FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 kwietnia 2024, 06:51 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 
Autor Wiadomość
Post: 06 września 2011, 23:47 - wt 

Rejestracja: 26 kwietnia 2011, 11:40 - wt
Posty: 33
Lokalizacja: okolice Jasła
Witam, może to o co spytam wyda się komuś śmiesznym pytaniem, ale chodzi mi o to czy w trakcie dokarmiania, tzn w ulu są podkarmiaczki z invertem można dymić pszczółkom apivarolem. Tzn, czy ten dym nie przedostanie się do pokarmu i nie spowoduje jego utraty jakości, albo nawet czy nie spowoduje jakiegoś zatrucia pszczół.
Dzięki za ewentualne podpowiedzi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 września 2011, 06:21 - śr 

Rejestracja: 25 marca 2009, 07:38 - śr
Posty: 949
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski
Ule na jakich gospodaruję: WP
jacekni pisze:
Witam, może to o co spytam wyda się komuś śmiesznym pytaniem, ale chodzi mi o to czy w trakcie dokarmiania, tzn w ulu są podkarmiaczki z invertem można dymić pszczółkom apivarolem. Tzn, czy ten dym nie przedostanie się do pokarmu i nie spowoduje jego utraty jakości, albo nawet czy nie spowoduje jakiegoś zatrucia pszczół.
Dzięki za ewentualne podpowiedzi

Kto pyta nie błądzi.
Dym apiwarolu przedostaje się- ale nie szkodzi na inwert ani zapasy.Ale okres karencji do ewentualnego spożycia przez ludzi jest miesiąc czasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 września 2011, 07:26 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 stycznia 2011, 12:37 - ndz
Posty: 475
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korpusowe jednościenne
jacekni pisze:
Witam, może to o co spytam wyda się komuś śmiesznym pytaniem, ale chodzi mi o to czy w trakcie dokarmiania, tzn w ulu są podkarmiaczki z invertem można dymić pszczółkom apivarolem. Tzn, czy ten dym nie przedostanie się do pokarmu i nie spowoduje jego utraty jakości, albo nawet czy nie spowoduje jakiegoś zatrucia pszczół.
Dzięki za ewentualne podpowiedzi


Poczekaj z tym odymianiem aż czerwiu nie będziesz miał w ulach. Dym tak czy siak się dostanie do pokarmu czy zrobisz to w trakcie podkarmiania czy po :uśmiech: na jakość pokarmu nie wpłynie a amitraza uwolniona przy odymianiu zneutralizuje się po ok. 30 dniach :) Zatruciu ulegnie jedynie pajęczak :leży_uśmiech:

Pozdr
Witamina


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 07 września 2011, 10:20 - śr 
A stosowanie innych środków przy odymianiu apiwarolem, powiedzmy hiveclean jest dozwolone? Czy nie ma jakiegoś złego wpływu na jakoś zabiegów tym pierwszym lekiem?


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 07 września 2011, 11:57 - śr 

Rejestracja: 25 marca 2009, 07:38 - śr
Posty: 949
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski
Ule na jakich gospodaruję: WP
Malcolm pisze:
A stosowanie innych środków przy odymianiu apiwarolem, powiedzmy hiveclean jest dozwolone? Czy nie ma jakiegoś złego wpływu na jakoś zabiegów tym pierwszym lekiem?

Nie znalazłem przeciwwskazań. Bliższe dane można znaleźć;
http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/viewtopic.php?t=473


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 października 2011, 16:28 - pt 

Rejestracja: 23 października 2011, 09:10 - ndz
Posty: 472
Lokalizacja: Czeladź
Ule na jakich gospodaruję: wlk
Jest dość ciepło więc proponuje jeszcze raz odymić pszczoły. Ja dziś dymiłem było to moje 4 dymienie ostatnie przeprowadzałem 15 września 22 wrzesnia i ok 30 września. Było jeszcze sporo czerwiu. W kontrolnej rodzinie po 3 godzinach po odymieniu spadło 180szt warrozy. Także proszę kto może o skontrolowanie ilości pasożyta poprzez odymienie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 października 2011, 16:38 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
pawel jak byś przeprowadził wcześniejsze leczenie dotrzymując terminów to sadło by ci max kilka sztuk.

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 października 2011, 17:13 - pt 

Rejestracja: 23 października 2011, 09:10 - ndz
Posty: 472
Lokalizacja: Czeladź
Ule na jakich gospodaruję: wlk
Wcześniej leczyć nie mogłem bo do 15 września brałem miód z nawłoci. To że jest waroza to dla mnie nie jest zaskoczenie bo wiedziałem że będzie, czerwi był na 8 ramkach 15 września. I czekałem na cieplejsze dni aby odymić. Następne dymienie zorbie w listopadzie jak będzie odpowiednia temp. Zapowiadają do 18 st w listopadzie. OBY MATKI NIE ZACZĘŁY CZERWIĆ .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 października 2011, 18:59 - pt 

Rejestracja: 05 grudnia 2010, 21:54 - ndz
Posty: 1492
Lokalizacja: Wołów
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
paweln jak to wychodzi że ty leczyłeś z ponad tygodniowymi przerwami a nie co cztery dni to leczenie będzie nie skuteczne , jak miałeś jeszcze dużo czerwiu to mogłeś poczekać i odymić teraz i co cztery dni

_________________
Odkłady pszczele: wielkopolskie i dadant tel.693305282 lub PW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 października 2011, 19:31 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 12:21 - pt
Posty: 3523
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Każdy ma swój sposób na dymienie i kolejne odstępy miedzy nimi każdy robi to po swojemu ja także robię inaczej .pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 października 2011, 19:32 - pt 

Rejestracja: 21 listopada 2009, 21:49 - sob
Posty: 915
Lokalizacja: małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
cześć Paweł mam małe pytanie gdzie kupiłeś saletrę spożywczą bo ja
się uchodziłem i nigdzie nie znalazłem ,proszę o podpowiedz .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 października 2011, 19:33 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
tylko jeden ma pszczoły a drugi varroa - ups, teraz to bedzie CCD :(

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 października 2011, 19:42 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 listopada 2007, 19:39 - śr
Posty: 1622
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
jerzy9666 pisze:
cześć Paweł mam małe pytanie gdzie kupiłeś saletrę spożywczą bo ja
się uchodziłem i nigdzie nie znalazłem ,proszę o podpowiedz .


Po co Ci saletra spozywcza, bedziesz mieso peklowal? - jest wycofana ze spozywki juz dawno.
Ale mozesz kupic saletre nawozowa w sklepie ogrodniczym, op. 2 kg i masz na ... 100 lat!
Na zamowienie mozesz kupic czysta saletre potasowa, ale po co masz przeplacac? :bosie:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 października 2011, 19:46 - pt 

Rejestracja: 21 listopada 2009, 21:49 - sob
Posty: 915
Lokalizacja: małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
w tym właśnie problem iż u mnie można kupić tylko opakowania po 15 kg saletry i przez to moje pytanie do Pawła bo pisał że stosuje saletrę sporzywczą


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 października 2011, 19:47 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 12:21 - pt
Posty: 3523
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
jerzy9666 pisze:
cześć Paweł mam małe pytanie gdzie kupiłeś saletrę spożywczą bo ja
się uchodziłem i nigdzie nie znalazłem ,proszę o podpowiedz .
Saletrę kupiłem na rynku na 1 straganie i tylko żałuje że tak mało kupiłem bo mogłem zabespieczyć się na 5 lat a teraz chodze i tych ludzi nie moge spotkać ,do wiosny daleko zdąże kupić ja za nią obeszłem wszystkie markiety i nie było i w sklepach umnie też niema .Zobacz w zakładach mięsnych znadz kogoś tam powinni mieć .Uważam że spożywcza ma lepsze właściwości MOŻE WYPOWIE się ktoś kąpetętny jaka to RÓżnica .pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 października 2011, 20:16 - pt 

