FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 czerwca 2025, 13:02 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
W sobotę zrobilem ostatni odkład w tym roku. Dzisiaj przyszła matka od Szczupaka i włożyłem ja rano w klateczce na wszelki wypadek do ula. Teraz poszedlem popatrzec jak pszczoly sie zachowuja w stosunku do matki. Pszczolki ładnie obsiadaja klateczke i chca karmic matke. Jednak w odkladzie doszlo do rabunku. Całe 2 ramki pokarmu ktore podlozylem zostaly zabrane. Przelozylem ramke z pokarmem z innego ula i zwezilem wylot tak aby mogla przejsc tylko jedna max dwie pszczoly. Dodatkowo otwarlem wyloty wentylacyjne po jednym w dennicy i w powalce tak zeby na tym upale pszczoly mi sie nie podusily. Czy cos jeszcze mozna zrobic??
Pszczol nie ma zbyt wiele narazie w odkladzie, ale caly czas wylegaja sie mlode (odklad na 4 ramkach czerwiu).
Kiedy te pszczoly zaczna bronic swojej wlasnosci?? Bo nie widac z ich strony zadnej odpowiedzi na rabunek??
Kiedy moge wypuscic matke, tak zeby mi jej pszczoly rabujace nie zabily??

Tytuł:
Awatar użytkownika

Postanowilem po wieczornej ocenie przeniesc ul w inne miejsce w pasiece. W ulu sa glownie mlode pszczoly ktore wygryzly sie dzisiaj i wczoraj, oraz pszczoly ktore nie mialy oblotu, reszta najprawdopodobniej uciekla z pszczolami rabujacymi, bo nie mialy jeszcze wtedy matki, takze straty zwiazane z bladzeniem pszczol beda niewielkie. Ul jest zrabowany maxymalnie. Węza ktora wlozylem jest poprzegryzana w kilku miejscach. Nie wiem co tak nagle sprowokowalo moje pszczoly do rabunku, bo staram sie nie zostawiac w pasiece nic co moglo by je do tego prowokowac.
Myslicie ze dobrze zrobilem przekladajac ul w inne miejsce?? Tam gdzie byly przedtem wydaje mi sie ze jutro znowu bylo by to co dzisiaj.
Nie wiem jak w takim razie miodobranie z lipy zrobic, bo przewiduje ze bedzie jedna wielka masakra jak miod w pasiece poczuja, a mam jeszcze oprocz tego jednego odkladu dwa inne ktore zrobilem w polowie czerwca i sa one jeszcze niezbyt silne.

Tytuł:
bład polegał na tym że odkład zrobiłes ze starą pszczoła miedzy innymi , ramki z pokarmem nalezało dodac az ta pszczoła odleci na stare miejsce i to nie był rabunek to prawdopodobnie te lotne pszczoły zabrały co było i wróciły po reszte , dobrze zrobiłes przenoszac go w inne miejscea na prace nowej pszczoły to musisz troszkę poczekac , proponuje poczytac co robi pszczoła w poszczegolne dni od urodzenia

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzieki birkut za podpowiedz. Powiedz mi jeszcze czy wypuscic moge matke z klateczki czy poczekac do jutra wieczora i zobaczyc co sie bedzie dzialo?? Bo zaakceptowana raczej na pewno bedzie, bo po 8 godzinach od wlozenia juz buduja wosk na klateczce i bardzo ladnie karmia.

Tytuł:
jezeli młoda pszczoła dopiero sie wygryza to wypusc najwyzej uwalaj ja w miodzie lub zostaw w klateczce ale z iloscią pici włos ciasta

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzis rano otworzylem pszczola otwor do ciasta w klateczce z matka od Szczupaka. Odkład na nowym miejscu nie byl juz rabowany. Pilnowalem go dobrze :). Czy mozna juz powiekszyc wylot czy odczekac jeszcze z dzien. Bo zauwazylem ze pszczoly z ula na sile szukaly innego wlotu bo ten na jedna pszczole byl zbyt maly (i nie byly to pszczoly rabujace).
Patrzylem do nich rano i dwie pszczoly z ula mnie atakowac zaczely czyli jest dobrze, bo wczoraj nie reagowaly i nie atakowaly ani mnie ani pszczol rabujacych.

Tytuł:
powieksz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]