FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 13:32 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: 25 stycznia 2016, 13:55 - pn 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2008, 23:00 - pn
Posty: 4557
Lokalizacja: stare polichno
JM pisze:
Dziadek Tombacher, "autor pracy naukowej" sobie gawędzi, śmieje się z własnych anegdotek, a nader wszystko smędzi niemiłosiernie.

W tym "niemiłosiernym smędzeniu" przekazuje równocześnie podstawową wiedzę , bez której nikt z nas nie powinien zabierać się za hodowlę pszczół . Warunki i terminy zakwitania roślin mogą być zmienne ale prawo rozwoju rodziny pszczelej jest zawsze takie samo i bez jego znajomości nie jesteśmy w stanie nim kierować . Dlatego zachęcam adeptów pszczelarstwa do uważnego wysłuchania tego "niemiłosiernego swędzenia " po raz wtóry i wyciągnięcia dla siebie wniosków .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 stycznia 2016, 14:52 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3699
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
paraglider pisze:
Dlatego zachęcam adeptów pszczelarstwa do uważnego wysłuchania tego "niemiłosiernego swędzenia " po raz wtóry i wyciągnięcia dla siebie wniosków .
Jest tam owszem co nieco treści, ale ten styl narracji, głupawe pytania kontrolne zadawane gronu poważnych słusznych już wiekiem słuchaczy, którzy widać że są nimi zażenowani i do tego ten wysoki poziom samozadowolenia wykładowcy wywołuje u mnie jakiś niesmak.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 stycznia 2016, 23:43 - czw 

Rejestracja: 18 lutego 2008, 20:26 - pn
Posty: 331
Lokalizacja: Ząbkowice Śląskie
Ule na jakich gospodaruję: wlkp 36x19
Jeśli chodzi o ciasto to mam takie pytanko: jaki termin ważności może mieć własnej roboty ciasto drożdżowo-cukrowe z dodatkiem ziół?
Pytam, bo w zeszłym roku zrobiłem go za dużo i do dziś przeleżało w piwnicy całe wiadro. Nie wiem wyrzucać to czy co. Trochę się cykam iść z tym do ula, choć organoleptycznie nie wygląda inaczej niż takie świeże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 stycznia 2016, 07:20 - pt 
Nie robiłem z dodatkiem drożdży by wiedzieć jak się zachowa po roku, robiłem miodowo-cukrowo-pyłkowe i takie podawałem również i rok później i wszystko było ok ale przechowywałem w niskiej temp zafoliowane.


Na górę
  
 
Post: 29 stycznia 2016, 07:46 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 kwietnia 2014, 23:07 - wt
Posty: 357
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
Czy do ciasta cukrowo-miodowo- pyłkowego trzeba zmielić pyłek,czy można rozpuścić w wodzie , jeżeli tak to w jaka ilość na 1 kg pyłku?

_________________
Pozdrawiam Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 stycznia 2016, 08:15 - pt 
kkrzysztof1963, do ciasta miodowo-cukrowo-pyłkowego nie dodaje się wody, pyłek mielisz, łączysz z miodem mieszasz, później dosypujesz cukier puder i ugniatasz dosypując pudru do uzyskania właściwej plastyczności ciasta.


Na górę
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji