www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2017, 00:47 - wt
Pasieka Ambrozja Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ] 
Autor Wiadomość
Post: 06 stycznia 2017, 16:50 - pt 

Rejestracja: 21 listopada 2015, 14:03 - sob
Posty: 35
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Grudziądz
Witam
Koledzy mam do was pytanie odnosnie jakości miodarek z Ukrainy. Mam zamiar kupić na cztery ramki z kasetami obracanymi ręcznie. Czy ktoś z was używał takiej?.Miodarka ma napęd elektryczny 12v.Zastanawiam się czy przekładnia zebata zda egzamin na pewno będzie glośniejsza.
Cena w porównaniu do krajowych jest bardzo atrakcyjna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 stycznia 2017, 09:35 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 marca 2014, 23:26 - czw
Posty: 382
Lokalizacja: Osiek/Olkusz
Ule na jakich gospodaruję: wlkp. wlkp 18
Miejscowość z jakiej piszesz: Olkusz
Ja chcę jechać po taką wiosną, ale opinnie dopiero latem najwcześniejszej. Jak dla mnie dużym minusem tych miodarek jest aluminiowy spust ale to do wywalenia i trza kupić nierdzewny i wspawać :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 stycznia 2017, 16:25 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 czerwca 2015, 16:47 - czw
Posty: 108
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Mordarka
A jak jest z cłem na sprzęt pasieczny z Ukrainy ? Często bywa na Ukrainie mój znajomy i może by sie dało przywieść jakąś miodarkę jeżeli ceny są dużo niższe niż u nas, tylko co z cłem ?

_________________
Zmiana nigdy nie boli, to opór przed nią jest bolesny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 stycznia 2017, 16:50 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 4027
Lokalizacja: wadowice 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
to1mas,

z tego co wiem do 500zł na głowę nie musisz nic płacić

_________________
Oferuje odkłady pszczele wielkopolskie, małopolska [ tel 724227381]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 stycznia 2017, 17:43 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 marca 2014, 23:26 - czw
Posty: 382
Lokalizacja: Osiek/Olkusz
Ule na jakich gospodaruję: wlkp. wlkp 18
Miejscowość z jakiej piszesz: Olkusz
dokładnie :D jak mówi kudłaty

Byłem dziś na spotkaniu mojego koła i prezes ogłaszał że w tym roku będzie dotacji ok 25 % to ja ich pierdole :pala: płaci sie składki 3 rok w kole i nawet przyczepy nie da sie wziąć, jak oni mi refundują 25% do tego jeszcze AC na 5 lat to już w ogóle gra nie warta świeczki sam se kupie łachy bez :pl:

W tamtym roku też nie było całej kwoty 60 %, tylko 55 % tyle to jeszcze pal licho ale 25 % to mniej jak połowa, podobno jest 600 chętnych na dotacje a pula ta sama co w zeszłym roku dla 300 osób :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 stycznia 2017, 19:01 - sob 

Rejestracja: 03 kwietnia 2011, 18:53 - ndz
Posty: 173
Lokalizacja: Dębica
Ule na jakich gospodaruję: WL stojak
Co to za koło co ma tak dużo członków.

_________________
Pszczelarz od 1984, aktualnie gospodaruję na 50 ulach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 stycznia 2017, 19:52 - sob 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5138
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
miś, nie musi być koło tylko związek który to koło obsługuje.
Po prostu zmniejszono limity w dostępie do środków i wprowadzono nowy asortyment (części ula) czyli ilość chętnych/uprawnionych do zakupu wzrosła a pozostawiono tą samą kasę więc "na głowę" wyszło sporo mniej.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."


(pszczelarzę od 2007 roku, aktualnie gospodaruję na 50 rodzinach)
http://cynig.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 stycznia 2017, 21:38 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 marca 2014, 23:26 - czw
Posty: 382
Lokalizacja: Osiek/Olkusz
Ule na jakich gospodaruję: wlkp. wlkp 18
Miejscowość z jakiej piszesz: Olkusz
Dokładnie koło Wolbrom , A Śląskie zrzeszenie pszczelarzy :(

od następnego sezonu zmnieniam koło na małopolskie i kij im w oko :D

Dopiero się rozwijam i mam zamiar jeszcze troche sprzetu zakupić :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 stycznia 2017, 21:49 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 4027
Lokalizacja: wadowice 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
Słowian,
zobaczymy jak będzie w tym roku bo słyszałem że tez szykują się obcinki z tego co było zamawiane na szczęście na kilka lat mam spokój z grubszymi zakupami bo wszystko co trzeba jest

_________________
Oferuje odkłady pszczele wielkopolskie, małopolska [ tel 724227381]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 stycznia 2017, 22:02 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 marca 2014, 23:26 - czw
Posty: 382
Lokalizacja: Osiek/Olkusz
Ule na jakich gospodaruję: wlkp. wlkp 18
Miejscowość z jakiej piszesz: Olkusz
U mnie niestety sam wiesz po naszych PW nie dopiero zaczynam i troche sprzetu by się przydało :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 stycznia 2017, 22:09 - sob 

Rejestracja: 15 września 2009, 10:54 - wt
Posty: 765
Lokalizacja: Ruszajny
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie 1+3*1/2
Co do miodarki z Ukrainy to ja mam taką z 4 obracanymi kasetami lecz napęd ręczny. Bardzo fajna i solidna miodarka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 stycznia 2017, 22:15 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 marca 2014, 23:26 - czw
Posty: 382
Lokalizacja: Osiek/Olkusz
Ule na jakich gospodaruję: wlkp. wlkp 18
Miejscowość z jakiej piszesz: Olkusz
Chce to samo tylko na 12 V :D chciałem 6 kaset ale w dzwi 90 mi nie wlezie i kupa :( a rozebrać sie nie da :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 stycznia 2017, 22:19 - sob 

Rejestracja: 15 września 2009, 10:54 - wt
Posty: 765
Lokalizacja: Ruszajny
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie 1+3*1/2
Czasem zastanawiam się nad tym żeby przerobić na 12v ale z drugiej strony to czy do takiej miodarki opłaca się napęd elektryczny? Kilka obrotów i trzeba zatrzymać żeby odwrócić ramki więc i tak nic w tym czasie nie zdąży się zrobić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2017, 06:19 - ndz 

Rejestracja: 21 listopada 2015, 14:03 - sob
Posty: 35
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Grudziądz
Koledzy a co sądzicie o tej przekładni nie będą sie uszkadzały tryby ?.Na pasku wiadomo nic się nie stanie.Jeszcze jedna sprawa która mnie przkonuje do tej miodarki to, że programator ma możliwość ustawienia czasu.W krajowych miodarkach diagonalnych np od Lysonia jest tylko możliwość ustawienia obrotów tak prznajmniej mi się wydaje po przeczytaniu opisu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2017, 08:34 - ndz 

Rejestracja: 30 stycznia 2016, 19:17 - sob
Posty: 590
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok. Łukowa
W miodarce od Łysonia ustawiam całe programy wirowania, np: cały program 15 minut, pierwsze trzy minuty - prędkość 30 procent -obroty w prawo , potem 3 minuty prędkość 30 procent obroty w lewo itd.- czyli ustawiam 3 parametry: czas , prędkość , kierunek obrotów. Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2017, 08:48 - ndz 

Rejestracja: 27 maja 2015, 17:49 - śr
Posty: 527
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
Nie nastawiałbym się że dofinansowania wrócą do poprzedniego poziomu, raczej będą spadać. Dobra zmiana, pincet plus, kasa pójdzie na to...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2017, 09:20 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 sierpnia 2010, 22:59 - pn
Posty: 303
Lokalizacja: Częstochowa
http://uley.prom.ua idzie z nimi pogadac przez mesegera rozumieją polski ale odpisują po swojemu panowie jest tylu tera u nas ukrainców na robotach wystarczy tylko pogadać


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2017, 09:22 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 sierpnia 2010, 22:59 - pn
Posty: 303
Lokalizacja: Częstochowa
ceny 1 chr x 0.16gr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2017, 09:43 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 4027
Lokalizacja: wadowice 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
Słowian pisze:
Chce to samo tylko na 12 V chciałem 6 kaset ale w dzwi 90 mi nie wlezie i kupa a rozebrać sie nie da
nie da to się nagiemu do kieszeni napluć :mrgreen:
u mnie miodareczka 100cm weszła przez drzwi które miały w świetle niecałe 80cm, wystarczy kilka śrub odkręcić i jesteś w domu

_________________
Oferuje odkłady pszczele wielkopolskie, małopolska [ tel 724227381]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2017, 09:50 - ndz 

Rejestracja: 07 stycznia 2017, 09:28 - sob
Posty: 556
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok.Kalisza
Słowian,
Przy lawecie refundowanej płacimy AC przez 5 pełnych lat kalendarzowych tj 1styczeń-31grudzień.Zawsze w praktyce wychodzi tak ,że płacimy 6 lat.Nie jest winą związku że jest tylu chętnych na refundację.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2017, 10:08 - ndz 

Rejestracja: 21 listopada 2015, 14:03 - sob
Posty: 35
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Grudziądz
Kolego Kosut a jaki masz model miodarki,bo te programy o których mówisz są w miodarce serii premium a cena z tym sterownikiem jest +900 zł.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2017, 14:00 - ndz 

Rejestracja: 30 stycznia 2016, 19:17 - sob
Posty: 590
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok. Łukowa
Mam radialną ze sterowaniem automatycznym W200500G - symbol u Łysonia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2017, 14:37 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 marca 2014, 23:26 - czw
Posty: 382
Lokalizacja: Osiek/Olkusz
Ule na jakich gospodaruję: wlkp. wlkp 18
Miejscowość z jakiej piszesz: Olkusz
kudlaty pisze:
Słowian pisze:
Chce to samo tylko na 12 V chciałem 6 kaset ale w dzwi 90 mi nie wlezie i kupa a rozebrać sie nie da

nie da to się nagiemu do kieszeni napluć :mrgreen:
u mnie miodareczka 100cm weszła przez drzwi które miały w świetle niecałe 80cm, wystarczy kilka śrub odkręcić i jesteś w domu


Kudłuś czytaj uważniej nie da się rozebrać chyba że urżniesz nogi kątówką :D, nierozbieralna po prostu jest i tyle, kolega był widział, ogladał i ni huhuhu nie rozbierzesz takie żeczy to możesz wyprawiać ze sprzetem od Łysonia nawet 50 ramek wniesiesz przez 90 drzwi tu niestety sie nie da :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2017, 14:48 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 4027
Lokalizacja: wadowice 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
Słowian,

to ci zostało :mrgreen:

felgi będziesz miał z tego maleństwa jakim powozisz :haha:




_________________
Oferuje odkłady pszczele wielkopolskie, małopolska [ tel 724227381]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2017, 15:00 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 marca 2014, 23:26 - czw
Posty: 382
Lokalizacja: Osiek/Olkusz
Ule na jakich gospodaruję: wlkp. wlkp 18
Miejscowość z jakiej piszesz: Olkusz
Bardzo śmieszne :D :D :D :D :D :haha:

jeszcze się będziesz prosił żebym ci coś przywiózł z Ukrainy a jadę na bank w końcu maja albo na początku czerwca :D

Właśnie jadę do miasta cyknąć fotki do paszportu bo już mi wyszedł :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 stycznia 2017, 13:46 - pn 

Rejestracja: 21 listopada 2015, 14:03 - sob
Posty: 35
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Grudziądz
Może ktoś ma i używa miodarke kasetowa z ukrainy. Czy warto brać z kasetami czy to naprawdę skraca czas wirowania. Jeżeli jest to miodarka z napędem elektrycznym to chyba trzeba zmieniać kierunek obrotów że względu na budowę plastra.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 stycznia 2017, 20:58 - pn 

Rejestracja: 15 września 2009, 10:54 - wt
Posty: 765
Lokalizacja: Ruszajny
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie 1+3*1/2
Jaca74 pisze:
Może ktoś ma i używa miodarke kasetowa z ukrainy. Czy warto brać z kasetami czy to naprawdę skraca czas wirowania. Jeżeli jest to miodarka z napędem elektrycznym to chyba trzeba zmieniać kierunek obrotów że względu na budowę plastra.

Ja taką posiadam lecz z napędem recznym.
Kierunku zmieniać nie musisz ale musisz zatrzymać żeby przekręcić kasety z ramkami.
W porównaniu do zwykłej miodarki różnica w wirowaniu jest znaczna.
Miałem wcześniej ręczną trzyramkowa, teraz ręczna kasetowa czteroramkowa i wiruje kilkukrotnie szybciej oraz znacznie wygodniej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2017, 14:49 - wt 

Rejestracja: 21 listopada 2015, 14:03 - sob
Posty: 35
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Grudziądz
Jarek
A jak jest ze spływaniem miodu.splywa do końca czy trzeba pochylic miodarke żeby spłonęło?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2017, 15:19 - wt 

Rejestracja: 16 listopada 2007, 15:38 - pt
Posty: 787
Lokalizacja: bieszczady
Ule na jakich gospodaruję: WP
Jarek, Czy do kasety wejdzie ramka warsz. poszerz.?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 stycznia 2017, 08:13 - śr 

Rejestracja: 15 września 2009, 10:54 - wt
Posty: 765
Lokalizacja: Ruszajny
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie 1+3*1/2
Jaca74 pisze:
Jarek
A jak jest ze spływaniem miodu.splywa do końca czy trzeba pochylic miodarke żeby spłonęło?

Niestety kronik umieszczony jest wysoko i miodarke trzeba pochylić bardzo mocno.
marian pisze:
Jarek, Czy do kasety wejdzie ramka warsz. poszerz.?

W swojej czterokasetowej wirowalem pełne dadany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lutego 2017, 12:48 - śr 

Rejestracja: 21 listopada 2015, 14:03 - sob
Posty: 35
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Grudziądz
Dla zainteresowanych kupiłem tą miodarka i mogę potwierdzić,że ramka warszawska poszerzona mieści się swobodnie.Pozostaje po bokach jeszcze trochę luzu. Miodarka jest wysoka wiaderko 20 litrów z sitem wchodzi i jeszcze jest około 15cn luzu.Na minus wysoko umieszczony kranik,trzeba będzie po wirowaniu mocno pochylic. Jednak z drugiej strony wszystkie zanieczyszczenia nie będą płynąć bezpośrednio na sito.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lutego 2017, 13:20 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 15:47 - pt
Posty: 4041
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Zanieczyszczenia są lżejsze niż miód.. będą.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2017, 18:19 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 grudnia 2011, 18:29 - pn
Posty: 205
Lokalizacja: Maków Podhalański
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
ja mam taką kupiłem ręczną napęd przełożyłem z poprzedniej i wiruje się dobrze miała za wysokie nogi więc obciołem.Zawór jest za wysoko ale jak się po miodobraniu przechyli to prawie wszystko wyleje(zostaje szklanka miodu)-zawór zawsze można wspawać niżej
Ogólnie jak za te pieniądze to spoko

_________________
Pozdrawiam Mariusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji