kretko pisze:
Witam,w koncu doczekałem sie SWOICH pszczół. Kupiłem dwa ule z pszczołami, jeden ma załozone dwie miodnie a drugi posiada tylko czesc gniazdowa w której pszczoły obsiadują 11 ramek.
I tu moje pytanie gdyz pszczelarz powiedział mi bym sobie zrobił odkład jego sposobem czyli:
Na gniazdo załozyć nastepną cześć gniazdową z 11 pustymi ramkami podkarmic syropem cukrowym, po czym gdy matka zacznie czerwić i młode pszczoły zaczną sie opiekować jajami sciągnać cześć gnaizdową upewniajac sie ze matka została w dolnym korpusie.Czy mogli byście mi doradzić czy jest to poprawne ??
Jeśli sie źle wyraziłem lub coś poplątałęm to z góry przepraszam

poczytaj forum i jak robi odkłady --paraglider--, wyraźnie opisał swoją metodę, jeśli masz dwa korpusy jednakowe to podziel czerw na pół, uzupełnij dół do pełna a do góry daj np 4, ramki czerwiu ale bez pszczół to będziesz miał pewność że matka została w dole, te ramki ułóż na środku górnego korpusu i obstaw pustymi, oba te korpusy oczywiście przedziel kratą tak aby matka nie przeszła do góry, jak tak zrobisz, to po dziewięciu dniach masz tylko czerw zasklepiony plus wylęgającą się pszczołę, mateczników brak bo matka na dole i wtedy zabierz ten górny korpus na nowe miejsce i daj matkę w klateczce, jak przyjmą matkę możesz myśleć o podkarmieniu, aczkolwiek teraz akacja będzie kwitła więc nie szalej z tym pokarmem,