Rejestracja: 21 listopada 2009, 21:49 - sob
Posty: 915
Lokalizacja: małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
w tym problem że teraz do mięsa nie stosują saletry tak jak dawniej do peklowania mięsa ,chyba będę musiał kupić te 15kg w ogrodniku i aby ją z użyć będę musiał żyć ze 150 lat :jupi: :jupi:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 października 2011, 20:19 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 12:21 - pt
Posty: 3523
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
jerzy9666 pisze:
w tym problem że teraz do mięsa nie stosują saletry tak jak dawniej do peklowania mięsa ,chyba będę musiał kupić te 15kg w ogrodniku i aby ją z użyć będę musiał żyć ze 150 lat :jupi: :jupi:
Jak będżesz szukał to znajdziesz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 października 2011, 20:25 - pt 
jerzy9666 pisze:
w tym problem że teraz do mięsa nie stosują saletry tak jak dawniej do peklowania mięsa ,chyba będę musiał kupić te 15kg w ogrodniku i aby ją z użyć będę musiał żyć ze 150 lat :jupi: :jupi:

http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... nge_view=1
Jak zerkniesz na allegro ,to kupisz ilość potrzebna dla Twoich potrzeb. :piwko:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 28 października 2011, 21:06 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 listopada 2007, 19:39 - śr
Posty: 1622
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
pawel pisze:
jerzy9666 pisze:
cześć Paweł mam małe pytanie gdzie kupiłeś saletrę spożywczą bo ja
się uchodziłem i nigdzie nie znalazłem ,proszę o podpowiedz .
Saletrę kupiłem na rynku na 1 straganie i tylko żałuje że tak mało kupiłem bo mogłem zabespieczyć się na 5 lat a teraz chodze i tych ludzi nie moge spotkać ,do wiosny daleko zdąże kupić ja za nią obeszłem wszystkie markiety i nie było i w sklepach umnie też niema .Zobacz w zakładach mięsnych znadz kogoś tam powinni mieć .Uważam że spożywcza ma lepsze właściwości MOŻE WYPOWIE się ktoś kąpetętny jaka to RÓżnica .pawel



Saletra potasowa, to saletra potasowa - inaczej azotan potasu KNO3

Saletry w przemysle spozywczym nie stosuje sie juz od dawna.
Na rynku mogli ja sprzedawac najwyzej sasiedzi z za ktorejs miedzy, ale nie z UE.

Zajrzyj sobie na strone: http://www.oczarjk.pl/index.php?act=429

a dowiesz sie wiecej.

Nie meczcie sie juz tak z ta saletra. Moze nie jako "kompetentny" :bosie: , ale juz podpowiem:

zrob roztwor wodny tej saletry (KNO3 - nawoz ogrodniczy, przeciez to jest ta sama saletra, a nie inna), np. do ok. 0,5 l wody syp tyle saletry, ile da sie jej w tej objetosci rozpuscic. Dodaj do tego roztworu cukru (latwiej rozpusci sie cukier puder) po to, zeby pozniej to sie lepiej spalalo, a nastepnie w tym roztworze dobrze namocz jakis porowaty gruby papier (karton) czy cos podobnego - wystarczy 2-3 minuty. Nastepnie wyjm to, strzasnij krople i wysusz na "pieprz".
Potnij w paski czy tam zrob sobie to inaczej, ale tak, abys mogl na tym spalic "to", czym chcesz odymiac swoje pszczoly by wytruc wroga - warroze.
Ja np. robie dlugie paski szer. ok. 2 cm, dziele to na 10 rownych czesci (dl. np. 3 cm wystarczy), ale nie przecinam, tylko oznaczam te "dzialki" dlugopisem i tuz przed cala akcja na kazdy taki odcinek nakraplam specyfik, wkladam do swojego ustrojstwa (moj super stary patent) i odymiam kolejno 10 uli, co mi zajmuje najwyzej 5 min. A potem powtarzam akcje j.w. i bez jakiegokolwiek pospiechu, za niecala godzine mam wszystko skonczone.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 29 października 2011, 09:08 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 12:21 - pt
Posty: 3523
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Jerzy dzięki za odpowiedż :brawo: pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 29 października 2011, 11:54 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
co wy za głupoty piszecie. Pracuję w przemyśle spożywczym i saletra potasowa nadal stosowana jest do konserwacji wyrobów wędliniarskich. Kupcie sobie pierwszą lepszą szynkę i na składzie będzie pisało "substancja konserwująca - azotan potasy". Także nie piszcie głupot.
Jeśli chodzi o zakup saletry to ja kupowałem na allegro.

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 29 października 2011, 18:56 - sob 
jacekni pisze:
chodzi mi o to czy w trakcie dokarmiania, tzn w ulu są podkarmiaczki z invertem można dymić pszczółkom apivarolem.

Owszem można ale zabieg może mieć mniejszy skutek bo masz dziury pod podkarmiaczką (powalkową ) chyba że masz boczne i szczelnie góry gniazda
Witamina pisze:
Poczekaj z tym odymianiem aż czerwiu nie będziesz miał w ulach.

prawda jest taka że pszczoły idące do zimowli powinny wylęgać się bez balastu na grzbiecie ;-)
paweln pisze:
Ja dziś dymiłem było to moje 4 dymienie ostatnie przeprowadzałem 15 września 22 wrzesnia i ok 30 września. Było jeszcze sporo czerwiu

No i te odymienia Twoje są daremne wybacz ale zapoznaj się z biologią pasożyta powinieneś mieć takie daty 15 , 19 ,23 + dodatkowe ok 30
Waroza po wygryzieniu się wraz z pszczoła przebywa na niej 5-6 dni po czym wchodzi z powrotem do komórki na 8 dniową larwę pszczela chowa się pod spodem by jej pszczoły nie wywaliły czeka na zasklepienie i znosi jaja gdybyś odsklepił czerw to byś u widział ile tam jej jest


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 29 października 2011, 19:21 - sob 

Rejestracja: 16 października 2011, 22:24 - ndz
Posty: 1453
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Witajcie
W tym roku poddałem paski chyba 20 października ,bede je trzymał na pewno do 20 listopada ,moze trafi się cieplejszy dzień to wyciągnę paski i zobaczymy ile za rok o tej samej porze bedzie sie sypać warrozy. Wczesna wiosną może dam kwas szczawiowy dobrze by było trafic na okres jeszcze bez czerwiu zasklepionego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 29 października 2011, 19:22 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 23:40 - śr
Posty: 1088
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
Ja dymienie u siebie robiłem co 4 dni ale ze względu na to że miałem jeszcze resztki czerwiu to teraz powtórzyłem dwukrotne dymienie(poniedziałek i piątek). :piwko:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 29 października 2011, 21:27 - sob 
Miodomir pisze:
Witajcie
W tym roku poddałem paski chyba 20 października ,bede je trzymał na pewno do 20 listopada ,moze trafi się cieplejszy dzień to wyciągnę paski i zobaczymy ile za rok o tej samej porze bedzie sie sypać warrozy. Wczesna wiosną może dam kwas szczawiowy dobrze by było trafic na okres jeszcze bez czerwiu zasklepionego.


Przecież lepij ci teraz zastosować kwas niż czekać do wiosny


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 29 października 2011, 21:37 - sob 

Rejestracja: 16 października 2011, 22:24 - ndz
Posty: 1453
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
juljan pisze:
Przecież lepij ci teraz zastosować kwas niż czekać do wiosny

Hej
Przeczytaj jeszcze raz mój post w ulu sa paski powieszone nie widzę najmniejszego sensu stosowania teraz kwasu jakbym nie dał pasków pewnie w listopadzie bym polał tylko kwasem i to byłoby całe moje leczenie pszczół w tym roku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 29 października 2011, 21:53 - sob 
Miodomir pisze:
juljan pisze:
Przecież lepij ci teraz zastosować kwas niż czekać do wiosny

Hej
Przeczytaj jeszcze raz mój post w ulu sa paski powieszone nie widzę najmniejszego sensu stosowania teraz kwasu jakbym nie dał pasków pewnie w listopadzie bym polał tylko kwasem i to byłoby całe moje leczenie pszczół w tym roku.


Też zastosowałem paski ale tylko dlatego że konczył sie ich termin ważność bodajże w grudniu i szkoda było mi ich wyżucać ale powiem ci że po zastosowaniu KM sypała sie jeszcze warozza teraz bede w listopadzie stosował K SZ i tak zostanie do nastepnej jesieni. Tak że paski są ale jakby ich nie było zastosuj lepiej kontrolnie w jednej może dwoch rodzinach abyś miał porównanie czy te paski ci działają


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 29 października 2011, 22:06 - sob 

Rejestracja: 16 października 2011, 22:24 - ndz
Posty: 1453
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Ma się rozumieć kontrolnie poleję kwasem szczawiowym 2 rodzinki w listopadzie i zobacze czy spadło co na dennice.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji