FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 maja 2024, 05:35 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ile na raz
Post: 23 listopada 2008, 21:19 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2008, 18:48 - czw
Posty: 926
Lokalizacja: Kraków/Łękawica
Już po podkarmieniu ale na przyszłość karmienie ile na raz można podać pszczoła pokarmu cukrowego tak aby zabrały za noc i jakie jest najlepsze zagęszczenie
karmiłem po 1 litrze 3/2
pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 20 sierpnia 2009, 20:53 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 lipca 2007, 15:03 - ndz
Posty: 664
Lokalizacja: Kraków
najlepsze zagęszczenie to 3:2

a co do ilości jaką pobiorą na raz... zależy od siły rodziny ale ja dawałem zawsze po 3 l, a tym roku planuje po 5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 20 sierpnia 2009, 21:05 - czw 
W tym pojemniku mieści się 3 litry gdy karmię do 15 Września daję syrop 3/2 ale gdy zaczynam później od 10 września daję gęstszy tak aby zmieścić 3 kilo cukru i 1,3 litra wody
dodaję wtedy jeszcze kwasek cytrynowy dla szybszej inwertazy dodaje się też ocet
można dać więcej ale czasami przy wcześniejszym karmieniu i dużej ilości czerwiu lubią dorobić dzika robotę pod ramkami
podanie syropu i nawet gdy zastanie ich świt poranny nic nie przeszkadza

Obrazek

Podkarmianie


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 21 sierpnia 2009, 08:13 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 czerwca 2008, 11:35 - pn
Posty: 1851
Lokalizacja: Opolskie
BoCiAnK pisze:
W tym pojemniku mieści się 3 litry gdy karmię do 15 Września daję syrop 3/2 ale gdy zaczynam później od 10 września daję gęstszy tak aby zmieścić 3 kilo cukru i 1,3 litra wody
dodaję wtedy jeszcze kwasek cytrynowy dla szybszej inwertazy dodaje się też ocet
można dać więcej ale czasami przy wcześniejszym karmieniu i dużej ilości czerwiu lubią dorobić dzika robotę pod ramkami
podanie syropu i nawet gdy zastanie ich świt poranny nic nie przeszkadza

Obrazek


A ile tego kwasku i octu dajesz ? I w czym on pomaga ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 21 sierpnia 2009, 08:46 - pt 
krzysglo pisze:
A ile tego kwasku i octu dajesz ? I w czym on pomaga ?

Ja daje kwasek cytrynowy - spożywczy 1g na lit syropu
daje to ; przyśpiesza rozkład cukrów lub 10% ocet po 100 g na 10 l syropu. Poprawia to jakość syropu i mniej wyczerpuje pszczoły.
obydwa składniki zakwaszają też środowisko ula co nie sprzyja powstawaniu grzybicy


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 21 sierpnia 2009, 11:27 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 czerwca 2009, 08:23 - pt
Posty: 1940
Lokalizacja: Kraków / Maków Podhalaski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
bocianek ma racjię bo sacharoze rozbija na glukoze i fruktoze ..proste doświadczenie domowe :
Do małego rondelka rozpóścić cukier z wodą (1:1) i zagotować dodać ocet 1/2 tego ile daliśmy cukru i gotować ....cukier sie robi gęsty i biały nie skarmelizuje się :D

_________________
Pasieka Majowa Pszczela manufaktura


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 21 sierpnia 2009, 18:15 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 lipca 2007, 15:03 - ndz
Posty: 664
Lokalizacja: Kraków
Marcinluter pisze:
bocianek ma racjię bo sacharoze rozbija na glukoze i fruktoze ..proste doświadczenie domowe :
Do małego rondelka rozpóścić cukier z wodą (1:1) i zagotować dodać ocet 1/2 tego ile daliśmy cukru i gotować ....cukier sie robi gęsty i biały nie skarmelizuje się :D


a co to ma do enzymatycznego rozkładu sacharozy ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 21 sierpnia 2009, 21:16 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 czerwca 2009, 08:23 - pt
Posty: 1940
Lokalizacja: Kraków / Maków Podhalaski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Cytuj:
a co to ma do enzymatycznego rozkładu sacharozy ?


Bo pszczoły musiały by to same przerobić czyli rozbić sacharoze na cukry proste więc w jakimś stopniu ułatwiamy im tą prace:)

_________________
Pasieka Majowa Pszczela manufaktura


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 23 sierpnia 2009, 14:07 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 lipca 2007, 15:03 - ndz
Posty: 664
Lokalizacja: Kraków
Marcinluter pisze:
Cytuj:
a co to ma do enzymatycznego rozkładu sacharozy ?


Bo pszczoły musiały by to same przerobić czyli rozbić sacharoze na cukry proste więc w jakimś stopniu ułatwiamy im tą prace:)


ale niby jak Ci to miało rozbić jak tam nie było enzymów?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 23 sierpnia 2009, 17:20 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 czerwca 2009, 08:23 - pt
Posty: 1940
Lokalizacja: Kraków / Maków Podhalaski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Pawel_T, widze ,żeś z krakowa i w łodym wieku przypomni ty sobie lekcjie o sukrach!.... polisacharoza czyli cukier złożony sacharoza pod wpływem kwasu rozpada się na cukry proste i bez enzymów bo cukier zawsze rozpuszcza się w wodzie H20 a cukier to C12H22011 wic pod wplywem kwasu ulegaja hydrolizie i powstaja cukrz proste
moze to ci pryzpomni
P.S w wikipedi tez jest http://pl.wikipedia.org/wiki/Sacharoza

_________________
Pasieka Majowa Pszczela manufaktura


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 23 sierpnia 2009, 18:14 - ndz 
marcin a co to jest H20? bo H2O to wiemy hahahaaaaa, ladujcie co sie da do uli mam dwie zbedne łopaty podesłac któremuś? nie jestem dobry z hemi to fakt ale miód o ile wiem to też cukry proste? wiec po kiego diabła mamy te kąsliwe owady jalk sami sobie miod wyprodukujemypoco zakarmiamy aby przerobiły na pokarm ? mozemy zagescic i kielnia zapchac plastry a rajbetką wyrównać?


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 23 sierpnia 2009, 19:03 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 lipca 2007, 15:03 - ndz
Posty: 664
Lokalizacja: Kraków
Marcinluter pisze:
Pawel_T, widze ,żeś z krakowa i w łodym wieku przypomni ty sobie lekcjie o sukrach!.... polisacharoza czyli cukier złożony sacharoza pod wpływem kwasu rozpada się na cukry proste i bez enzymów bo cukier zawsze rozpuszcza się w wodzie H20 a cukier to C12H22011 wic pod wplywem kwasu ulegaja hydrolizie i powstaja cukrz proste
moze to ci pryzpomni
P.S w wikipedi tez jest http://pl.wikipedia.org/wiki/Sacharoza


miałeś racje ale nie do końca, weź po uwagę ze w tym linku co podałeś jest reakcja z mocnym kwasem i do tego nieorganicznym. A kwas octowy nie jest oni jednym ani drugim.
żeby nie być gołosłownym zacytuje podręcznik z liceum "...sacharoza, a także inne disacharydy ogrzewane w obecności kwasów nieorganicznych ulegają hydrolizie do cukrów prostych..." [ z książki "Chemia dla szkół ponadgimnazjalnych" Zofia Kluz, Michał Późniaczek]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 23 sierpnia 2009, 20:15 - ndz 

Rejestracja: 25 września 2008, 11:18 - czw
Posty: 590
Lokalizacja: Wymysłów
Marcinluter, sorki że jestem upierdliwy ale oprócz chemii jest jeszcze język polski a naprawdę fatalnie się czyta twoje posty przez te literówki
Pozdrawiam serdecznie Mariusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 23 sierpnia 2009, 22:15 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 czerwca 2009, 08:23 - pt
Posty: 1940
Lokalizacja: Kraków / Maków Podhalaski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Cytuj:
Marcinluter, sorki że jestem upierdliwy ale oprócz chemii jest jeszcze język polski a naprawdę fatalnie się czyta twoje posty przez te literówki
Pozdrawiam serdecznie Mariusz


Nieobrażam się ale jestem dyslektykie i mi to troszeczke wisi:)

Ale tam jest tylko prykład ogulnie z kwasem organicznym i nieorganicznym ...... przecież dodając do sacharozy kwasu nie chcemy w sekundzie cukrów prostych lecz po kilku godzinach :D
cukry to duży dział zwałaszcza co do hydrolizy .....

birkut to nie to samo ;/ miód sztuczny już robią ale taki z ula to smak warty 147mln euro :D

_________________
Pasieka Majowa Pszczela manufaktura


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji