FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 30 lipca 2025, 09:55 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 03 stycznia 2013, 00:06 - czw 

Rejestracja: 03 stycznia 2013, 00:00 - czw
Posty: 14
Witam serdecznie w Nowym Roku!

Nazywam się Kuba. Chciałbym pokazać Wam coś trochę innego, nowego, nietuzinkowego - domową produkcję serów metodami tradycyjnymi.
Jesteśmy młodą parą ze Szczecina. Ja interesuje się już od jakiegoś czasu domowym serowarstwem, a moją narzeczoną niedawno też zaraziłem tą niesamowitą pasją. Od pewnego czasu mamy w sobie niesamowitą energię i chęć szerzenia domowego serowarstwa również w całej Polsce. Wyrób domowego sera jest łatwy i przyjemny. Na dodatek, własny ser to samo zdrowie oraz ogromna satysfakcja, gdy podzielimy się nim z rodziną i przyjaciółmi. :-)

Pomysł na nasz sklep http://sklep.Serowar.pl pojawił się w połowie 2012 roku, gdyż czegoś podobnego w naszym kraju nie ma. Przez wiele miesięcy intensywnie pracowaliśmy nad tym, byśmy mogli zaoferować wszystko, czego potrzebuje domowy serowar. W końcu się udało!

W załączniku dodaję kilka zdjęć moich serków. :)
Na mojej stronie znajdziecie kilka przepisów: http://serowar.pl/content.php?112-Przepisy-na-sery

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, zapraszam!

Pozdrawiam
Jakub Krężel


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 stycznia 2013, 00:18 - czw 

Rejestracja: 25 sierpnia 2011, 22:29 - czw
Posty: 1029
Lokalizacja: Włodawa
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
No dobra, a jak mam kupić od ciebie ser?! Gotowy taki, kładę na deseczkę, kroję, zjadam. Jak na razie to nie kręci mnie produkcja serów :) Pomysł bardzo dobry.

Twaróg polany miodem na miękkiej bułeczce to coś wspaniałego, ser żółty też dobra sprawa, ale z miodem to jeszcze nie przerabiałem :)

Pomysł dobry.

_________________
Cezary256


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 stycznia 2013, 00:37 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2012, 23:46 - czw
Posty: 189
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Odnośnie pewnych wymagań w sprzedaży bezpośredniej, to możemy koledze pomóc :mrgreen:. Chociaż taka produkcja, chyba już pod sanepid podchodzi. Ewentualnie polecamy nasze miody do serków :D

ps
temat raczej do skasowania, nie to forum

_________________
www.pasieka.krabik.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 stycznia 2013, 00:40 - czw 

Rejestracja: 12 grudnia 2011, 21:12 - pn
Posty: 273
Lokalizacja: podkarpackie
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
a kolega to chyba fora pomylił bo tu nie o nabiale tyko o pszczołach :?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 stycznia 2013, 00:45 - czw 

Rejestracja: 25 sierpnia 2011, 22:29 - czw
Posty: 1029
Lokalizacja: Włodawa
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
Nie pomylił, nie pomylił, może kolega obok serów wystawi miód, a ktoś kto ma sklep z miodem wstawi linka do sklepu z serem i dwie pieczenie na jednym ogniu. Interes musi się kręcić, trzeba sobie trochę pomagać :)

Grono pszczelarzy jest dosyć wąskie, serowarów pewnie jeszcze węższe, ale łącząc siły można się nieźle rozreklamować :)

_________________
Cezary256


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 stycznia 2013, 00:47 - czw 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 marca 2008, 22:33 - ndz
Posty: 985
Lokalizacja: Smęgorzów
Myśle że kolega wie gdzie pokazać swoje piękne sery choć niewiem jak smakują ale gdyby były oblane pszczelim woskiem to dopiero klasa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 stycznia 2013, 10:11 - czw 
A ja popieram ludzi pozytywnie nastawionych do tego co robią.Naszą pasją i biznesem :haha: są pszczółki :jupi: ,a kolega polubił mućki i przetwory .Więc zamiast ganić i wysyłać na inne forum ,warto poczytać .Dla mnie super pomysł na życie.Życzę sukcesów w Nowym 2013 roku i sprzedanych tirów serków :haha: :pl:


Na górę
  
 
Post: 03 stycznia 2013, 10:18 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 stycznia 2010, 12:22 - sob
Posty: 317
Lokalizacja: dolnośląskie
fajnie i profesjonalnie ....... już dodałem do ulubionych .......życzę powodzenia :pl:

_________________
Za każdy dzień pracy przy pszczołach Pan Bóg dodaje pszczelarzowi jeden dzień życia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 stycznia 2013, 10:41 - czw 

Rejestracja: 11 stycznia 2010, 01:33 - pn
Posty: 2667
Lokalizacja: Śląsk...ale Dolny ;)
Fajna sprawa :D ...z przepisów być może skorzystam...powodzenia w 2013 roku. :pl:

_________________
https://t.me/pump_upp


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 stycznia 2013, 21:10 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 listopada 2007, 19:39 - śr
Posty: 1622
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
Taki ser, to delicja, a bulka z serem i z mioodem, to juz "mistrzostwo swiata" i zdrowy zestaw na sniadanie.
Jak dobrze tu Kolega trafil!
Znalezc dobry ser, to czasem graniczy z cudem, a tu nam trafia sie taki Mistrz!
Napewno zamowie i to niejeden raz, a na poczatek to jakis zestaw firmowy z roznych gatunkow, aby pogodzic jakis (-es) z moim gustem.
A w ogole, to gratuluje takiego pomyslu i przedsiewziecia, no i zycze sukcesow w tej branzy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2013, 13:36 - sob 

Rejestracja: 03 stycznia 2013, 00:00 - czw
Posty: 14
Serdeczne dzięki za miłe słowa! :)
For nie pomyliłem - szukałem for entuzjastów, którzy podobnie jak ja robią coś fajnego, tradycyjnego, zdrowego. Nie napisałbym takiego postu na forum samochodowym, ale pszczelarskim - czemu nie!

Niestety własnych serów póki co nie sprzedaję, bo nie mam warunków spełniających przepisy na ich produkcję :( A obwarowane jest to tak jak już wyżej zauważyliście - sanepidem, inspekcją weterynaryjną, itp. Zatem póki co sery robię dla siebie, dla rodziny, przyjaciół, znajomych; a w sklepie sprzedaję sprzęt i produkty dla takich samych osób jak ja - czyli domowych producentów sera. :) Ponadto pomagam, doradzam, opowiadam - osobom, które chcą zacząć tę super przygodę.
Jeśli ktoś z Was będzie chciał coś kupić w moim sklepiku to niech się koniecznie zarejestruje w sklepie, bo dla zarejestrowanych jest 10% taniej na pierwszy zakup. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2013, 15:08 - sob 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 17:43 - pn
Posty: 764
Lokalizacja: łódzkie
Jak swoim dzieciakom zrobiłem twaróg z prawdziwego mleka to były zachwycone jego smakiem a jak dodały do tego jeszcze miód rewelka. Warto wspierać takie działania bo tylko w taki sposób można przeciwstawiać się tym wielkim koncernom i może zacznie powracać moda na małe wytwórnie sera, wędlin i pieczywa a właściwie to juz powraca. Kiedy ludzie dochodzą do pewnego poziomu zaspokojenia dóbr ich otaczających to zaczynają większą uwagę przykładać to tego co jedzą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2013, 15:16 - sob 

Rejestracja: 03 stycznia 2013, 00:00 - czw
Posty: 14
Zgadza się!
Ostatnio czytałem badania z lat 80' na temat wpływu wysokiego ciśnienia na proces dojrzewania serów. Wiecie, że proces dojrzewania sera można skrócić z 6 miesięcy do... 3 dni za pomocą wysokiego ciśnienia?!?!?
Tylko ja stawiam pytanie - jeśli naturalne bakterie pracują ciężko w serze przez 6 miesięcy wytwarzając smak, aromat i wartości odżywcze to czy ta sama praca może być wykonana przez 3 dni?! "Badacze" stwierdzili, że tak - ja sądzę inaczej...
P.S. Większość tanich serów dostępnych w sklepach właśnie tak "dojrzewa". A dlaczego są żółte? Teoretycznie nabierają tego koloru przez długi proces dojrzewania. W praktyce - przecież w 3 dni nie nabiorą koloru - dodaje się barwnik "annato". Przy najbliższej okazji zwróćcie uwagę w sklepie (albo we własnej lodówce) na skład żółtego sera - dam rękę uciąć, że znajdziecie annato. ;)

P.S. 2 - Kanapka z masłem i białym albo zółtym serem oraz miodem to coś wspaniałego! Coś, co kojarzy mi się z dzieciństwem. U mnie w domu od zawsze było dużo nabiału i miodu. I jest tak to dziś. Oczywiście prawdziwego miodu, a nie cukru sprzedawanego przez markety w słoikach z nalepkami "miód".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2013, 21:57 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 12:21 - pt
Posty: 3523
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Uważam że temat jest w odpowiednim miejscu chociaż to forum pszczelarskie taka wiedza także jest nam potrzebna dla naszego zdrowia .pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 01:21 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lutego 2012, 16:26 - wt
Posty: 736
Lokalizacja: Włocławek
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
No to w najbliższym czasie masz klientkę na podpuszczkę mikrobiologiczną i ..kankę:) i parę drobiazgów. Od jakiegoś czasu myślałam o własnym wyrobie serów, ale nie miałam bladego pojęcia gdzie dostac podpuszczkę mikrobiologiczną. Twarogi robię sama albo kupuję na rynku od "zaufanej babki". Nawet dwuletni dzieciak potrafi odróżni takie twarogi od sklepowych (tak samo jest z żurkiem - dzieciaki wolą robiony "domowo"). W kupnych żółtych serach najbardziej zniechęcające są konserwanty - azotany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2013, 11:57 - wt 

Rejestracja: 03 stycznia 2013, 00:00 - czw
Posty: 14
O proszę, zapraszam! :) Koniecznie się zarejestruj przed zakupem - mam 10% rabatu dla nowych zarejestrowanych klientów na pierwsze zamówienie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 stycznia 2013, 13:35 - sob 

Rejestracja: 03 stycznia 2013, 00:00 - czw
Posty: 14
To zamówienie z grzybkiem to Twoje? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 stycznia 2013, 17:26 - sob 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6075
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Kuba,
Wysyłaj dwa-trzy sery jakie uważasz.
Leszek Stępień
Stara Słupia 24a
26-006 Nowa Słupia
502 575 960
Zapłacę przy odbiorze.
Pozdrawiam,
Leszek

_________________
http://www.polbart.company/matki-pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 stycznia 2013, 21:59 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lutego 2012, 16:26 - wt
Posty: 736
Lokalizacja: Włocławek
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Jakub Krężel pisze:
To zamówienie z grzybkiem to Twoje? :)

No tak, grzybek (córka go nazwała Maślaczek, ale dla mnie to Fafik :blee: ) już robi kefir. Ja zrobiłam pierwsze sery, nie miały szans na leżakowanie, heh! W sobotę biegnę na rynek po 15 l mleka i robię dalsze próby! Muszę poczytac o wędzarniach, bo coś w rodzaju oscypków chciałabym robic. Na pewno kupię jeszcze dużą kankę, ale muszę nazbierac kasy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 stycznia 2013, 22:12 - śr 
marcyha wędzone sery są smaczne ale niezbyt zdrowe.


Na górę
  
 
Post: 16 stycznia 2013, 22:28 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lutego 2012, 16:26 - wt
Posty: 736
Lokalizacja: Włocławek
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
...no fakt, masz rację... wszystko wędzone jest niezdrowe... ale tak podwędzone w zimnym dymku... troszeczkę... choroba, czemu te niezdrowe żarcie jest takie dobre :oops:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 stycznia 2013, 22:32 - śr 
Wszystko co wędzone zawiera w sobie aldehydy, które są w dużym natężeniu rakotwórcze co nie oznacza że nie powinno się jeść wędzonych wyrobów z czego by one nie były. Jak by miał na to patrzeć co jest zdrowe a co nie to człowiek nawet źródlanej wody by się ie mógł napić a jeść musiał by nic bo nawet te super ekologiczne jedzenia nie są w 100% zdrowe dla człowieka. Temat rzeka więc nie ma się co łamać tylko jeść to co się lubi i nie szkodzi ewidentnie, w końcu na coś trzeba umrzeć by tuskowizna została w ZUS.

Z wykształcenia technolog żywności i dietetyk. :wink:


Na górę
  
 
Post: 19 stycznia 2013, 19:25 - sob 

Rejestracja: 03 stycznia 2013, 00:00 - czw
Posty: 14
Witajcie! Zamieszam kilka zdjęć serów, które uwarzyłem wczoraj wieczorem (m.in. dla Leszka). Jest to ser wytworzony z receptury Sera Korycińskiego (nazwać go de facto serem korycińskim nie mogę, bo to nazwa zastrzeżona i chroniona w całej UE - tylko sery z regionu Korycina tak mogą się nazywać). W praktyce niczym się jednak nie różni.
Ser zrobiony z pieprzem kolorowym, świeżo mielonym przed dodaniem. :)

Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek

Ser teraz poddawany jest wstępnemu dojrzewaniu, a wieczorem wrzucę go do słonej kąpieli na kolejną dobę :)

Pozdrowienia, Kuba


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 stycznia 2013, 19:33 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Oj smaka mi narobiłeś. Trzeba się będzie wybrać po to i owo i sobie serek przygotować.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 stycznia 2013, 19:37 - sob 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6075
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Kuba,
Śliczności! Będziemy czekać cierpliwie. :D
Szkoda, że go już dziś u mnie nie ma :mniam miodek:

Życzę Ci powodzenia i pozdrawiam,
Leszek

_________________
http://www.polbart.company/matki-pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 stycznia 2013, 19:40 - sob 
Sam robiłem kiedyś sery dla swojej rodziny tyle że z koziego mleka (jak dziadkowie jeszcze mieli kozy), pyszności to są owszem. :wink:


Na górę
  
 
Post: 19 stycznia 2013, 20:11 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 listopada 2007, 19:39 - śr
Posty: 1622
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
Kuba - mniam, mniam!!!
Czekam na odpowiedz e-mail - juz wczesniej wyslalem do Ciebie.
Moj niemalze codzienny poranny "rytual":
Duza filizanka kawusi z mlekiem i miodem (od czasu do czasu z 'wsadem" .... - nie powiem jakim :pijemy: :haha: ), no i TEN SER pokrojony w kosteczke + wykalaczka) ...
Melodia dnia!!!!
A plasterki z miodem? - energizer!!!

Mieszkam zaledwie 30 km od Korycina, ale tu sprzedaja nie tylko te sery, lecz mimo wszystko zamawiam u Ciebie :okok: :mniam miodek:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 stycznia 2013, 20:36 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lutego 2012, 16:26 - wt
Posty: 736
Lokalizacja: Włocławek
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Ile trzeba mleka, żeby takie dwa wyszły???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 stycznia 2013, 20:40 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Pewnie koło 40-50 litrów. Ale niech się wypowie fachowiec.

