FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
cukier królewski http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=52&t=1890 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | symeos [ 17 sierpnia 2009, 22:35 - pn ] |
Tytuł: | cukier królewski |
witam Przekazuje zasłyszaną informacje odnosnie cukru "królewski", istnieją potwierdzone informacje o złym zimowaniu rodzin na tym produkcie tzn. słabnięcie rodzin jeszcze na jesieni., prawdopodobnie chemizacja procesu technoligicznego oczyszczania produktu... czy ktoś może potwierdzic tą informację? Interesuje mnie ten temat ponieważ własnie tym produktem obecnie rozpoczołem karmienie na zimę. pozdrawiam symeos |
Autor: | stantom20 [ 17 sierpnia 2009, 22:51 - pn ] |
Tytuł: | |
Też karmie od połowy lipca królewskim i jak narazie niema nic co by mnie zaniepokoiło ale są to małe dawki rzadkiego syropu |
Autor: | marian [ 18 sierpnia 2009, 08:43 - wt ] |
Tytuł: | |
W ubiegłym roku karmiłem cukrem królewskim i było wszystko OK. |
Autor: | mariuszm [ 18 sierpnia 2009, 09:12 - wt ] |
Tytuł: | |
Z moich obserwacji wynika że bardzo lubimy panikować ,z informacji jakie były w telewizji i internecie na wiosnę tego roku to nie powinniśmy mieć problemów z wyborem paszy na jesień ,dlaczego? ano bo większość pszczół miało nie przetrwać zimy, te które przetrwały miały opaść dzięki GMO,warrozie i wirusom.Nie wiem kto ma interes w sianiu paniki ale rzeczywistość nie jest taka straszna jak ją malują .Znam wielu pszczelarzy którzy mają nawet 300 pni i nie mają takich spadków rodzin jak by wynikało z relacji telewizyjnych.Przykład na 300 rodzin 10 nie wyszło z zimowli 2008/2009 Cukrem też karmią nie wypytują czy taki czy owaki ,i tak sprzedawca nie wie co tam jest w torebce a danie na zbadanie do laboratorium jeżeli ktoś ma kilka rodzin mija się z celem ,taniej będzie zlikwidować rodziny na jesień i kupić nowe wiosną .Nasze błędy w zazimowaniu rodzin tłumaczymy wszystkim tylko nie naszą winą i być może właśnie tu jest pies pogrzebany. Pozdrawiam Mariusz |
Autor: | birkut [ 18 sierpnia 2009, 11:50 - wt ] |
Tytuł: | |
mariuszm, prawie masz racje , wszyscy by chcieli aby nam ktoś powiedział , tak ten jest dobry tym karmcie , bo zawsze byłoby na kogo winę zwalic,co do wyginiecia pszczół miałem tą przyjemnosc mocne szły do zimowli początek zimy ciepły dzien pięknie się oblatywały za dwa tyg. podobna pogoda tylko z uli nic nie wylatuje zostały puste z pełnymi ramkami pokarmu - może nie wyginęło tak dużo ale jest jednak ale, pszczelarze poprostu maja durny wstyd przyznac się ze własnie jego to spotkało bardzo duzo znam takich co poszły mu rodziny ale w opwiesciach on ma wszystko oki, |
Autor: | mariuszm [ 18 sierpnia 2009, 12:27 - wt ] |
Tytuł: | |
birkut, nawet nie chodziło mi o to żeby winę zwalić na nasze błędy co uzmysłowić nam że troszkę za bardzo siejemy panikę .Tyle mówimy o cukrze buraczanym a zastanawiam się z czego robią inwert nigdzie nie spotkałem się z czego jest robiony lecz jaki ma skład (glukoza ,fruktoza sacharoza itd)może jest robiony z tego samego cukru buraczanego który jest tak szkodliwy jeżeli podajemy go sami bez pośrednictwa sklepów pszczelarskich Pozdrawiam Mariusz |
Autor: | paraglider [ 18 sierpnia 2009, 16:36 - wt ] |
Tytuł: | |
Od lat kupuję cukier ten najtańszy i nigdy nie zastanawiałem się nad tym , czy to "królewski", "książęcy" czy jak go tam zwał i do tej pory nie było żadnych problemów. Zimowałem także na cukrze trzcinowym z równym powodzeniem. Dlatego, nie lekceważąc problemu , odnoszę się do wszystkich doniesień z dystansem. Koncentruję się raczej nad prawidłową walką z warozą w ciągu całego sezonu pszczelarskiego a nie tylko w okresie końcowym , ponieważ uważam że to ona znajduje się u podłoża wszelkich naszych niepowodzeń. Pozdrawiam. |
Autor: | symeos [ 18 sierpnia 2009, 17:14 - wt ] |
Tytuł: | |
dziekuje za opinie, osobiscie w tym roku akurat kupilem cukier krolewski i taka wiadomosc mnie doszla, ale po waszych wypowiedziach karmie dalej i jestem dobrej mysli, waroze i inne choroby trzymam krótko pozdrawiam symeos |
Autor: | johny180 [ 31 sierpnia 2009, 19:48 - pn ] |
Tytuł: | |
ja od lat karmie cukrem Królewskim i rzadko mam jakis problem z zimowlą |
Autor: | wtrepiak [ 01 września 2009, 07:45 - wt ] |
Tytuł: | |
Ja od lat karmię cukrem z marketów , jak na razie wszystko w porządku. Będąc teraz na urlopie w okolicach Suchej Beskidzkiej , rozmawiałem z pszczelarzem który twierdził że z jego koła po cukrze z marketów wygineło dużo rodzin . I że koło załatwiło w cukrowni cukier po 3.05 zł z gwarancją jakości . W TESCO jest po 2,49 tylko po 10kg na osobę . Jednago roku kupiłem trochę w LIDLU był jakiś galaretowaty po rozrobieniu z wodą . |
Autor: | birkut [ 01 września 2009, 11:15 - wt ] |
Tytuł: | |
na temat tego zakupionego w tesco a tego przez związek wypowiadał sie na tym forum bociank jezeli sie odezwie to poda link |
Autor: | Marcinluter [ 15 października 2009, 12:21 - czw ] |
Tytuł: | |
Dziś słuszałem w tv[P1] ,ż bedą kupowali 'surowy cukie trzcinowy" i go wybielali jak myślicie lepszy będzie niż buraczany?? Ale mnie troszeczke zdziwio słowo wybileany bo albo wybiela chlorkami albo wapnem ... |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |