FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Ile na raz http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=53&t=1147 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | d@niel_25 [ 23 listopada 2008, 21:19 - ndz ] |
Tytuł: | Ile na raz |
Już po podkarmieniu ale na przyszłość karmienie ile na raz można podać pszczoła pokarmu cukrowego tak aby zabrały za noc i jakie jest najlepsze zagęszczenie karmiłem po 1 litrze 3/2 pozdrawiam |
Autor: | Pawel_T [ 20 sierpnia 2009, 20:53 - czw ] |
Tytuł: | |
najlepsze zagęszczenie to 3:2 a co do ilości jaką pobiorą na raz... zależy od siły rodziny ale ja dawałem zawsze po 3 l, a tym roku planuje po 5 |
Autor: | BoCiAnK [ 20 sierpnia 2009, 21:05 - czw ] |
Tytuł: | |
W tym pojemniku mieści się 3 litry gdy karmię do 15 Września daję syrop 3/2 ale gdy zaczynam później od 10 września daję gęstszy tak aby zmieścić 3 kilo cukru i 1,3 litra wody dodaję wtedy jeszcze kwasek cytrynowy dla szybszej inwertazy dodaje się też ocet można dać więcej ale czasami przy wcześniejszym karmieniu i dużej ilości czerwiu lubią dorobić dzika robotę pod ramkami podanie syropu i nawet gdy zastanie ich świt poranny nic nie przeszkadza ![]() Podkarmianie |
Autor: | krzysglo [ 21 sierpnia 2009, 08:13 - pt ] |
Tytuł: | |
BoCiAnK pisze: W tym pojemniku mieści się 3 litry gdy karmię do 15 Września daję syrop 3/2 ale gdy zaczynam później od 10 września daję gęstszy tak aby zmieścić 3 kilo cukru i 1,3 litra wody
dodaję wtedy jeszcze kwasek cytrynowy dla szybszej inwertazy dodaje się też ocet można dać więcej ale czasami przy wcześniejszym karmieniu i dużej ilości czerwiu lubią dorobić dzika robotę pod ramkami podanie syropu i nawet gdy zastanie ich świt poranny nic nie przeszkadza Obrazek A ile tego kwasku i octu dajesz ? I w czym on pomaga ? |
Autor: | BoCiAnK [ 21 sierpnia 2009, 08:46 - pt ] |
Tytuł: | |
krzysglo pisze: A ile tego kwasku i octu dajesz ? I w czym on pomaga ?
Ja daje kwasek cytrynowy - spożywczy 1g na lit syropu daje to ; przyśpiesza rozkład cukrów lub 10% ocet po 100 g na 10 l syropu. Poprawia to jakość syropu i mniej wyczerpuje pszczoły. obydwa składniki zakwaszają też środowisko ula co nie sprzyja powstawaniu grzybicy |
Autor: | Marcinluter [ 21 sierpnia 2009, 11:27 - pt ] |
Tytuł: | |
bocianek ma racjię bo sacharoze rozbija na glukoze i fruktoze ..proste doświadczenie domowe : Do małego rondelka rozpóścić cukier z wodą (1:1) i zagotować dodać ocet 1/2 tego ile daliśmy cukru i gotować ....cukier sie robi gęsty i biały nie skarmelizuje się ![]() |
Autor: | Pawel_T [ 21 sierpnia 2009, 18:15 - pt ] |
Tytuł: | |
Marcinluter pisze: bocianek ma racjię bo sacharoze rozbija na glukoze i fruktoze ..proste doświadczenie domowe :
Do małego rondelka rozpóścić cukier z wodą (1:1) i zagotować dodać ocet 1/2 tego ile daliśmy cukru i gotować ....cukier sie robi gęsty i biały nie skarmelizuje się ![]() a co to ma do enzymatycznego rozkładu sacharozy ? |
Autor: | Marcinluter [ 21 sierpnia 2009, 21:16 - pt ] |
Tytuł: | |
Cytuj: a co to ma do enzymatycznego rozkładu sacharozy ?