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 stycznia 2013, 22:50 - ndz 

Rejestracja: 03 stycznia 2013, 00:00 - czw
Posty: 14
marcyha pisze:
Ile trzeba mleka, żeby takie dwa wyszły???

Akurat teraz gospodyni, u której się zaopatruje ma dobre mleko - wystarczyło 20 litrów. :) Krówki są dobrze karmione zimą i dają bogate w białko mleczko.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 stycznia 2013, 23:24 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lutego 2012, 16:26 - wt
Posty: 736
Lokalizacja: Włocławek
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Dzięki za odpowiedź:) Bardzo ładne te serki... i ładny parapet, okno i kubek :P . Zrobiłam wczoraj serek w kształcie serca, schowałam do lodówki i mam nadzieję, że nikt go nie wyczai przez jakiś czas i będzie miał szansę dojrzeć. Wcześniej zrobiłam też ser, który pokroiłam w kostkę i zalałam oliwą z cebulą. Po tygodniu jest wyborny :D
Wiecie - nie sądziłam, że robienie sera jest tak fascynujące. Cały proces jest bardzo ciekawy, a efekt smaaaczny :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 stycznia 2013, 10:28 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 stycznia 2010, 18:23 - pt
Posty: 318
Lokalizacja: Małopolska
Temat OK- nie pozostaje Nam nic innego jak na wiosnę nabyć po krówce , na pasieczysku paś i między miodobraniami sery wyrabiać - zawsze to bogatsza oferta sprzedaży ,- a może tak ser z pyłkiem pszczelim czy by tak się dało ?

_________________
Starajmy się zrozumieć co pszczoły ''mówią'' do Nas , a pszczelarstwo stanie się łatwiejsze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 stycznia 2013, 10:46 - pn 

Rejestracja: 03 stycznia 2013, 00:00 - czw
Posty: 14
jv2m pisze:
a może tak ser z pyłkiem pszczelim czy by tak się dało ?

To jest super pomysł! Tylko skąd taki pyłek dobrej jakości pozyskać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 stycznia 2013, 11:06 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 maja 2011, 07:59 - pn
Posty: 904
Ule na jakich gospodaruję: w dziupli
Jakub Krężel,

serki super wygladają i zapewne pychotka, a co robisz z ta herbatą też ją przetrzymujesz kilka dni :haha: :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 stycznia 2013, 11:23 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2011, 19:22 - sob
Posty: 618
Lokalizacja: Chotcza
Ule na jakich gospodaruję: LG3/4
Jakub Krężel pisze:
jv2m pisze:
a może tak ser z pyłkiem pszczelim czy by tak się dało ?

To jest super pomysł! Tylko skąd taki pyłek dobrej jakości pozyskać?

z tym na forum pszczelarskim nie powinno byc problemu... tylko ja ze swej strony chce kolegę zachęcić do założenia malej przydomowej pasieki swój własny biały serek w połączeniu z własnym miodkiem..... :mniam miodek: :mniam miodek: :mniam miodek: :mniam miodek:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 stycznia 2013, 11:31 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lutego 2012, 16:26 - wt
Posty: 736
Lokalizacja: Włocławek
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
E tam, pyłek jest niesmaczny, ble, tylko byście ser popsuli.
No i krowy mi nie wypasać w pasiece :nonono: .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 stycznia 2013, 11:33 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lutego 2012, 16:26 - wt
Posty: 736
Lokalizacja: Włocławek
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Właśnie myślałam, że jak tu Jakub Krężel, posiedzi trochę, to sobie pewnie pasiekę założy :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 stycznia 2013, 14:40 - wt 

Rejestracja: 03 stycznia 2013, 00:00 - czw
Posty: 14
Ja szczerze mówiąc takiego pyłku nigdy nie próbowałem :roll:
Na pasiekę niestety nie mam warunków :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 stycznia 2013, 15:36 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2011, 19:22 - sob
Posty: 618
Lokalizacja: Chotcza
Ule na jakich gospodaruję: LG3/4
proponuje przeczytać książkę ''hodowla pszczół w mieście moja własna pasieka'' Georg Petrausch o dziwo nie potrzeba zbyt dużo miejsca


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 stycznia 2013, 15:40 - wt 

Rejestracja: 03 stycznia 2013, 00:00 - czw
Posty: 14
Serdeczne dzięki. Temat faktycznie jest bardzo ciekawy, ale póki co mam tyle na głowie, że skupię się tylko na serowarstwie. Może w przyszłości, gdy wybuduję dom pod miastem. ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 stycznia 2013, 15:44 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2011, 19:22 - sob
Posty: 618
Lokalizacja: Chotcza
Ule na jakich gospodaruję: LG3/4
jeszcze Cie tu przekabacimy zobaczysz........ :haha: :haha: :haha: :thank: :thank: :thank:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 stycznia 2013, 16:44 - wt 

Rejestracja: 03 stycznia 2013, 00:00 - czw
Posty: 14
Próbujcie, może się uda ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 stycznia 2013, 17:31 - czw 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6075
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Kuba,

Dziękuję za dostawę.
Koryciński pycha. :pl:
Właśnie jestem po degustacji, która miała taki obraz że już pajda sera została skonsumowana.
Bardzo smaczny. :mniam miodek:

Pozdrawiam,
Leszek

_________________
http://www.polbart.company/matki-pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 stycznia 2013, 19:45 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 listopada 2007, 21:31 - sob
Posty: 154
Lokalizacja: Racibórz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Witam
Ja też otrzymałem dostawę od Kuby.Serek koryciński jest przepyszny. Oczekuję dalszej dostawy zgodnie z umową.
Pozdrawiam Wiesław


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 stycznia 2013, 22:03 - czw 

Rejestracja: 15 stycznia 2011, 21:23 - sob
Posty: 1288
Lokalizacja: Beskid Wyspowy
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Ile taka impreza kosztuje z przesyłką.

_________________
http://www.beskidzkabarc.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 stycznia 2013, 23:02 - czw 

Rejestracja: 03 stycznia 2013, 00:00 - czw
Posty: 14
Bardzo się cieszę, że moje sery smakują. Nie sprzedaję ich na co dzień - nie żyję z tego, więc do każdego z nich wkładam dużo serca i pasji.
Lenin, proponowałem cenę 40zł za kilogram sera według receptury Korycińskiego i 60zł za Goudę. Mam jeszcze około 2 KG Goudy, która dojrzewała 9 miesięcy - ma bardzo intensywny smak i aromat - jest naprawdę pyszna. Tutaj ze względu na długi czas leżakowania proponuję cenę 80zł za kilogram.

P.S. Najbardziej bym się cieszył, jeśli by mi się udało Was namówić do uwarzenia własnego sera! :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 marca 2014, 00:15 - wt 

Rejestracja: 03 stycznia 2013, 00:00 - czw
Posty: 14
Cześć, dawno mnie to nie było :)
Ostatnio napisałem artykuł skierowany dla początkujących serowarów - zapraszam: http://sklep.serowar.pl/pl/n/26
:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 marca 2014, 00:42 - wt 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Strona o podanym adresie nie istnieje

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 marca 2014, 05:54 - wt 

Rejestracja: 25 września 2012, 16:47 - wt
Posty: 1287
Lokalizacja: Łódż
Ule na jakich gospodaruję: wlk
Strona http://sklep.serowar.pl/pl/n/26 otwiera się.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 marca 2014, 08:29 - wt 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Otwiera się połowicznie, jeśli uruchomisz ją z urządzenia z androidem to przerzuca Cię automatycznie na stronę dla mobilnych - ale tam wywala że nie istnieje. Wot, mechanizacja

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 58 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji