FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
cukier 100 procent z buraka http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=52&t=4284 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Beemaster68 [ 27 lutego 2011, 19:30 - ndz ] |
Tytuł: | |
Czy ktoś wie gdzie kupić cukier 100 procent z buraka cukrowego nie wybielany chemicznie? |
Autor: | Mariusz197203 [ 27 lutego 2011, 20:34 - ndz ] |
Tytuł: | |
Beemaster68, poco ci ten cukier teras prawie każdy stosuje paszę pszczoły tego nie przerabiają ![]() ![]() |
Autor: | SKapiko [ 27 lutego 2011, 20:41 - ndz ] |
Tytuł: | |
takiego cukru nie ma, kiedyś był wybielany wapnem a w tej chwili do tego używają chlorek czy może chloran sodu tego nie pamiętam |
Autor: | Mariusz197203 [ 27 lutego 2011, 21:01 - ndz ] |
Tytuł: | |
To co ja słyszałem to teras używają soli dla ludzi jest ok ale dla pszczół ![]() ![]() |
Autor: | BoCiAnK [ 27 lutego 2011, 21:17 - ndz ] |
Tytuł: | |
Mariusz197203 pisze: Beemaster68, poco ci ten cukier teras prawie każdy stosuje paszę pszczoły tego nie przerabiają
![]() ![]() Każdy Nie znaczy wszyscy ![]() ![]() |
Autor: | SKapiko [ 27 lutego 2011, 21:19 - ndz ] |
Tytuł: | |
no właśnie a to jest chlorek sodu ta cała sól i nie wiadomo ile pozostałości tej soli w cukrze jest |
Autor: | Zdzisław. [ 27 lutego 2011, 21:53 - ndz ] |
Tytuł: | |
Wynalazkami karmie z konieczności tzn.przy póznych pożytkach,ulikach wesełnych itp. Cukrem [syropem] całą reszte,co prawda wystraszony publikacjami prasowymi kupuje cukier z różnych cukrowni,tak na wszelki wypadek,opisywane zabójcze działanie cukru uważam za f a k t medialny,zniechęcający do jego stosowania i tyle. Trzeba gdzieś upchać na rynku izolukozy które są odpadem produkcyjnym,do niedawna utylizowanym gdy nałożono ograniczenia eksportowe wewnątrzunijne. Jeżeli winny jest cukier to może jego mała dawka. To dlaczego rodziny zakarmiane izoglukozą czy inwertem tak samo się osypują. Myśle że wpuszczono nas Koledzy w kanał,cobyśmy nie zrobili,to zawsze będziemy placili i to drogo,czy za cukier,czy też za ''pasze'' a te powinny być znacząco tańsze od cukru. |
Autor: | anZag [ 28 lutego 2011, 00:42 - pn ] |
Tytuł: | |
Zdzisław pisze: Wynalazkami karmie z konieczności tzn.przy póznych pożytkach,ulikach wesełnych itp.
Cukrem [syropem] całą reszte,co prawda wystraszony publikacjami prasowymi kupuje cukier z różnych cukrowni,tak na wszelki wypadek,opisywane zabójcze działanie cukru uważam za f a k t medialny,zniechęcający do jego stosowania i tyle. Trzeba gdzieś upchać na rynku izolukozy które są odpadem produkcyjnym,do niedawna utylizowanym gdy nałożono ograniczenia eksportowe wewnątrzunijne. Jeżeli winny jest cukier to może jego mała dawka. To dlaczego rodziny zakarmiane izoglukozą czy inwertem tak samo się osypują. Myśle że wpuszczono nas Koledzy w kanał,cobyśmy nie zrobili,to zawsze będziemy placili i to drogo,czy za cukier,czy też za ''pasze'' a te powinny być znacząco tańsze od cukru. Dokładnie się zgadzam z tym co Napisałeś. |
Autor: | Zielony [ 28 lutego 2011, 14:30 - pn ] |
Tytuł: | |
Jeśli cukier jeszcze troche podrożeje to bedzie sie bardziej opłacało zimować na miodzie. Ewentualnie na soku brzozowym ![]() |
Autor: | Witamina [ 28 lutego 2011, 15:14 - pn ] |
Tytuł: | |
I tyle w temacie http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=ww14.txt 200 tyś ton mamy mniejszy limit produkcyjny niż zapotrzebowanie i tak od 2-3 lat ![]() Pozdr Witamina |
Autor: | Sajan [ 28 lutego 2011, 15:20 - pn ] |
Tytuł: | |
Tak się zastanawiam nad syropem z buraków cukrowych, tylko słaba wydajność z 100kg , ale pewność bym miał że czysty w 100%. Z tym , że to tylko dla takich małych hobbystów jak ja . http://rozanski.li/?p=380 Melasa – melasse i syrop buraczany Melasa jest to produkt uboczny powstający podczas wytwarzania cukru z trzciny lub buraków cukrowych. Zawiera 58-60% cukru (melasa spożywcza, lepszej jakości lub 42-50% cukru – melasa gorszej jakości, paszowa) i składniki azotowe, sole kwasów i zasad utrudniające dalszą krystalizację cukru. Jest to odciek otrzymywany po odwirowaniu wykrystalizowanego cukru z zagęszczonego soku buraczanego. Ma postać gęstej brunatnej lub brunatno-czarnej masy o słodkim smaku i karmelowym zapachu. Ze 100 kg buraków otrzymuje się około 2,5-4 kg melasy. Melasa od zawsze była wykorzystywana jako pokarm, do słodzenia, żywienia zwierząt (pasza), do aromatyzowania i barwienia wódek, whisky, rumu, wyrobu syropów. Była również składników niektórych leków (dla poprawienia smaku, zapachu i barwy). Ważny surowiec do przeprowadzania licznych fermentacji (pożywka, źródło substratów), np. przy produkcji fermentacyjnej kwasu mlekowego, cytrynowego, kwasu glutaminowego, mrówkowego, masłowego, gliceryny, mannitolu, sorbitolu. Melasa zawiera oprócz cukru, betainę, białka (1,9-2%), tłuszcze (0,2%), kwasy organiczne, wapń (596 mg/100 g), magnez (197 mg/100 g), potas (2421 mg/100 g), żelazo (21-22 mg/100 g), witaminę B6 (0,3 mg/100 g). Pokrewnym produktem jest syrop buraczany, barwy brązowej o następujących właściwościach: # energia: 1223KJ/288 Kcal # białka: 2,3 g/100 g # cukry: 68-70 g/100 g # tłuszcze: <0,1 g # żelazo: 23 mg/100 g # magnez: 90 mg/100 g Syrop buraczany to zagęszczony (odparowany) sok z buraków cukrowych. Zarówno melasa jak i cukier buraczany zawierają głównie sacharozę (disacharyd zbudowany z glukozy i fruktozy), fruktozę (monosacharyd) i rafinozę (trisacharyd zbudowany z fruktozy, galaktozy i glukozy). Zarówno melasa, jak i syrop buraczany są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Są to surowce energetyczne oraz wzmagające działanie wykrztuśne i wzmacniające olejków eterycznych i wyciągów wodnych oraz alkoholowych z ziół. |
Autor: | Jarosław Drozd. [ 28 lutego 2011, 18:05 - pn ] |
Tytuł: | |
Witamina pisze: 200 tyś ton mamy mniejszy limit produkcyjny niż zapotrzebowanie i tak od 2-3 lat
Dawniej to sie nazywało "gospodarka centralnie sterowana". Do czego to prowadzi - większość przeżyła w latach '80tych, ale to było na skalę lokalną. Teraz eksperymentujemy na skalę europejską... |
Autor: | Mariusz197203 [ 28 lutego 2011, 18:43 - pn ] |
Tytuł: | |
BoCiAnK To że pszczoły padły , to nie znaczy że to była wina paszy . Zależy w dużej mierze od typu ula i jak były za zimowane,bo i na syropie z cukru też padały pszczoły. |
Autor: | johny180 [ 28 lutego 2011, 19:50 - pn ] |
Tytuł: | |
a co ma typ ula do padania pszczół? |
Autor: | Mariusz197203 [ 28 lutego 2011, 20:09 - pn ] |
Tytuł: | |
Gdybyś wiedział to byś nie zadawał pytań |
Autor: | BoCiAnK [ 28 lutego 2011, 21:29 - pn ] |
Tytuł: | |
Mariusz197203 pisze: BoCiAnK
To że pszczoły padły , to nie znaczy że to była wina paszy . Zależy w dużej mierze od typu ula i jak były za zimowane,bo i na syropie z cukru też padały pszczoły. Kolego wybacz ale widziałem te ramki pszczoły by musiały mieć widiowe zęby żeby ugryź skrystalizowaną jak szkło paszę |
Autor: | Mariusz197203 [ 01 marca 2011, 07:58 - wt ] |
Tytuł: | |
Nie będę się sprzeczał może zależy od paszy ja stosuję inie na rzekam są tacy co gotową paszę jeszcze rozćięczają z wodą według ciebie to co się stało z paszą ![]() ![]() |
Autor: | sławek k.. [ 01 marca 2011, 08:30 - wt ] |
Tytuł: | |
Sajan pisze: Tak się zastanawiam nad syropem z buraków cukrowych,
Jeśli mówimy o tym że cukier może być czymś,,wybielany" to właśnie te pozostałości znajdą się w melasie.Melasa to odpad z cukrowni-syrop z którego nie da się wykrystalizować (ekonomia)cukru. Może z trzciny smakuje lepiej -z buraków nie polecam. |
Autor: | Mariusz197203 [ 01 marca 2011, 08:41 - wt ] |
Tytuł: | |
sławek k., Ja pisałem o paszach ze zbóż jest to dla pszczół a nie do przemysłu spożywczego ![]() ![]() |
Autor: | polbart [ 01 marca 2011, 09:26 - wt ] |
Tytuł: | |
Ja od wielu lat do podkarmiania na zimę, stosuje syrop dla przemysłu spożywczego z Cargilla - C*SWEET F 10710 o gęstości 77%(glukoza fruktoza sacharoza) po rozcieńczeniu wodą do 67% i jest OK. Wcześniej były inne nazwy Fruktil 55 i D-coś tam. |
Autor: | Mariusz197203 [ 01 marca 2011, 21:50 - wt ] |
Tytuł: | |
BoCiAnK, Czytałeś post polbarta tak mogło się stać jak pisałeś bo ktoś dał syrop dla przemysłu i nie rozcięczył z wodą i stąd takie przypadki bo nikt się nie przyzna że sam zawalił sprawę najlepiej zwalić winę na syrop ![]() ![]() |
Autor: | hwafel [ 02 marca 2011, 13:02 - śr ] |
Tytuł: | |
polbart pisze: Ja od wielu lat do podkarmiania na zimę, stosuje syrop dla przemysłu spożywczego z Cargilla - C*SWEET F 10710 o gęstości 77%(glukoza fruktoza sacharoza) po rozcieńczeniu wodą do 67% i jest OK.
Wcześniej były inne nazwy Fruktil 55 i D-coś tam. Ty kupujesz go bezpośrednio w Cargillu w Bielanach, tak? Jakiś sklep detaliczny (firmowy) tam mają? Jaka jest minimalna wartość zamówienia? Czy ten syrop to odpowiednik (w składzie cukrów, szczególnie zawartości fruktozy) Fruktila 55? |
Autor: | BoCiAnK [ 02 marca 2011, 14:16 - śr ] |
Tytuł: | |
Mariusz197203 pisze: BoCiAnK, Czytałeś post polbarta tak mogło się stać jak pisałeś bo ktoś dał syrop dla przemysłu i nie rozcięczył z wodą i stąd takie przypadki bo nikt się nie przyzna że sam zawalił sprawę najlepiej zwalić winę na syrop
![]() ![]() Kolego z tego co ja się orientuję to Żadnych Apinwertów ,Apifortuny i innych się nie rozcieńcza żadnymi wodami czy ziołami ![]() |
Autor: | KOBER [ 02 marca 2011, 14:26 - śr ] |
Tytuł: | |
BoCiAnK pisze: Kolego z tego co ja się orientuję to Żadnych Apinwertów ,Apifortuny i innych się nie rozcieńcza żadnymi wodami czy ziołami ![]() On pisał o syropie dla przemysłu spozywczego jezeli ktos taki zakupił i nie rozcienczył to dupa mokra hwafel pisze: Ty kupujesz go bezpośrednio w Cargillu w Bielanach, tak? Jakiś sklep detaliczny (firmowy) tam mają? Jaka jest minimalna wartość zamówienia?
Oni to chyba nie realizują zamówień mniejszych niz cysterna, mniejszych ilosci chyba nie da rady kupic . |
Autor: | BoCiAnK [ 02 marca 2011, 18:32 - śr ] |
Tytuł: | |
KOBER pisze: BoCiAnK pisze: Kolego z tego co ja się orientuję to Żadnych Apinwertów ,Apifortuny i innych się nie rozcieńcza żadnymi wodami czy ziołami ![]() On pisał o syropie dla przemysłu spozywczego jezeli ktos taki zakupił i nie rozcienczył to dupa mokra Wiem A ja pisałem o jednym z reklamowanych pokarmów a tych się nie rozcieńcza nie dość że są b drogie to jeszcze psińco warte ![]() |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |