www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 19 lipca 2018, 18:13 - czw
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 04 stycznia 2013, 18:29 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 sierpnia 2011, 18:59 - wt
Posty: 247
Lokalizacja: Janów Lubelski
Ule na jakich gospodaruję: WZ->WLKP-1/2 D>1/2D
Witam z racji tego że w poprzedniej padło jedno uzwojenie a buło aluminiowe nie ma sensu i nie opłaca się naprawiać starej więc przydała by się nowa i tu pytanie czy nie wziąć inwertorowej ...............nie wykonuję żadnych prac zarobkowych tylko normalnie jak to w gospodarstwie domowym. Proszę o opinie na temat waszych spawarek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2013, 18:36 - pt 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 15:37 - pn
Posty: 3066
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
moja mama ma do sprzedania taką wielką transformatorową, wytrzyma wszystko, można nią szyny pociągowe ciąć wzdłóż.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2013, 18:49 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 sierpnia 2011, 18:59 - wt
Posty: 247
Lokalizacja: Janów Lubelski
Ule na jakich gospodaruję: WZ->WLKP-1/2 D>1/2D
Napisz o niej coś więcej jak nie ja to może ktoś inny się zainteresuje i najlepiej daj fotki lub nazwę i dane z tabliczki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2013, 18:54 - pt 

Rejestracja: 06 czerwca 2008, 22:01 - pt
Posty: 1140
Lokalizacja: Stargard Szczec.
Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
Polecam Dedrę inwertorową 200A


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2013, 19:06 - pt 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 15:37 - pn
Posty: 3066
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
benek1, profesjonalna trasformatorowa z lat 70-tych, amperaż regulowany poprzez śróbę, dość ciężka(ze 4 chłopa trzeba) długie przewody: zasilający- 4 lub 5 żyłowy; głowny i masowy: długie. ojcieć nawet żeliwo spawał piątką elekrodą, ............., bez ograniczeń amperażu wymaga większych bezpieczników - 32A. urządzenie ma możliwość topienia, przecinania belek. w pełni sprawna, moze jakieś poprawki winikłe z wieku.

zdjęcia mogę zrobić jak tam pojadę, gabaryty: to jakieś ok 0,7x0,7 m i 0,5 m wysokości. + przewody.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2013, 19:28 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 lipca 2010, 17:30 - wt
Posty: 114
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp,Wlkp18cm,langstroth
jino2 pisze:
benek1, profesjonalna trasformatorowa z lat 70-tych, amperaż regulowany poprzez śróbę, dość ciężka(ze 4 chłopa trzeba) długie przewody: zasilający- 4 lub 5 żyłowy; głowny i masowy: długie. ojcieć nawet żeliwo spawał piątką elekrodą, ............., bez ograniczeń amperażu wymaga większych bezpieczników - 32A. urządzenie ma możliwość topienia, przecinania belek. w pełni sprawna, moze jakieś poprawki winikłe z wieku.

zdjęcia mogę zrobić jak tam pojadę, gabaryty: to jakieś ok 0,7x0,7 m i 0,5 m wysokości. + przewody.



tez mam taką . Jest dobra ale warzy chyba z tonę :D

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=GcvhUyslPWI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2013, 19:31 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 stycznia 2011, 08:09 - pn
Posty: 1193
Lokalizacja: Busko-Zdrój woj.świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
benek1 pisze:
Proszę o opinie na temat waszych spawarek.



Może Kolega pofatygowałby się na specjalistyczne forum o urządzeniach elektrotechnicznych..... no nie prościej ???.. niż szukać spawaczy wśród pszczelarzy....może i tacy są....ale po co ???

życzę dużo zdrowia

_________________
sklep internetowy ModneButy.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2013, 19:40 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3405
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Podjedź do castoramy i kup tam dedrę 200A inwertorową . Taniej niż na allegro. Mam jej odpowiednik Zosia tyle że z TIG i już mi służy dzielnie 3 lata. Co prawda kabel masowy jest krutki i za cienki ale wymienisz.
Ogólnie bardziej przydatny jest migomat i mam bestera 160A oraz migatronica 505A. Ale jak do tej pory ci stykała elektrodowa to taka chinka jest super. O dziwo na przedłużaczu dobrze spawa.

