FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Skrystalizowany pokarm http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=52&t=2734 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Dorota Wojtyś [ 30 kwietnia 2010, 08:53 - pt ] |
Tytuł: | Skrystalizowany pokarm |
Witam Moje pytanie (jestem zielona w temacie) brzmi : - czy pokarm zimowy który skrystalizował w ramkach (zdrowa rodzina) zostanie wykorzystany przez pszczółki czy taki plaster nadaje się tylko do przetopienia? - jak zapobiegać krystalizacji pokarmu? pozdrawiam |
Autor: | birkut [ 30 kwietnia 2010, 09:13 - pt ] |
Tytuł: | |
jest zkrystalizowany pod zasklepem czy w odkrytych komórkach? jezeli tylko w komórkach sprubój dać go do gniazda do wyższej temperatury powinien zamienic sie w płynny |
Autor: | entrion [ 30 kwietnia 2010, 09:35 - pt ] |
Tytuł: | |
ogólnie to jak nie sfermentował to sobie wyczyszczą go spokojnie |
Autor: | BoCiAnK [ 30 kwietnia 2010, 10:41 - pt ] |
Tytuł: | |
Skrystalizowany pokarm to miód Jeżeli masz go po zdrowych pszczołach to z powodzeniem możesz wykorzystać plastry do odkładów jako pokarmowe w ładny słoneczny dzień wystaw na chwilę na słońce ( tylko uważaj byś ich nie stopiła ) miód się rozpuści i będzie OK ![]() ![]() |
Autor: | miły_marian. [ 01 maja 2010, 10:03 - sob ] |
Tytuł: | |
Każdy miód się krystalizuje jak jest naturalny. Najprendzej się krystalizuje miód rzepakowy nawociowy a naj puzniej miód akacjowy. Nawet jak niema domieszków inych nakropów to i półtora roku jest w stanjie płynnym. Zrób tak jak Bogdan ci radzi. Pozdrawiam miły_marian |
Autor: | henry650 [ 01 maja 2010, 11:11 - sob ] |
Tytuł: | |
Dwa lata temu zakarmilem inwertem i na wiosne bylo bardzo durzo zkrystalizowanego pszczoly go niewykorzystaly tylko wyrzucly z ula niewiem co bylo powodem ale wyrzycaly wszystki zkrystalizowany henry |
Autor: | birkut [ 01 maja 2010, 12:38 - sob ] |
Tytuł: | |
inwert sie nie scukrzał tylko robił się z niego kadm , dlatego pewnie go wywalały |
Autor: | górski_pszczelarz [ 01 maja 2010, 14:03 - sob ] |
Tytuł: | |
jak z inwertu moze sie kadm zrobic:D?? |
Autor: | Dorota Wojtyś [ 01 maja 2010, 21:53 - sob ] |
Tytuł: | |
Pokarm jest w zasklepionych komórkach (pszczółki zakarmiane były na zimę + nawłoć) |
Autor: | birkut [ 01 maja 2010, 22:06 - sob ] |
Tytuł: | |
wątpie aby zasklepiony był scukrzony , ale i tak go nie odwirujesz trzeba dac do optymalnej tem jak w rodzinie jest, i tak jak admin pisze jezeli od zdrowych rodzin to wybiora mozna odsklepic i podac z boku rodziny |
Autor: | anZag [ 02 maja 2010, 20:01 - ndz ] |
Tytuł: | |
W 2006r skrystalizowała mi część spadzi liściastej, która była zostawiona na zimę w ulach, pszczoły, wszystko skrystalizowane wyrzuciły z komórek na dennicę. |
Autor: | Artur [ 02 maja 2010, 20:12 - ndz ] |
Tytuł: | |
W niektórych ulach po zimie zostały mi pełne plastry pokarmu. I co ciekawe, pół plastra zasklepiona, pod zasklepem ciemny, gęst miód, mam trcou jodły i świerka w okolicy, więć może prze zimą naniosły. Co ciekawe, druga połowa jest niezasklepiona i ten miód, czy co to jest, jest jaśniejszy i taki jakby bardziej płynny. Co to jest przerobiony syrop, którym zakarmiałem? Nie wiem co z tym zrobić, wywirować i pomieszać z tym spadziowym? Ten niezasklepiony nie jest może np. sfermentowany? Proszę o porady bardziej doświadczonych kolegów ![]() |
Autor: | birkut [ 02 maja 2010, 20:59 - ndz ] |
Tytuł: | |
zostaw podkarmisz odkłady |
Autor: | Pawełek. [ 02 maja 2010, 21:03 - ndz ] |
Tytuł: | |
chcesz wiedzieć czy nie jest sfermentowany?? spróbuj go a się dowiesz, po smaku poznasz, albo przechyl ramkę i strzepnij, jak się wyleje to się nie nadaje. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |