FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 kwietnia 2024, 01:45 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ] 
Autor Wiadomość
Post: 17 grudnia 2015, 21:24 - czw 

Rejestracja: 17 listopada 2011, 01:05 - czw
Posty: 879
Lokalizacja: Dolny Sląsk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Właśnie porozlewałem i pozaprawiałem swoje trunki :uśmiech:
Goście chyba na czworaka będą wychodzić :oczko: Jak jeszcze będą mieć siłę wyjść z chaty :haha: :haha: :haha:


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2015, 21:59 - czw 

Rejestracja: 11 lipca 2011, 16:42 - pn
Posty: 209
Lokalizacja: powiat zgierski
Ule na jakich gospodaruję: Leciejewskiego, wielkopolski
Czy to wszystko przeznaczone jest na nadchodzące święta? Ilu gości się spodziewasz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2015, 22:06 - czw 

Rejestracja: 20 kwietnia 2012, 22:00 - pt
Posty: 250
Lokalizacja: nad Pilicą
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Mój były szef, nie miałby z tym większego problemu. Po sylwestrze na półkach byłyby pustki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2015, 22:18 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 listopada 2014, 19:36 - sob
Posty: 2205
Lokalizacja: Janów Lubelski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zamosc
Lepiej ukryj te buteleczki bez banderolki

http://d.webgenerator24.pl/k/r////nz/mk ... s8.600.jpg

_________________
Pasieka Knieja .https://www.youtube.com/channel/UCZZuAq ... subscriber


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2015, 22:19 - czw 

Rejestracja: 17 listopada 2011, 01:05 - czw
Posty: 879
Lokalizacja: Dolny Sląsk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
roman2, nie żartuj jest tego ponad 40 litrów o mocy 60 volt :blee:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2015, 22:20 - czw 

Rejestracja: 17 listopada 2011, 01:05 - czw
Posty: 879
Lokalizacja: Dolny Sląsk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
KNIEJA, to na własny użytek :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 grudnia 2015, 00:31 - pt 
KNIEJA pisze:
Lepiej ukryj te buteleczki bez banderolki

E tam na własne potrzeby wolno ! jeden pije drinka w literatce drugi we wiaderku :haha:


Na górę
  
 
Post: 18 grudnia 2015, 00:41 - pt 

Rejestracja: 06 lipca 2010, 12:31 - wt
Posty: 178
Lokalizacja: łódzkie
Ule na jakich gospodaruję: wlkp, wp
Destylowanie po fermentacji jest niezgodne z prawem, nieważne czy na sprzedaż, czy dla siebie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 grudnia 2015, 00:47 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 8668
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Dariuszdawid08 pisze:
Destylowanie po fermentacji jest niezgodne z prawem, nieważne czy na sprzedaż, czy dla siebie.


przecież to woda w gąsiorach! a przynajmniej nie uwierzę póki nie spróbuje :haha: a reszte podobno ma załatwić Jezus a za cuda chyba odpowiada kuria :haha:

_________________
xyz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 grudnia 2015, 11:13 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Jak już mówimy o destylacji.. podpowiedzcie, jaki aparat wybrać, aby uzyskać "wodę bezwonną" do nalewek. Mój szklany zestaw niestety przenosi wszystkie smaki i zapachy.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 grudnia 2015, 14:57 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2008, 22:30 - śr
Posty: 1153
Lokalizacja: Kwidzyn
Ule na jakich gospodaruję: leżak wielkopolski z nads 1/2D
adamjaku pisze:
Jak już mówimy o destylacji.. podpowiedzcie, jaki aparat wybrać, aby uzyskać "wodę bezwonną" do nalewek. Mój szklany zestaw niestety przenosi wszystkie smaki i zapachy.


Tu dostaniesz nawet z refundacją http://lyson.com.pl/1436-Destylator-z-p ... cznym.html .Będzie służył do Śmierci ,albo i dłużej ,oprócz elektroniki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 grudnia 2015, 15:38 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2014, 09:15 - śr
Posty: 208
Ule na jakich gospodaruję: LN 3/4 wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Krzanowice
adamjaku zapoznaj się z ofertą tego producenta. Wyroby najwyższej jakości, sprzęt pozwalający na uzyskanie 96% możesz konfigurować praktycznie dowolnie:
http://franzmaster.pl/6.html

Poniżej również fachowiec jeśli chodzi o sam proces jak i towar, który oferuje:
http://stalowkasklep.pl/kolumny-rektyfikacyjne-kolumny-elektryczne-c-4_108.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 grudnia 2015, 17:26 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
pastaga pisze:
możesz konfigurować praktycznie dowolnie:


tylko co konfigurować, jak ja nie wiem, co potrzebuje. Wszystko czytam i nie mam pojęcia, co będzie dla mnie najlepsze. Co da najbardziej bezzapachowy destylat. Wydajność nie jest dla mnie konieczna, bo 5l/10l na rok spokojnie wystarczy. Osobiście wolę wino i miodzik.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 grudnia 2015, 17:46 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2014, 09:15 - śr
Posty: 208
Ule na jakich gospodaruję: LN 3/4 wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Krzanowice
Dlatego przytoczyłem jako przykład tych producentów bo zarówno z jednym jak i z drugim możesz telefonicznie czy też mailowo dojść do tego "czego Ci potrzeba". Mają wiedzę odnośnie samego procesu destylacji jak i sprzętu, który wytwarzają. Proponuję nawiązać kontakt, określić swoje oczekiwania i ustalić szczegóły.
Sprawdzonym sprzętem jest kolumna typu AAbratek o odpowiedniej wysokości (uzależnionej m.in. od wysokości pomieszczenia jakim dysponujesz) z wypełnieniem lepszym lub gorszym (zmywaki, sprężynki pryzmatyczne itp. - kwestia ceny) no i poziomu opanowania sprzętu. W tego typu sprzęcie destylacja, rozcieńczenie do ok. 40% i powtórna destylacja umożliwia uzyskanie tego czego oczekujesz.

Jeszcze jeden przydatny link:
http://akas.tuba.com.pl/opis/opis%20kolumny%2030-04-2009.pdf


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 grudnia 2015, 19:27 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 maja 2011, 19:55 - pt
Posty: 1540
Lokalizacja: Tomice
Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
adamjaku pisze:
Jak już mówimy o destylacji.. podpowiedzcie, jaki aparat wybrać, aby uzyskać "wodę bezwonną" do nalewek. Mój szklany zestaw niestety przenosi wszystkie smaki i zapachy.


Ja przynajmniej przed wężownicą mam jeszcze dwa zbiorniczki w których wstępnie wykrapla się to co przenosi jak to ujołeś smaki i zapachy. Tak na 5-6 litrów destylatu uzbiera się tego ze dwie setki. Pachnie to paskudnie. Ponadto spory wpływ mają też drożdże. Tomek - CYNIG dał mi namiary na sklep i zaopatrzyłem się w różne szczepy. Popróbowałem i faktycznie jest różnica.

_________________
Pozdrawiam! Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 grudnia 2015, 21:29 - pt 

Rejestracja: 17 listopada 2011, 01:05 - czw
Posty: 879
Lokalizacja: Dolny Sląsk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Alpejczyk, na jakich drożdżach robisz ?Ja na bayanusach g995


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 grudnia 2015, 15:31 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 maja 2011, 19:55 - pt
Posty: 1540
Lokalizacja: Tomice
Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
Skuter, te również stosuje ale bardziej do miodów pitnych.
Do królowej nocy; Drożdże gorzelnicze Turbo GRAPPA oraz Spirit Ferm Turbo Fruit. Ja głównie przerabiam winogrona i od czasu do czasu jakieś inne owoce jeśli jest nadmiar a ma się zmarnować.

_________________
Pozdrawiam! Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 grudnia 2015, 01:27 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 sierpnia 2007, 09:21 - pn
Posty: 1610
Lokalizacja: Wawa
Ja pędziłem ,,ale do górala po śliwowicę , jak się jedzie do Maków Podh, i oscypki .. Nawet doczekała się , w barku do świąt.
Ale żona klucz na szyi nosi... :haha: :haha: :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 grudnia 2015, 03:05 - pn 
Wynika z tego że kolego wtrepiak, zostaje Ci tylko upajanie się taką śliwowicą: https://www.youtube.com/watch?v=qtsfPZsN2xM ale trzeba uważać.
Z tego co wiem to śliwowica tylko z Łącka (mają nawet na to patent, produkt regionalny). Ty ukrywasz po prostu góralki bimber a nie śliwowicę. :haha:
Ja tu myślę jak do świąt przeżyć, gdzie się ukryć kiedy to kobita w kuchni szlaje z niebezpiecznymi narzędziami takimi jak wałek do ciasta (tą bronią najlepiej władają) czy tasak. Chyba pojadę pod dworzec centralny dobrze jest ciepło. :mrgreen:
Wy to też cwaniaczki :wink: - pod pretekstem przygotowań do świąt zamykacie się w swoich komórkach i mieszacie swoje mikstury i ciągle je smakujecie w celu uzyskania najlepszego smaku. :idea: W ten sposób miło dotrwacie do świąt. :mrgreen:


Na górę
  
 
Post: 21 grudnia 2015, 19:10 - pn 

Rejestracja: 17 listopada 2011, 01:05 - czw
Posty: 879
Lokalizacja: Dolny Sląsk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Marcinek pisze:
Wy to też cwaniaczki :wink: - pod pretekstem przygotowań do świąt zamykacie się w swoich komórkach i mieszacie swoje mikstury i ciągle je smakujecie w celu uzyskania najlepszego smaku. :idea: W ten sposób miło dotrwacie do świąt. :mrgreen:

O to chodzi, trzeba poczuć ,,Magię Świąt" :pijemy:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 grudnia 2015, 20:54 - pn 
Skuter, Ty nawet nie wiesz jaką moc mają kobiety przed świętami.Uzbrajają się w swoje świetlne wałki i .... Szaleją niczym Lord Vader a kuchnia to ich tajemna moc. Lepiej przed nią spadać gdzie ....
Potem można odwiedzić urazówkę a Wysoki Sąd uzna je, że działały w obronie koniecznej. :wink: :haha: :haha: :haha:

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... RXsIYbc4J8


Obrazek
:haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:


Na górę
  
 
Post: 21 grudnia 2015, 21:13 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 08:27 - czw
Posty: 1457
Lokalizacja: Cała Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
adamjaku, przed chlonica musisz zastosowac naczynie nabite weglem aktywnym. Im wiecej wegla aktywnego tym wiecej zapachow pochlonie. Stosowane sa nawet naczynia na wegiel 2metry. Przed przystapieniem do destylacji nalezy ten wegiel zpazyc wrzatkiem i twoj problem zniknie. Wypraktykowane bo kiedys tez pedzilem bez naczynia z weglem i smierdzial specyfik. Smacznego.

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 grudnia 2015, 21:52 - pn 

Rejestracja: 17 listopada 2011, 01:05 - czw
Posty: 879
Lokalizacja: Dolny Sląsk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Tomasz2020 pisze:
adamjaku, przed chlonica musisz zastosowac naczynie nabite weglem aktywnym. Im wiecej wegla aktywnego tym wiecej zapachow pochlonie. Stosowane sa nawet naczynia na wegiel 2metry. Przed przystapieniem do destylacji nalezy ten wegiel zpazyc wrzatkiem i twoj problem zniknie.

Nie polecam do smakówek (nastawów owocowych)bo zabierze to co najlepsze :mniam miodek:
Tomasz2020 pisze:
Wypraktykowane bo kiedys tez pedzilem bez naczynia z weglem i smierdzial specyfik. Smacznego.

Do przegonki tylko dobrze wyklarowany nastaw(cierpliwości) bez osadu gdzie zbierają się wszystkie obumarłe drożdże i śmierdział nie będzie :oczko: Jeżeli grzejemy grzałką elektryczną to nawet dobrze nie wyklarowany też nie czuć jak na palniku gaz. bo grzałka nie grzeje dna :okok:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 grudnia 2015, 22:22 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 08:27 - czw
Posty: 1457
Lokalizacja: Cała Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Dobrze prawisz nastaw musi sie wypracowac i odpoczac ze 2-3 dni. Nie sciagamy tego syfu z dna i przy destylacji jak juz sie nam zagotuje utrzymujemy temp 80 stopni. Z owocow brzoskwin tez robilem na aparaturze z weglem aktywnym i zapach owocow wyciaglo a bez wegla bylo czuc aromat owocow. To co uleci zanim sie temperatura nie unormuje w okolicach 80 stopni zawsze wylewam.

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji