FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 lipca 2025, 23:51 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
W tym tygodniu stałem się posiadaczem węzy pszczelej przerobionej z dostarczonego wosku do Gospodarstwa Pszczelarskiego "Miody Podkarpackie". Węza 5,1 mm i 4,9 mm. Co tu dużo pisać. Od swojego początku pszczelarzenia tak pięknej pachnącej i idealnej węzy jeszcze nie widziałem. Węza idealnie trzyma wymiary zarówno 5,1 jak i 4,9. Y-ki ustawione idealnie. Ilość plastrów węzy na kilogram to około 17 sztuk. Węza jest elastyczna nie pęka podczas wyginania (oczywiście w temperaturze ponad 20C). A zapach ma taki zarąbisty, że jedno 10 kilowe pudło postawiłem obok łóżka :). Myślę, że moje pszczoły dostaną w końcu to na co zasługują i z wielkim kopem będą odbudowywać taką węzę. Liczyłem przed chwilą ile plastrów wchodzi na kilogram i cały pachnę teraz woskiem :). Pomimo, że osobiście nie znam producentów tylko jestem jednym z wielu klientów to polecam serdecznie firmę (uczciwość, profesjonalizm i perfekcja). Naprawdę warto wysłać własny wosk i zobaczyć jak wygląda i pachnie prawdziwa idealna węza, a nie jakieś masówki z parafiną. Różnica diametralna!!!

Awatar użytkownika

górski_pszczelarz pisze:
W tym tygodniu stałem się posiadaczem węzy pszczelej przerobionej z dostarczonego wosku do Gospodarstwa Pszczelarskiego "Miody Podkarpackie". Węza 5,1 mm i 4,9 mm. Co tu dużo pisać. Od swojego początku pszczelarzenia tak pięknej pachnącej i idealnej węzy jeszcze nie widziałem. Węza idealnie trzyma wymiary zarówno 5,1 jak i 4,9. Y-ki ustawione idealnie. Ilość plastrów węzy na kilogram to około 17 sztuk. Węza jest elastyczna nie pęka podczas wyginania (oczywiście w temperaturze ponad 20C). A zapach ma taki zarąbisty, że jedno 10 kilowe pudło postawiłem obok łóżka :). Myślę, że moje pszczoły dostaną w końcu to na co zasługują i z wielkim kopem będą odbudowywać taką węzę. Liczyłem przed chwilą ile plastrów wchodzi na kilogram i cały pachnę teraz woskiem :). Pomimo, że osobiście nie znam producentów tylko jestem jednym z wielu klientów to polecam serdecznie firmę (uczciwość, profesjonalizm i perfekcja). Naprawdę warto wysłać własny wosk i zobaczyć jak wygląda i pachnie prawdziwa idealna węza, a nie jakieś masówki z parafiną. Różnica diametralna!!!

wnioski są następujące że jeszcze nie miałeś okazji mieć u siebie prawdziwej węzy wykonywanej tylko z wosku, dobrze lepiej pozno niż wcale
ja już miałem węze z wielu źródeł, w swoich zakupach zawsze starałem się kierować opinią zadowolonych klientów co tylko mnie utwierdziło w przekonaniu że niektórzy nigdy dobrej węzy na oczy nie widzieli skoro zachwalaja badziewie, z poprzeciąganymi komórkami bardziej przypominającymi trutowe niż pszczele bo taka węze kupiłem w ubiegłym roku 40kg i powiedziałem nigdy więcej szczęscie że chciały budować
sławetna węza była z "pasieki ziębów" tak przynajmniej pisało na kartonach na stronie wyczytałem że maja nowe maszyny etc może i mają ale chyba korzystać się jeszcze nie nauczyli

Awatar użytkownika

Do tej pory najczęściej kupowałem od łysonia, ale tegoroczna to zupełnie inna liga.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
Również w tym roku na próbę dałem do przerobienia 20kg wosku na węzę 4.9 w MP.
Mogę potwierdzić zdanie górskiego_pszczelarza. Yki prawidłowe, wymiar w kierunkach utrzymany choć to bardziej 4.95 a nie 4.9, węza sprężysta, plastry cienkie. Zapach jak zapach. Jaki wosk dasz taki masz zapach. Tak naprawdę to czyściutki wosk pszczeli nie ma zapachu. W węzie pachną zabrudzenia, których nie udało nam się usunąć.
Podejście do klienta oceniam na bardzo profesjonalne. Jeszcze jedno, do otrzymanej węzy dostaje się protokół z wykonanej sterylizacji wosku w tem. 144 C.
Cena za kg 6zł. Moim zdaniem produkt godny polecenia.

Pozdrawiam
Krzyżak

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

A kto wie jak sprawdzić czy w tej wezie niema parafiny, tak domowym sposobem . Bo raboratoria sprawdzo ale to kosztuje takie sprawdzenie ile we wezie jest parafiny. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

miły_marian. pisze:
A kto wie jak sprawdzić czy w tej wezie niema parafiny, tak domowym sposobem . Bo raboratoria sprawdzo ale to kosztuje takie sprawdzenie ile we wezie jest parafiny. Pozdrawiam miły_marian

Trzeba zaopatrzyć się niestety w odczynniki. Należy wykonać próbę Wainwurma.

NA 156 stronie opisane.

http://books.google.pl/books?id=jeYaAgA ... &q&f=false

Niestety po angielsku, ale jak kogoś interesuje to do translatora może wklepać.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Wyczytałem ze domowym sposobem też można. A mianowicie do meżurki albo do wysokiego naczynia szklanego wlac alkochol 40* i rozgrzac weze tak zeby uformułowała się kulka tak o srednicy do 3mm i tą kulkie włozyc do tego naczynia szklanego. Nie wolno zrobic recznie kulki z wezy bo moze byc powietrze i to nie bendzie dobra pruba. Jak bendzie czysty wosk to ta kulka opadnie na dno ale jak bendzie 20% parafiny w tej wezie to bendzie pływała na górze. Juz dokładnie nie pamientam czy alkochol ma 40 procent czy 37 . Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
Po przeprowadzonym teście alkohol koniecznie szybko wypić :)

Pozdrawiam
Szymon

Ja się dziwie ,że nie ma zarządzenia aby w sprzedaży węza pszczela była węzą pszczelą z 100% wosku pszczelego i czekam od kilku lat i związek PZP ,ani żadne organizacje pszczelarskie i naukowe nic z tym nie robią .
To,że jest deficyt wosku to mnie to wali skąd firma będzie miała wosk do przerobu ,ale żądam bo płacę grube tysiące za wosk aby był z wosku ,a nie w połowie z parafiną ,a jak nie mają 100% wosku to też mnie to wali niech zamykają działalność i płacą wysokie kary za wprowadzanie do obrotu zafałszowanego wosku .

Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Jeśli płacisz grube tysiące to zainwestuj we własną linię do produkcji węzy

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
górski_pszczelarz pisze:
Do tej pory najczęściej kupowałem od łysonia, ale tegoroczna to zupełnie inna liga.

miałem zamiar właśnie tam kupić. Jaka jest Twoja opinia, co w nie jest nie tak?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
imphotep40 pisze:
miałem zamiar właśnie tam kupić. Jaka jest Twoja opinia, co w nie jest nie tak?

Panowie u Łysonia to w najlepszym przypadku mozna dłuto kupic albo podkurzacz ale i tu jest ryzyko. Ogólnie sprzęt(miodarki,stoły do odsklepiania, kremownice, podkarmiaczki styropianowe itd) jest wykonany z marnej jakości materiałów.Teść kupił tam stół do odsklepiania ,jak to zobaczyłem myślałem że sie przewróce. zapłacił za to 1500zł a to wyglądało na cos co powinno kosztować góra 300zł. Następna sprawa kremownice.Mam sygnał od kolegi z forum że podczas kremowania 100l miodu wyciekł olej z przekładni. smak miodu nie do podrobienia. Telefon do Łysonia i odpowiedz znamy sprawę(wadliwa partia przekładni) i zwrócimy Panu za miód a sprzęt naprawimy w ramach gwarancji. A co z pszczelarzami którym olej zacznie wyciekać po upływie gwarancji? Nastepna sprawa pszczelarz z olsztyna kupił 100szt podkarmiaczek styropianowych powałkowych szt 75zł. Po jednej jesieni podkarmiaczki zaczeły przeciekać(prawie wszystkie). Telefon do Łysonia, znamy sprawę, wadliwa partia materiału hahaha. cos za dużo tych zbiegów okoliczności. W normalnym biznesie wypuszczasz jeden bubel a wieść o tym niesie się szerokim echemi nikt od ciebie nic nie weżmie. O zakupie w tej firmie węzy czy matek pszczelich nawet bym nie pomyślał.
imphotep40, jest tu na forum naprawde dużo pszczelarzy pasjonatów którzy robią fajna węze. kup a na pewno będziesz zadowolony.Pozdrawiam

Łysoń ma tylko tą jedną zaletę ze jest wszędzie łatwo dostępny i pełno reklam.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
O wezie w Polsce można by pisać referaty. O oszukiwaniu , podrabianiu, partactwie, niewiedzy itd. Mierzenie, oglądanie, badanie i próby sklarowania dadzą nam obraz o wezie od danego producenta. Dopiero gdy człowiek to wszystko zrobi to się łapie za głowę co pakowal pszczolom do Ula i za co płacił.

Ule na jakich gospodaruję: wlk
[quote="górski_pszczelarz"]W tym tygodniu stałem się posiadaczem węzy pszczelej przerobionej z dostarczonego wosku do Gospodarstwa Pszczelarskiego "Miody Podkarpackie". Węza 5,1 mm i 4,9 mm. Co tu dużo pisać. Od swojego początku pszczelarzenia tak pięknej pachnącej i idealnej węzy jeszcze nie widziałem. Węza idealnie trzyma wymiary zarówno 5,1 jak i 4,9. Y-ki ustawione idealnie. Ilość plastrów węzy na kilogram to około 17 sztuk. Węza jest elastyczna nie pęka podczas wyginania (oczywiście w temperaturze ponad 20C). A zapach ma taki zarąbisty, że jedno 10 kilowe pudło postawiłem obok łóżka .
Miło to czytac bo też tam tydzień wcześniej wysłałem wosk do przerobu.Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Czytam wasze posty i patrzę z jakich okolic jesteście - ja mam to szczęście że do MP mam 40 minut jazdy i od roku korzystam z ich usług - polecałem ich kiedyś na forum. Oby jak najdłużej utrzymali jakość. Zmuszony byłem kupić na szybko kilo od Łysonia w ub roku i to nie to samo zróbcie test wstawcie po ramce różnej węzy i przekonacie się która jest najlepsza, pszczoła to najlepszy kontroler jakości ;-)

Awatar użytkownika

Wszyscy zachwalają tą węze ale na stronie jest tylko cena za kg w przypadku wymiany. A co jeżeli dopiero zaczynam, tylko Łysoń?

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Toruń
imphotep40 pisze:
A co jeżeli dopiero zaczynam

Ja zamówiłem węzę od p. Labudy, z jego wosku.

No właśnie czy mogli byś cie mi podać jakiś namiar na dobrego producenta węzy albo gdzie mogę kupić węzę dobrej jakości bo potrzebuję około 10 kg i zastanawiam się gdzie kupić. Myślałem że zaopatrzę się właśnie od tego producenta ale na stronie nic nie pisze na temat zakupu węzy są tylko informacje na temat wymiany własnego wosku na węzę.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
janek95,
próbuj u naszego forumowego kolegi qq, może jeszcze ma węzę bez wymiany

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Dzięki na pewno się z nim skontaktuje. Pozdrawiam. Janek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
janek95 pisze:
No właśnie czy mogli byś cie mi podać jakiś namiar na dobrego producenta węzy albo gdzie mogę kupić węzę dobrej jakości bo potrzebuję około 10 kg i zastanawiam się gdzie kupić. Myślałem że zaopatrzę się właśnie od tego producenta ale na stronie nic nie pisze na temat zakupu węzy są tylko informacje na temat wymiany własnego wosku na węzę.

To co dajesz to dostajesz - najbardziej uczciwe - węza przypomina węze, zawsze możesz kupić wosk i dać im do przeróbki :-)

arkadiusz77, Tak zgadzam się z tobą tylko to jest zupełnie nie opłacalne ponieważ najpierw musiał bym zapłacić za przesyłkę do mnie a potem wysłać to właśnie do tego producenta i potem jeszcze musiał bym zapłacić za przesyłkę gotowej węzy do mnie. Taniej wychodzi kupić sprawdzoną węzę od kogoś innego. Tym bardziej że powiększam pasiekę i mam mało ramek a tym bardziej wosku. Jak będę miał własny wosk to wtedy na pewno skorzystam z oferty pasieki Miód Podkarpacki o ile dalej utrzymają jakość jaką teraz prezentują sądząc po wypowiedziach kolegów tu na forum.

Awatar użytkownika

janek95 pisze:
arkadiusz77, Tak zgadzam się z tobą tylko to jest zupełnie nie opłacalne ponieważ najpierw musiał bym zapłacić za przesyłkę do mnie a potem wysłać to właśnie do tego producenta i potem jeszcze musiał bym zapłacić za przesyłkę gotowej węzy do mnie. Taniej wychodzi kupić sprawdzoną węzę od kogoś innego. Tym bardziej że powiększam pasiekę i mam mało ramek a tym bardziej wosku. Jak będę miał własny wosk to wtedy na pewno skorzystam z oferty pasieki Miód Podkarpacki o ile dalej utrzymają jakość jaką teraz prezentują sądząc po wypowiedziach kolegów tu na forum.

Czy ja wiem czy to jest nieopłacalne. Ja na takim zabiegu zaoszczędziłem trochę pieniędzy, niż jakbym kupował gotową węzę. Problemem jednak o tej porze roku może być brak wosku do sprzedania.

Dotarła i do mnie węza z GP "Miód Podkarpacki". Na pierwszy rzut oka wszystko ok. ale najlepiej przetestują ją pszczoły. W każdym razie dobry kontakt, przesyłka dobrze zabezpieczona. Z czystym sumieniem mogę tego producenta polecić. :pl:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]