FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

pyłek mrożony
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=52&t=6356
Strona 1 z 1

Autor:  Czesio [ 25 stycznia 2012, 20:14 - śr ]
Tytuł:  pyłek mrożony

Panowie czy pyłek zamrożony aby dodać go do ciasta żeby pobudzić pszczoły na wiosnę wystarczy tylko rozmrozić czy trzeba go np. zmielić, zalać ciepła wodą ?????

Autor:  Cordovan [ 25 stycznia 2012, 20:27 - śr ]
Tytuł:  Re: pyłek mrożony

Zmielić by wypadało a nawet należy, wody niewiele o ile kojarzę. Poszukaj na forum przepisu na ciasto miodowo-pyłkowe. :wink:

Autor:  pleszek [ 11 lutego 2012, 20:49 - sob ]
Tytuł:  Re: pyłek mrożony

ja kiedys zrobilem specjalnie mlynek do mielenia pylku i daje pulk suszony
mielony,miele tez cukier na cukier puder razem z pylkiem.

Autor:  BoCiAnK [ 11 lutego 2012, 21:26 - sob ]
Tytuł:  Re: pyłek mrożony

Czesio pisze:
Panowie czy pyłek zamrożony aby dodać go do ciasta żeby pobudzić pszczoły na wiosnę wystarczy tylko rozmrozić czy trzeba go np. zmielić, zalać ciepła wodą ?????

Wystarczy go przynieść na 24 godziny wcześniej do domu i pozostawić w ciepłym miejscu następnie przesypać do większego naczynia i zalać w miarę ciepłym miodem wielokwiatowym po czym wziąć wiertarkę i świder i dobrze wymieszać następnie dosypuje się tyle cukru pudru by wyszła konsystencja ciasta
pod sam koniec kręcenia wiertarka może być zbyt słaba wiec należy ugniatać ręcznie lub jeżeli ktoś dysponuje mieszalnikiem do ciasta lub mala betoniarką
stosunek pyłku do masy powinien nie być mniejszy jak 20% czyli na każde kilo ciasta 20 deko pyłku w przypadku pyłku mrożonego odliczyć zawartość wody wyjdzie wtedy ok 30-35 deko

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/