Pszczelarze też spawają np stojaki pod ule, pszczelarze heblują i nie trzeba ich wyganiać od razu na portal stolarski :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2013, 19:44 - pt 

Rejestracja: 06 czerwca 2008, 22:01 - pt
Posty: 1140
Lokalizacja: Stargard Szczec.
Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
Stare spawarki są ok ale jeżeli chodzi o ich mobilność to tragedia :D dla niektórych minusem będzie też zasilanie z 400V U mnie stoi i stara 400A ale używana jest tylko dedra która wbrew pozorom jest dość solidna wyspawała parę dobrych czwórek jedna po drugiej i się nie zagrzała. Zresztą o tej dedrze jest sporo w internecie np. na elektrodzie.

Mariuszczs "transformatorowa" 5 wers.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2013, 19:51 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3405
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Elektrodowa transformatorowa jeśli mu stykała ..... bo tak to migomat w pierwszej kolejności .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2013, 21:04 - pt 

Rejestracja: 04 grudnia 2009, 17:00 - pt
Posty: 618
Lokalizacja: Wrocław
Ule na jakich gospodaruję: ramka 36-18
Ja w Castoramie kupiłem Dedrę 200 z TIG-iem za 750 złotych. Waga 9 kg. Jest super. Ostatnio widziałem za coś około 1200 zł Dedrę 200 z TIG-iem i MMA do spawania aluminium.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2013, 22:03 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 21:09 - śr
Posty: 2587
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wz - wlkp
Ja polecam inwertorową ,posiadam "normalną " transformatorowa nie do zajechania ale inwertorową używam odkąd ja zakupiłem .
Lekka jak trzeba to 3,5 elektrodę pociągnie bez problemu ,na 220v co jeszcze trzeba .Gdy mam twarde -długie spawanie i grube elementy biorę transformatorową ale do zwykłego dłubania inwertorowa <okok>

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2013, 23:05 - pt 

Rejestracja: 05 czerwca 2008, 19:23 - czw
Posty: 455
Lokalizacja: podhale
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
ja mam inwerter snake i jest ok. do gospodarstwa domowego jest idealna


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2013, 00:52 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 19:51 - pn
Posty: 2225
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
benek1, jak będziesz w Lublinie wdepmij do OBI - polecam Einhela. Spawał nią szwagier 2 lata, poźniej kupilismy z bratem na spółkę :lol: i robimy nią już chyba ze 6. Żadnych problemów. Wiadoma sprawa nikt z nas nie pracował na niej zarobkowo ale do domowego użytku bez zastrzeżeń. W obi jak Ci cos padnie to na ogół wymieniają na nową.

Pozdrawiam ziomala :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2013, 09:28 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 września 2010, 19:02 - wt
Posty: 71
Lokalizacja: Pomorskie
Ule na jakich gospodaruję: Stojak wielkopolski
dajcie spokój z tymi bublami polecam:http://allegro.pl/spawarka-inwertorowa-minarc-150-kemppi-mma-tig-i2895512563.html
.spawam tigem i ładnie wychodzi.pzr

_________________
https://picasaweb.google.com/117548865181931473240


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2013, 09:41 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 19:51 - pn
Posty: 2225
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
Tommy, jeżeli to co proponujesz ma być na domowe potrzeby to ok. Nie mam więcej pytań

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2013, 11:07 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 15:47 - pt
Posty: 4231
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
KEMPPI - to sprzęt na którym pracuje u mnie główny ślusarz " we wsi" Zatrudnia około 6 osób, wiec przerób łatwo obliczyć. Używa tylko tego sprzętu

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2013, 13:29 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 21:09 - śr
Posty: 2587
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wz - wlkp
benek1 pisze:
Proszę o opinie na temat waszych spawarek.


Sprzęt Ondulix 140 moc do 135 A cena za nowy w komisie 450zł spełnia moje wymagania -zadowolony :wink:

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2013, 16:03 - sob 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 15:37 - pn
Posty: 3066
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
Tommy, jak chcesz coś posmarkać, to i bez spawarki można. bo co więcej może 140 A?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2013, 15:30 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 16:46 - wt
Posty: 2288
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Zależy co spawasz bo jak cienkie blaszki to jak wspominano wyżej migomat lepszy pospawasz cienkie i grubsze elementy też wygodniejsza praca czystsze spoiny nie przepalisz materiału a cena podobna. Jak grubsze elementy to dobieraj pod elektrody i materiał spawarka nie powinna pracować non stop na max mocy bo pali się uzwojenie lub niebezpiecznie nagrzewa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2013, 23:06 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3405
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
140 A to blacha 4 mm max jak pamiętam.
Nie że spawarka nie powinna pracować non stop tylko spawarka ma cykl pracy podany w %.
Jeśli przy danym prądzie pisze 100% to można spawać bez przerwy i ja się pokusiłem kiedyś o zakup migomatu który ma 100% przy 370A po tym jak często mniejszy migomat mi się przegrzewał.
Jeśli przy danym prądzie pisze 30 % to spawamy 3 minuty i 7 minut spawarka włączona się chłodzi.

Jeśli przy danym prądzie pisze 60% to można spawać max 6 minut i min 4 się musi chłodzić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2013, 16:33 - śr 

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 21:25 - śr
Posty: 177
Lokalizacja: lubuskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant
ja tam polecam mig mat piekna sprawa mam 4 lata i nie zamienił bym na nic innego i tanszy w eksploatacji

_________________
http://pasiekawiktoria.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 stycznia 2013, 17:52 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 07:27 - czw
Posty: 1422
Lokalizacja: Centralna Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Ja tam polecam Tlen i Acetylen... :D

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 stycznia 2018, 21:47 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 lipca 2011, 19:41 - śr
Posty: 1189
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: dadant , dadant 1/2
http://cowlidlu.blogspot.com/2017/01/ur ... lidla.html

Czy takim urządzenie , cokolwiek da radę pospawać ??

_________________
Paście się pszczółki po rozkosznej łące, póki wam służą dni lata gorące
Wasz brzęk rozkoszny nikogo nie nudzi, Lepiej być z wami, niźli pośród ludzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 stycznia 2018, 21:56 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 5233
Lokalizacja: wadowice 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, LG 3/4, dadant
bagisek1,
ja mam spawarę inwerterową magnum snake coś tam,
sam coś tam rzeźbię ale miałem do czynienia ze sporą liczbą spawaczy i na roboty zawsze zabierali takie cosik i dawały radę a to o czymś świadczy a i też miałem okazję widzieć co to znaczy mieć badziewną spawarkę bez chłodzenia i tam było więcej postoju jak spawania bo się grzały i wywalało bezpieczniki,
cena coś koło 800zł dwa lata gwarancji za te pieniądze super sprzęt

_________________
Człowiek, który dla interesu poświęca swój honor, traci i swój honor i swój interes


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 stycznia 2018, 22:02 - pt 

Rejestracja: 04 grudnia 2009, 17:00 - pt
Posty: 618
Lokalizacja: Wrocław
Ule na jakich gospodaruję: ramka 36-18
Ja za 750 zł kupiłem inwertorową 200 A z TIG-iem. Też gwarancja 2 lata.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 stycznia 2018, 22:16 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 listopada 2009, 17:07 - pn
Posty: 1788
Lokalizacja: Srodek / Niemiec
Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
bagisek1 pisze:
http://cowlidlu.blogspot.com/2017/01/urzadzenie-spawalnicze-parkside-z-lidla.html

Czy takim urządzenie , cokolwiek da radę pospawać ??

........................................................................
Czesc
spawacz sie klania przez 8 lat spawalem dziennie 5 kilo drutu 0,8mm.
Najlepsze spawarki to REHM.(ale za droge)
Nastepnie jest taka Storch 2000 Export (stary model)ta wytrzyma 20 lat dziennie po 8 godzin spawania.((inne storch ciagle sie cos psuly)
Ja mam 3 stare spawarki na elektrody ale jada jak szalone. poz d
Tej z lidla za darmo bym nie chcial mialem takie i podobne..poz d

_________________
http://www.buckfast-zucht.de/index.php?seite=shop


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 stycznia 2018, 22:48 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 22:35 - śr
Posty: 2398
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: D,1/2D,WP,WP korp.
bagisek1 pisze:
http://cowlidlu.blogspot.com/2017/01/urzadzenie-spawalnicze-parkside-z-lidla.html

Czy takim urządzenie , cokolwiek da radę pospawać ??

