FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 kwietnia 2024, 06:52 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: 09 sierpnia 2014, 18:24 - sob 

Rejestracja: 01 maja 2009, 16:15 - pt
Posty: 13
Lokalizacja: Łódzkie
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Czy mozna odparowac taktik w takim urzadzeniu? z czym taktik rozmieszać ,parafina sie nie sprawdza

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 sierpnia 2014, 18:29 - sob 
tata_armata pisze:
Czy mozna odparowac taktik w takim urzadzeniu? z czym taktik rozmieszać ,parafina sie nie sprawdza

Amitraza paruje przy 600stc a parownik daje max 200


Na górę
  
 
Post: 09 sierpnia 2014, 21:24 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2008, 22:30 - śr
Posty: 1153
Lokalizacja: Kwidzyn
Ule na jakich gospodaruję: leżak wielkopolski z nads 1/2D
BoCiAnK pisze:
tata_armata pisze:
Czy mozna odparowac taktik w takim urzadzeniu? z czym taktik rozmieszać ,parafina sie nie sprawdza

Amitraza paruje przy 600stc a parownik daje max 200


:shock: Dziwne. Bo jak się zawiesi pasek (dekiel od piwa) nasączony TT , to amitraz paruje naturalnie i jest temp. gniazda . No ale kto chce ten niech wierzy .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 sierpnia 2014, 13:06 - ndz 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Temperatura wrzenia amitrazy to właśnie 200 °C , a więc od tej temperatury cała ilość dostarczonego ciepła powoduje parowanie amitrazy. Poza tym amitraza jak i każda inna ciecz paruje też w niższej temperaturze, tyle że wolniej : przykładem wspomniane "wafle" pod piwo. Nie radzę jednak eksperymentów jej odparowaniem jak kwasu szczawiowego bo jedynym skutkiem będzie z pewnością wytrucie warrozy , czerwiu i pszczół z powodu wielokrotnego przekroczenia dawki śmiertelnej. :kapelan:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 sierpnia 2014, 13:34 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 15:51 - ndz
Posty: 2941
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
manio pisze:
odparowaniem jak kwasu szczawiowego bo jedynym skutkiem będzie z pewnością wytrucie warrozy , czerwiu i pszczół z powodu wielokrotnego przekroczenia dawki śmiertelnej.
a takie głupie pytanie, to stosując apiwarol amitraza uwalniana jest stopniowo czy gwałtownie?

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 sierpnia 2014, 13:40 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Jest uwolniona cała przy spalaniu przy okazji część jest kumulowana w plastrach i stopniowo się uwalnia. Dawka jest znana .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 sierpnia 2014, 13:45 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 15:51 - ndz
Posty: 2941
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Mariuszczs pisze:
Jest uwolniona cała przy spalaniu przy okazji część jest kumulowana w plastrach i stopniowo się uwalnia. Dawka jest znana .
no tak, wiem, potem ta część uwalniana z plastrów uodparnia warrozę, ale nie do tego zmierzam, a chodzi mi o wypowiedz
manio pisze:
Temperatura wrzenia amitrazy to właśnie 200 °C , a więc od tej temperatury cała ilość dostarczonego ciepła powoduje parowanie amitrazy. Poza tym amitraza jak i każda inna ciecz paruje też w niższej temperaturze, tyle że wolniej : przykładem wspomniane "wafle" pod piwo. Nie radzę jednak eksperymentów jej odparowaniem jak kwasu szczawiowego bo jedynym skutkiem będzie z pewnością wytrucie warrozy , czerwiu i pszczół z powodu wielokrotnego przekroczenia dawki śmiertelnej. :kapelan:

i pytanie czy jeśli odparujemy ściśle odmierzoną dawkę amitrazy (takciku) to czy będzie tak jak pisze manio czy będzie jak z apiwarolem?

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 sierpnia 2014, 17:11 - ndz 

Rejestracja: 20 kwietnia 2012, 22:00 - pt
Posty: 250
Lokalizacja: nad Pilicą
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Przepraszam, że się wtrącę ale ciecz paruje w każdej temperaturze. Szybkość parowania zależy od temperatury i oczywiście od wielkości powierzchni parującej i od rodzaju cieczy.Parowanie jest zjawiskiem powierzchniowym. Wrzenie natomiast, to parowanie całej objętości cieczy. Ciała stałe również parują, tylko to zjawisko nazywa się sublimacją.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 sierpnia 2014, 09:09 - pn 
qq pisze:
Dziwne. Bo jak się zawiesi pasek (dekiel od piwa) nasączony TT , to amitraz paruje naturalnie i jest temp. gniazda

Kolego ona nie paruje pszczoły się ocierają o pasek roznosząc ją po całym ulu , poprzez zgryzanie daje to lepszy efekt


Na górę
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji