FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

cukier Deustche z dodatkiem 50 procent sacharyny
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=52&t=4283
Strona 1 z 1

Autor:  Beemaster68 [ 27 lutego 2011, 19:28 - ndz ]
Tytuł: 

Witam myślę że ten cukier Deustche z dodatkiem 50 procent sacharyny nie jest za odpowiednim pokarmem dla pszczół.

Autor:  singer [ 03 kwietnia 2011, 09:04 - ndz ]
Tytuł: 

A który cukier jest dobry dla pszczół, w Polsce też takiego nie ma.

Autor:  KOBER [ 03 kwietnia 2011, 13:28 - ndz ]
Tytuł: 

Ogólnie cukier jak myslicie szkodzi pszczołom? Miałem w tym roku dziwne wrazenie ,ze po zakarmieniu pszczół na zime rodziny osłabły , poddałem w miedzy czasie paski takticu ,ale skoro stosujecie ten srodek i pszczoly maja sie wam dobrze to juz pozostaje mi tylko cukier. Kw.szczawiowy dawałem w pazdzierniku ,ale juz wtedy nie bylo pszczol w ulach czyli kw szcz. odpada.

Autor:  singer [ 03 kwietnia 2011, 19:56 - ndz ]
Tytuł: 

Zrobiłem gruntowny przegląd uli i stwierdziłem ,ze syrop od Łysonia się w 90% skrystalizował, z czego wynika że nawet gotowy pokarm dla pszczół jest do D... .
Zastanawiam się czy w Polsce można jeszcze kupić dobry cukier dla pszczół nie czyszczony solą.

Autor:  SKapiko [ 03 kwietnia 2011, 21:22 - ndz ]
Tytuł: 

apifortuna zawiera oprócz maltozy maltitriosę a to jest już trój cukier składający się z trzech glukoz i jeśli pszczoły przerabiały ten syrop to w zapasie było za dużo glukozy i pokarm zimowy uległ krystalizacji

Autor:  kazik11 [ 04 kwietnia 2011, 05:14 - pn ]
Tytuł: 

Sacharyna nie jest cukrem-tylko słodzikiem, a więc nie nadaje się do karmienia pszczół.
W Polsce już nie ma cukru produkowanego-oczyszczanego wapnem, ponoć w Czechach jedna cukrownia produkuje taki cukier dla pszczelarzy. Nie wiem jak na Ukrainie czy oprócz niemieckich cukrowni mają jeszcze swoje cukrownie ze stara technologia.
To że pszczoły zniknęły w czasie karmienia-mimo walki z warrozą, to nie koniecznie wina cukru czy syropu. Mało się pisze o nozemie II typu-tzw sucha.Zamiast biegunki pszczoła jest wyniszczana od środka bezobjawowo.Chora pszczoła wylatuje z ula i nie wraca.Przy dużym nasileniu tej choroby w ulu zostają zapasy, czerw w różnym wieku , pusty ul i nic nie widać pod wylotkiem.

Autor:  Zdzisław. [ 04 kwietnia 2011, 10:12 - pn ]
Tytuł: 

Typowe objawy depopulacji rodziny CDS,kombinacja czynników środowiskowych i chorobowych.

Autor:  lelo1i5 [ 30 czerwca 2011, 16:05 - czw ]
Tytuł:  Co sądzicie o cukrze z czciny cukrowej do zakarmienia zimowe

Koledzy tak jak w temacie, znajomy może mi przywieźć kg cukru z czciny cukrowej po 3 zł, czy on się nadaje dla naszych dziewczyn? Proszę o opinię. Pozdrawiam

Autor:  henry650 [ 30 czerwca 2011, 18:46 - czw ]
Tytuł: 

W ubiegłym roku karmiłem pszczółki tylko cukrem z trzciny cukrowej pszczółki wyszły super ale to jest w UK nie w Polsce ,tutaj zakarmiłem cukrem buraczanym i tez było ok ale cena cukru spada jest juz 3.35 wiec mysle ze jeszcze poszybuje w dół



henry

Autor:  lelo1i5 [ 30 czerwca 2011, 19:07 - czw ]
Tytuł: 

Henry, najgorsze jest to że info o tym cukrze to przywędrowało przez kilka osób do mnie, nie wiem z jakiej cukrowni ani żadnych informacji. Jak taki cukier sprawdzić? czy nie zaszkodzi pszczółkom ? Za dużo niewiadomych... boje się brać z takie niepewnego źródła, mam swoje 7 rodzinek i chcę by mi do wiosny przeżyły. Może się mylę, poradźcie koledzy.
Pozdrawiam

Autor:  polbart [ 30 czerwca 2011, 19:44 - czw ]
Tytuł: 

Beemaster68 pisze:
Witam myślę że ten cukier Deustche z dodatkiem 50 procent sacharyny nie jest za odpowiednim pokarmem dla pszczół.


Masz rację

Autor:  polbart [ 30 czerwca 2011, 19:48 - czw ]
Tytuł: 

Karmie od wielu lat na zime syropem z Cargilla lub cukrem z polskich cukrowni i jest ok, pomimo ze i jeden i drugi pokarm nie raz sie skrystalizuje ale nie w takim stopniu zeby zaszkodził pszczołom. Ważna jest siła zazimowanej rodziny, która po zaprószeniu zimowego pokarmu nektarem z gorczycy i jego skrystalizowaniu i tak da sobie z nim radę. Nawiasem mówiąc cukier skąd by nie kupic jest coraz gorszy, nawet i z polskich cukrowni.

Autor:  polbart [ 30 czerwca 2011, 19:49 - czw ]
Tytuł: 

henry650 pisze:
W ubiegłym roku karmiłem pszczółki tylko cukrem z trzciny cukrowej pszczółki wyszły super ale to jest w UK nie w Polsce ,tutaj zakarmiłem cukrem buraczanym i tez było ok ale cena cukru spada jest juz 3.35 wiec mysle ze jeszcze poszybuje w dół



henry


W Anglii tak, w Polsce odpada.

Autor:  BoCiAnK [ 30 czerwca 2011, 20:42 - czw ]
Tytuł: 

lelo1i5 pisze:
Koledzy tak jak w temacie, znajomy może mi przywieźć kg cukru z czciny cukrowej po 3 zł, czy on się nadaje dla naszych dziewczyn? Proszę o opinię. Pozdrawiam

Z tego co czytałem zalecany jest do pasiek ekologicznie prowadzonych Nigdy nim nie karmiłem bo cena jego była 3 krotnie większa niż buraczanego
Może warto zapoznać się z jego pochodzeniem ;-) bo cena atrakcyjna a i innych dodatków w postaci zapraw nasion też nie ma ;-)

Autor:  BoCiAnK [ 30 czerwca 2011, 20:47 - czw ]
Tytuł: 

Dokarmianie pszczół
Według wymogów ustanowionych w ustawodawstwie wspólnotowym do 24.08.2002 roku dopuszczone było karmienie rodzin pszczelich cukrem bez certyfikacji po uzyskaniu na to zezwolenia. Od tego terminu Rozporządzenie unijne mówi, że zadaniem Ministerstw Rolnictwa w poszczególnych krajach jest wydawanie rozporządzeń odnośnie karmienia pszczół w pasiekach ekologicznych wyłącznie ekologicznym cukrem. Cukier taki może być wyprodukowany z trzciny cukrowej albo z buraków cukrowych. Użyte do produkcji cukru buraki muszą również pochodzić z ekologicznej produkcji roślinnej. Ponadto w procesie produkcyjnym cukru, związki używane podczas jego ekstrakcji muszą również być ekologiczne.
Dokarmianie pszczół miodem ekologicznym
Dokarmianie pszczół miodem ekologicznym
Do dokarmiania pszczół można także używać miodu ekologicznego. We Włoszech istnieje projekt dekretu ministerialnego mówiący, że jednostki certyfikujące będą mogły wydawać zezwolenia na dokarmianie.