szkoda zachodu , to typowy marketowy szmelc. Do spawania gołym drutem potrzebna butla z CO2 , najlepiej jak z dodatkiem argonu. Do butli reduktor z przepływomierzem. Jak to doliczysz do kosztów to wcale nie wyjdzie tanio. Butlę można wypożyczyć, ale nie wiem czy ktoś wypożycza małe butle.
Do celów domowego , amatorskiego spawania wystarczy spawarka inwertorowa ( czyli przrtwornica wysokiej częstotliwości nie sam transformator sieciowy) elektrodowa. Lepiej jak jest do 200A , bo wtedy faktycznie spawasz bez problemu elektrodą do 4 mm. Łatwa do opanowania i można pospawać naprawdę poważne konstrukcje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 stycznia 2018, 06:28 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 17:41 - sob
Posty: 4290
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
bagisek1, reklama dzwignia handlu mam podobna z aldika do drobnych spawan ujdzie ale drut jest drogi lepiej dołozyc i kupic do spawania w osłonie co2 no chyba ze nie planujesz nic wiekszego to ale poco ?


henry

_________________
https://goo.gl/maps/hL13WHejj7k


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 stycznia 2018, 08:46 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 lipca 2011, 19:41 - śr
Posty: 1189
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: dadant , dadant 1/2
henry650, manio, Mi potrzeba do drobnego spawania , nic profi. Zaraz każdy poleca wszystko z górnej półki. Nie jestem spawaczem i nigdy nie będę. Czasem żonie pospawam pachwiny i tyle. :mrgreen: Czy od razu trzeba murzyna :?: :?: :mrgreen:

Zapytałem konkretnie o ten model i parametry.

https://www.olx.pl/oferta/spawarka-inwe ... 0b37c7051e
Następna ??

_________________
Paście się pszczółki po rozkosznej łące, póki wam służą dni lata gorące
Wasz brzęk rozkoszny nikogo nie nudzi, Lepiej być z wami, niźli pośród ludzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 stycznia 2018, 09:38 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 22:35 - śr
Posty: 2398
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: D,1/2D,WP,WP korp.
Tego typu spawarkę właśnie polecałem. MMA to spawanie elektrodą otuloną , a poprzednie urządzenie o które pytałeś to zupełnie inna technologia. Zadziwiająco tania :shock: :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 stycznia 2018, 09:43 - sob 
jeśli kupować spawarkę to tylko inwertorową ,energooszczędna i dobrze spawa .trzeba tyko uważać by jej nie upuścić bo upadek z wysokości 1 metra jest dla niej śmiertelny :|


Na górę
  
 
Post: 13 stycznia 2018, 10:10 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 lipca 2011, 19:41 - śr
Posty: 1189
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: dadant , dadant 1/2
manio, a co z tego :?:

https://www.budujesz.pl/elektronarzedzi ... p,0,,,,/1/

_________________
Paście się pszczółki po rozkosznej łące, póki wam służą dni lata gorące
Wasz brzęk rozkoszny nikogo nie nudzi, Lepiej być z wami, niźli pośród ludzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 stycznia 2018, 10:58 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 22:35 - śr
Posty: 2398
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: D,1/2D,WP,WP korp.
bagisek1 pisze:

Wszystkie inwertorowe podobnej klasy. Wyświetlacz jest zupełnie zbędny , wystarczy pokrętło. Mam spawarkę inwertorową ESAB i jest doskonała. Te z linku też podobne na oko. Każdą pospawasz co zechcesz. W środku i tak każda ma to samo :) Nie kupuj transformatorowej bo to szmelc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 stycznia 2018, 11:15 - sob 

Rejestracja: 17 września 2017, 09:01 - ndz
Posty: 192
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie 18
Miejscowość z jakiej piszesz: Dębe Wielkie
nie tyle szmelc co ciężka

teraz bym kupił na pewno inwerterową ale 15 lat temu to drogie strasznie było


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 stycznia 2018, 11:32 - sob 

Rejestracja: 12 października 2015, 04:42 - pn
Posty: 114
Ule na jakich gospodaruję: LN 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Nowa Sarzyna
Jak nie musi być nowa to zobacz spawarki bester transformatorowa na olx. Całkiem niedawno było coś za 120zl. Jest to spawarka elektrodowa, a najtańsza inwerterowa może być kapryśna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 stycznia 2018, 07:51 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 sierpnia 2017, 07:10 - pn
Posty: 77
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
Miejscowość z jakiej piszesz: Będzin
https://www.olx.pl/oferta/spawarka-inwe%20...%200b37c7051e
Taka w zupełności Ci wystarczy do prac domowych. Mam podobną i zawsze ją cioram po robotach, bo wystarczy 10 bezpiecznik, a jak będziesz delikatny to i 6 wystarczy. A nie każdy ma siłę u siebie założoną. Ja taką u braciszka piec łatałem, trochę się zeszło ale nie miał siły i trza było kombinować. Elektrodą 1,6 można naprawdę wiele rzeczy pospawać. Poza tym ja 2,5 elektrodą jechałem rurociągi fi 700. Gruba elektroda tylko na wypełnienie i nic więcej. Jedyne co to u siebie założyłem mocniejszy wentylator kupiony w komputerowym :), bo oryginalny był trochę słaby.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 stycznia 2018, 07:53 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 sierpnia 2017, 07:10 - pn
Posty: 77
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
Miejscowość z jakiej piszesz: Będzin
Transformatorowa to zabytek :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 stycznia 2018, 13:31 - pn 

Rejestracja: 21 listopada 2009, 20:49 - sob
Posty: 824
Lokalizacja: małopolska Łapczyca
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Hjozo pisze:
Transformatorowa to zabytek :haha:
ale za to nie do zajechania i jak mam grube spawanie na miejscu to właśnie transformatorową spawam , mam migomata jeszcze i inwertorową


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 stycznia 2018, 14:41 - pn 

Rejestracja: 21 grudnia 2016, 15:38 - śr
Posty: 920
Ule na jakich gospodaruję: wz
Miejscowość z jakiej piszesz: Puławy
Hjozo pisze:
Transformatorowa to zabytek :haha:


mam taki zabytek, waży ze 200 kg a może i więcej.
Natomiast mogę jej nawet jako palnika używać :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 stycznia 2018, 14:57 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 17:41 - sob
Posty: 4290
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Bartek.pl, też miałem ale troche lzejsza i mozna nia było ciać szyny kolejwe hehe ale była nie potrzebna wiec poszła dalej i mam mała transformatorowa i migomat


henry

_________________
https://goo.gl/maps/hL13WHejj7k


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 stycznia 2018, 07:12 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 sierpnia 2017, 07:10 - pn
Posty: 77
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
Miejscowość z jakiej piszesz: Będzin
Tu nie chodzi o to co masz, ale co kupić a tu już jest różnica....Więc nie chwalcie się co macie, Bo ja też mam (leży i się kurzy, ciężka i nieporęczna) ale jak by co to już bym teraz nie kupił i tu jest różnica. Inwertorową też można szyny ciąć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 stycznia 2018, 12:31 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 20:57 - czw
Posty: 1535
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolsk 12 ramkowy 1+3x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Mam 140 A jednofazowa,i powiem wam szczerze pięknie wygląda na półce.

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awata.To nie jest tak jak myślisz r-się uśmiałem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 stycznia 2018, 16:39 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 16:54 - śr
Posty: 2870
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Kilka miesięcy temu zakupiłem taką http://allegro.pl/spawarka-tig-aluminiu ... 56217.html oczywiście mam spawarkę transformatorową a nawet dwie ale nie ma porównania do tego tiga spawanie prądem stałym to luksus nawet elektrodą zwłaszcza z dodatkowymi funkcjami tu jest wszystko co potrzeba a nawet więcej , małym problem jest fakt że trzeba zjeść beczkę soli zanim się ją opanuje .

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 stycznia 2018, 20:15 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 lipca 2011, 19:41 - śr
Posty: 1189
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: dadant , dadant 1/2
wiesiek33 pisze:
małym problem jest fakt że trzeba zjeść beczkę soli zanim się ją opanuje .


Sprzęt ciekawy , ale nie dla każdego i za taką cenę. Tzn , czy akurat taki potrzebny. Dziś byłem w hurtowni z narzędziami i pytałem o spawarki. Owszem poleca inwertorowe do drobnego spawania , ale tańsze , jak powiedział Pan sprzedawca , na przedłużaczu nie będą działały :shock:
Więc trzeba mieć pewność , lub wiedzę od kolegi , znajomego , że taka spawarka będzie dobrze działać.
A dalej , to już podobne ceny , jak u Ciebie i tu Panie można mosty spawać :mrgreen:

_________________
Paście się pszczółki po rozkosznej łące, póki wam służą dni lata gorące
Wasz brzęk rozkoszny nikogo nie nudzi, Lepiej być z wami, niźli pośród ludzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 stycznia 2018, 20:25 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 22:35 - śr
Posty: 2398
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: D,1/2D,WP,WP korp.
Pan Sprzedawca plecie , każda inwertorowa jest mało wrażliwa na spadki napięcia zasilania i dlatego doskonale pracują na przedłużaczu. Nie ma problemu z zajarzeniem łuku, weźmie tylko wtedy większy prąd. Każdy sprzedawca chce sprzedać najdroższy towar , więc nie może inaczej zeznawać :mrgreen: Oczywiście przedłużacz porządny, linka 2,5 mm2, a nie chińszczyzna do żyłkowej kosiarki.
Droga i markowa ma serwis i jest naprawialna. Za to trzeba zapłacić, ale w warunkach amatorskich nawet najprostsza nie dostaje w kość i zupełnie wystarczy. Oczywiście nie należy próbować nią cięcia na prądzie znamionowym. Szyny lepiej ciąć gazowo lub przecinarką tarczową :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 stycznia 2018, 20:34 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 lipca 2011, 19:41 - śr
Posty: 1189
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: dadant , dadant 1/2
http://www.forumspawalnicze.fora.pl/spa ... ,1327.html

I również opinia kolegi , spawacza. Nie wszystkie pójdą na zwykłym przedłużaczu. Ma inwertorową i podłączenie pod gniazdko

http://forum.spawacz.pl/viewtopic.php?f=7&t=2740

Więc Pan sprzedawca był jednak manio, uczciwy :mrgreen:

http://netspaw.pl/poradnik-poczatkujace ... za,50.html

A tu inna opinia :oops:

http://netspaw.pl/145,bester-151.html ???

_________________
Paście się pszczółki po rozkosznej łące, póki wam służą dni lata gorące
Wasz brzęk rozkoszny nikogo nie nudzi, Lepiej być z wami, niźli pośród ludzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 stycznia 2018, 20:48 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 22:35 - śr
Posty: 2398
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: D,1/2D,WP,WP korp.
Nie rozumiemy się.Żadna spawarka nie pójdzie na marnym przedłużaczu , który wystarczy do "normalnych" urządzeń. Mało tego , można w ten sposób uszkodzić spawarkę ( tranzystory przetwornicy). Pisałem o przekroju 2,5 mm2 , to nie jest zwykły przedłużacz , na którym pracuje np. elektryczna kosiarka do trawy. Gniazdo zasilające spawarkę też z zabezpieczeniem 16A bo na 10A będzie wyrzucało. Diabeł tkwi w szczegółach , dlatego jednemu pracuje , a drugiemu nie. Nie można oszczędzać na przedłużaczu :)
Piszą przecież o tym w Twoich linkach. Nie ma spawarki , która będzie spawała zasilana z "ogrodniczego" przedłużacza 1mm2.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 stycznia 2018, 20:55 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 lipca 2011, 19:41 - śr
Posty: 1189
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: dadant , dadant 1/2
manio pisze:
Nie ma spawarki , która będzie spawała zasilana z "ogrodniczego" przedłużacza 1mm2.


I do tego odniósł się Pan sprzedawca , może źle sprecyzowałem odpowiedź. Ale dzięki Twojemu wpisowi , z pewnością inni skorzystają , nie tylko ja :thank:

_________________
Paście się pszczółki po rozkosznej łące, póki wam służą dni lata gorące
Wasz brzęk rozkoszny nikogo nie nudzi, Lepiej być z wami, niźli pośród ludzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 stycznia 2018, 22:11 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 16:54 - śr
Posty: 2870
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
bagisek1, Tak się składa że z zawodu jestem elektrykiem i uczciwie powiem że kolegi manio, nie znam osobiście ale jestem przekonany że ma nie przesadzając dużą wiedzę i dobrze gada :D w tym temacie . Prawda jest taka że im dłuższy przedłużacz tym większy spadek napięcia oczywiście wiąże się to z przekrojem przewodu . Na 2,5mm. do 20 A nie będzie problemu nawet przy kilkudziesięciu metrach .Niestet nie wszystko co piszą w internecie to prawda w trzecim linku który podałeś są same bzdury. W czwartym linku również jest sporo niedorzeczności zwykły chwyt marketingowy odnośnie tego spawania TIG to sprawa wygląda zupełnie inaczej niż to jest napisane , elektroda wolframowa nie może zwierać się z masą bo po kilku takich zwarciach , zajarzeniach nadaje się tyko do ostrzenia no i spawanie tig to spawanie z odwróconą biegunowością czyli z minusem na elektrodzie .

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji