Zastosowanie ziół i wyciągów (wywarów ziołowych ) już w 50 latach opisywał Austryjacki pszczelarz Sklenar – Słynne herbatki Sklenara dodawane do karmienia na zimę .O olejkach eterycznych wspominano w czasopiśmie Pszczelarstwo kilkakrotnie (odszukam skopiuję) U nasw Polsce najlepszym przykładem zastosowania ziół i wywarów które można zastąpić olejkami eterycznymi jest książka ; Tradycyjne i nowoczesne metody leczenia chorób pszczelich „Zioła dla pszczół i ludzi autora Kazimierza Żółtego z Krakowa i wiele innych książek tego samego autora . Ja stosuje zioła i olejki eteryczne od kiedy zajmuje się pszczółkami.w Pszczelarzu wyczytałem o zastosowaniu zioła jakim jest Skrzyp Polny zadzwoniłem do autora tekstu zasięgnąć wiece informacji poczym dostosowałem się do jego zaleceń jestem mu do dziś wdzięczny za to bo Grzybica dla mnie nie istnieje Skrzyp dodaje co roku do pierwszej dawki syropu który pszczoły ułożą najwyżej w ramkach i będą go jeść na wiosnę gdzie wiosna zazwyczaj jest przeplatana deszczami i chłodami . Ktoś kiedyś na innym z forum napisał że Bocian poi pszczoły Anyżówka to prawda Olejek Anyżowy podany do ciasta na wiosnę Ale i też do syropu zimowego 20 kropli na litr likwiduje Spory Nosemozy bodaj 2 lata temu opisywano to w Pszczelarzu jest to tańszy i mniej pracochłonny lek od robienia nalewki Czosnkowo Spirytusowej jaką dawniej stosowałem do karmienia Jesiennego jak i pobudzania wiosennego
Kobylak (szczaw pospolity) – jako zioło stosuje się do zakarmiania jesiennego i oprysku chorych rodzin do leczenia nosemozy choroby majowej( biegunek).
5. Piołun- jako wywar z ziół stosowany przy biegunkach nosemozie wspomaga zwalczanie varrozy stosuje się go do zakarmiania zimowego lub opryskiem zadkim syropem chorych rodzin.
. Dziurawiec zwyczajny- wykazuje działanie rozkurczowe żołądkowe przyśpiesza trawienie pyłku pszczelego działa łagodząco na układ trawienny.
. Skrzyp polny- jako zioło działa skutecznie na choroby grzybiczne, stosuje się do opryskiwania chorych rodzin pszczelich lub zakarmiania zimowego.
Pokrzywa zwyczajna i wiele innych które zapobiegają chorobą
Dawkowanie wszystkich ziół 50 g na 25l syropu.
Teraz w Sklepie Łysonia można dostać specjalną mieszankę Opakowanie wystarcza na przygotowanie 15 l syropu i zapobiega Nosemozie i Biegunce pomaga też w zwalczaniu Varoozy