Rozporządzenie unijne zezwala, poza używaniem cukru ekologicznego, na dokarmianie pszczół melasą z produkcji ekologicznej niezależnia jakie rasy pszczół są utrzymywane. Ten punkt Rozporządzenia jest wart dalszej dyskusji i szczegółowej analizy specjalistów dlatego, że melasa zawiera dużą ilość składników mineralnych i uważa się powszechnie iż jest bardziej szkodliwa dla pszczół niż miód spadziowy, który w żadnym wypadku nie może pozostawać w plastrach podczas zimowania rodzin i sytuacja taka może prowadzić do osypywania się rodzin pszczelich.
http://www.hodowle.eu/293_Dokarmianie_pszczol.html

Autor:  polbart [ 30 czerwca 2011, 21:02 - czw ]
Tytuł: 

Bogus, jaki ekologiczny cukier? - chyba się zleję. Juz kiełki ekologiczne okazały sie przyczyna smierci wielu osób, chodź i tak jest to wykręt bo ile osób wpiernicza kiełki a ile ogórki. Jakoś trzeba było sprawę załatwic i udupić maleńki rynek a nie ogromny. :do bani: Jedź do Raichu na szpargiel, truskawki albo borówkę amerykańska na zbiory, zobaczysz ekologię. Właściciel na wstepie ostrzega pracowników, zeby czasem nie konsumowali tego co zbieraja. :leży_uśmiech: Jak sie zdecydujesz to tylko se weź ze soba
beczke swojego miodu. :oczko:

Autor:  henry650 [ 30 czerwca 2011, 21:11 - czw ]
Tytuł: 

polbart cukier jaki uzywałem w Angli ,to cukier czcinowy ale biały nie ciemny wiec myslę ze w polsce bylby ok mysle ze sprubuje zakarmic kilka rodzin na zime


henry

Autor:  polbart [ 30 czerwca 2011, 21:19 - czw ]
Tytuł: 

henry650 pisze:
polbart cukier jaki uzywałem w Angli ,to cukier czcinowy ale biały nie ciemny wiec myslę ze w polsce bylby ok mysle ze sprubuje zakarmic kilka rodzin na zime


henry


Zakarm białym trzczinowym w Polsce. Przeczyści Ci pszczółki nie przerywajac im snu :leży_uśmiech: w lecie mozesz odkładom dawać albo w okresach bezpożytkowych, w Anglii mają częste obloty zimowe, w Polsce rozwali im w zime jelita.

Autor:  BoCiAnK [ 30 czerwca 2011, 21:44 - czw ]
Tytuł: 

polbart pisze:
Bogus, jaki ekologiczny cukier? - chyba się zleję.

Przecież ja tego co zacytowałem nie wymyśliłem tylko znawcy podałem tam link
gdyby to był faktycznie cukier trzcinowy to co kol lelo1i5 podaje to warto by się zastanowić przecież Trzciny nie opryskują na Kubie czy Afryce :leży_uśmiech:
nawet nie wiem gdzie trzcinę hodują :leży_uśmiech: u mnie w sklepie kilo takiego rarytasu to cena prawie 7 zł

Autor:  polbart [ 30 czerwca 2011, 21:55 - czw ]
Tytuł: 

BoCiAnK pisze:
polbart pisze:
Bogus, jaki ekologiczny cukier? - chyba się zleję.

Przecież ja tego co zacytowałem nie wymyśliłem tylko znawcy podałem tam link
gdyby to był faktycznie cukier trzcinowy to co kol lelo1i5 podaje to warto by się zastanowić przecież Trzciny nie opryskują na Kubie czy Afryce :leży_uśmiech:
nawet nie wiem gdzie trzcinę hodują :leży_uśmiech: u mnie w sklepie kilo takiego rarytasu to cena prawie 7 zł


To tak jakbys podkarmił miodem spadziowym na zime.

Autor:  BoCiAnK [ 30 czerwca 2011, 22:08 - czw ]
Tytuł: 

polbart pisze:
To tak jakbys podkarmił miodem spadziowym na zime.

Ze jest mało Czysty ;-) Spadź zawiera popioły i to podobno zalega w jelitach
Ja od 25 lat dodaje zioła te też podobno zalegają :leży_uśmiech: jak do dziś strat z tego powodu nie miałem
:oczko:

Autor:  polbart [ 30 czerwca 2011, 22:10 - czw ]
Tytuł: 

BoCiAnK pisze:
polbart pisze:
To tak jakbys podkarmił miodem spadziowym na zime.

Ze jest mało Czysty ;-) Spadź zawiera popioły i to podobno zalega w jelitach
Ja od 25 lat dodaje zioła te też podobno zalegają :leży_uśmiech: jak do dziś strat z tego powodu nie miałem
:oczko:


Przewiozłem sie nie tylko ja, ale i wielu pszczelarzy wiele lat temu zakarmiając cukrem trzcinowym na zime. Nie ma co kombinować.