Bo pszczoły musiały by to same przerobić czyli rozbić sacharoze na cukry proste więc w jakimś stopniu ułatwiamy im tą prace:) |
Autor: | Pawel_T [ 23 sierpnia 2009, 14:07 - ndz ] |
Tytuł: | |
Marcinluter pisze: Cytuj: a co to ma do enzymatycznego rozkładu sacharozy ? Bo pszczoły musiały by to same przerobić czyli rozbić sacharoze na cukry proste więc w jakimś stopniu ułatwiamy im tą prace:) ale niby jak Ci to miało rozbić jak tam nie było enzymów? |
Autor: | Marcinluter [ 23 sierpnia 2009, 17:20 - ndz ] |
Tytuł: | |
Pawel_T, widze ,żeś z krakowa i w łodym wieku przypomni ty sobie lekcjie o sukrach!.... polisacharoza czyli cukier złożony sacharoza pod wpływem kwasu rozpada się na cukry proste i bez enzymów bo cukier zawsze rozpuszcza się w wodzie H20 a cukier to C12H22011 wic pod wplywem kwasu ulegaja hydrolizie i powstaja cukrz proste moze to ci pryzpomni P.S w wikipedi tez jest http://pl.wikipedia.org/wiki/Sacharoza |
Autor: | birkut [ 23 sierpnia 2009, 18:14 - ndz ] |
Tytuł: | |
marcin a co to jest H20? bo H2O to wiemy hahahaaaaa, ladujcie co sie da do uli mam dwie zbedne łopaty podesłac któremuś? nie jestem dobry z hemi to fakt ale miód o ile wiem to też cukry proste? wiec po kiego diabła mamy te kąsliwe owady jalk sami sobie miod wyprodukujemypoco zakarmiamy aby przerobiły na pokarm ? mozemy zagescic i kielnia zapchac plastry a rajbetką wyrównać? |
Autor: | Pawel_T [ 23 sierpnia 2009, 19:03 - ndz ] |
Tytuł: | |
Marcinluter pisze: Pawel_T, widze ,żeś z krakowa i w łodym wieku przypomni ty sobie lekcjie o sukrach!.... polisacharoza czyli cukier złożony sacharoza pod wpływem kwasu rozpada się na cukry proste i bez enzymów bo cukier zawsze rozpuszcza się w wodzie H20 a cukier to C12H22011 wic pod wplywem kwasu ulegaja hydrolizie i powstaja cukrz proste
moze to ci pryzpomni P.S w wikipedi tez jest http://pl.wikipedia.org/wiki/Sacharoza miałeś racje ale nie do końca, weź po uwagę ze w tym linku co podałeś jest reakcja z mocnym kwasem i do tego nieorganicznym. A kwas octowy nie jest oni jednym ani drugim. żeby nie być gołosłownym zacytuje podręcznik z liceum "...sacharoza, a także inne disacharydy ogrzewane w obecności kwasów nieorganicznych ulegają hydrolizie do cukrów prostych..." [ z książki "Chemia dla szkół ponadgimnazjalnych" Zofia Kluz, Michał Późniaczek] |
Autor: | mariuszm [ 23 sierpnia 2009, 20:15 - ndz ] |
Tytuł: | |
Marcinluter, sorki że jestem upierdliwy ale oprócz chemii jest jeszcze język polski a naprawdę fatalnie się czyta twoje posty przez te literówki Pozdrawiam serdecznie Mariusz |
Autor: | Marcinluter [ 23 sierpnia 2009, 22:15 - ndz ] |
Tytuł: | |
Cytuj: Marcinluter, sorki że jestem upierdliwy ale oprócz chemii jest jeszcze język polski a naprawdę fatalnie się czyta twoje posty przez te literówki
Pozdrawiam serdecznie Mariusz Nieobrażam się ale jestem dyslektykie i mi to troszeczke wisi:) Ale tam jest tylko prykład ogulnie z kwasem organicznym i nieorganicznym ...... przecież dodając do sacharozy kwasu nie chcemy w sekundzie cukrów prostych lecz po kilku godzinach ![]() cukry to duży dział zwałaszcza co do hydrolizy ..... birkut to nie to samo ;/ miód sztuczny już robią ale taki z ula to smak warty 147mln euro ![]() |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |