Dziękuję
garret294, tego szukałem
Cytuj:
Pierwszy zastosowano kwas mrówkowy o stężeniu 65% i 83% w objętości 100ml w dozowniku z Nassenheide
Cytuj:
Następnie w październiku w kolejnych dwóch rodzinach zastosowano roztwór 15% kwasu mlekowego w ilości 100ml/rodzinę spryskując plastry z pszczołami. W listopadzie w kolejnych dwóch rodzinach zastosowano roztwór kwasu szczawiowego 3,2% w syropie cukrowym w ilości 25 - 30ml/rodzinę wkrapiając go w uliczki między ramkowe z pszczołami.
Cytuj:
Czas ekspozycji rodzin pszczelich na działanie kwasów organicznych był różny. Dawka kwasu mrówkowego była odparowywana przez okres około jednego tygodnia, natomiast dawka kwasów mlekowego i szczawiowego była aplikowana w całości jednorazowo.
WNIOSKI1. W aktualnych warunkach utrzymywania rodzin pszczelich populacja roztoczy Varroa destructor pod koniec drugiego sezonu użytkowania rodziny osiąga poziom zagrażający ich istnieniu. Porównanie populacji Varroa destructor w dwóch sezonach użytkowania rodzin pszczelich wykazało 5 - krotnie liczniejszą ich populację po drugim sezonie użytkowania, doprowadzając do upadku 60% rodzin pszczelich.
2. Badanie dynamika rozwoju populacji roztoczy Varroa destructor w drugiej połowie sezonu pszczelarskiego wykazało krótko okresowe pojawianie się bardzo licznych osypów naturalnych, co utrudnia interpretację skuteczności działania środków ograniczających populację pasożyta. W związku z tym wybór optymalnego terminu usuwania roztoczy z rodzin jest szczególnie ważny przy stosowaniu zabiegów krótko działających (od kilku godzin do kliku dni), natomiast ma mniejsze znaczenie przy stosowaniu środków długo działających (6 - 8 tygodni).
3. Stosowanie kwasu mrówkowego 65 i 83% nie wpłynęło na badane cechy mikroklimatu rodzin pszczelich (temperatury, wilgotności względnej i stężenia CO2), natomiast przy zastosowaniu kwasu mlekowego i szczawiowego w okresie bez czerwiowym zaobserwowano podwyższenie średnich dobowych temperatur w gnieździe pszczelim (o około 5oC) w pierwszych trzech dobach. Kilkudniowe podwyższenie temperatur po zastosowaniu w zalecanym okresie jesiennym kwasu mlekowego 15% i szczawiowego 3,2% do ograniczania populacji Varroa destructor może świadczy o podwyższonym metabolizmie pszczół w tym okresie i skutkować zwiększonym spożyciem zapasów zimowych.
4. W obrazie mikroskopowym preparatów histologicznych z jelit środkowych pszczół poddanych ekspozycji na kwas mrówkowy 65 i 83% stwierdzono zmiany patologiczne: obniżenie obfitości błon perytroficznych, zaburzenie funkcjonowania centrów regeneracyjnych, zmniejszenie wysokości enterocytów z objawami wakuolizacji i dystrofii. Większe odstępstwa od obrazu prawidłowego zaobserwowano po zastosowaniu kwasu mrówkowego 83%. Zaobserwowane zmiany w budowie jelit środkowych pszczół robotnic w okresie przygotowania rodzin do zimowli sugerują osłabienie pszczół pokolenia zimowego.
5. Stosowanie kwasu mlekowego 15% i kwasu szczawiowego 3,2% w rodzinach pszczelich nie wpłynęło istotnie na obraz mikroskopowy preparatów histologicznych jelit środkowych pszczół robotnic.
6. Z trzech grup enzymów: esteraz (n = 6), proteaz (n = 5) i glikozydaz (n =
w jelitach środkowych pszczół najbardziej wrażliwe na działanie zastosowanych kwasów organicznych były proteazy i w nieco mniejszym stopniu glikozydazy.
7. Poziom aktywności enzymatycznej proteaz i glikozydaz w jelitach środkowych młodych pszczół robotnic (do 11 doby życia) uległ istotnemu obniżeniu po zastosowanie kwasu mrówkowego 65% i kwasu szczawiowego 3,2% w rodzinach pszczelich, natomiast zastosowanie kwasu mlekowego 15% nie wywołało istotnych zmian w poziomie aktywności enzymatycznej jelit środkowych u młodych pszczół robotnic.
8. Analizując pszczoły robotnice w wieku od 1 do 11 doby życia wystawione na ekspozycje kwasów organicznych (mrówkowego, szczawiowego, mlekowego) aktywność glikozydaz uległa istotnemu obniżeniu w drugiej dobie życia (pierwszej po zastosowaniu kwasów), natomiast proteaz w szóstej dobie życia (piątej po zastosowaniu kwasów).
9. Okresowe obniżenie się poziomu aktywności enzymatycznej jelita środkowego młodych pszczół robotnic po stosowaniu kwasu mrówkowego i szczawiowego może skutkować zaburzeniem w trawieniu białek i cukrów w stosunku do fizjologicznego wysokiego poziomu aktywności enzymatycznej w tym okresie.
10. Późno jesienne stosowanie kwasów organicznych zaburzało aktywność enzymatyczną jelita środkowego pszczół przygotowanych do zimowli - pszczoły robotnice charakteryzowały się istotnym obniżeniem poziomu aktywności enzymatycznej proteaz w jelitach środkowych po zastosowaniu kwasu mrówkowego 65% i szczawiowego 3,2%.
11. U dorosłych pszczół robotnic przygotowanych do zimowli zaobserwowano istotne obniżenie poziomu aktywności enzymatycznej jelit środkowych w pierwszej i piątej dobie po zastosowaniu kwasów w grupie protez i glikozydaz.
12. Korelacje między pojedynczymi enzymami w grupach kontrolnych i w grupach po zastosowanych kwasach w wielu przypadkach były odwrotne, co świadczy o zaburzeniu równowagi w produkcji enzymów i trawieniu składników pokarmowych u pszczół eksponowanych na kwasy organiczne.
13. Z trzech badanych kwasów organicznych do ograniczania populacji Varroa destructor najmniej skutków ubocznych widocznych w obrazie mikroskopowym preparatów histologicznych i aktywności enzymatycznej jelit środkowych pszczół wystąpiło po stosowaniu kwasu mlekowego 15%.
Źródło: https://www.dbc.wroc.pl/Content/17956/Howis_M_doktor_055_DBC.pdf?handler=pdf