www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 19 listopada 2018, 08:42 - pn
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: pyłek mrożony
Post: 25 stycznia 2012, 19:14 - śr 

Rejestracja: 11 listopada 2011, 09:44 - pt
Posty: 25
Lokalizacja: polska
Panowie czy pyłek zamrożony aby dodać go do ciasta żeby pobudzić pszczoły na wiosnę wystarczy tylko rozmrozić czy trzeba go np. zmielić, zalać ciepła wodą ?????


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 stycznia 2012, 19:27 - śr 
Zmielić by wypadało a nawet należy, wody niewiele o ile kojarzę. Poszukaj na forum przepisu na ciasto miodowo-pyłkowe. :wink:


Na górę
  
 
Post: 11 lutego 2012, 19:49 - sob 

Rejestracja: 18 grudnia 2011, 07:52 - ndz
Posty: 1885
Lokalizacja: dolny slask
Ule na jakich gospodaruję: 360x210
ja kiedys zrobilem specjalnie mlynek do mielenia pylku i daje pulk suszony
mielony,miele tez cukier na cukier puder razem z pylkiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lutego 2012, 20:26 - sob 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 19:47 - czw
Posty: 11419
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
Czesio pisze:
Panowie czy pyłek zamrożony aby dodać go do ciasta żeby pobudzić pszczoły na wiosnę wystarczy tylko rozmrozić czy trzeba go np. zmielić, zalać ciepła wodą ?????

Wystarczy go przynieść na 24 godziny wcześniej do domu i pozostawić w ciepłym miejscu następnie przesypać do większego naczynia i zalać w miarę ciepłym miodem wielokwiatowym po czym wziąć wiertarkę i świder i dobrze wymieszać następnie dosypuje się tyle cukru pudru by wyszła konsystencja ciasta
pod sam koniec kręcenia wiertarka może być zbyt słaba wiec należy ugniatać ręcznie lub jeżeli ktoś dysponuje mieszalnikiem do ciasta lub mala betoniarką
stosunek pyłku do masy powinien nie być mniejszy jak 20% czyli na każde kilo ciasta 20 deko pyłku w przypadku pyłku mrożonego odliczyć zawartość wody wyjdzie wtedy ok 30-35 deko

_________________
odkłady pszczele Na 2017 <- kliknij
Tu kupisz odkłady pszczele - sklepik internetowy Pasieka Ambrozja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji