FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 17 czerwca 2025, 10:08 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
Koledzy, mam leżak warszawski poszerzany - a w nim maksymalną ilość 17 ramek. W tym tygodniu planuję dodać nadstawkę ale:

w samym gnieździe panuje wg mnie chaos. Ze 3 ramki całkowicie zaczerwione mam po prawej stronie całego ula zamiast na środku. Z kolei te przed wylotkiem są zaczerwiane sporadycznie, leży w nich pierzga, a na dole większości mam czerw trutniowy. Do tego dochodzą ze 4 ramki odbudowanej węzy, żółciutkie, czyste zalane pokarmem jedynie od góry ale prawie w całości puste. Dlaczego tak się dzieje, skąd ten chaos? :?

Zawsze wydawało mi się, że środek właściwego gniazda powinien znajdować się po środku ula, a boczne plastry winny służyć za miodnie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Malcolm, największą winę ponosisz ty nieumiejętnie dając węzę, a nie odbierając skrajnych plastrów (te z pierzgą i trutniami)

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

No dobrze, nie zaprzeczam, ale możesz napisać o tym coś więcej Pawełek?

Jak to teraz naprawić, przenieść ramki z czerwiem w środek ula?

Awatar użytkownika

musisz wstawić kratę pionową, przy wylotku ramki z czerwiem, plus ze dwie węzy i dwie suszu, za kratą cała reszta, wycofasz po miodobraniu ramki z pierzgą i stare.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL,LG3/4, Ostrowskiej
Malcolm, a moze taka pszczoła nieogarnita jak to moja córa mówi :haha: :haha: :haha:

:haha:
No nieogarnięta to mało powiedziane, jak pszczelarz nie dopilnuje to pszczoła się gubi.. :pala:

Ja wczoraj w wz wstawiałem na środku gniazda gdzie w tej gdzie w tej chwili jest 8 ramek ,a po bokach kraty odgrodowe,. ,myślę że szczelne i matula nie przejdzie.Matki znakowane ,więc ramka z matką w środek tego gniazda,plus ramki z młodym czerwiem ,węza,ramka z suszem .A za kratę ramka z ramki z czerwiem na wygryzieniu,a dalej ramki z największą ilością ,nakropu ,miodu.W jednym ulu zamknąłem matkę w izolatorze 3 ramkowym.Co z tego będzie zobaczymy.W kilku ulach były miseczki matecznikowe. :pl:

Malcolm pisze:
Jak to teraz naprawić, przenieść ramki z czerwiem w środek ula?

Tak pokombinuj , te sporadycznie zaczerwione przełóż na skraj ula albo przełóż do nadstawki i uzupełnij węzą , starsze ramki zawsze wycofuj na skraj jak zostaje ci po zimie ramka z zapasem zimowym tez wycofuj na skraj a przy robieniu odkładów masz jak znalazł okrywowe.

Odwiedziłem dziś pszczółki, zrobiłem porządek w tym gnieździe, choć niektóre z tych meserszmitów były bardzo nerwowe. Odbudowane puste ramki węzy dałem na boki, a w środek czerw.

Dwie ramki mam jednak do wymiany - jak myślicie - dać je bo bokach gniazda? Obsiadają mi wszystko więc i boczne powinny odbudować? Nie chciałbym powtórzenia się sytuacji.

Malcolm pisze:
Odbudowane puste ramki węzy dałem na boki

Też źle trzeba było dać w środek albo pomieszać z czerwiem lada moment matka by je zaczerwiła.

Malcolm pisze:
Dwie ramki mam jednak do wymiany - jak myślicie - dać je bo bokach gniazda? Obsiadają mi wszystko więc i boczne powinny odbudować? Nie chciałbym powtórzenia się sytuacji.

Gniazdo poszerza się od środka kasując stare ramki z skraja gniazda a takim sposobem dalej będziesz miał pomieszanie z poplątaniem.

Tazon pisze:
Gniazdo poszerza się od środka kasując stare ramki z skraja gniazda

No i tak czyniłem, a matka i tak zrobiła z czerwieniem tak jak sobie chciała.

Awatar użytkownika

Malcolm, za szybko wstawiałeś nowe, ramki stare do wycofania daj do miodni żeby matka ich nie zaczerwiła a nie do gniazda.

Pawełek gospodaruję w leżaku. Stare ramki jak wycofam to już tylko poza ul. Czekam dopiero na przesyłkę z mniejszymi ramkami do "kombinowanej pod daszkiem nastawki (miodna)".

Awatar użytkownika

Malcolm, też mam leżaki a w nich kratę odgrodową pionową, odgradzającą 8 ramek gniazdowych od miodni. A do miodni przenoszę ramki do wycofania.

Pawełek tylko moje ramka w miodni będą o połowę niższe niż gniazdowe.

Malcolm, nie rozumiesz, Pawełek mówi o miodniach bocznych. Układasz gniazdo z ramek z najmłodszym czerwiem, jajami i odciągnięta węzą na środku ula na wprost wylotu tak byś miał 8-10 ramek wz, jak to ułożysz dajesz na boki gniazda po kracie pionowej i za kratami najpierw ramki z czerwiem na wygryzaniu a potem ramki z zapasami kolejno dając ramki z pierzgą a na końcu ramki z nakropem. :wink: W tak ułożonym ulu nie będziesz miał chaosu. Swoją drogą możesz dawać ramki nadstawkowe nad gniazdo i nad miodnie boczne oczywiście. :wink:

Cordovan i w ostatnim przeglądzie tak też zrobiłem.
Dodatkowo jak już napisałem dam ramki nadstawkowe na gniazdo - tam będę miał główną miodnie.

Malcolm pisze:
Dodatkowo jak już napisałem dam ramki nadstawkowe na gniazdo - tam będę miał główną miodnie.

Tylko weź poprawkę na to iż pszczoły w leżaku najpierw zaleją ci miodnie boczne a dopiero potem wejdą w nadstawkę, dlatego ja miodnie boczne tworzę z ramek z czerwiem na wygryzaniu jednocześnie dodając do gniazda węzę a w tym samym czasie wisi już nadstawkowa ramka jako miodnia górna. W takim układzie wejdą ci w nadstawkę, jak dasz susz do miodni bocznych to w górną nie pójdą. ule wz nie są takie proste w gospodarowaniu jak by się wydawało, kilka błędów i o miodzie możesz zapomnieć. :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]