Autor:  Szczupak [ 30 czerwca 2011, 22:15 - czw ]
Tytuł: 

A kto coś wie o paszy dla pszczół APIFUD Orion Rzs czestochowa

jest to pasza z pszenicy ponoć
Czy można na tym zimować pszczoły
bo po 3 złote za kil jest to przez związek

Autor:  polbart [ 30 czerwca 2011, 22:18 - czw ]
Tytuł: 

Szczupak pisze:
A kto coś wie o paszy dla pszczół APIFUD Orion Rzs czestochowa

jest to pasza z pszenicy ponoć
Czy można na tym zimować pszczoły
bo po 3 złote za kil jest to przez związek


dziesiec lat temu juz zimowałem na syropie z pszenicy z Cargila, i było ok i teraz jest tez ok
:oczko:
pozdro

Autor:  albert [ 30 czerwca 2011, 22:31 - czw ]
Tytuł: 

Szczupaku tu też masz po 3zł http://www.holgerfood.pl/ sprawdzone przez parę lat zamawiasz całą paletę 660kg i ci na plac za tą cenę przywożą

Autor:  kazik11 [ 01 lipca 2011, 04:54 - pt ]
Tytuł: 

Szczupak pisze:
A kto coś wie o paszy dla pszczół APIFUD Orion Rzs czestochowa

jest to pasza z pszenicy ponoć
Czy można na tym zimować pszczoły
bo po 3 złote za kil jest to przez związek

Apifood jest niezły, zimowałem na nim.
Nie robi się z niego na wiosnę beton-jak z poprzednich syropów.
Jak dotychczas nie zawierał nadmiaru kwasów lub innych zanieczyszczeń produkcyjnych.
W hurcie chyba 2,90 /kg

Autor:  polbart [ 01 lipca 2011, 06:54 - pt ]
Tytuł: 

Dobrze jest sprowadzać na koło pszcelarskie bo całe cysterny chodzą już chyba po 2,30 za kg.

Autor:  BoCiAnK [ 01 lipca 2011, 09:00 - pt ]
Tytuł: 

kazik11 pisze:
Apifood jest niezły, zimowałem na nim.
Nie robi się z niego na wiosnę beton-jak z poprzednich syropów.

Dobrze wiedzieć bo mam go zamiar kupić
Mam pytanko Czy wieka mają już gotowe otwory - ???
pod nalepką ? aby zerwać i obrócić całe 14 kg ;-)

Autor:  jv2m [ 01 lipca 2011, 10:56 - pt ]
Tytuł: 

cytuje otrzymaną odpowiedz z Holgera;''
Obecnie sprzedajemy syrop pszczelarski w cenie 3 zł/kg brutto z dostawa na miejsce. Przy odbiorze własnym 2,90zł/kg, a odbiór własny w opakowaniach klienta 2,75zł/kg. Ceny te obowiązują od początku czerwca i będą obowiązywać przez najbliższe dwa miesiące. W załączniku znajdzie Pan aktualną specyfikację na syrop, dodam że od września zeszłego roku sprzedajemy syrop produkcji francuskiej, z którego pszczelarze z Wielkopolski są bardziej zadowoleni. Bardzo dobrze wytrzymuje ujemnie temperatury, co ułatwia jego magazynowanie w czasie zimy.

W razie jakichkolwiek pytań proszę dzwonić.

Pozdrawiam



Konrad Jakowyszyn
Audytor wewnętrzny
Holger Food Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 17
62-031 Luboń
''
natomiast Orion sprzedaje syrop z Cargilla , tym syropem handlował w ubiegłym roku Hollger,
odpowiem za kolegę ; w wiaderkach z Hollgera nie ma otworów , w Orionie również

Autor:  krzysglo [ 02 lipca 2011, 11:15 - sob ]
Tytuł: 

albert pisze:
Szczupaku tu też masz po 3zł http://www.holgerfood.pl/ sprawdzone przez parę lat zamawiasz całą paletę 660kg i ci na plac za tą cenę przywożą

Obecnie, nie jest to ten sam syrop co kilka lat temu. Zmienili dostawcę.
Nie jest to już Cargil tylko Francja (ale nie wiadomo jaki producent) ?

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/