wiaderko inwertu przypadało by ponad 30dkg soli :D . Zostałeś już CAREM ale poziom pisanych postów cały czas na tym samym poziomie :haha:

Autor:  olemiodek [ 10 sierpnia 2015, 21:42 - pn ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

Stosuję pasze dla pszczół kilka lat .Nigdy nie było żadnego problemu do zeszłego roku .Sławny i tani produkt z Kłobucka pszczoły przerobiły i co ?wiosną wynosiły kryształki .Nigdy więcej tego szajsu nie kupię .W tym roku za namową grzegorzastolarza Nabyłem produkt marki Diamont na opakowaniu jest napisane pasza dla pszczół .Jeśli się producent zdecydował na umieszczenie takiego napisu to myślę że wie co robi .

Autor:  karmel [ 11 sierpnia 2015, 09:05 - wt ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

Witam jino2,
Pomada cukrowa różni się od ciasta pszczelego Diamant tym, że w składzie oprócz cukru ma syrop glukozowy na bazie skrobi. Ciasto pszczele Diamant zrobione jest z cukru I kat. i syropu inwertowanego wytworzonego metodą enzymatyczną również z cukru kat. I. Oprócz sprawdzonej jakości tego produkty zawarty w cieście inwert ma właściwości higroskopijne, które po otwarciu opakowania stopniowo upłynniają produkt, powodując że jest on bardziej dostępny dla pszczół.
Z poważaniem,
Karmel

Autor:  karmel [ 11 sierpnia 2015, 09:11 - wt ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

DROBNY pisze:
pierwszej


Cukier kat. I dostępny jest w marketach pod nazwą gruba rafinada. Niestety cena tego produktu jest dość wysoka. Poza tym są to duże kryształki cukru, które z powodu małej powierzchni trudno rozpuszczają się w wodzie ( w stosunku do standardowej wielkości kryształów).

Pozdrawiam,
Karmel

Autor:  DROBNY [ 11 sierpnia 2015, 09:27 - wt ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

Ile kosztuje kg tej grubej rafinady gdybym chciał kupić paletę

Autor:  karmel [ 11 sierpnia 2015, 10:54 - wt ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

Witam Drobny,
W sprawie grubej rafinady proszę o kontakt z Lelitą

Autor:  LELITTA [ 11 sierpnia 2015, 20:50 - wt ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

Witam Drobny
zadzwoń jutro pod numer 618 463 571

Autor:  DROBNY [ 11 sierpnia 2015, 21:17 - wt ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

A w czym problem żeby podać cenę. Może więcej chętnych będzie a może jest tak wysoka że nie warto się nim interesować.

Autor:  LELITTA [ 11 sierpnia 2015, 22:12 - wt ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

www.sklep.diamant.pl

Autor:  6Cichy [ 11 sierpnia 2015, 23:58 - wt ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

to teraz należy wytłumaczyć czym różni się kat1 od kat2 bo różnica w cenie jest znacząca

Autor:  karmel [ 12 sierpnia 2015, 15:00 - śr ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

6Cichy pisze:
to teraz należy wytłumaczyć czym różni się kat1 od kat2 bo różnica w cenie jest znacząca


Różnica między kategoriami cukru wynika z ich jakości, do określania której wykorzystuje się trzy oznaczenia: zabarwienia cukru w roztworze, barwy kryształów oraz popiołu konduktometrycznego. Parametry te są dużo niższe w przypadku cukru kat. I. Szczególowo te zagadnienia opisuje pani dr. Krystyna Lisik z Politechniki Łódzikiej (prezentacje są dostępne w internecie).
Wyprodukowanie cukru I kat. jest bardziej energochłonne stąd wyższa jego cena. Poza tym gruba rafinada, która dostępna jest w marketach jak sama nazwa wskazuje charakteryzuje się większymi kryształami niż zwykły cukier. wyprodukowanie tak dużych kryształów generuje dodatkowe koszty w produkcji.
Pozdrawiam,
Karmel

Autor:  DROBNY [ 12 sierpnia 2015, 16:10 - śr ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

Tylko ten produkt wyprodukowany niby z cukru tak specjalnie selekcjonowanego jest coś dziwnie tani. Coś chyba kity pociskacie z tym cukrem kat 1 w syropie cyfrowym. Czy aby nie jest tak że pszczelarzom mówicie to co chcą usłyszeć ( szczególnie Lelita) cukier kat 1 powyżej 4 zł produkt z niego zrobiony około 2 zł. Coś tu w kalkulacji jest nie teges.

Autor:  LELITTA [ 13 sierpnia 2015, 00:56 - czw ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

O jakości cukru nie świadczy wielkość kryształów. Poczytaj Drobny o tym w internecie, to wówczas będziemy mogli podyskutować.

Autor:  DROBNY [ 13 sierpnia 2015, 09:23 - czw ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

Ja nie piszę o kryształach tylko o cukrze kat 1 który jest drogi i trudno dostępny a produkt z niego zrobiony tani i dostępny. to albo surowiec jest jednak inny (tańszy gorszej jakości) albo tam przeginacie z ceną cukru kat 1.

Autor:  CarIvan [ 13 sierpnia 2015, 09:29 - czw ]
Tytuł:  Re: FONDAT PSZCZELI

DROBNY pisze:
to gdzie tu jest przekręt?
jeszcze nie słyszałem nigdy by z czegoś co jest trudno dostępne i drogie zrobić coś co jest tanie i łatwo dostępne bo w żaden sposób nie wyjdzie kalkulacyjne zysk dla firmy - tu jest przekręt.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/