FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 25 kwietnia 2024, 06:32 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: 29 marca 2012, 23:49 - czw 

Rejestracja: 29 marca 2012, 23:14 - czw
Posty: 3
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Witam, na poczatku sie przedstawie jestem mlodym pszczelazem, zalozylem mala pasieke nad atlantykiem.
Chcialbym rozwinac debate odnosnie pylku swiezego mrozonego, ktory jest we Francji coraz bardziej popularny. Ma wiele wjecej wartosci od pylku suszonego. Jest to jedyny artykol spozywczy co mozna go wielokrotnie zamrazac i odmrazac. Czy w Polsce jest ktos co praktykuje ta metode.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 marca 2012, 00:02 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 października 2009, 17:52 - sob
Posty: 2566
Lokalizacja: Szczecin okolice
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Ja praktykuje mrożenie pyłku i na pewno Tomek Miodek.
Tu masz link do Tomka http://www.tomekmiodek.pl/pylek-i-polaw ... owego.html

_________________
www.pszczolyimiod.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 marca 2012, 08:01 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 kwietnia 2009, 22:30 - czw
Posty: 754
Lokalizacja: Wieluń
Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
A to ciekawe bo ostatnio w broszurze PZP "Kodeks dobrej praktyki..." napisali że pyłku a raczej pierzgi w ramkach nie można mrozić i powinno sie ją przechowywać w temp. powyżej 0st.

_________________
firefighter


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 marca 2012, 09:30 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 3002
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Proponowałbym,wyrażnie rozróżniać pyłek i pierzge to nie to samo.
Produkt wyiściowy [pierwotny] to pyłek ,produkt z niego przetworzony [można powiedzieć że bardziej zaawansowany] to pierzga .
Te dwa produkty mają różny skład i właściwości.

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 marca 2012, 11:01 - pt 

Rejestracja: 06 lutego 2011, 20:41 - ndz
Posty: 47
Lokalizacja: 14Stargard Szcz
kapusta A kapusta kiszona.

_________________
Bóg stworzył pszczołę, ale opiekę nad nią powierzył ludziom.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 marca 2012, 14:05 - pt 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 grudnia 2007, 15:35 - sob
Posty: 3496
Lokalizacja: ślonsk
Mozna jeszcze porównać ogórek i ogórek kiszony ktury ma Parenascie razy wiencej witamin niz mizerjia. Tak samo jest z pyłkiem suszony ma mniejszą wartosc niż mrozony odrazu po wysypaniu z pyłołapki. A najwiekszą wartosc odżywczą ma pieżga bo juz jest zakiszona mlekowo. A wydobycie jej to zamrozenie w ludówce i zmielenie w maszynce do miesa i zalanie ciepłym miodem w słoju. Odrobiny wosku wypłyną na wieżch a piezga spadnie na dno słoja. Pozdrawiam miły_marian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 marca 2012, 16:06 - pt 

Rejestracja: 04 stycznia 2009, 13:20 - ndz
Posty: 99
Lokalizacja: Augustow
Witam!
Pyłek zamrożony posiada taką konsystencję,że można go rozetrzec w palcach.Pyłek wysuszony jest twardy nie do ugryzienia i w trakcie suszenia traci dużo na wartości.Pyłek wysuszony aby go spożyc wymaga nie tylko przepuszczenia przez maszynkę do mięsa czy młynek do kawy/to działanie tylko rozkrusza zasuszone obnóże/,ale odpowiednio długie moczenie aby ziarna pyłku zwilgotniało i pękło oddając to co najlepsze z środka.Ziarna pyłku,które będą zamknięte nie oddadzą swojej dobroci.Pyłek zamrożony w czasie dochodzenia do + temperatury jest rozsadzany i ziarna wyzwalają swoją zawartośc.AzA


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji