FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 03 lipca 2025, 01:13 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Wcześniej jak dałem węze rójce to wygruzły drut a teraz tam zbudowały komórki trutowe i mam pewne obawy co do tego że będzie to negatywny skutek w pszyszłym roku...

Co mam zrobić i ile powinno być na plastrze śr.komurek trutowych??

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: leżak wielkopolski z nads 1/2D
Dodaj jesli jest jeszce możliwość gołą ramkę pracy ,niech na niej buduja trutowo. .Wtenczas plastry pociągna już zwyczajnie. Bynajmniej wychodzi na to ze w tym ulu jest stara Matka .

Tytuł:
marcin pewnie nie odkaziłeś drutu i pszczoły to musiały zrobić, i pewnie na złosc ci trutowe wybudowały podobno trutni w ulu powinno byc ooło 2 tyś.

Tytuł:
birkut pisze:
marcin pewnie nie odkaziłeś drutu i pszczoły to musiały zrobić, i pewnie na złosc ci trutowe wybudowały podobno trutni w ulu powinno byc ooło 2 tyś.

Powiedz że odkażasz to spadnę z śmiechu z stołka :mrgreen:

Po prostu mogło być brak pożytku,zimno , trochę kiepsko wklejona i porobiły firanki
tak jak Pisze qq w maju / czerwcu zawsze warto dać ramkę pracy lub zwyklą pół nadstawkę niech tam se odciągają na Trutnie a nie psują ramek
Trutni może być a raczej powinno dla prawidłowego skladu rodziny nawet 3,5 tyś ale psuć nie muszą ramek
a jak nie mają gdzie to robią gdzie popadnie a zazwyczaj dołem węzy w ramce :wink:

Tytuł:

dlaczego powinno być aż tyle trutni?

mi pewien stary pszczelarz mówił, że im mniej trutni tym lepiej, bo trutnie nic nie robią tylko miód zjadają (poza unasienianiem matki, ale to tylko kilka trutni) i kazał mi wycinać trutnie nożykiem, sam mi tez pokazywał jak skrajał te trutnie u dołu ramek i takie białe mleczko z tego czerwiu trutowego ciekło. Mówił, że pszczoły to zjedzą i będą karmić tym inne larwy.

Czy miał rację z tym wycinaniem trutni?

Tytuł:
raczej nie miał racji kiedyś próbowano chodować pszczoły bez trutni wychodząc załozenia jak ten twój znajomy ze tylko zjadają miód bardzo szybko odeszli od tgo pomysłu pszczoły porostu zle sie rozwijały i gorzej pracowałypewnie ze jezeli ktos ma w ulu trutni wiecej jak pszczól to nalezy wycinacalbo mamusie im dac inna i dobre ramki

Tytuł:
Awatar użytkownika

No to wkońcu co z tymi nieszczesnymi trutniami, wycinac je czy nie.Mnie powiedzano zeby je wycinac tzn jak mam 2 ramki pracy to na zmiane raz jedna jak jest zasklepiona bo warora siedzi i potem drugą.Poprostu się juz pogubiłem.

Tytuł:
pszczoły zawsze gdzies tam na boku ramki wybuduja kilka komorek trutowych a w ramce pracy jezeli pociągna komorki trutowe i matka je zaczerwi to po zasklepieniu wycinac no a jezeli pszczele i matka tez zaczerwi to chyba szkoda wycinac czerw pszczeli

Tytuł:
Dutz pisze:

mi pewien stary pszczelarz mówił, że im mniej trutni tym lepiej, bo trutnie nic nie robią tylko miód zjadają (poza unasienianiem matki, ale to tylko kilka trutni) i kazał mi wycinać trutnie nożykiem, sam mi tez pokazywał jak skrajał te trutnie u dołu ramek i takie białe mleczko z tego czerwiu trutowego ciekło. Mówił, że pszczoły to zjedzą i będą karmić tym inne larwy.

Czy miał rację z tym wycinaniem trutni?

Tak nadmierna ilość Guci to też nie dobrze lecz w prawidłowo na każdą rodzinę powinno być ich 3 tys to wcale nie tak dużo
Ramka pracy czy wstawienie pół nadstawki w gniazdo wtedy gdy dodajemy węzę zapobiega budowaniu na węzie komórek trutowych a jak na ramce jest ich mało to i trutni mniej nie trzeba ich wtedy wycinać a to co już będzie gdzieś tam po rogach skrajach niech będzie :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]