Czesio pisze:
Panowie czy pyłek zamrożony aby dodać go do ciasta żeby pobudzić pszczoły na wiosnę wystarczy tylko rozmrozić czy trzeba go np. zmielić, zalać ciepła wodą ?????
Wystarczy go przynieść na 24 godziny wcześniej do domu i pozostawić w ciepłym miejscu następnie przesypać do większego naczynia i zalać w miarę ciepłym miodem wielokwiatowym po czym wziąć wiertarkę i świder i dobrze wymieszać następnie dosypuje się tyle cukru pudru by wyszła konsystencja ciasta
pod sam koniec kręcenia wiertarka może być zbyt słaba wiec należy ugniatać ręcznie lub jeżeli ktoś dysponuje mieszalnikiem do ciasta lub mala betoniarką
stosunek pyłku do masy powinien nie być mniejszy jak 20% czyli na każde kilo ciasta 20 deko pyłku w przypadku pyłku mrożonego odliczyć zawartość wody wyjdzie wtedy ok 30-35 deko