FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Skrystalizowany pokarm
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=52&t=2734
Strona 1 z 1

Autor:  Dorota Wojtyś [ 30 kwietnia 2010, 08:53 - pt ]
Tytuł:  Skrystalizowany pokarm

Witam
Moje pytanie (jestem zielona w temacie) brzmi :
- czy pokarm zimowy który skrystalizował w ramkach (zdrowa rodzina) zostanie wykorzystany przez pszczółki czy taki plaster nadaje się tylko do przetopienia?

- jak zapobiegać krystalizacji pokarmu?

pozdrawiam

Autor:  birkut [ 30 kwietnia 2010, 09:13 - pt ]
Tytuł: 

jest zkrystalizowany pod zasklepem czy w odkrytych komórkach? jezeli tylko w komórkach sprubój dać go do gniazda do wyższej temperatury powinien zamienic sie w płynny

Autor:  entrion [ 30 kwietnia 2010, 09:35 - pt ]
Tytuł: 

ogólnie to jak nie sfermentował to sobie wyczyszczą go spokojnie

Autor:  BoCiAnK [ 30 kwietnia 2010, 10:41 - pt ]
Tytuł: 

Skrystalizowany pokarm to miód
Jeżeli masz go po zdrowych pszczołach to z powodzeniem możesz wykorzystać plastry do odkładów jako pokarmowe w ładny słoneczny dzień wystaw na chwilę na słońce ( tylko uważaj byś ich nie stopiła ) miód się rozpuści i będzie OK :wink: lub do nagrzanego pomieszczenia do 40 st C :wink:

Autor:  miły_marian. [ 01 maja 2010, 10:03 - sob ]
Tytuł: 

Każdy miód się krystalizuje jak jest naturalny. Najprendzej się krystalizuje miód rzepakowy nawociowy a naj puzniej miód akacjowy. Nawet jak niema domieszków inych nakropów to i półtora roku jest w stanjie płynnym. Zrób tak jak Bogdan ci radzi. Pozdrawiam miły_marian

Autor:  henry650 [ 01 maja 2010, 11:11 - sob ]
Tytuł: 

Dwa lata temu zakarmilem inwertem i na wiosne bylo bardzo durzo zkrystalizowanego pszczoly go niewykorzystaly tylko wyrzucly z ula niewiem co bylo powodem ale wyrzycaly wszystki zkrystalizowany



henry

Autor:  birkut [ 01 maja 2010, 12:38 - sob ]
Tytuł: 

inwert sie nie scukrzał tylko robił się z niego kadm , dlatego pewnie go wywalały

Autor:  górski_pszczelarz [ 01 maja 2010, 14:03 - sob ]
Tytuł: 

jak z inwertu moze sie kadm zrobic:D??

Autor:  Dorota Wojtyś [ 01 maja 2010, 21:53 - sob ]
Tytuł: 

Pokarm jest w zasklepionych komórkach (pszczółki zakarmiane były na zimę + nawłoć)

Autor:  birkut [ 01 maja 2010, 22:06 - sob ]
Tytuł: 

wątpie aby zasklepiony był scukrzony , ale i tak go nie odwirujesz trzeba dac do optymalnej tem jak w rodzinie jest, i tak jak admin pisze jezeli od zdrowych rodzin to wybiora mozna odsklepic i podac z boku rodziny

Autor:  anZag [ 02 maja 2010, 20:01 - ndz ]
Tytuł: 

W 2006r skrystalizowała mi część spadzi liściastej, która była zostawiona na zimę w ulach, pszczoły, wszystko skrystalizowane wyrzuciły z komórek na dennicę.

Autor:  Artur [ 02 maja 2010, 20:12 - ndz ]
Tytuł: 

W niektórych ulach po zimie zostały mi pełne plastry pokarmu.
I co ciekawe, pół plastra zasklepiona, pod zasklepem ciemny, gęst miód, mam trcou jodły i świerka w okolicy, więć może prze zimą naniosły.
Co ciekawe, druga połowa jest niezasklepiona i ten miód, czy co to jest, jest jaśniejszy i taki jakby bardziej płynny.
Co to jest przerobiony syrop, którym zakarmiałem?
Nie wiem co z tym zrobić, wywirować i pomieszać z tym spadziowym?
Ten niezasklepiony nie jest może np. sfermentowany?
Proszę o porady bardziej doświadczonych kolegów :D

Autor:  birkut [ 02 maja 2010, 20:59 - ndz ]
Tytuł: 

zostaw podkarmisz odkłady

Autor:  Pawełek. [ 02 maja 2010, 21:03 - ndz ]
Tytuł: 

chcesz wiedzieć czy nie jest sfermentowany?? spróbuj go a się dowiesz, po smaku poznasz, albo przechyl ramkę i strzepnij, jak się wyleje to się nie nadaje.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/